• Military Shop
 • PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • MG Servis
 • Vodomar.rs
 • Lov i ribolov
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • EOS Lures
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • Majice i duksevi Vukovi sa DUNAVA
 • Capriolo

Autor Tema: 20 zimskih saveta  (Pročitano 19178 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pikeman

 • Administrator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2008
 • Lokacija: Apatin
 • Poruke: 11,816
  • Vukovi sa DUNAVA
20 zimskih saveta
« poslato: 26 Novembar 2010, 15:03:00 »

1. Prilikom odabira mesta za ribolov vodite računa da je zimi voda prozirnija, a riba opreznija. Pažljivo prilazite odabranom mestu, vodeći računa da se ne razmahujete štapovima i drugim priborom, kako njegova senka (a takođe i senka ribolovca!) ne bi pala na vodu. Iz istog razloga bolje je da prilikom ribolova koristite meč štapove, umesto rogobatnih dugačkih teleskopa.

2. Kada pripremate sistem za zimski ribolov, imajte na umu da je neophodno „smanjiti“ sve elemente sistema za „jedan broj“. Struna mora biti tanja, udica manja, plovak osetljiviji... Vodene površine su zimi lišene vodenog rastinja u kom bi riba mogla potražiti spas kada je „bocnemo“ i tamo zamrsiti naš sistem. Ribe su zimi manje agresivne, jer im je metabolizam usporen. Izuzetno je važno loviti sa tanjim najlonima - to je ključ uspeha u zimskom ribolovu!

3. Vrlo je važna dužina predveza. Ribe su zimi izuzetno „letargične“ i često odbijaju da uzimaju hranu. Stoga im se mora mamac servirati što prirodnije, a to znači - na dužem predvezu. Uobičajeno je da dužina predveza u zimskim uslovima bude bar 30-35 cm.

4. Za razliku od leta, kada riba najbolje radi u rano jutro i kasno veče, zimi je za ribolov najčeše najproduktivnije srednje doba dana. Tada je sunce najviše i kada je vedar dan, tada najviše zagreva vodu. A zimi voda zagrejana samo za stepen ili dva znači vrlo mnogo, ubrzava se metabolizam i povećava aktivnost ribe. Ove minimalne temperaturne razlike efekte daju samo na plićim delovima, pri površini, jer u dubljim slojevima vode temperatura ostaje konstantna.

5. Korišćenjem meč štapa i waggler plovka pokrićete znatno širi prostor na vodi. Pokušajte da prihranjuete na daljinama od 2, 4, i 8 dužina štapa. Redovno prihranjujte sva ta tri mesta, a u početku lovite ribu na najudaljenijoj poziciji. Ukoliko izostane ulov, pređite na bliže mesto, ali povremeno prihranjujte i preostala dva, tako ih „držite“ još uvek aktivnim, kako bi u slučaju da se riba pomeri imali spreman rezervni položaj.

6. Kod izbora mesta obratite pažnju na ona gde se drveće uveliko naginje nad vodu, kao i na ona gde trska pravi zavetrinu, tj. na sve što sprečava da hladan vetar rashladi vodu u blizini. Bilo kakav „izvor“ toplije vode poput pritoke, aktivne vodene pumpe, kao i objekti na vodi - mostovi, barže itd. su takođe vrlo dobra mesta za ribolov. Isti je slučaj i sa mestima gde je voda izuzetno duboka, pogotovo u neposrednoj blizini obale. U toj dubini riba će potražiti sklonište. To su takozvani riblji zimovnici. Kad je već reč o dubini vode, uobičajeno je mišljenje da je zimi riba uvek u najdubljim delovima. To nije sasvim tačno. Praksa je pokazala da se često bolji uspesi postižu zaista tamo gde je voda najdublja, ali kada se lovi takoreći na pola dna. Moguće je ostvariti vrlo lepe rezultate loveći i u plićim slojevima, pogotovo kada su usled blagog vetra obogaćeni kiseonikom, ili zagrejani kada je nebo vedro, a zimski dan sunčan.

7. Nemojte previše prihranjivati. Takođe nemojte često zabacivati. Imajte na umu da je riba zimi manje aktivna i da joj treba mnogo više vremena da se odluči na uzimanje mamca. Dakle, imajte strpljenja! Prilikom pripreme hrane za prihranjivanje, vrlo je bitno da bude pravilno navlažena i dobro umešana, tako da se u vodi raspada na vrlo sitne čestice, koje će ribu izazvati a ne i zasititi. Ponekad je potrebno sačekati i više od jednog časa pre nego što se riba, na hranjenom, mestu odluči da, konačno, uzme mamac. Na sreću, kada jednom krene, lovi se obično u velikim količinama.

8. Plahovitost ribe i prozirnost vode razlozi su i što se u zimskom ribolovu uspešnije pokazao tzv. “ribolov sa strane“. Naime, bolje je da ne prihranjujete direktno ispred vas, već nešto malo ulevo ili udesno. Pogotovo ako je više ribolovaca na vodi! Povećana aktivnost na obali kada joj vreme nije, čini ribu još opreznijom, pa je bolje mamac i hranu bacati malo sa strane, u prostor između vas i najbližeg kolege.

9. Svaka neuobičajena aktivnost u vodi, a pogotovo na dnu, i zimi privlači pažnju ribe. Ponekad je dobro ribu isprovocirati tako što ćemo, vezavši kakav predmet za konopac (ili deblji najlon) i zabacivši ga na “tipovano” mesto, vodu zamutiti njegovim povlačenjem po dnu.

10. Crvići su i zimi izuzetan mamac, a kod primamljivanja sitnije ribe, kao što su bodorke i crvenperke, ili deverike, crvići su vrlo efikasni i kao primama koja se baca (desetak komada) u neposredu blizinu plovka.

11. Pre upotrebe crviće treba prilagoditi niskoj temperaturi tako što ćete ih par dana pre odlaska na vodu držati na nekom prohladnom mestu (na kome se neće smrznuti), a ipak će „očvrsnuti“, kao na primer u frižideru. U toku ribolova posudu sa crvićima prekriti kakvim delom odeće, ili ih na drugi način zaštititi od smrzavanja.

12. Od mamaca životinjskog porekla, zimi su najefikasnije gliste. Kako bi bile što primamljivije dobro ih je prepoloviti, a prihranjivati glistama iseckanim na komadiće, sa kojih se u vodi širi „izazovan“ miris.

13. Imajte na umu da se u hladnoj vodi sporije šire aromatične materije, pa je bolje koristiti arome na bazi alkohola. Doze aromatičnih sastojaka takođe treba povećati, a kao orijentacija neka posluži podatak da količine koje preporučuju proizvođači važe u većini slučajeva za temperaturu vode od (oko) 18 C. Ukoliko na uputstvu ne piše drugačije, povećavajte količinu mirisnih sastojaka po formuli: na svakih 5 stepeni C snižavanja temperature dodajte 20% više.

14. Što se tiče mamaca biljnog porekla, najbolji je - hlebna ruža! Ovo je jedan od najboljih mamaca za zimski ribolov uopšte! Pojedini istaknuti predstavnici ostrvskog ribolova (na plovak), ističu da je ovaj mamac u ribolovu isto što i aspirin u medicini - treba ga poneti i na pusto ostrvo, (ukoliko na njemu ima kakva reka ili jezero, naravno). Na slici je klasična engleska montaža.

15. Zima je period godine kada vredi pokušati i sa nekim ređe korišćenim mamcima, kao što su to komadići bifteka (i nama bi dobro došli - prim. Yu pecaroša) ili kakvog drugog mekanog mesa. U Velikoj Britaniji je odomaćena i upotreba “mesnog doručka” kao mamca. Pomenuti mamci vrlo su dobri u lovu klena tokom ledenih dana.

16. Mnogi ribolovci zimi kao da zaborave kako čarobnu privlačnu moć na ribe ima semenje, tj. kukuruz šećerac!), žito, konoplja... Ovu vrstu mamaca, kada god je to moguće, treba imati uza se, jer ponekad, kada se tome najmanje nadamo, gotovo u sred pecanja, riba naprasno promeni ponudeni jelovnik, i spas je tada u pomenutim mamcima!

17. Pripremajući se za zimski izlazak na vodu, povedite računa i o svom priboru. Čekrk neka bude dobro očišćen, po mogućnosti podmažite ga sa mašću koja je ređa, tj. ne zgušnjava se na hladnoći, i obavezno uklonite višak masti koja je samo nepotreban balast! Spoljne delove koji se podmazuju, podmažite kvalitetnim uljem. Imajte na umu da popularna sredstva u spreju, poput WD-40, traju samo par izlazaka na vodu!

18. Kada je reč o sprečavanju smrzavanja karika, tu je stvar malo protivrečna. Naime, vazelinska mast i slična sredstva, neka i na bazi parafina, sprečavaju smrzavanje karika, ali maste najlon koji više ne tone, a to je jedan od bitnih uslova za efikasan meč ribolov. Moguće rešenje je češće korišćenje specijalnog odmašćujućeg sredstva u spreju, ali se ono kod na ne može nabaviti (a i kada bi moglo cena mu ne bi bila baš popularna).

19. I na kraju, topla odeća se podrazumeva! Samo jedno upozorenje - nemojte koristiti vunene rukavice! Jeste da je vuna izuzetno prijatna za nošenje i dobar toplotni izolator, ali samo dok se ne pokvasi! Ruke se u vunenim rukavicama relativno brzo oznoje, vuna taj znoj upije, baš kao i vlagu do koje dolazi u dodir prilikom ribolova, pa se ta vlaga na kraju počne smrzavati i eto sasvim suprotnog efekta!

20. Savet koji sledi nudi vam „Ribolovački Trofej“: čarape od neoprena su prava stvar samo ako su odevene preko čarapa od nekog prirodnog materijala, najbolje pamuka. Time se sprečava znojenje i upijanje znoja u porozan neopren, koji vlažan ne predstavlja toliko efikasnu zaštitu od hladnoće!

Ovo su bili s raznih strana pozajmljeni saveti za lagodniji ribolov zimi. Sami odaberite vrstu “grejalice za dušu”.

priredio: Mirko Kanjuh


Objavljeno u WEB Trofej-u br. 3, možete ga preuzeti klikom na baner:


Van mreže Hemingway

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Lokacija: Neckar-Dunav-Usce Bosne u Savu
 • Poruke: 3,907
 • zivim svoj san
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #1 poslato: 26 Novembar 2010, 18:21:49 »
Logicno i korisno ..stim sto bih dodao svoje misljenje
za predvez ..ja stavljam predveze u duzinama preko 60 cm ..
fluorokarbon kao predvez mi je obavezan .. :takoje:..
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

Van mreže dejansom

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Nov 2010
 • Poruke: 222
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #2 poslato: 28 Novembar 2010, 17:46:49 »
Korisno...

I nikako nemojte upasti u vodu.
Jednom sam plivao zimi i nije mi se dopalo.  :cheesy:

Van mreže Kićo

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Nov 2008
 • Lokacija: Osijek
 • Poruke: 3,562
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #3 poslato: 28 Novembar 2010, 18:13:53 »
nikom nije do kupanja zimi smiley311 smiley320

Van mreže misoo83

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Lokacija: Okolina Panceva
 • Poruke: 269
  • Misoo83 Tutorijali
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #4 poslato: 20 Decembar 2010, 06:46:07 »
Evo ovo je babuska upecana pre 2 dana ispod leda na ruzu od hleba :wink:


Van mreže VooDoo_Chile

 • Štukaroš
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Poruke: 641
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #5 poslato: 20 Decembar 2010, 11:35:46 »
Jel ovo bilo pecanje sa obale, ili mi se čini?

Van mreže misoo83

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Lokacija: Okolina Panceva
 • Poruke: 269
  • Misoo83 Tutorijali
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #6 poslato: 21 Decembar 2010, 03:20:47 »
da bilo je pecanje sa obale , uzeo sam asov i sa njime razlupao led i zabacio i nakon dosta kratkog vremena babuska se upeca  , vuce plovak u stranu i to jako sporo skoro neprimetno  , trzanja plovka skoro da i nema nikako  :cheesy:

Van mreže zivko_89

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Lokacija: Zajecar
 • Poruke: 1,361
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #7 poslato: 21 Decembar 2010, 12:22:55 »
ljudi ako imate neku vodu bogatu skobaljem pravo tamo...sad je pravo vreme za skobalja kad se voda malo zamuti i on pridje obali...cist hleba i crvi...bomba...
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

Van mreže cikaivan

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Okt 2010
 • Lokacija: Beograd - Zvezdara
 • Poruke: 157
  • www.inart.rs
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #8 poslato: 21 Decembar 2010, 18:23:31 »
Zapadna Morava je puna skobalja ali i ribolovaca.
smiley001:) smiley002

Van mreže zivko_89

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Dec 2010
 • Lokacija: Zajecar
 • Poruke: 1,361
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #9 poslato: 22 Decembar 2010, 17:40:14 »
saveti su na mestu nema sta...pogotovo za mamce...uvek treba imati pored sebe vise vrsta mamka  treba probati...nista ne kosta a moze puno da vredi... :smiley:
..od kolevke do groba najlepse je pecarosko doba...

Van mreže Kićo

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Nov 2008
 • Lokacija: Osijek
 • Poruke: 3,562
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #10 poslato: 22 Decembar 2010, 18:25:24 »
sad je vrijeme za podusta i kardinala,kruh zemlja i sljunak prihrana,a na pahulju smiley001

Van mreže cikaivan

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Okt 2010
 • Lokacija: Beograd - Zvezdara
 • Poruke: 157
  • www.inart.rs
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #11 poslato: 22 Decembar 2010, 19:32:39 »
Skobalj dobro radi na francuski hleb , crve i naravno hleb.
smiley001:) smiley002

Van mreže orka

 • Global Moderator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2008
 • Lokacija: Beograd
 • Poruke: 5,389
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #12 poslato: 20 Decembar 2012, 14:32:39 »
Ubedljivo najbolji i najefikasniji zimski mamac za belu ribu je hleb,nikakva zrnevlja,gliste..itd,na drugom mestu su crvici..,mada kada se riba javlja na crvice,bicemo dosta efikasniji nego na hleb..,zimi treba obratiti paznju na karbonske stapove na niskim temperaturama,a pogotovo kada je minus,jer postoji veca mogucnost da puknu u jacoj kontri,ili prilikom macevanja sa kolegama sa strane..

Van mreže Alex_Nis

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jun 2010
 • Lokacija: Nis
 • Poruke: 329
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #13 poslato: 22 Decembar 2012, 12:12:45 »
Ne mogu da skode ovi saveti...save my computer! :)

Van mreže orka

 • Global Moderator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2008
 • Lokacija: Beograd
 • Poruke: 5,389
Odg: 20 zimskih saveta
« Odgovor #14 poslato: 24 Decembar 2012, 22:17:16 »
Kada se duze peca,pa jos ako je zemlja zaledjena,vrlo brzo cemo osetiti hladnocu po stopalima,sto nije ni malo prijatno,a moze da utice i na zdravlje.
Odlicna stvar je tabla stiropora,koji je jako dobar izolator..,treba ga staviti pod noge.,sto je deblji to bolje.,na taj nacin stopala i noge ce nam duze biti topli,pa ce nam samim tim i pecanje biti lepse i prijatnije.,o zdravlju da ne govorim.. :ok:

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing