Vukovi sa DUNAVA

RIBOLOV BELE RIBE => Plovkarenje => Temu započeo: Goran Dubravac 21 Novembar 2008, 21:02:55

Naslov: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Goran Dubravac 21 Novembar 2008, 21:02:55
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg513.imageshack.us%2Fimg513%2F562%2Flinjakzm4.gif&hash=ee32cae881d49636b3a49a93ac5dcf8510cc6351)
Linjak naseljava naše kao i vode skoro cele Evrope, sem voda severne Skandinavije, Škotske i zapadnog Balkana, a prenet je i u Severnu Ameriku, Sardiniju, Australiju, Novi Zeland. Najradije naseljava sporotekuce vode jako obrasle vegetacijom sa mekim muljevitim dnom. Najcešce se nalazi u mrtvajama, rukavcima reka koje su se odvojile od glavnog toka i sada predstavljaju jezera, barama i jezerima. Kvalitet vode mu ni malo ne smeta, pa u vodama sa vrlo malo kiseonika i kiselim vodama ima manje riblje konkurencije i populacija mu je brojnija. Može preživeti i nekoliko sati van vode, a ume i da se zakopa u blato pre nego voda presuši i u njemu preživi sušu.

Linjak je jedini predstavnik roda linjaka u nas, pa stoga nema ni jedne njemu slicne ribe. Male slicnosti sa šaranom ima u obliku tela. Linjak ima samo jedan par brkova. Telo mu je obavijeno sluzi, kao kod soma ili cverglana, ali ispod sluzi nalazi se sloj sitnih krljušti. Boja tela je karakteristicno mocvarno zelena dok su mu bokovi sa zlatnim sjajem, a trbuh mu je žuckast. Peraja linjaka su obla i po tome je jedinstven.

Mresti se u plitkim vodama od maja do avgusta. Sitnu i lepljivu ikru odlaže na plitkim mestima, na vodene biljke i samo dno, pri temperaturi od 20°C. Jajašca se izvale nakon šest do osam dana, a sa hranjenjem pocinju nakon dve nedelje. Prvo se hrane zooplanktonom, planktonskim larvama rakova i insekata, crvima i drugim sicušnim životinjama koje cine faunu dna. Odrasle jedinke se hrane insektima i larvama, puževima i crvima sa dna koje iskopava svojom rilicom. Na temperaturi od 4°C prestaje sa hranjenjem i pada u zimski san, te ga zimi i ne možemo loviti. Prosecna velicina linjaka u nas je 30 do 40 cm i masa 1-2 kg, dok mu je maksimalna dužina 60 cm i težina 7 kg.

Linjak je ugrožena vrsta i sve je manje ima u našim vodama. Razlog je u neprestanom smanjivanju njegovog prirodnog staništa, bara i mocvara. U nekim delovima sveta linjak se smatra doktorom drugih riba. Njegova sluz se smatra izuzetno lekovitom i veruje se da riba koja se oceše o njega biva izlecena od svake riblje bolesti. U srednjem veku smatralo se da linjakova sluz leci od zubobolje, glavobolje, migrene i mnogih drugih bolesti. Takode verovalo se da štuka ne napada linjaka zbog njegove misticne moci.

:: Lov linjaka ::

Linjak se hrani skoro iskljucivo sa dna, preturajuci mulj. Kada to radi, primeticete mehurice metana na površini vode. U mulju pronalazi životinjice kao što su male pijavice ili larve insekata. Od krupnijih životinja linjak se hrani glistama, puževima, školjkama pa nekad i sitnijim ribama. Jedna od najvecih zabluda je da linjak jede vodeno bilje. Uglavnom se hrani u sumrak i ujutro, vrlo retko nocu. U toku zime pada u san i ne hrani se uopšte. Za uspešan ribolov bitno je lokalizovati mesto gde se riba nalazi. Linjak voli sve vrste mirnih voda, sve do malih seoskih bara koje leti postaju izuzetno tople i sa vrlo malo kiseonika. U velikim rekama, linjaci se zadržavaju samo na pojedinim mirnim mestima i moramo ih poznavati ako želimo da ih upecamo. Vecinu vremena provodi na dnu vode, obicno sakriven u travi. Nocu ponekad izlazi iz zaklona u otvorenu vodu, ali i blizu obale kako bi se nahranio.

Linjaci su jake i borbene ribe i pribor mora biti odgovarajuci. Ukoliko su vode pune podvodnih grebena, trave, granja i panjeva najlon bi trebalo da bude jaci nosivosti i do 5,4 kg, ali ako je teren lakši i 2 kg je dovoljno. Na kraju najlona možete dodati i hranilicu. Udice zavise od mamca i mogu biti od 16 do 18 za sitnije mamce, a 10 do 12 za krupnije.

Tehnike ribolova mogu biti razlicite. Cetiri najcešca metoda su: ribolov plovkom, ribolov dubinskom metodom, pecanje veoma osetljivim plovkom sa mamcem koji dodiruje dno i slobodnim najlonom bez olova ili plovka sa mamcem na dnu. Za pocetnika, pecanje slobodnim najlonom je najbolje. Najjednostavniji je i potreban je samo štap, mašinica, najlon i udica. Sa ovom taktikom, mamac ce se naci na dnu tacno gde treba, a linjak nece osetiti otpor pri uzimanju mamca. Kao indikatori trzaja mogu se koristiti fluorescentni prstenovi okaceni na trbuhe najlona izmedu mašinice i prve vodice na štapu. Jedini nedostatak ovog metoda je ogranicena daljina zabacivanja. Medutim, dobrim štapom veci hlebni mamac ili crva možete baciti i do 10 m. Cesto, nije ni potrebno zabaciti dalje. Linjaci se nalaze oko 5 m od obale. Ukoliko želite da povecate daljinu zabacivanja dodajte malo klizece olovce na 30 do 60 cm od udice. Pravi trenutak za kontru je kada se najlon polako zateže, a prstenovi podižu.

Kod pecanja sa plovkom potrebno je znati tacnu dubinu vode kako bi mamac legao na dno. Kukuruz šecerac, baštenske gliste, puževi golaci, pijavice, hleb, mesni crvici i kaster lutke su najbolji mamci, a tu su i kulja i meso od crnog recnog puža. Crvena boja mamaca i primame se preporucuje. Najlon treba da bude nosivosti 1,4 do 1,8 kg. Koristiti polupotopljen plovak opterecen sa 2 do 4 olovne kugle, mada se može koristiti i vagler i klizeci plovak. Ukoliko se peca vaglerom treba biti od 2BB do 2SSG. Glavno olovo treba da bude oko 1 m od udice, dok jedno olovce treba da bude na 15 cm od udice. Udica mora biti bar broj 12. Pri korišcenju klizeceg plovka, problem može biti vezivanje gornjeg cvora. Ovaj cvor mora biti vezan iznad plovka i mora imati i malu perlicu.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg19.imageshack.us%2Fimg19%2F1781%2Ftincatincase1.jpg&hash=f6f2a34be63359fc26187fa59affc2216fcd438b)
Indikacija ugriza je veoma važna kod pecanja na klizeci plovak. U ovom slucaju plovak se uzdiže u slucaju uzimanja mamca i udice od strane ribe, a ponovo se vraca na normalni položaj ukoliko riba odustane od mamaca. Veoma je važno kontrirati kada se plovak uzdiže, jer je tada najveca verovatnoca pecanja ribe. Naravno ukoliko linjak uzme mamac i pocne da ga nosi plovak ce skliznuti pod površinom u jednu stranu i treba onda kontrirati.

Pecanje dubinskom metodom se preporucuje na onim vodama gde je potrebno zabaciti dalje. Kako se linjak hrani sa dna udicu treba postaviti na kraju najlona ispod olova koje bi bilo dobro da bude klizece. Pecajte na boile sa aromom jagode ili ribe. Kukuruz šecerac, grahorica i javorovi plodovi mogu se koristiti kao i boiliji na dlaci dužine 2,5 cm. Možete koristiti po jedan 16 mm veliki boili ili više manjih u kombinaciji sa plodovima. Kod pravljenja primame u nju dodajte mlecne proteine ili zrnevlje za ptice. Zvucni indikatori trzaja u kombinaciji sa majmunom ili savitljivim vrhom treba da se koriste kako bi povecali uspešnost u pecanju. Za ovu vrstu ribolova mogu se koristiti mekši štapovi, najlon nosivosti 3,6 kg i udice 8 do 10. Obicno olovo od 15 do 20 g sa standardnim nacinom vezivanja jedne ili dve udice vezane na kraj najlona. Najlon je potrebno opustiti kako bi se dalo vremena ribi da ponese mamac pre nego što oseti otpor. Ukoliko pecate na vodama bez ikakve vegetacije možete koristiti izuzetno meke štapove, najlon nosivosti 1,8 kg i udice velicine 12 i hranilicu. Podvez treba da bude 90 cm minimalno i vezan preko vrtilice.

Ako na vrhu štapa imate indikator trzaja, štap postavite paralelno sa recnim tokom, a vrh indikatora postavite u nivou sa vodom. Najlon treba da je skoro kompletno u vodi. Linjak uzima mamac polako i nežno i ispušta ga na najmanji otpor. Kao indikaciju trzaja uzmite trenutak kada se vrh indikatora polako krene ispravljati. Kontra mora biti pravovremena i snažna. Racunajte da je linjak jak i vešt borac i da ce borba sa njim biti do trenutka ubacivanja u meredov.

Za dubinski nacin pecanja najbolje se pokazala obicna žutorepa glista koju možete naci u pregorelom stajnjaku. Ona za razliku od lauferke ima, kako joj ime i kaže, žuti rep. Ovih glista necete mnogo naci, ali cete naci dosta obicnih baštenskih crvenih glista koje su takode odlican mamac za linjaka. U potrazi za glistama pretražite bocne ivice gomile, jer je srednji deo previše topao za ovu vrste glista i tu možete naci samo crnu glistu koja se nije pokazala kao dobar mamac za linjaka.

Primamljivanje je jednostavno - bacite dve ili tri kugle velicine mandarine u obliku prstena na željeno mesto pecanja. Pecajte u centar tog prstena. Nemojte prihranjivati ponovo sve dok ne upecate par riba ili bar jednu krupniju jer cete rasplašiti ostale. Primama treba da je tamna, braon boje ili boje dna, blago slatkog ukusa. U njen sastav treba da udu hlebne mrvice, melasa ili malt, kukuruzne pahuljice i griz. Slatko ljut i aromatican ukus dumbira se u nekim vodama pokazao kao atraktivan. U primamu se mogu umešati i lomljena zrna kukuruza šecerca kao i ovsene, pšenicne i jecmene pahuljice. Bitno je da primama bude kompaktna, da brzo pada na dno i tu se raspada ne dižuci prevelik oblak. Linjak je mirna i plašljiva riba i jato sitne ribe oko mesta hranjenja u nekim slucajevima može i da ga zaplaši. Kada se peca živim mamcima u primamu se mogu dodati mesni crvici, gliste i larve komaraca. Prilikom izbora primame imajte na umu da ljinjak živi u vodama cije dno je puno mulja i materija koje se raspadaju. Dakle slobodno koristite ustajale i blago fermentisane elemente za pravljenje primame, ali i za mamce.

Ukoliko pecate na bojlije, možete praviti sve tipove šaranskih bojlija koji su žuti, crveni ili narandžasti, sitni i slatkog ukusa. Primama u ovom slucaju treba da budu isti takvi bojliji i to bar 100 komada. Da bi se linjak navikao na ukus i oblik bojlija potrebno je više dana prehranjivati isto mesto. Prehranjivanje mora biti najrede svakog treceg dana u isto vreme, mada bi svakodnevno prehranjivanje bilo najbolje.
Preuzeto sa sajta: http://www.deliblatsko-jezero.com/linjak.htm (http://www.deliblatsko-jezero.com/linjak.htm)Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: pikeman 21 Novembar 2008, 21:48:45
http://uk.youtube.com/watch?v=GB441u8g7uc (http://uk.youtube.com/watch?v=GB441u8g7uc)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: EsoX 25 Novembar 2008, 01:27:32
Linjak je meni prelepa riba.. steta sto nije cesci u nasim vodama.. izgleda da je ribokradja ali i ubacivanje babuske de god se stiglo ostavilo trag na njegovu brojnost.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: pikeman 25 Novembar 2008, 23:16:09
Nije uticalo samo na njegovu brojnost. Zlatni karas je još jedna žrtva babuške...  :grin:
Babušketini je za mrest dovoljan mužjak bilo koje vrste ciprinida.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: kole 26 Novembar 2008, 07:39:47
Jel sam ja dobro shvatio da babuškama ni ne treba mužjak?  :eek:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: pikeman 26 Novembar 2008, 12:20:48
Treba joj mužjak iz familije ciprinida da oplodi ikru.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ossa 26 Novembar 2008, 12:22:35
Zato ga i nazivamo melez  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: kole 26 Novembar 2008, 12:44:33
Živi u slatkim vodama ali može se pojaviti i u boćatim. Voli bogate rijeke sa slabom strujom i raslinjem, a posebno jezerca močvarnih rijeka ili rukavce velikih rijeka. Može se naći u malim umjetnim jezercima i močvarama. Podnosi pH raspon od 7.1 do 7.5. Živi u umjerenoj klimi, gdje su temperature uglavnom između 10 i 20 °C. To je istočnoeuropski ili divlji oblik zlatne ribice. Babuška je svejed. Hrani se uglavnom vodenim beskralješnjacima koje traži po dnu, ali i vodenim biljem i organskim detritusom. Spolnu zrelost postižu u 3 ili 4 godini života. Plodnost je 160 000 d 380 000 jaja. U našim vodama daleko su zastupljenije ženke, mada se mogu pronaći i mužjaci. One se mrijeste i sa mužjacima drugih vrsta riba, tako da spermatozoid ulazi u jaje ali ne dolazi do oplodnje. Dakle mogu se razmnožavati i iz neoplođenih jaja. Za vrijeme mrijesta skupljaju grančice kako bi uhvatili rubnu vegetaciju pri dnu. Jaja se vežu za biljke. Jedinke koje nastanjuju jezera sele u riječna ušća da bi izbjegle nisku koncentraciju kisika u vodi tijekom zime. Tijekom zimskih perioda zakopava se u substrat dna. Izgleda da u tom stanju može preživjeti i najniže temperature.


Citat
One se mrijeste i sa mužjacima drugih vrsta riba, tako da spermatozoid ulazi u jaje ali ne dolazi do oplodnje. Dakle mogu se razmnožavati i iz neoplođenih jaja.

Na ovo sam mislio
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: EsoX 27 Novembar 2008, 05:11:34
Upravo tako.. mlec drugih ciprinidnih vrsta je samo inicijalna kapisla za dalji razvoj jajasaca, ali na taj nacin da ne dolazi do oplodnje. Nisam siguran ali mi se cini da u prirodi ipak dolazi i do hibridizacije (ukrstanja) imedju zlatnog karasa i babuske sto takodje utice na sve vece potiskivanje zlatnog karasa.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Bigash 27 Novembar 2008, 07:42:49
Slike govore vise od rijechi, kakva sreca ..........  :bye:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg183.imageshack.us%2Fimg183%2F1904%2Fpicture365mediumss2.jpg&hash=91197316ae83a3a955d90973e6bf2cc8a73f5cb2)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg451.imageshack.us%2Fimg451%2F7042%2Fpicture369mediumow1.jpg&hash=620ea237c51a1d6ef0d64b60f9058a62877c8ac2)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dirigent 06 Februar 2009, 22:50:58
šta god da joj od ciprinida oplodi ikru uvijek se izleže babuška.jel tako?
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: pikeman 06 Februar 2009, 23:10:26
Tako je.  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Kićo 07 Februar 2009, 09:59:32
preljepa riba,samo što se kod nas jako teško može uhvatit,sve manje i manje ga ima  :embarassed:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: misoo83 02 Avgust 2009, 15:26:22
uf ima ga uzasno malo znaci skoro da se i ne moze upecati ja sam zadnjeg linjaka uhvatio pre 4-5 godina i to sve ko palac velicine  mladj a vece nisam video od toga  do sada nijednog  :no:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: STUKOLOVAC 23 Septembar 2009, 18:15:46
prelepa riba i fantastican borac. :ok:,steta sto ga ova stoka satra!
zadnjeg sam uhvatio pre 10 godina na nekom kanalu u borci kojeg sada ni nema...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Hemingway 07 Januar 2010, 14:54:47
Ok momci nisam istog misljenja kao ovdje navedeno ..
kao 1.)Babuski nije potreban niko za rasplod ..sto znaci da je u stanju sama svoju ikru da oplodi ..
kao 2.)Babuska mijenja svake godine pol ...
kao 3.)Babuska se moze sa drugim Ciprinidima slicne anatomije kao sto je bio zlatni Karas i Karas razmnozavati i oplodjavati ..
kao 4.)Babuska je stetocina kao i Cverglan time sto jede ciljano mrijest od druge ribe koju ova jako dobro razlikuje ..
nadam se da nisam bio ohol... smiley033
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 24 Februar 2010, 13:40:27
Rekord Linjaka mi je 2.2 kila :)

Imao sam i jednog u Srbiji prosle godine u Beloj Crkvi, ali mali je bio ne vise od 100grama.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Hemingway 27 Mart 2010, 19:14:40
moj najtezi linjak je bio 1kg ali ih je bilo po 20 za jedno pecanje ..vracali smo ih nazad ... :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tonyboy 14 April 2010, 00:35:38
I kod nas na Bosutu ga je bilo, krasne komade smo pecali, ali zlatnog karasa sam vidio samo jednom u životu i to pravi komad od kile. Davne 1995 jedan čovjek iz Osijeka ga upecao na Bosutu, to je najljepša riba na svijetu koju sam ikad vidio.

Poslije toga ni traga ni glasa sve do danas. Nesretnik je valjda zadnjeg uvatio...Karasa, Zlatnog karasa i Linjaka su istjerali babuška i cverglan, a dokrajčile su ih mreže u poslijeratnim vremenima, kad se nije znalo ni ko pije ni ko plaća
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Hemingway 14 April 2010, 10:37:38
u Gradistu se zove drustvo ,,Linjak" poribljavaju kao fol cesto... a sam predsjednik drustva... mrezari  :veryangry:...mislim ...javna tajna necemo o tome ..mi ljudi smo sve zahebali ..niko drugi ..
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tonyboy 14 April 2010, 17:31:56
He he a da vidiš šta rade tek u Ivankovu, napravili ribičku kuću ( restoran )na Bosutu pa kuvali petkom fiš za cijelo selo...a samo je predsjednik društva naplaćivao...a ribu za poribljavanje su strpali u frižidere pa petkom porcija 15 kn ( 2eura ) Banda lopovska, neko ih je prijavio pa su pohvatali članove upravnog odbora, tajnika, sa 4 mreže od 50m i nikom ništa. Majstori pregrađuju a ribočuvari glume gljive...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: lesa031 15 April 2010, 07:22:00
linjaka još uvek ima na ribničkom jezeru na planini zlatibor,ne kao pre ali ga ima...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 15 April 2010, 11:51:50
Ajte kod mene u FR znam gde ih ima u vecim kolicinama :

:eek:
(https://vukovisadunava.com/profile_pictures/402_1267384057.jpg)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Imre 15 April 2010, 21:29:58
 Išli bi mi kolega samo komšije neće da plate put, :cheesy:lep linjak već davno nisam video tako lepog ovde. :smiley:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tonyboy 15 April 2010, 21:56:06
Nadam se da si ga vratio nazad u vodu
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 15 April 2010, 22:05:08
Pa sad neznam, taj dan sam imao tri komada i jednog sam poneo tako da mozda bude bas taj na slici.
Ovde to nije ugrozena vrsta i ima ih dosta.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Imre 15 April 2010, 22:37:01
Kažu da gde ima dosta linjaka da je voda dobra i nezagađena ,što kod nas baš i nije.eh gde smo mi a gde evropa,mora da je jako lepo mesto gde ih ti hvataš,ovde manja deca da ga uhvate ne bi ni znali koja je to riba.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sax 15 April 2010, 23:07:54
Ja sam o linjaku samo slušao priče ali na sreću ćale moje je prošle godine (zajedno bili na pecanju) uhvatio linjaka na kanalu Jarčina od 200 gr.Toliko smo se obradovali što ga uopšte ima u kanalau da vam ne mogu opisati.Naravno da smo ga vratili,ali pre dve tri godine jedan čovek je uhvatio linjaka na istom kanalu i kad sam mu rekao da ga vrati,on kaže ma hoću k.... nije mi došao godinama.Mislim se,neće ti ni doći kad ga nosiš kući.Ja otkad pecam,nikad nisam odneo kući zlatnog karaša,šaranče (300-400 gr) a ne bi ni linjaka da sam ga upecao.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 15 April 2010, 23:36:20
Pa ne bi ga ni ja nosio u Srbiji jer je ugrozen, ali ovde ga ima dosta tako da sam si priustio zadovoljstvo da ga stavim u rernu. Inace od svih riba koje sam upecao nije ni jedan 1% odnet kuci.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Goachild 16 April 2010, 15:00:43
Ja sam upecao linjaka, doduše na reviru...
Prelepa riba, čuo sam da se povređena riba trlja o linjaka da bi zacelila rane.
Valjda je ta njena sluz lekovita...  :huh:

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.staff.wickedforest.org%2Fgoachild%2Flinjak_3.jpg&hash=090aa1e227d8787ea032dee96d883e1758d79e15)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 16 April 2010, 15:06:05
Bravo lep primerak !  smiley033

Cini mi se da je preduslov za pecanje linjaka nositi maskirne pantalone :cheesy:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Goachild 16 April 2010, 15:12:29
Nije  :wink: to su mi omiljene za izlete u prirodu (pecanje) mogu da se isprljam koliko mi je volja...  smiley017

Zaboravio sam da spomenem da je upecan na dubinjaka, šaranski predvez-dlaka-crvi-kukuruz. Nije ciljno pecan, došao je neočekivano.  smiley033
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tonyboy 16 April 2010, 16:01:06
Ne računajući ribnjake, na divljim vodama sam svega nekoliko puta upecao Linjaka i to na glistu. A jednom prilikom na Grabovu smo ih lovili na kuhano žito, plovak, direktaš teleskop, tanki najlon. Mislim da nijedna riba ne grize tako nježno i oprezno kao Linjak. Čak je znao mirovat sa udicom u ustima, a ja vadim štap kad riba na udici, borben je tu nemam prigovora
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Hemingway 27 Avgust 2010, 13:09:27
Ja ga se nazalost nisam nauzivao tako sa finim priborom ..
meni je dolazio na Sranski pribor a sve oko i preko 1 kg ...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: DYNABLASTER 28 Avgust 2010, 13:30:26
da stavim jednu prelepu sliku sto sam naso na netu :tongue:

koja faca :cool:
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi37.tinypic.com%2F2zyfr6e.jpg&hash=2ebbd788909427d46d8254161648f42fad1a9e05)

evo nesto zanimljivo :wink:
http://revirisrbije.com/?p=10714&cpage=1#comment-599 (http://revirisrbije.com/?p=10714&cpage=1#comment-599)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 02 Septembar 2010, 22:39:52
Ovaj mali me prijatno iznenadio na jezeru Salinac kod Smedereva.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2F29nupno.jpg&hash=b66fda9aea740114ab0c182e9d547b5bde6bd274)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Hemingway 03 Septembar 2010, 12:14:04
E ta ti je slika genijalna .. :thumbup: :clap2: :clap2: :clap2: smiley033
"sad tek vidim koliki si covjek kad ti cijeli Linjak stane u shaku" (veeeelikii).. :lol: :lol:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: daksns 01 Oktobar 2010, 11:27:05
Linjaka ima u Jegrickoj  kod Zablja na "Velikoj Bari" ali su sitni,lopovi pokradose sve zivo,samo sto drezgu ne odnesu kuci koliko su halapljivi tako da su redji veci primerci ali sam pecao i vece,kad upecam divim se malo njegovoj lepoti i pustim,isto praktikuju i moji drugari.Tu je vegetacija bujna,lokvanji,dosta drzge i trske tako da mu je staniste izmisljeno ali ribokradice cine svoje tako da se bojim da ove lepe ribe nece biti jos dugo.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: profesor 01 Oktobar 2010, 11:33:26
lepa i borbena riba,ali je na zalost sve manje ima.Ja nisam duze vreme je video.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Perisha09 01 Oktobar 2010, 11:54:46
Ja sam ga nekad pecao na Vincanskoj bari, vise ga nema jer je bara zagadjena  :veryangry: Jedna od najlepsih riba koju sam pecao  :tongue:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dejansom 23 Novembar 2010, 21:35:45
Divna riba.

Od ove godine je u trajnoj zabrani, sto je dobro.
Nadam se da ce ga biti vise.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: saleparobrod 22 Decembar 2010, 14:30:14
Slucajno nadjoh sliku u telefonu,uhvacen na glistu u obetskoj bari
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg192.imageshack.us%2Fimg192%2F1087%2Fdsc00049lv.jpg&hash=9eee8cd41d0809f8edca71a7563e03fa92ba1073)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dejansom 22 Decembar 2010, 19:07:47
Jablaničko jezero I dio - Lov linjaka - Bistro BiH NTV Hayat (http://www.youtube.com/watch?v=rkzWwox2XcA#)

Jablaničko jezero II dio - Lov linjaka - Bistro BiH NTV Hayat (http://www.youtube.com/watch?v=FpF2P9DOCUc#)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sax 22 Decembar 2010, 22:18:14
Sale,kazes u Obedskoj bari kod Kupinova.Reci mi gde tu moze da se peca?Jel ima dnevna dozvola ili godisnja obuhvata tu vodu.Blizu sam bare pa bih otisao jednom a i vise...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Olovo 23 Decembar 2010, 11:42:19
ma bilo gde ići ciljno ga loviti..ustvari u svako doba godine je greota..tu ribu trba pustiti na miru.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: DYNABLASTER 23 Decembar 2010, 12:17:23
Olovac  :tongue:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sax 24 Decembar 2010, 22:47:40
Da ne bude nesporazuma,interesuje me generalno gde se moze na Obedskoj bari pecati jer je to prirodni rezervat.Naravno da linjaka treba postedeti jer je totalno unisten a nekad ga je bilo.To vreme kad ga je bilo u vecini kanala ja znam samo iz price.Otkad pecam,uhvatio sam samo jednom linjaka od mozda 100 gr. :bye:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bladerizer 25 Decembar 2010, 00:30:21
definitivno tu ribu treba postedeti,olovo je u pravu.ko klinac sam ga peglao i imao ko i baburana ali zadnjih 10 godina nevidim ga uopste.treba uvesti  zabranu za njega i to trajnu.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: alekspap 25 Decembar 2010, 00:51:00
Zabrana već postoji u dozvoli za 2010. ""Trajno se zabranjuje ulov za sledeće vrste"... Tinca tinca...
Veliki problem za linjaka je i nestanak njegovih prirodnih staništa(močvare,bare)kao posledica izgradnje nasipa uz Dunav i smanjenja plavnih područja...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dejansom 25 Decembar 2010, 03:48:44
Da, linjak je u trajnoj zabrani ove godine, nadam se da će tako biti i sledeće.

Ja sam ove godine uhvatio dva, slučajno, na glistu, tako da ih još ima.  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: zivko_89 25 Decembar 2010, 11:47:24
dzabe zabrana kad ga neki nose kuci...a prelepa riba i veliki boraccc.ja sam ga samo jednom upecao ali sam se obradovao kao beba za igracku... :thumbup:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sax 25 Decembar 2010, 13:10:12
Moj cale je prosle godine na kanalu Jarcina uhvatio jednog.Odusevio sam se kad sam video da ga jos ima u Jarcini.Naravn da je vracen.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 13 Jun 2011, 15:09:50
Moj novi rekord :)

2.5kila

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F2r2yd7m.jpg&hash=8da0c87cff94556d9dce56e35077f7258270e04d)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: svetišaran 13 Jun 2011, 23:05:00
ja sam prošle godine dobio jednog na glistu, na kanalu u Borči, od oko 100 g i vratio ga... dve nedelje kasnije, jedan glavonja, što krade šumu uz kanal, dobio linjaka od pola kile i hoće da ga nosi kući... jedva ga odgovorismo, hoće da se bije zbog pola kile mesa... a što se tiče revira u Srbiji gde ga još ima, Ribničko jezero na Zlatiboru, ima ga podosta... ali zato u tom jezeru nema babuške...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 14 Jun 2011, 06:04:03
Ovaj nazalost nije uhvacen u Srbiji nego u Francuskoj (reka Marna) :(
Ovde ga ima i ponekad ga i ponesem, ali ovaj je vracen kao i onaj od prosle nedelje!
Inace dosao je na kukuruz, feeder i montaza na dlaku.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Milos 212 17 Jul 2011, 13:59:02
u Somboru na VBK....se situacija dosta popravila barem kako se meni cini...u zadnja 4 pecanja imao sam 5 linjaka...koji su naravno vraceni u vodu.....jako lepa i borbena riba.. :thumbup:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: draganintel 17 Jul 2011, 14:22:20
Odkad ja tu ribu nisam video :no:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: svetišaran 23 Jul 2011, 20:04:10
da se nadovežem... kao što rekoh, na ribničkom jezeru, na Zlatiboru ih ima u solidnom broju, ali, neki profesor se dosetio da poribi jezero babuškom... dakle, piši propalo...

p.s. ovo profesor, znači ihtiolog naivac...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 29 Jul 2011, 07:42:36
ja bih pored babuske dodao i cverglana to je idealna kombinacija :)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Lomnica_city 29 Jul 2011, 12:56:40
NIKAKO ne zaobici suncicu, mislim da ce njen doprinos u odrzavanju kolicine ikre koja prezivi biti presudan!! A tek amurcica/cebacoka... mislim da nema bolje stvari za privlacenje ribolovaca, kad se procuje da riba stalno grize, doduse nista se ne hvata, ali grize svakog sekunda, pohrlice ribolovci iz okoline, milina za biznis! :smiley:
Pozdrav :cool:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Fugu 16 Decembar 2011, 16:33:45
Evo da osvežimo temu sa jednim finim videom o lovu linjaka na Jablaničkom jezeru


Jablaničko jezero I dio - Lov linjaka - Bistro BiH NTV Hayat (http://www.youtube.com/watch?v=rkzWwox2XcA#)
Jablaničko jezero II dio - Lov linjaka - Bistro BiH NTV Hayat (http://www.youtube.com/watch?v=FpF2P9DOCUc#)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: gasha 13 Februar 2012, 12:03:51
letos sam imao po drugi put u zivotu linjaka na udici. Pecao sam na VB kanalu na mestu hranjenom psenicom i kukuruzom ( citavo leto sam vadio velike kolicine babuske), i cim sam kontrirao osetio sam da nije babuska. Borio se bas lepo, jurcao tamo vamo, cak se i u mulj zakucao neposredno pre nego sto sam ga izvukao. Bio je dugacak 40 cm a tezinu ne znam. Posle sam ga naravno kao zasticenu vrstu vratio u kanal. Prelepo iskustvo
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 13 Februar 2012, 15:23:46
Ne znam otkud onom cici na snimku ideja da kaze da linjak nije plasljiv? Izuzetno je plasljiv i oprezan.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Nikola Popov 09 Mart 2012, 11:31:08
Nisam znao gde da stavim ovaj prelepi snimak, a pošto je u njemu upecan linjak, pa reko može ovde :
Catching The Impossible Trailer 3 - A Summer Idyll (http://www.youtube.com/watch?v=klHm_daPdjQ#ws)
a zimus sam pronašao jedan zaboravljeni mali kanalić pun mlađi linjaka i sad čim budem našao vremena, prebaciću ih na neko sigurnije mesto, ako budu bili još tamo (zimus nisam mogao jer je odmah nakon toga zakuco led).
Pozdrav.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: milek 09 Mart 2012, 15:25:25
Jbt,kolki linjak! :eek:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: alexdja 09 Mart 2012, 15:43:09
Uf, prelep linjak!  :ok:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 09 Mart 2012, 15:45:07
Velika Britanija. Prelepa jezerca i linjaka ko sodera. Skinuo sam svih 7 delova tog serijala. Nesto sto definitivno vredi pogledati.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: chmi 09 Mart 2012, 16:18:13
Reka Stari Begej kod Banatskog Karadjordjeva jesen 2010
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi796.photobucket.com%2Falbums%2Fyy247%2Fmilancuk%2Fkaradjordjevo%2Flinjak.jpg&hash=97165d3949058a934128c3acff9615368e6c7030)
Naravno da pliva dalje
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: jopinac 09 Mart 2012, 18:53:27
linjaka sam ulovio u zivotu 2 puta (a djete sam )
oba puta na glistu
jednom na nekoj bari ni sam neznam gdje ...
a jednom prijhe nekih 1,5god  na zlatnoj gredi
oba su bila mala oko 100g ali i vracena u vodu :takoje:

Jablaničko jezero I dio - Lov linjaka - Bistro BiH NTV Hayat
dali se uzme 1kg pure pa se skuha ili nekako drugacije ja sam ga ovako razumio
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: MIF 09 Mart 2012, 19:09:22
Ne treba ti pura..u mixer staviš šećerac i prezele,mrvice od kruha,i izmixaš dok ne dobiješ žitku i gustu masu.Umiješaš malo crva i glisti,i sa tim nahraniš.Gliste nemoj rezati,nego cijele.Kad to baciš,stvori se oblak u vodi,tako znaš da je dobro uradjeno.Možeš dodati i malo gotove hrane,ali ne punu,jel ti nije cilj privući bijelu ribu.Na udicu staviš kombinaciju šećerca,crva i cijelu glistu.:) smiley033
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: jopinac 09 Mart 2012, 19:20:13
ma nezelim ja pecati linjaka nego meni treba recept za puru-noklu ali ovaj sa videa
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: shallow_runner 09 Mart 2012, 19:25:15
Linjaka sam uglavnom dobijao na glistu...slucajno naleti dok pecam drugu belu...uglavnom sitni komadi oko 100 g ali sam imao i komad preko pola kile  :cool: ... Naslusao sam se kako je konoplja bez premca za linjaka,al ga na to nikad nisam ni uhvatio  :no:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Madza 20 Mart 2012, 00:16:06
Ima ga na jezeru perucac i zaovine,dosta su krupni,ali ih je problem pecati zbog proklete suncice.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: shallow_runner 20 Mart 2012, 21:52:43
Suncica otkida samo na mamce zivotinjskog porekla...treba forsirati kukuruz,manje boile,konoplju,zito  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Madza 23 Mart 2012, 21:30:01
Moram probati ali je glista proverena,kod nas.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: baćko 23 Mart 2012, 22:59:24
ma bilo gde ići ciljno ga loviti..ustvari u svako doba godine je greota..tu ribu trba pustiti na miru.
   Olovo slažem  se sa tobom 100%,  ja  sam odprilike  pre  tridesetak  godina prestao  da  ga pecam. Mislim  da sam naučio  što  je  trebalo   i  ostavio  sam ga  na miru u  potpunosti. :ok:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bladerizer 24 Mart 2012, 00:06:18
Ja sam zadnjeg imao pre 8 ili 9 godina i od tada nisam video ovde na dtd da ga je iko imao,nazalost ovde je istrebljen!
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 27 Mart 2012, 11:17:41
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fzur32t.jpg&hash=78cced1b1745c388d3fa1dfa2766a3ffa21f1759)
pecao crvenperke i naisla mi tri komada :) uredno pusteni iako ih ovde ima i nisu u zabrani.

P.S. cuvarka je sirine 50 cm
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 27 Mart 2012, 12:29:01
Prelepi primerci
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tdeki 27 Mart 2012, 12:31:30
Pazi ti tu sirinu i misice kod repnog peraja, kako taj rep daje potisak  :thumbup: :thumbup:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: shallow_runner 27 Mart 2012, 19:39:00
Prelepi primerci  :clap2: ... to nisu crvenperke,vec bodorke  :rolleyes:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: biber 27 Mart 2012, 19:46:44
Dobri komadi.Svaka cast. :clap2:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: neca_bratko 27 Mart 2012, 20:26:14
Ne pamtim kad sam ih upecao...  lepi   su   :ok:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 27 Mart 2012, 20:32:57
Pazi ti tu sirinu i misice kod repnog peraja, kako taj rep daje potisak  :thumbup: :thumbup:
Eh kako to lepo savije mech 4m20 do vrha u vodu i povuce dril na Avocet 1000. Pa kad ga po 5-6 puta dovuces do meredova, i pitas se da li ce opet da otkaci dril ili ce da udje. A udicu imas 16tkinju na predvezu 0.12, pa se pitas da li ce da izdrzi ili da otpustim jos malo. :)


Prelepi primerci  :clap2: ... to nisu crvenperke,vec bodorke  :rolleyes:
Ma to uvek pobrkam nikad neznam koja je koja :(
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: matrix357 27 Mart 2012, 21:11:54
Prelepi primerci  :clap2: ... to nisu crvenperke,vec bodorke  :rolleyes:

evo sad i ja naucio sto je bodorka,mi je zovemo plotica.linjak,grgec i mrena su najljepse i najborbenije ribe!
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tomislav34 27 Mart 2012, 21:48:58
bodorka je žutooka, a ne plotica
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: matrix357 27 Mart 2012, 23:39:35
hvala kolega,meni se ucinilo da su ono gore u cuvarici plotice a ne zucke  smiley033.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 28 Mart 2012, 14:23:12
i danas je pao jos jedan ali mali pa nisam ni slikao
 drugi put kad mu dodje tata :)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: shallow_runner 28 Mart 2012, 17:44:24
Majstore ove godine te linjak oce  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 29 Mart 2012, 12:53:15
jutros opet tri komada ali neki sitni. Ova babura je imala oko kilogram.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F23t1en9.jpg&hash=1de4410a3475adb5c19ed7ca08769d56bf5bd8dd)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 29 Mart 2012, 14:43:15
Vidi se gde ima ribe...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 29 Mart 2012, 15:54:30
Ima na mestu gde dva ribocuvara dolaze po dva (a nekad i vise) puta dnevno :)
Bilo je i lepsih mesta sa vise ribe dok ih nisu nashi "Jugoshi", Rumuni i Bugari pronasli, pa pocele da rade mreze i samice.
Al to je vec za drugu temu :(
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tomislav34 29 Mart 2012, 16:00:46
hahahaha, ovo je da pukneš od smijeha ili da plačeš  :sad:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: shallow_runner 29 Mart 2012, 18:59:36
A koja je to voda i di se nalazi?
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 29 Mart 2012, 21:11:10
evo ga ovde :):) :rolleyes:
http://g.co/maps/vyn5f (http://g.co/maps/vyn5f)

Villeparisis - Google Maps (http://maps.google.fr/maps?q=Villeparisis&hl=fr&ie=UTF8&ll=48.92905,2.613874&spn=0.001443,0.004128&sll=46.75984,1.738281&sspn=9.64965,22.873535&oq=villeparisis&t=h&hnear=Villeparisis,+Seine-Et-Marne,+%C3%8Ele-de-France&z=19)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bladerizer 30 Mart 2012, 00:27:41
Prelepo je kad vidis da negde ima linjaka u izobilju i da se svakodnevno hvataju,steta sto ih nema kod kao sto ih ima tamo,ctpaba svaka cast na ulovima!
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 07 Maj 2012, 13:26:25
Begeč (Begečka jama), 19. april 2012 – Ribarsko područje „Begečka jama“ na ribolovnoj vodi u granicama zaštićenog Parka prirode Begečka jama, postalo je bogatije za gotovo 150 linjaka, ribu koja je kod nas strogo zaštićena vrsta. Naime, ovo je prvi slučaj poribljavanja linjakom, koji je postao ugrožena vrsta u vodama na teritoriji Vojvodine. Kompanija DTD Ribarstvo koja upravlja ribolovnim područjem Begečke jame, izvršila je poribljavanje prema Programu upravljanja ribarskim područjem „Begečka jama“ za 2012. godinu.

Poribljavanju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i inspekcije pri Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

- Veoma je značajno ovo poribljavanje linjakom na Begečkoj jami zbog toga što je ona izuzetno važno mrestilište. Naglasiću da je linjak kao vrsta gotovo nestao, što zbog prirodnih promena, što zbog promena koje je prouzrokovao čovek. Ovo je prvi zabeležen primer poribljavanja linjakom i nadamo se da će ovakve aktivnosti doprineti njegovom opstanku – kaže Laslo Galamboš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

S obzirom na to da je linjak pod trajnim lovostajem na osnovu Naredbe o merama za očuvanje ribljeg fonda, rekreativnim ribolovcima na Begečkoj jami neće biti dozvoljen lov na linjaka.

Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: svetišaran 13 Maj 2012, 15:07:51
 :clap2: bravo za poribljavanje...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: užas1 02 Jun 2012, 18:20:43
Moj najveći linjak je bio 2,8 kg davne `88  i to na crveni hleb, dok ga je bilo  još u VBK oko Sombora.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: mbranko 13 Jun 2012, 12:44:20
kod mene ga ima dosta (pa čak i nije zaštičen tijekom mrijesta vec samo mjerom) , ove godine sam uhvatio 10 komada jedino što su manji, ovi koje sam ja ulovio su se kretali od pola kile pa do kilu (dva komada) sve sam natrag vraćao u vodu jer se još nisu izmijestili pa mi savjest nije dopustala da ih uzimam.


(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi225.photobucket.com%2Falbums%2Fdd254%2Ffrabrne%2Fpoljoprivreda%2F52acb726.jpg&hash=5142f389d18ac2c2452c9e70bba032ff103944ad)

lovim ih na starom toku drave koji je vecim dijelom godine stajačica a samo za visokog vodostaja postane rukavac.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Milos5 19 Jun 2012, 16:26:38
Linjak je jako lepa riba nikada je nisam upecao ovde odakle sam ja ga vise izgleda nema .....  :grin: :grin: :grin:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 23 Jun 2012, 16:44:10
fotka nazalost nije moja, ali je lepa za videti.
6.5 kila

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F34fe2ko.jpg&hash=95401ed24183a12dbe2f8c77e17e575cd3d204b4)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tomislav34 23 Jun 2012, 16:50:27
vidi se da je iz ribnjaka, kao i oni ruzni, naduvani šarani
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ctpaba 24 Jun 2012, 18:19:01
to jeste, al znas ono : Fata je Fata, al dvaput je dvaput :=)
tako i ovo, 6.5 kile je 6.5 kila :)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: jopinac 24 Jun 2012, 22:52:09
kolki linjak  :eek:  :clap2:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Mangup 24 Jun 2012, 23:30:50
Jel ovo stomacina od hrane ili je mozda pun hrane i ikre?
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zmaj Strasni 25 Jun 2012, 07:41:56
Za ovakve znas da ne mlatnu perajima ni 10 puta dnevno. Hrana im sama pada u usta :rolleyes:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: užas1 25 Jun 2012, 18:07:14
Lep komad, nema se šta reći.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: MilloNS 20 Jul 2012, 14:52:05
Moram svakako napomenuti da  je pre odprilike tridesetak godina u Žablju na Jegričkoj, jedan km iza Napergaćine ustave i još jedan km čamcem prema Čurugu u carstvu lokvanja bilo nezaboravno pecanje komada od 800g pa naviše. Predivno iskustvo i ugođaj ali sada...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: laki22 20 Jul 2012, 19:47:09
evo jednog sa begeja kod zrenjanina  :cool: imao je oko 400 gr, veoma borbena i luda riba, naravno vracena je i nadam se da ce da poraste

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa1.sphotos.ak.fbcdn.net%2Fhphotos-ak-ash4%2F3625_178248308974140_278716946_n.jpg&hash=b5bee2fa46bf9d50b2f40e7b3d72347e9d93a163)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Zare Gusar sa Morave 06 Novembar 2012, 07:48:02
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F15875g0.jpg&hash=68681e12f5cb464cd9b97a2e7e32516b9969a693) ..toliko lepa da sam se i ja osecao bolje :) ...kazu da se druge ribe lece trljajuci se o linjaka, ili slicno...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 31 Jul 2013, 00:10:41
da ozivimo malo i temu o ovoj prelijepoj ribi...ljudi zna li neko kakav dobar mamac a da to nije crvena glista posto je na jezeru na kojem ja pecam nemoguce ga loviti na crvenu glistu od sitnog bandara i suncice a ima ekstra krupnog linjaka
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: orka 31 Jul 2013, 08:39:12
Linjak je svastojed.,kao i vecina riba iz porodice ciprinida,tako da su mu na jelovniku i mamci zivotinjskog i biljnog porekla.,ipak cini mi se da je veci ljubitelj zivih mamaca,i da dobru glistu mozda i najradije uzima..,s obzirom da te zezaju suncanica i bandar treba probati na mamce biljnog porekla.,ruza hleba je odlican mamac,i svakako je treba probati,a krupni komadi se love uglavnom uzgred i na kuvani kukuruz i boile,i to ne tako retko.,mislim na Evropske krupne linjake,jer kod nas takvih skoro i da nema..,pored hleba,probaj i na parce debele crne gliste ili parce durdubaka.,mozda ce te tvdje i gabaritnije mamce manje napadati suncanica i bandar..
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 31 Jul 2013, 13:01:34
cesto lovim na secerac i ako sam citao da ga rado uzima nisam jos dobijo ni jednog na njega a uhvatio sam jednog od 2 kg na zelenu ritsku glistu koju nisam odavno koristio kao mamac
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sladjan 01 Avgust 2013, 13:13:42
Kod linjaka je jako vazno mesto gde se trazi. Linjaka sam hvatao samo na mestima gde ima dosta trave. Na cistom terenu se vrlo retko moze uloviti. Najbolje su mi se pokazale rupe u travi ili lokvanju i tu sam ga najcesce i hvatao. Primera radi 5-6 metara od trave sam redovno hranio i pecao sarana. Na ulove sarana se nisam zalio, ali linjaka na tom mestu nije bilo. Jedino objasnjenje za to mi je da ne voli da napusta zaklon.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 10 Avgust 2013, 00:31:36
danas sam probao na ritsku glistu i imao sam 4 lijepa komada ali ima li ko savjet kako ga je najlakse ocistiti posto sam se prilicno namucio
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bojanljube 10 Avgust 2013, 09:16:27
Potopis ga na kratko u vrucu vodu i onda krljust lakse spada...

Послато са LG-P880 користећи Тапаток 2

Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: vradojicic 10 Avgust 2013, 10:05:26
Ljudi, a joj ljudi!!!
Linjak je trajno zasticena vrsta, o kakvom ciscenju pricate!
Kako si ti mogao da odneses 4 lepa linjaka i jos da napises to na forum.
Prvo procitaj kalendar lovostaja i zasticene vrste.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bojanljube 10 Avgust 2013, 10:55:12
u bosni nije zasticena vrsta zato sam i dao odgovor...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: vradojicic 10 Avgust 2013, 12:12:05
E to u redi, izvinjavam se onda.:)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: djmisha77 10 Avgust 2013, 12:26:54
Jel to znaci da ga ima dosta u Bosni? Prosto mi neverovatno zvuci da ga kod nas ljudi ne vide po 10-15 godina a da ga u Bosni ima toliko.

sent from my Samsung GS3 using Tapatalk

Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bojanljube 10 Avgust 2013, 12:31:40
i ja sam se pola sata premisljao da li da dam odgovor cak i kada sam video da covek nije iz srbije... Ja sam ga lovio na barama i sljunkarama oko Drine. Tamo se cak i danas prilicno cesto moze upecati uglavnom u velicini od pola kile do kilu. Nikad ga nisam nosio kuci posto mi je uvek bio prelep.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 10 Avgust 2013, 15:05:12
kod nas ga ima bas dosta i u pitanju su krupni komadi lovio sam cak komade i od 2 kg i nije zasticen i nema zabrane tako da opusteno da je zasticen nebi ni pomislio da ga lovim ili da ga ima rijetko
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: knezevic76 10 Avgust 2013, 15:16:29
Dule, slobodno okači sliku linjaka od 2kg kad ga budeš sledeći put uhvatio.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 10 Avgust 2013, 15:44:35
vazi druze obavezno,nemogu da vjerujem zbog cega je tako rjedak u srbiji kod nas ima bara gdje sitnog ima na hiljade da od njega nemozez nista drugo pecati
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: MIF 19 Septembar 2013, 21:15:31
Jedan današnji,riječni... :cheesy:(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg42.imageshack.us%2Fimg42%2F46%2F5u3t.jpg&hash=2aec22a953d7fb3a89e8c0ec1dbbe8ba7707b65f)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dule79 21 Septembar 2013, 01:33:37
prelijep komad svaka cast,moze li se znati na koji mamac je dosao
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tomislav34 21 Septembar 2013, 20:44:18
MIF, ovaj je garant iz Odre?  :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: nera 21 Septembar 2013, 22:04:04
prvi put i jedini sam  upecala linjaka  pre dve godine na adorjanu kod kanjize   velicanstveno lepa riba  bila je oko 800 grama
pozelela sam zelju i vratila je
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: milan ns 21 Septembar 2013, 22:41:27
Ja sam zadnji put uhvatio linjaka pre oko 13 godina i imao je oko 700 grama i tako se borio da mi je puko bambusov štap  :rolleyes:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Pecaros 22 Septembar 2013, 01:44:17
Ovo sto kaze Dule je istina 100%. u RS gde ja pecam oko Vrbasa ima ih dosta.Ne nesto preterano ali da kazemo svako 3-4 pecanje bar 1 naleti.Zadnjih godina nisu nesto preterano teski jer tamo kao i ovde ne prestaju ni najmanjima..Inace ovde kod nas nikada ga nisam ulovio.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: MIF 22 Septembar 2013, 23:30:41
MIF, ovaj je garant iz Odre?  :takoje:

Je druže,baš dobro grizu ovih dana i ima ih puno.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: mbranko 23 Februar 2014, 21:22:01
Par mojih prošlogodišnjih

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi946.photobucket.com%2Falbums%2Fad305%2Fmbranko%2Fl03_zps3ff600e0.jpg&hash=ed7b6cbc7526cd6c5b166581002a1fde759a7a46) (http://s946.photobucket.com/user/mbranko/media/l03_zps3ff600e0.jpg.html)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi946.photobucket.com%2Falbums%2Fad305%2Fmbranko%2Fl02_zps04404560.jpg&hash=c35a8f943b4604ca2aa4d3662d01e557202cdc4a) (http://s946.photobucket.com/user/mbranko/media/l02_zps04404560.jpg.html)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi946.photobucket.com%2Falbums%2Fad305%2Fmbranko%2Fl01a_zpsb9ef31ea.jpg&hash=525de385baf383e959dfa678c988c0debf78060b) (http://s946.photobucket.com/user/mbranko/media/l01a_zpsb9ef31ea.jpg.html)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi225.photobucket.com%2Falbums%2Fdd254%2Ffrabrne%2Fpoljoprivreda%2Fnovi%2520album%2Flin2_zps162e01a0.jpg&hash=60a804527ec13c338920f24284c4dc360ff8415c) (http://s225.photobucket.com/user/frabrne/media/poljoprivreda/novi%20album/lin2_zps162e01a0.jpg.html)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi225.photobucket.com%2Falbums%2Fdd254%2Ffrabrne%2Fpoljoprivreda%2Fnovi%2520album%2Flin3_zps3fabcb09.jpg&hash=b0624be2e5af8a0affb9d6628812461295dbed84) (http://s225.photobucket.com/user/frabrne/media/poljoprivreda/novi%20album/lin3_zps3fabcb09.jpg.html)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi225.photobucket.com%2Falbums%2Fdd254%2Ffrabrne%2Fpoljoprivreda%2Fnovi%2520album%2Flin4_zps87aa8983.jpg&hash=17bad8fb5d55b5fbd0e8db2746365d6a49ec3a9b) (http://s225.photobucket.com/user/frabrne/media/poljoprivreda/novi%20album/lin4_zps87aa8983.jpg.html)

Ovdje gdje lovim ima ih dosta i obično se kreču od pola kg pa na više moj najveći prošle godine je bio 1.65 kg, kad krenu nije problem ih uloviti i po desetak komada po jednom ribolovu, najbolje mi grizu na debelu kišnu glistu ali sam ih dobio i na šečerac, crve i pšenicu. Kao prihranu koristim bilo koju hranu kao vezivo i kuhanu pšenicu. BTW to mi je najljepša riba ovog naše podneblja i zbog toga ih sve puštam natrag.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: stragi88 23 Februar 2014, 23:10:37
Mnogo lepa riba za pecanje a i za jelo, imao sam prilike u Francuskoj da ih probam...inace druze bez ljutnje ali moras ih pustati nazad posto spadaju u ribe sa trajnom zabranom  :wink:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: laki22 23 Februar 2014, 23:14:25
kod nas da, u hrvatskoj ne znam.

jako lepa riba za pecanje, ima jako lepe begove i uvek nabija u dubinu i jako je tesko odici je sa dna
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: mbranko 24 Februar 2014, 07:11:23
Upravo zbog toga ga volim loviti a kako najviše grize na tri do četiri metra od obale lovim večinom direktašem/takmičarcem od 5m pa i sa ovim od pola kg ima borbe i nije ga tako lako izvući van. Osim štoga je teško odići od dna, jako šara i lijevo desno posebno ako ima trave pa se zabija u nju a na poziciji gdje večinom lovim trave ima i s lijeve strane i ispred mene, zbog toga i lovim direktašem jer samo spuštam udicu kraj te trave.


@stragi88
Kod nas u Hrvatskoj je ograničen na po jedan primjerak po ribolovu, dok recimo nema zabrane za vrijeme mrijesta što je po meni glupost (da nema zabrane).
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: vuk sa beljanice 24 Februar 2014, 17:05:18
Na busurskom jezeru ih ima dosta, bar ih je bilo pre nekih 8-10 godina.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: ibanezi 24 Februar 2014, 21:48:32
Linjak je riba mog detinjstva zbog koje sam i zavoleo pecanje. Polovinom70-ih je reka Bitva[veca i lepsa od Zasavice kanalima za navodnjavanje isusena potpuno,ali je sva riba presla u te kanale.Pecao sam uglavnom linjaka i zlatnog karasa na glistu potpuno na dnu[ako je dignes ocerupa je bodorka]komadi od 300-700 800gr.veci su mi lomili trsku-nisam imao pravi stap do nekog 4-5og osnovne,a onda sam dobio trodelni bambus sa hilznama za odl.uspeh,tako da su padali i prekokilasi.Meni niko u familiji nije bio ribolovac,PA SAM MORAO DA ZASLUZIM TAKVO BLAGO.Sada su i ti nekad veliki i duboki kanali visedecenijskim talozenjem mulja,a nebrigom i neprociscavanjem svedeni na prosecnih 30ak cm dubine i u njima zivi samo-o gle cuda babuskica koja ne moze u tim uslovima da preraste 50ak gr iako potpuno odrasla.Nekim suludim planom i nepravednim komasacijama je unistena prelepa recica Bitva,a linjak i zlatni karas rastu samo u mom secanju.Tada se planiralo na isti nacin isusivanje Zasavice,na srecu valjda nije bilo novaca da se to odmah zavrsi,a posle znate sta se izdesavalo.Usvakom slucaju Bitva je bila lepsa-protocnija,bistrija sa sumovitom tvrdom obalom.Necu vise postaje mi tesko.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Fricky88 05 Mart 2014, 23:26:10
Jel znate da naprimer, linjaka ima u blizini pirota na krupackom jezeru i to u izobilju, mi smo se ubijali od linjaka dok nije dosla trajna zabrana, sad se i dalje malo peca ali redje, jer ti je kazna za njega 5000. Tamo ga ima puno a na ostalim mestima ga nema. Ali ga mozda i ima i na drugim mestima ali ga oni ne traze, jer kad bi pogledao gde ga mi pecamo, reko bi ma ovde sve sama trava i trska, tu nema ni kornjace.
Deda dodje prepodne na mesto pored nas (priprema mesto za popodne) i baci kamencinu od 30cm i napravi sebi rupu u koju ce da zabacuje, nema tu bacanja nego samo spustas udicu i olovo kroz listove lokvanja i povrsinske trave, zato ti treba jak najlon, nekih 0,3, olovo i plovak od nekih 7,8grama, cak i malecki linjaci manji od sake nabiju takav plovak do dna. I ne spustas uvek do dna, nego negde na pola, najveca muka je dok se spusti jer non stop olovo legne na neku travu unutra. Kad ga postavis, i kad se smiri moras da ga s oprostenjem d.kas, malo malo pa cimas plovak gore dole i mora da se javi, njegovo specificno dugo pipkanje, kad nabije, nesmes da ga zamaras niti da se zezas s njim, nego moras odmah preko glave da ga vadis bukvalno, jer ce i tako dovoljno da ti se rasturi mesto, jer ako se napravi veliko okno oni se plase i nece da prilaze, najbolje kad je rupa 10 do 20cm, jos pogotovo ako nadjes njihove kanale kroz travu i tu spustis, udara odma... Zna da radi npr samo ujutru i to od npr. 6 do 7 i kao da si zviznuo u pistaljku odma prestaje... Eto tako smo ga mi pecali, samo na duzinu stapa i nista vise, jedino kad je u jesen hladnija voda onda se povlaci u dubinu na daleko, e tad moze da se baca u velika okna na 15m 20m od obale, al ti treba opet jak pribor jer uglavnom budu veci oko 1kg, al taj jedan kg povuce jos 10kg trave...i moras da vuces gore da klizi preko trave...
To je to od mene...
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: IlijaBrcko 13 Mart 2015, 22:12:07
To je stvarno steta, al to ima samo kod nas opet da sami sebe unistavamo. Ja sam upeco jednom linjaka dal je bio 15ak cm dug, pa sma pito jednog starije iskusnog pecarosa sta je ovo jbt, kakva je ovo riba ..on mi je reko da je to linjak i da je meso otrovno da ga odma pustim xD. A posle sam sazno i zasto mi je to reko, jer kod nas kazu nije upecan linjak zadnjih 10 godina, a za karasa nikad ni cuo, samo znam da s ed onih bodlja ne moze nista pecat.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Draško 28 Maj 2015, 07:39:46
Na jezeru Bočac sam viđao ubjedljivo najveće linjake na našim prostorima, 1,5 - 3kg, i to veliki broj komada. Istina, zadnjih godina je bilo priča da su ga mrežaroši prilično ,, sredili".
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: bulmil 28 Maj 2015, 10:47:27
ima lepih i na Obedskoj bari.pre nekoliko godina sam pecao komade do kile samo tako.jedan dan odemo starac i ja tamo na babušku,kad ono ceo dan ni jedne babuške na udici al zato linjaka sigurno preko 30 kom smo imali.
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Sa_le 28 Maj 2015, 15:35:18
 Nedavno je uhvacen jedan od skoro 4 kg u hercegovini, ima ih jos nekoliko takvih, ovih do 2 kg je bilo poprilicno, lokacija je bas mikrolokacija  pa ne bih da detaljisem. Do nedavno nisam ni znao da ih uopste ima u toj vodi  :eek:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: marina1983 17 April 2017, 21:45:17
Jedan od danas popodne. smiley033

C&R...

(https://s2.postimg.cc/dfjsmia0p/20170415_183203.jpg) (https://postimg.cc/image/47rk5t2yd/)

(https://s3.postimg.cc/ys7wl6k1v/20170415_183153.jpg) (https://postimg.cc/image/s1rfbqwvz/)

(https://s3.postimg.cc/kzthpjtab/20170415_183158.jpg) (https://postimg.cc/image/dju83r5kv/)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: skvrl 17 April 2017, 22:35:23
Svaka čast kolega !   :tongue:

Može li malo detalja ? ( Naravno ne onih koji se odnose geografski na lokaciju nego uopšteno, prihrana, mamac, dno, pribor i slično )
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: marina1983 17 April 2017, 22:53:17
Predvez 0,18 fluorocarbon  , snop tankih glisti probodenih samo na pola i 2 crva kao stoper , udica Seasame  carp 7, osnovni Sufix tritanium 0,25 , plovak klizeći 6gr olovo suza 5 gr.  smiley033
Imao sam i prošle godine jednog manjeg, tu je negde po galeriji . Linjaku naklon do poda .
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: tonyboy 23 April 2017, 13:29:27
Evo jedan primjerak za rubriku vjerovali ili ne.
Momak je nedavno u Hrvatskoj, u okolici Ogulina ulovio linjaka od 5,5 kg
Čekao šarana, a stiglo iznenadjenje. Ovo mi je naljepši uov koji sam vidio, otkad pratim ribolovne forume.
Kapa do poda sretnom ribolovcu, ovo ne može nadmašiti ni šaran vretenac od 30 kg  smiley033


(https://s21.postimg.cc/5g6hfh0rr/linjak.jpg) (https://postimg.cc/image/y5tdc44rn/)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: specialized 23 April 2017, 13:32:40
Auu  :eek:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: pdavor 23 April 2017, 14:36:16
No comment  :tongue: :tongue: :tongue:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: klenboy 23 April 2017, 14:52:59
Прелепа риба, улов за памћење. Свака част младом риболовцу!
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: no names 23 April 2017, 15:16:59
Inače mladi ribolovac je imao još jedan lep ulov u vidu linjaka od neki 2,5kg. Baš sam juče čitao izveštaj gde kažu da ih dečko ciljano lovi. Svaka mu čast... ovo je ulov koji se prepričava sa generacije na generaciju. :tongue:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: djmisha77 23 April 2017, 17:17:19
Jel to na reci ili na nekom jezeru? Prelep primerak. Onaj Marinin bio ko odimljen >:D
Ipak bih ja sarana vretenara od tih 30kg.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dachaso 23 April 2017, 18:10:44
Svaka čast  :tongue:...prelepa riba  :clap2:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: COPY 08 Septembar 2017, 10:11:38
zeleni ljigavi

(https://s26.postimg.cc/ajj8hy3bt/DSC00045.jpg) (https://postimg.cc/image/nnosumvdh/)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: jamal 05 Decembar 2017, 20:42:44
Negde procitah ljinjak pa se setih kako smo ih pecali na koricu hleba na Vlasinskom jezeru.
Bilo je komada do dve kile na plovak ali kolege cekajuci sarana i amura znali su upecati komade i preko 4 kile.
Mogli su se upecati mali komadi na prolece na kilo ,nesavesni su ih hvatali i nosili kuci ,dok sam ih ja gledao kao nesto specijalno i nikad nisam odneo nijednog kuci.
Medjutim posle bombardovanja 99te ta riba jednostavno nestaje kao u bermudskom trouglu.Kao da je cela populacija isparila odatle.
Da su uginuli ljudi bi ih nasli mrtve ovako stvarno mi nije jasno sta se desilo sa tom ribom.
Ali bukvalno nestali.
Po meni jedino logicno objasnjenje je da se je tih godina som naglo namnozio i da on jedini moze da bude razlog nestanka linjaka na vlasini.Bilo je nekih i teorija zavere da su umrli od radijacije ,buke od bombi i slicno.xaxaxa... a nista tamo nije bombardovano...
Ali opet se postavlja pitanje.Zar su svi mogli biti pojedeni te jedne godine.
Jos uvek mi nije jasno sta se desilo sa njima i svreme na vreme idem na Vlasinsko jezero ali nit sam video nit sam cuo da je neko negde upecao nekog.
Interesuje me da li se to mozda desavalo i na vasim vodama ili ste culi da se negde drugde desilo.
Jedna od najlepsih i najborbenijih riba kod nas na stajacicama jako interesantna i lepa za pecanje.
Bas mi nedostaje....      smiley207 smiley207 smiley207 smiley207 smiley207 smiley207 smiley207
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: sasabosko 05 Decembar 2017, 22:27:54
Tih godina se nekako poklapaju i moji zadnji sustreti sa njim kod nas,posle toga cuo sam za neki ulov negde, negde, ali jako retko. Bilo je neko staro korito Z.Morave, koje se punilo za vreme velikih voda, tece voda kroz njega, kad su manje vode ostane kao bara, tu sam lovio linjake kao klinac i ostalo mi je u prelepom secanju. Mislim da som nema nikakve veze sa nestankom linjaka, jer retke su vode gde ima soma toliko da bi ugrozio bilo koju ribu, linjak je jednostavno proredjen, ili ga skoro uopste nema na vodama gde nema soma. Uglavnom ga je bilo po starim sljunkarama, znao se uloviti i u ono vreme kad je babuska bila u expanziji, lovili se komadi kao kutija cigareta u ogromnim kolicinama, uzimali i praznu udicu, nekako posle toga pojavi se cverglan, e od tada ja linjaka ne videh. Sad mozda ga i ima ko i sve ostale ribe na sjunkarama gde ima puno cverglana, no od njega se upecati ne moze. 2012-e, odem u Svedsku, pecah na nekom njihovom jezeru, ulovih ribu od nekih 700-800gr, rekao bih da je linjak, no stvarno mi je trebalo vremena da se setim jer sam skroz zaboravio na nju. Bio je linjak, lovio sam ih kasnije na glistu i kukuruz secerac, najveci 2250gr, prvi snazan udarac u momentu kad ga udica ubode ima puno jaci od bilo koje druge ribe koju upecah, a bese zaista lepih borbi, i par kidanja u tom prvom udarcu. Primetih da je uvek radio u cugovima, ulove se par komada na hranjenom mestu, pa posle par sati opet, i uvek se vrzmao oko neke trave, i po udarcu vukao u nju. Steta sto ga na nasim vodama nema vise, moj surak je pre 7-8g iz neke sljunkare zajedno s ribocuvarima prebacio u Celisko jezero 50tak komada, upecao ih bio, pa zvao njih te ih prevezli zajedno :thumbup:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: luka_97 24 Decembar 2017, 20:45:36
Dosta podseca na sarana. Kakve vode linjak i na kojim rekama moze da se peca?
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: sasabosko 24 Decembar 2017, 21:08:03
Kod nas je on u trajnoj zabrani, pa ga licno ne bih ni pecao i da znam gde ga ima. Linjak trazi travu i mulj, borac je mozda i veci od sarana, jedino mu je divljak, vretenar dorastao, druge dve vrste mu nisu ni prici, samo sto ne raste toliko. Na otvorenim vodama, zamalo pa ga i nema, ne voli on protocnu vodu, ako ga i ima to su neki zalivi i otoke gde voda ne tece. Stare bare i sjunkare, i mrtvaje i rukavci su mozda mesta gde se moze iskopati po neki. Ima ga i na jezerima, ali je suvise redak u odnosu na belu, pa se retko i upeca, i gde ga je bilo, penzosi su ucinili svoje :takoje:
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: sona 24 Decembar 2017, 21:15:42
I ja upecao jednog svojevremeno,kad je udario pomislih da je saran potopio plovak za tren .Pravi borac :tongue:
(https://s14.postimg.cc/i7zhgx5ep/IMG0055_A.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s14.postimg.cc/dyurer9v5/IMG0056_A.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: dragan2006 03 Maj 2018, 17:30:10
https://www.youtube.com/watch?v=gzdiadyoGXc (https://www.youtube.com/watch?v=gzdiadyoGXc)

Evo ga Žagi sa nekim linjacima smiley033
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: rango 06 Septembar 2019, 14:00:00
https://photos.app.goo.gl/M7ZS2qJNhPnnMXtN7
Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: glos 13 Maj 2021, 10:20:17
Pecao sam ga i ja na Vuki.
Pri čemu sam primjetio da je iznimno osjetljiv na buku i sve ostale vrste nereda, bilo usljed vremenskih neprilika, vjetra i slično.
Traži potpunu tišinu, onaj limbo na vodi, kada sve "stane".
Pritom mu više odgovara onaj mirniji, zamuljeniji dio vode. Ćošak u koji zabaciš više reda radi nego što ti djeluje kao dobitni.

Naslov: Odg: LINJAK (tinca tinca)
Poruka od: Nemanja Mld 29 Jun 2021, 14:33:08
Zadnjih 5 godina mi je prosek izlazaka 1-2x godišnje 😱 Elem, jutros sam za crtao da je taj dan, u 4:30h na vodi, osmatranje, montiranje sistema i prihrana. Fedeer tehnika, ciljana riba deverika. Prva riba i skoro jedina u meri posle 5min. Dan obećavao. Pecao na 35-40m od obale tik ispred panjeva i granja koje viri iz vode. Dubina do 2m. Usledila sve sitnija riba bez obzira na veličinu udice i mamac. Oko 10h pred sam polazak ozbiljniji udarac u nakon kontre shvatam da je najozbiljnija riba danas. Ni slutio nisam iako sam od lokalaca čuo da ga ima. Linjak od 20-ak cm. Drama nastala nakon vađenja meredovom i spuštanja na ponton. Riba iskače i vraća se u vodu. Povratak u meredov uz obećanje da samo želim jednu fotografije sa njim. Želju mi je ispunio na moj rođendan, moj prvi linjak. Oslobađanje od udice, jedna fotka i jedan video vraćanja u vodu. Osećaj fenomenalan. Pribor: formax ellegance pellet feeder, spro passion 740,monofil 0.22,fluokarbon 0.16,owner 10,mamac snop crvića.
(https://i.postimg.cc/rsM9YTGP/IMG-20210629-100458.jpg) (https://postimg.cc/YGDghJs6)