Pecanje skobalja

Započeo JokerKM, 08 Jun 2010, 12:02:58

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Svenko

U ljetnom periodu hrani ga iskljucivo sa psenicom i na to ga i pecaj....Kupi onu sitnu bjelu psenicu u kesicama po 500 gr...potopi u vodu i drugi dan skuvaj....tako da zrno malkice pocne da se otvara..i tu kuvanje prestaje..ostavis da stoji u vrucoj vodi i zrna se nakon par minuta pocinju otvarati...tada sipas hladne vode da ostanu u toj formi.....hranis iskljucivo prackom,raketom ili u komvinaciji sa zemljom...hleb nikako ubacivati.....neces se proslaviti sa bjelim mamcem....znaci cilj je zrnevlje rasuti po dnu..ako matica nije jaka mozes samo ztnevljem.. ako je bas jaka dodaj zemlje i baci kugle bez kamenja....na malu udicu 14 ku jedno zrno...tu gdje je bacis u toj liniji i pustaj plovak..kocenje zaboravi..podvez dug 0,14 ili 12....spusti na samo dno da povremeno imas kontakt sa dnom......zrnevlje ga podsjeca na one male puzice kojima se i on i plotica intezivno hrani tokom ljeta....e zato je psenica najproduktivniji mamac u julu i avgustu......bolji mamac ne postoji za savu....provjereno iz iskustva smiley033

Bistro

vradojicic

To je savet iz iskustva..
Svaka cast brate. :cheesy:
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

b.jovica

Jučer sam Napunio sam dzak od krompira onaj jutani starim izlomljenim hlebom i stavio ciglu unutra te to sve natopio vodom dan pre odlaska na pecanje. Usidrio sam čamac i izbacio dzak sa plovkom te ga vezao za čamac. Voda ga je odnela tačno iza čamca po smeru vodotoka i nakon nekoliko minuta je polako potonuo kako se voda više upijala u hleb. Pecao sam tek nakon otprilike sat posle izbacivanja dzaka i to u početku sitnu mrenu pa posle nje plotice a tek onda skobalja i to krupnog. Posle svakog griza i izvlačenja riba se rasplaši i nema griza po dvadesetak sledecih minuta. Dubina u tom protoku je 4,5 metara sa nešto malo neravnina dole na dnu. Nije dobro ovako ostaviti dzak jer vetar ili vodena struja vuku zadnji deo čamca po malo u stranu tako da nisam bio siguran gde mi se dzak nalazi u svakom trenutku.. To je prvo što moram menjati, dakle prihrana dalje od čamca da bi se moglo prirodnije locirati mesto sa dzakom (da čamac ne povlači plovak). Došla i deverika posle ali vetar pojačavao pa sve do predvečerja nije bilo lako pecati.. Druga stvar je dzak koji je veoma malo rasipao hranu, kao da je pregust pa sam naručio hranilicu sa metalnom mrežom da se ne zatvaraju prolazi i da hleb moze da izlazi više.. Dzak sam vezivao nekim debelim najlonom, više od milimetra debljine i to je odlično jer ga udica ne kači već samo sklizne. Pitam se kako vi rešavate ako udica zakači hranilicu? Zanimljiivo je ovo ali treba još podešavanja..
Čamac je zakon.. :-)

vradojicic

Osnova pecanja na dzak je plovak koji je uz njega, u zavisnosti od jacine toka i njegova velicina da bi u svakom trenutku znao liniju kojom hrana izlazi iz dzaka i da bi pecao u dzadi...
To je prvi preduslov.
Drugi i najvazniji je kako mesis hleb koji ubacujes. Ne sme biti suv nit sme biti slinav i lepljiv za dzak kada ga izvuces iz vode. Umesen mora biti trosan, da lako otpusta komade i mrve pod vodom.
U dzak se moze staviti jos stosta, zrnevlje, crvi...
Skobalju nije karakteristicno da je plasljiv kada udje na hranu. Pokusaj u izvlacenju da ga odvuces odatle i slicno...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

b.jovica

Pa to i jeste fora što sam vezivao dzak ZA ČAMAC tako da je izvlačenje obavljano baš tu, nije imalo kuda da ga vodim.. Danas sam ponovio pecanje ali sam hleb stavljao u neku staru žičanu čuvarku računajući da će lakše izlaziti iz nje ali nije tako išlo kako sam mislio.. Čini mi se da moram usitniti dehidrirani hleb koji koristim, da bi on u manjim mrvama mogao lakše da izlazi.. Bacio sam prihranu dalje od čamca i nisam vezivao uže za čamac nego samo skratio uže i pustio plovak i bilo je mnogo preciznije.. Plovak je odlično pokazivao poziciju dzaka odnosno čuvarke sa hlebom ali nisam imao neke značajnije ribe jer se nije oslobadjao iz čuvarke.. Mora da se poradi na toj hranilici da ona obavlja puštanje hleba kako treba.. Probaću ovu priču sa kuvanom pšenicom čim stignem.. I hoću da napravim taj kavez za crviće u dzak da se i oni oslobadjaju polako..
Čamac je zakon.. :-)

vradojicic

Moras navlaziti hleb pre ubacivanja, kao za kugle, i onda snesu ubacujes unutra...
Ako ti bova ode dosta nizvodno od dzaka, premala ti je bova pa je voda previse odnese...
Bova nikad ne moze biti striktno iznad dzaka...
Sadrzaj hranilice menjas svaka 2 sata npr...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Nekad sam i ja pecao sa primamom od hleba u šupljikavom džaku i bovom za markiranje, na ,,šetalicu", pa da kažem koju.
Koristio sam džak za krompir, luk ..itd za pijačne potrebe. Popularna bova u to vreme je bila bočica od Kosili šampona za bebe, jer pruža mali otpor vodotoku pa tako tačnije pokazuje poziciju džaka.
Za džak je privezana jedna oveća alka, kroz koju prolazi deblji najlon 1mm i više, na čijem jednom kraju je bova a drugi kraj se zaveže za čamac i zategne sve dok bova malo ne zaroni ispod površine, a još uvek bude lako vidljiva.
Suvi leb prvo zatopim pa ga pre stavljanja u džak iscedim od vode. Dodam nekoliko ovećih oblutaka radi oteženja.
I toje cela mudrolija.

Možda previše školski, ali neće da škodi.  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

nadal

au 90 strana o skobalju, prava enciklopedija

vvuukk





subota 29.01 .2022 . Vrbas Banjaluka , vradojicic ,pex , grof , srdjan812 , ermin ...riba škobalj , mamac i kruh i angel , komadi 700 - 2000 g ... momci , kamera od 40 eura funkcionise , kao sto vidite ...

bulmil

Šteta što nije radila riba
Svaka čast momci!

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

Džamajka

trim

Danas imali popravni ,opet riba nije radila a video će biti za dan -dva dok sve upakujem.
Plovak ja zakon

vradojicic

Pozdrav za Mira i Veljka...
Hvala ljudi... :cheesy:
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

vvuukk






evo ponovo dogadjanja od subote , jer sam gornje klipove nesmotreno  izbrisao na YouTube kanalu ...budite mi zdravo momci...pozzz

trim

Za dobro jutro uživajte
Plovak ja zakon

Teme sličnog naslova (10)