Quantum Cabo PTsE

Započeo Germina, 12 Oktobar 2017, 23:40:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Germina

Mala greška u konstrukciji nažalost ali na Cabu je rešiva jer  rampa preklopnika (crveno X) koja u jednoj poziciji rotora onemogućava potpuno otvaranje preklopnika što dovodi do samopreklapanja može jednostavno ukloniti jednostavnim odvrtanjem šrafa. S druge strane gubite mogućnost preklapanja ruchicom što meni lično ne smeta jer nikad to ne radim. A možete ostaviti sve kako jeste i izbegavati problematičnu poziciju rotora prilikom preklapanja...vazda je to bio problem na mašinicama stare garde.

Spojene poruke: 27 Mart 2018, 18:20:28

Slob...TiMag sistem izgleda krajnje jednostavno, u pitanju su dva magneta različitih polariteta obeležena crvenim strelicama.


srdjanpn

Ovo manje vise postoji kao neka kocnica za rotor na skoro svakoj masini novije proizvodnje,ne vidim zasto bi ga skidao,jedino sto preklopnik ne mozes otvoriti u bilo kom polozaju,isto je i na Blu-Red-Zauber,,,,

slob

Čini mi se da svaki preklopnik ima nekakvu kliznu rampu koja ga gura i time ga dovede u nestabilnu zonu kada on onda prebaci uz pomoć federa. Kod ove mašinice ne postoji feder, već njegovu ulogu preuzima magnet, ili možda dva magneta (za dva stabilna stanja - hvatač žica zatvorena i hvatač žica otvorena), pretpostavljam, ne znam detalje.
Rampa, pri kraju, pokretanjem ručice, dovede preklopnik u poziciju malo više od poluputa prema zatvaranju a onda dalje pomeranje odradi magnet. Ako je ovako kako ja zamišljam to je dobro rešenje jer ne može doći do samopreklapanja, magnet "zalepi" preklopnik i drži u otvorenoj poziciji, sve dok ga rampa ne pogura.

Mislim, da svaki preklopnik može da omane ako je prebačen u nekoj kritičnoj poziciji –blizu pozicije za automatsko preklapanje, koja se svakako ne preporučuje. Odavno sam stekao naviku da preklopnik otvaram iz pozicije kada je žica okrenuta na gore. Prebacivanje iz takve pozicije obezbeđuje da je okidač dovoljno daleko od rampe, pa ne može doći do samoprebacivanja, i još zbog te daljine ima dosta mesta za zalet ručicom što obezbeđuje dovoljnu silu za lako prebacivanje.
Ja inače u praksi skoro uvek prebacujem automatski, ručicom za okretanje rotora, jer ne vidim šta se štedi od elemanata, ako se to radi rukom. Osim same klizne rampe koja je kod Cabo baš masivna i teško da se može potrošiti.

Dakle, ako se pravilno prebacuje "žica", odozgo prema dole, ne bi trebalo biti ikakvih problema kod automatskog preklapanja ili samopreklapanja!

Germina,
Sada sam tek video tvoju dopunsku sliku. Dakle ipak dva magneta! Zaista jednostavno i neuništivo rešenje!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Ma kome smeta rampa može da je skine rekoh...ja sam se na taj problem navikao još iz vremena Abu Cardinala 55/57 sa kojima sam davno varaličario a nisu imali ni mogućnost ručnog preklapanja, Fin Nor  i mnoge druge mašinice takodje imaju tu rampu koja je izlivena u komadu sa kućištem ali je onda rešenje uklanjanje žice koja klizi po njoj.
Ovako izgleda zub koji klizi po rampi na Cabu....
slob

Ovaj točkić, koji se okreće pri hodu preko rampe, je jedno od najboljih tehničkih rešenja za tu  svrhu. Još ima i silikonski oring koji garantuje tiho kotrljanje. Ne vidim da li osovinica ima kuglični ležaj, mislim da ne, ali odavno sam već rekao da je to sledeća pozicija za još jedan kuglični ležaj u konkurentnoj mašinici. :cheesy:
Za razliku od točkića postoje rampe na telu i kljunovi-okidači koji klize po tim rampama.
Ja sa jednom takvom konstrukcijom imam probleme kod Mikado 4008 FD. Kljin je tanka čelična pločica koja se useca u telo tj, rampu-breg koja je sastavni deo aluminijumskog tela. I kad se dovoljno useče funkcija prestaje, pa ostaje jedino ručno prebacivanje.

Spojene poruke: 29 Mart 2018, 20:52:56

Citat: Germina poslato 27 Mart 2018, 17:26:56
Mala greška u konstrukciji nažalost ali na Cabu je rešiva jer  rampa preklopnika (crveno X) koja u jednoj poziciji rotora onemogućava potpuno otvaranje preklopnika što dovodi do samopreklapanja može jednostavno ukloniti jednostavnim odvrtanjem šrafa. S druge strane gubite mogućnost preklapanja ruchicom što meni lično ne smeta jer nikad to ne radim. A možete ostaviti sve kako jeste i izbegavati problematičnu poziciju rotora prilikom preklapanja...vazda je to bio problem na mašinicama stare garde.

...............

Zaboravio sam Germinu da pitam; na šta se konkretno odnosi ta greška u konstrukciji, pa sam pokušao ja sam da odgonetnem o čemu se radi i došao do zaključka da ona zaista izgleda da postoji, ali i ne postoji. Ili kako kaže Ad fines -ima neki Bag.
O čemu se radi? Izgleda u neuobičajenom položaju rampe okidača prebacivanja.
Vrhunac rampe se nalazi visoko sa desne strane. Ako bi pokušao da otvorim preklopnik iz položaja gore a prema dole, kako ja inače radim, verovatno bi točkić okidača naleto baš na vrhunac rampe, ili što je još gore negde blizu vrhunca. Nastao bi problem; ili nepoptpunog prebacivanja ili kasnije samoprebacivanja.  Ali ako bi rotor i žicu zaokrenuo za još 90 stepeni, tako da vođica bude sasvim gore ( točkić okidač se nalazi baš u njenom pravcu), pa sada prebacio žicu, od levo prema  desno, nikakvih problema ne bi  bilo. Zato što bi točkić okidač pao znatno iza vrhunca rampe. U slobodan prostor.
Znači nema potrebe skidati rampu. Samo prilagoditi položaj rotora prilikom prebacivanja preklopnika. U ovom slučaju, kao što sam već rekao -vođica strune prema gore a prebacivanje žice sa leve prema desno, što i nije neprirodan postupak.

Spojene poruke: 30 Mart 2018, 12:50:51

Kod Cabo se rampa nalazi desno. Mrzi me da guglam kako bih pogledao gde se ona nalazi kod drugih mašinica. Kod jedine moje mašinice koja mi je trenutno pri ruci, već spomenuta Mikado Aerspace, rampa se nalazi u donjoj zoni (gledano kada se mašinica montira na štap, pa je donja zona ispod ose špulne, a gornja iznad).
Mislim da se tačan položaj rampe može lako ispitati na taj način što se otkoči rotor, otvori preklopnik i onda se vrti u jenom i drugom smeru sve dok zub ili točkić ili šta već ne udari u njen prednji ili zadnji deo. Pa se vidi tačno gde je.

Ali moram da se korigujem. Ipak i ja otvaram preklopnik iz položaja kada je vođica prema gore, ne kada je vođica desno (jer kažiprstom moram da zahvatim strunu pre otvaranja preklopnika). Malo sam izlapetis. Zapravo radim mehanički, iz navike, pa ne obraćam pažnju na te sitnice u manipulaciji. Što znači da bi  i Cabo kod mene funkcionisala bez problema. Istina, možda su trebali rampu da povuku malo prema dole. Možda je sadašnja pozicija baš knap.
Nemam je u rukama da bih proverio.
Nikada nisam imao problem sa preklopnikom pa nisam ni bio svestan gde se rampe zapravo nalaze. Jedino što pouzdano znam da preklopnik nikako ne treba otvarati tako da se zub nalazi blizu početka rampe jer onda nema zaleta i onda se teško prebacuje, treba veća sila na ručici.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Problem koji si tačno opisao ima recimo moj ortak  sa Cabom i sa Fin Norom koji je ranije koristio jer ima naviku da prebacuje preklopnik iz gornjeg u donji položaj pri čemu je vodjica neposredno iznad rampe pa samim tim okidač preklopnika naseda na nju i onemogućava otvaranje preklopnika do kraja.
Ja recimo nemam taj problem jer otvaram preklopnik sa leva u desno pri čemu je vodjica ispod mog kažiprsta a okidač preklopnika ima dovoljni zamah za prebacivanje ako bi preklapao ručicom mada to nikako ne činim.
Trebali su samo rampu na Cabu da pomere malo na dole kako si primetio.


Spojene poruke: 03 April 2018, 00:46:42

ili da je rampa nešto kraća a ne da uzima 1/4 obima podnožja rotora....

glos

Citat* (12 October 2020) I really miss the Quantum Cabo 120. An actual big game reel with the strength, drag, reliability, and line capacity one needs to overpower large fish, all for a measly $290. During its short life I recommended it countless times to shark hunters and those chasing big'ish tuna on a budget, and almost invariably got positive feedback with lower than average failure rates. I hope that whoever pulled the plug on it always finds himself flying next to one of those idiots who take off their shoes and pick dead skin off their feet!
ZOV

Goachild

Would you be kind to translate it for Serbian users.
Thank you.

Alan

:cheesy:

Nebo

(12. oktobar 2020.) Stvarno mi nedostaje Kuantum Cabo 120. Stvarni kolut velike igre snage, vuče, pouzdanosti i kapaciteta linije potreban je da bi se nadvladale velike ribe, a sve za bednih 290 dolara. Tokom svog kratkog života preporučio sam ga bezbroj puta lovcima na ajkule i onima koji gone veliku ribu tunu u budžetu, i gotovo uvek su dobijali pozitivne povratne informacije sa nižim stopama kvara od prosečnih. Nadam se da će se onaj ko je povukao čep uvek naleteti pored jednog od onih idiota koji skidaju cipele i skidaju mrtvu kožu sa nogu!

Malo mi bode oči ovih bednih 290 USD, ajkule i čep. Ovo oko skidanja mrtvu kožu sa nogu mi je sve jasno..

BTW ovo je prevod sa gugla

Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

glos

ZOV

nadal

formax je ne uvozi vise?

Teme sličnog naslova (10)

18356

Odgovora: 25
Pregleda: 10836

14022

Započeo dok2


Odgovora: 7
Pregleda: 3232

31231

Odgovora: 9
Pregleda: 5040

17425

Odgovora: 0
Pregleda: 3767

10722

Odgovora: 10
Pregleda: 14147

31002

Odgovora: 14
Pregleda: 6070