Lov krupnije ribe na petljaš

Započeo nadal, 21 Jun 2022, 07:30:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nadal

Obično se na petljaš lovi velika količina sitne ribe, znate li iz iskustva da izdvojite i opišete tehnike, mamce i terene na kojima se na petljaš mogu loviti i krupniji komadi?

obradovicsrdjan

Pre desetak godina sam na jednoj šljunkari uhvatio amura od 5kg, na petljaš od 4m Shimano pole (poliesterski), 020mm najlon i udicu 16 na hleb...pecao sam crvenperku koja je tada radila na dubini od 2 metra. Zamaranje je trajalo 15ak minuta. Tesko da mogu da dam savet oko tehnike, ali je cinjenica da i krupna riba prilazi obali i vredi je juriti. Naravno i veština zamaranja krupnije ribe je bitna, mora se obarati štap ka vodi i u smeru u kom riba vuče u trenucima iznenadnih begova, strpljenje dok se ne okrene na bok.....

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk


Grbo

Moj cale ceo zivot peca samo na petljase, uglavnim na tekucoj vodi na kamenu, na plicim mestima sa povratnim tokovima gde je voda sporija, metar i po do dva dubine. Mesta uglavnim prihranjuje zitom i prokislim kukuruzom i ciljano juri krupne deverike, jazeve i sarane do 2-3 kg. Sve preko toga kaze da nema sanse izvuci na petljas na Dunavu. Old school pecaros, kupio mu odlicne bolonjez i match stapove i njegov komentar je bio: J...s to.
Drzi se svojih petljasa, jedino umesto najlona ide struna 0.16 i roka ko pravi. Nema sanse da ga ubedi neko u suprotno, lovi dobre primerke konstantno od proleca do jeseni na svoj proveren nacin i to je to.

sasabosko

Vrhunac tehnike, kojoj ja smiley033 Lovio sam i ja, lepe ribe na petljase, ali opet majstorima :tongue: Nekad sam lovio i stuke 1kg, ne vece, na sljunkari kad je vidim parkiranu uz obalu, i bacim cebacoka ispred nje, petljas 4m. Ulovio sam soma, 1,5kg, noge mi se tresle dok sam ga umarao, i trajalo je. Sarane sam lovio do 1,5kg na 5m i svaki put mi je svirala struna, i razmisljanje idi ne lomi mi stap. Ulovio sam dosta sitnijih riba, jednom linjaka malo preko 1kg, klena 1050gr na 3m fih, babusku toliku na 3,5m. Mrene od 1kg sam uvek tesko vadio. Na petljas ne stavljam deblji najlon od 0,10 jer neznim petljasima pecam. To je najlepse pecanje, s najvise rizika, medjutim mene je prosla volja za tim, jer ne mogu da zabacim gde ja hocu. Inace, koga je za to bas briga, znam ljude koji tako love svaki dan, lepe ribe. Dva petljasa u drzacu i stolica, lep ribolov, nema sts smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

Grbo

Pecao sam kao klinac non-stop sa njim tako, na bambuse i zute ruske teleskope. Sad ima ozbiljne direktase, montira tri ista sa istim sistemom, pa kad skrlja vrh stapa samo ga odlozi i uzme drugi i nastavi.
Najjaci mi je kad krene neko zlo od porasta Dunava, svi kontaju koliko treba da poplavi a grad a on kalkulise koliko treba da poplave ribnjaci u Madjrskoj, posto onda ide zuraja od pobeglih sarana. 

Sax

Citat: obradovicsrdjan poslato 21 Jun 2022, 19:43:36Pre desetak godina sam na jednoj šljunkari uhvatio amura od 5kg, na petljaš od 4m Shimano pole (poliesterski), 020mm najlon i udicu 16 na hleb...pecao sam crvenperku koja je tada radila na dubini od 2 metra. Zamaranje je trajalo 15ak minuta. Tesko da mogu da dam savet oko tehnike, ali je cinjenica da i krupna riba prilazi obali i vredi je juriti. Naravno i veština zamaranja krupnije ribe je bitna, mora se obarati štap ka vodi i u smeru u kom riba vuče u trenucima iznenadnih begova, strpljenje dok se ne okrene na bok.....

Sent from my moto e(6) plus using TapatalkLepa prica poput Pustolova...  :cool:
4m stap,16 udica,amur 5kg i zamaranje 15 min.Stvarno lepo zvuci.


glos

I tehnika me zaintrigirala. Kaže štap ka ribi i pratiš. Jedino to i možeš. Jedno tri sekunde dok svaka riba preko par kila sve ne odvuče - pokida.

U slučaju silka 0.30 mm i udice četvorke, koje sam ja koristio, jer me sve ispod toga ne zanima koja god da je tehnika i zanimacija. Eventualno udica 8 - ica za kedera, uz predvez 0.20 mm, koji mi je odvratan tako tanak, ali ajde.. prije će da odvuče nego pokida.
Ukoliko držaoc štapa ne insistira i drži štap po svaku cjenu za sam kraj.

Elem, ja sam koristio deblji silk i jednu malu intervenciju na štapu, a koja jamačno ne odmaže.
Ona rupica na ( end cap ) kapici, štapa, koja inače služi da se zrak lakše pri sklapanju ispusti te time sklapanje segmenata omogući..
Začepio sam je da štap u slučaju potrebe puštanja, teže potone.
A potreba puštanja je nešto što sam predvidio jer bi radije tako stvar sa kapitalcem rješio, ili bar pokušao.
Ukoliko uslovi na vodi i ista, to dozvoljavaju.
ZOV

obradovicsrdjan

Citat: Sax poslato 23 Jun 2022, 21:02:36Lepa prica poput Pustolova...  :cool:
4m stap,16 udica,amur 5kg i zamaranje 15 min.Stvarno lepo zvuci.
Eh, sad, ne kazem da je uobicajeno, daleko od toga. Obzirom da se radi o staroj separaciji pretpostavljam da je bio ili bolestan ili star ili necim otrovan. Imao je par begova ka sredini i to su bili najkritičniji momenti kada sam morao da obaram štap ka vodi, ali je 020 najlon izdržao. Ostalo vreme je u glavnom bio prikovan za dno i naravno kada je prvi put dosao do meredova imao je jos par begova ali iz nekog razloga je stalno bezao ka dnu. Osim njega, najveca riba na takmicarac mi je bila deverika od 1,4kg i borba je bila daleko kraca i manje neizvesna.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk


Teme sličnog naslova (10)