Tsurinoya Brown Bear 3000-7000

Započeo Germina, 03 Maj 2019, 00:53:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Ne vidim dva ležaja na pinionu Brown Beara 7000 kao što navode...mehanizam je potpuno identičan kao na Lurekiller Saltistu tako da su to potpuno identične mašinice različito ofarbane, sa razlikom u ceni u korist Saltista koji je nešto jeftiniji i daleko prodavaniji i provereniji model.
slob

Kada se prebroje kuglageri na slici koju si postavio, ima ih tačno 9+1, kao što je i deklarisano.
Špulna 2, vođica 1, rotor 1, pinion 1, glavna osovina 2, zupčanik oscilatora 1, S krivaja oscilatora 1, = ukupno 9.
Zabunu stvaraju slike gde je svuda prikazan pinion sa dva kuglagera. Ima više modela, u kom modelu  Tsurinoya mašinice je takav pinion?Postoji model TSP sa 11+1 kuglager. Sumnjam da je i u toj mašinici pinion na 2 kuglagera. Ova dodatna dva su verovatno u knobu.

Šteta. Da ima još jedan lager na pinionu bila bi Super-Extra i bez ikakvih zamerki što se tiče broja kuglagera.
Nisu morali da dodaju u knob.  Čak i ona dva na špulni. To bi sami mogli da upgrejtujemo.  :smiley:
Ovako kako je napravljeno nikako ne može da se ubaci još jedan kuglager na pinion.
Opet kažem -šteta.
Spojene poruke: 19 Maj 2020, 12:45:41

Kao što sam i pretpostavio! Evo slike rastavljene TSP. Dva su u ručici a pinion i ovde na jednom kuglageru.LInk: https://jeanpaulcharles.wordpress.com/2016/07/20/le-moulinet-tsurinoya-tsp-5000/
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Slob...evo rastavljenog Brown Bera. Nema lagera ni u line rolleru za razliku od Lurekiller Saltista na kojem postoji na toj poziciji. Doduše možda na manjim modelima Brown Beara i postoji ležaj umesto biksne. Ali na Saltist modelu su u knobu ručice dve plastične biksne mada ih računaju u ležajeve a na Brown Bearu su ležajevi u pitanju. https://jeanpaulcharles.wordpress.com/2020/04/20/le-moulinet-tsurinoya-brown-bear-7000/#more-9597

Ležajevi na Saltistu su na sledećim pozicijama :
2 na pogonskom
1 na pinionu
1 na zupčaniku oscilatora
1 na S krivaji
1 u matici rotora
2 na osovini, odnosno u špulni
1 u line rolleru
Ukupno 9+1 nepovratni koliko je i navedeno po specifikaciji

Ležajevi na Brown Bearu su na sledećim pozicijama:
2 na pogonskom
1 na pinionu
1 na zupčaniku oscilatora
1 na S krivaji
1 u matici rotora
1 u špulni
2 u knobu ručice
Ukupno 9+1 nepovratni koliko je i navedeno po specifikaciji...slagali su da postoje dva ležaja na pinionu, barem za model 7000.

Bez obzira što je i na Saltistu samo jedan ležaj na pinionu on je u povećoj metalnoj čauri na vrhu piniona a na donjem delu piniona je plastična biksna tako da je on veoma stabilan i ne klima a sudeći po fotografijama rasklopljenog Brown Beara identičan je sklop i na njemu sem što anti clutch nema mogućnost on-off moda jer ne vidim plastičnu kvačicu na njemu za razliku od manjih modela koji imaju mogućnost isključivanja nepovratne kočnice. Identično je i na Lurekiller mašinicama.

Velika zamerka autora teksta je da povelika špulna previše klima na osovini, pretpostavljam da je to samo zbog jednog malenog lagera unutar nje, dok su na Saltistu prisutna 2 komada pa je i ona stabilnija na svojoj osovini.
Generalno, postojanje dva lagera na piniona kako je prikazano na fotografiji nema veze sa realnim stanjem barem kada je rasklopljeni model 7000 u pitanju.:grin:x-flite

Vladimir ce uskoro servisirati mog Brown Bear-a 4000 pa cemo
imati informacije iz prve ruke...
Tek kad poseče i poslednje drvo, uhvati poslednju ribu i zatruje poslednju reku, beli čovek će shvatiti da ne može da jede novac.  Crveni Oblak ( poglavica Sijuksa)

Germina


vradojicic

Dobra masinica.
Komplet metalna, veoma utegnuta, glatkog rada mada ne bas besumna kao vecina Shimano masina.
Spulna 51.5mm, iskoristivih oko 50mm zbog zakosenja na gornjem obodu spulne. Rucica se navrce, vlasnik je promenio knob moji je sada na 2 lezaja, inace izvorno je na biksnama.  Ispod spulne 2 lezaja. U spulni 3 karbon lamele. Deluje kao dobra kocnica mada masinom nisam pecao.
U vodjici jedan lezaj, stabilna, bez luftova, lako se okrece.
Pogonski zupcanik 32mm, deluje dobro, neka legura alu, rekao bih. Pinjon mesingani, laze je da je na 2 lezaja, ima samo lezaj sa gornje strane dok sa donje ima 2 teflon/plasticne biksne. Rotor nema trunku lufta. Superstoper deluje ok, nema federcice, nego plasticna krilca.
Pogonski se vrti na 2 lezaja, pomocni na jednom, oscilator stabilisan lezajem i nepokretnim tockicem sa gumenim prstenom.
Ima plivajucu osovinu, tj. lezaj u navrtcci rotora koja ne naleze direktno na osovinu nego preko biksne.
Ukupno je to 10+1 lezaj.
Osovina 4.1mm
Za ovaj novac ovo je fantasticna masinica.


"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Citat.......Ukupno je to 10+1 lezaj.........
Zar nije 9+1 ? Špulna 2, Vođica 1, Rotor 1, Pinion 1, Pogon 2, Zupčanik sa trnom 1, S klizač 1 = 9Ovaj detalj mi se posebno sviđa. Venac sa leve strane vođice koji sprečava da se vođica pomeri u desno pod pritiskom strune pri namotavanju. Tako vođica ne može da struže desnim bokom u ležištu.

Da ima mogućnost zamene donje biksne na pinionu kuglagerom, mašinica bi bila sam vrh. (Kao da namerno izostave ponešto. Zašto?)
Montirati knob sa kuglagerima nije problem

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Koliko vidim ima potpuno identičan mehanizam kao LureKiller Saltist CW...jedina razlika je što na njoj primećujem dve velike podloške ispod zupčanika oscilatora dok je na LK samo jedna metalna.

slob

Mislim da te podloške imaju dvstruku funkciju. Da uspostave pravilan kontakt između zupčastog para oscilatora (po visini) i još da zupčanik sa trnom, svojom donjom stranom  lakše kliza po kućištu. Jer on nije potpuno fiksiran. Prema gore je ograničen fiksiranim kuglagerom, a prema dole je slobodan ali ograničen tim podloškama ili podloškom (za koju je poželjno da bude teflonska).
Kada bi zupčanik sa trnom bio fiksiran i sa gornje strane, segerovim osiguračem koji se oslanja na kuglager, da ne može da mrda ni prema dole, onda donja strana zupčanika ne bi klizala po podloški već bi bila distancirana od kućišta i zupčanik bi se slobodno okretao oko kuglagera.
Gornja površina zupčanika, kada je stabilizator i osovina špulne dobro stabilisana, takođe nema kontakt sa donjom stranom S klizača, pa je i ta strana slobodna.
Ali ja još nisam video nigde seger osigurač sa gornje strane kuglagera. Verovatno zato što pomenuta trenja i nisu velika, naročito kada donja strana S krivaje prilikom rada nikako ne dodiruje zupčanik.
 
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vradojicic

Pogresno sam sabrao, izvinjavam se. :cheesy:

Hod pomocnog zupcanika fiksiran je konstrukcijom trna koji je na telu, koji ima 2 precnika pa ne dozvoljava zupcaniku da se skroz spusti i cese telo. Podloske su tu da ga odignu koliko je potrebno zbog sto boljeg uzljeblenja. I mislim da su 2 zbog finog stelunga. garantujem da nisu u svim modelima 2, nego je negde jedna...

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Slažem se sa vradojičićem...s obzirom da sam otvarao 4 Lurekiller Saltista, na nekima na pogonskom zupčaniku postoje 1 čelična i jedna bakarna a na nekima 3 tanje čelične podloške. Na zupčaniku oscilatora su sve imale 1 deblju metalnu podlošku. Sve su bile utegnute i glatko su radile , tri potpuno bešumno a jedna uz jedva čujno blago šuštanje. Da nema podloški ispod zupčanika oscilatora došlo bi vremenom do habanja oslonaca na kućištu i bučnijeg rada tog sklopa mada po nekim teorijama na Daiwinim mašinicama koje imaju identičan koncept blago šuštanje dolazi zbog tih povećih metalnih podloški i zupčanika oscilatora pa su na kasnijim modelima (Certate) koristili plastiku da smanje navodno taj šum.I još jedna dobra vest za vlasnike Saltist i Brown Bear mašinica kojima je možda  smetala ručica koja nije imala mogućnost sklapanja...sada je moguće i takvu pazariti https://www.aliexpress.com/item/4000999259883.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.2b902e0ehwWF9D


šile

Samo da krenu normalno da šalju poručujem je odmah, hvala @Germina

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока


Germina

Molim kolega  smiley033 Svi trenutno imamo muku sa poručivanjem sa Aliexpressa  :sad:

šile

Imam 11 paketa na čekanju, znam kako je

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока


Teme sličnog naslova (8)