Mrena na plovak

Započeo Kićo, 23 Jun 2009, 00:48:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jamal

Naterao si me, to jest zagolicao pa i ja sam procitao sve postove u temi od pocetka.
Izdvojio bih postove Marka Mimica i njegovo veliko iskustvo u pecanju mrene na plovak.
Moja iskustva su uveliko slicna sto se tice prehrane ,pribora a i samog pristupa u pecanju mrene.
Nazalost ja sam je pecao na daleko manjoj reci i mozda na jednoj od najzagadjenijoj vodi u srbiji u zadnjih 40 godina tako da i primerci nisu ni za poredjenje sa onim Drinskim ali eto imao sam prilike da i lovim i po vise od tridesetak komada od kile do 3 na plovak za pola dana pecanja .
A sve to kao i sto Marko kaze na hleba.Lovio sam je i na crve ponekad ali jako retko.Dodudse nisu imali nigde da se kupe pa nam je uvek bila alternativa hleb.
I to ne francuski vec sam je uvek pecao na obicnu sredinu hleba.
Obicno udica 8 ili 10  sa ogromnom ruzom hleba.
Moje misljenje je da bi jedna od boljih opcija bila da probas ponajvise na ogromnu ruzu hleba kako bi izbegao sicu ai dosao do velike ribe.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Ad fines

ja sam više mislio na koru, nesto sredinu ne volim, ne znam sto. Koru zabacujem i na feederu. Bas sam prosle godine u jedom viru na Drini kada nije htelo, uspeo jednu da isceprkam na koru.  Ali ima tu jedna velika razlika u odnosu na Drinu i Moravu, ako poredim sa Savom. U tim periodima kada bi se bolje javljala na lebac, ja na plovak nema šanse da pecam sa obale, jer je riba daleko. Jedino da imam čamac, i onda bi moglo samo na plićim deonicama reke, ili eventualno na klizeći u dubljim. U ovom periodu kao što je sada, ona odlično reaguje na crve. Pored toga sto su zahvalni za udicu, odlični su i za hranjenje. Probacu i lebac, što da ne. Ali to izgleda sledeće godine. Ove sam izgleda zavrsio sa pecanjem. Vremena malo, a obaveza puno.

A da se osvrnem na postove, na Savi nikada nisam video da se mrena baca, a bilo je situacija da je dno popločano mrenama raznih veličina, i to na širem područiju.

matori

Slažem se da će mrena u ovom periodu uzeti radije mrsnu hranu, crvića, ali pokupiće ona i običan hleb i angel, glistu.... ako je ima. Najveću mrenu 4,5 kg sam uhvatio 70 tih godina prošlog veka, na klasičnu dubinku- germinu na smešu sredine hleba i zdenka sira, to je obožavala, a na plovak 3,8 kg na algu, obe na Drini.
Po meni mnogo je teže pronaći gde je nego odabrati mamac, nije ona tako izbirljiva, pribor naravno treba da bude kvalitetan, najlon i mašina pre svega, jaka udica min.10. i dubina prilagođena da mamac bukvalno prelazi preko kamenja na dnu. Mrena uzima tako da je teško promašiti a plovak nestaje kao da je sistem zakačio za neku prepreku a takav je i prvi osećaj  na kontri kao da si zakovao u panj na dnu reke, dok ne počne rodeo. Još nešto, mrena skoro nikada ne spada sa udice zbog specifičnih usta ali zato kida najlon samo tako, ako ribolovac nema strpljenja.
Voli krupan kamen, stene, prelive, nemirnu vodu i brzake, dubina nebitna, drži se strogog dna reke, zimi ide u dublje vode ali opet bliže matici. Što se tiče snage i uživanja prilikom borbe nema joj premca, pogotovu na bolonjez plovkom.
Ne sjakti sve što je od zlata žarom, ni sve lutalice nisu izgubljene.

pexon

Jamal, pretpostavljam da je logaritamski raspored olova sistem za zimu i duboke spore virove?
Dule, znaš i sam da se na Drini riba izbacuje najčešće i najintenzivnije rano ujutru. Ti na Savu nikad ne raniš, tako da ne moš ni videti izbacivanje, hehe.
Ibanezi, ako čitaš ovo sad mi krivo što nismo probali na onoj plaži na Drini neki dan, možda sam precenio jačinu toka tamo!? Inače, pljuštala je preksinoć riba na Savi samo tako, al na sredini toka jbg...

jamal

Pexon ovako otezavanje plovka moze da se koristi i na brzim delovima.Fazon je da sistem koci sam sebe sto je vise to moguce.Odnosno da drlja po dnu sto bi rekli.
Tako cesto zna da zastane kad se mrena najcesce odlucuje na uzme ponudjeni mamac.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

Teme sličnog naslova (10)