Mikado Airspace 4008 FD

Započeo slob, 01 Maj 2015, 21:34:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Mikado, Airspace 4008 FDTežina   260g
Uvlačenje strune  83cm
Max drag   5kg
Prenosni odnos 1:5,2
Kapacitet špulne  120m Fi 0,3mm ( verovatno 100m Fi =0,4mm) 
Kuglični ležajevi 7+1 kom
Cena oko 75 E

Da se slike ne bi ponavljale, ostale slike i video klipove pogledati na linkovima koji se odnose na Trabuco Airblade mašinicu, identičnoj sa Mikado Aerspace! A ima još puno slika i na netu
http://vukovisadunava.com/ostali-brendovi-masinica/trabucco-airblade/msg310783/#msg310783
http://vukovisadunava.com/enter-fishing-shop/trabucco-airblade-pro-fd/msg307452/#msg307452

Kupio sam ovu mašinicu on line. Da budem iskren, da sam bio u prilici da je imam u rukama, ipak je ne bih kupio. Zaintrigirali su me njen izuzetan dizajn kao i nestandardna tehnička rešenja koja su pobudila moju znatiželju, kao i nevelika cena.
Posle nekoliko izlazaka na vodu ovo su moji utisci:

Šta je dobro:
-   Mala težina
-   Dopadljiv i iznad svega dosledan dizajn. Nijedan zavrtanj se ne vidi sa spoljne strane. Vide se doduše lepo oblikovane navrtke, za koje bi se na prvi pogled reklo da to i nisu. Izgledaju mnogo lepše nego glave zavrtanja.
-   Velika čvrstoća, jer je ama baš sve (osim knoba i zakačke za strunu na boku špulne) napravljeno od tvrdog a lakog metala (neka vrsta duraluminijuma).
-   Dugme ručice za okretanje izgleda neprivlačno ali iznenađujuće lepo leži pod prstima.
-   Ručka je na preklapanje, vrlo lako i jednostavmo se preklapa, što olakšava transport. Može da se prebaci i na drugu stranu mašinice.
-   Za podmazivanje nije potrebno rastavljati kućište. Skine se samo metalni poklopčić kućišta i preko tog otvora podmaže.
-   Ono što mi se najviše dopalo je da veoma dobro slaže strunu (nažalost nemam fotoaparat da bih to snimio), a struna se lako odmotava i zbog toga što je prečnik špulne veliki, pa teret  leti baš daleko što je ponekad od bitnog značaja.
-   U vođici strune se nalaze dva kuglična ležaja, što je veoma stabilno i dobro rešenje.
-   Dobija se rezervna špulna koja je takođe od metala.
-   Vrlo lako se okreće pod opterećenjem (meps 3, uzvodno, u srednje jakoj struji).
-   Ručica kočnice  daje jak i jasan zvuk prilikom  okretanja što je dobro, međutim isto se ne može reći i za zvuk pri proklizavanju kočnice, on je prilično tih i prigušen što i nije baš dobro.
-   Kako je matreijal aluminijum, sve je zaštićeno od korozije eloksažom koja je u principu prilično postojana.

Šta je loše:
-   Regulacija drila je neprecizna a feder u ručici drila je gotovo smešno nežan i tanak. Ručica kočnice ne može da se otvori i nešto u njoj zameni jer je zanitovano, sve to zajedno ne uliva baš neko poverenje.
-   Ako mašinica ipak iz nekih razloga treba da se otvori za to su potrebni specijalni alati (kalibrisani ključevi sa zubom).
-   Ono što mi se od svega najmanje dopada su plastične biksne – ležaji osovine špulne. Ona pri pokretanju, gore – dole, klizi kroz njih ne dodirujući pri tom unutrašnjost osovine pinona, što smanjuje trenja pri opterećenju. U osnovi ovo je dobro rešenje ali kolika je trajnost ovih biksni, a rezervni delovi..., a kako otvoriti kućište pri zameni..? (Ovo sam zapazio tek gledajući šemu sklopa mašinice koja je priložena u pakovanju)
-   Poklopac za podmazivanje je komad tankog lima koji je prislonjen elastičnom polugom preko poveće uzdužne rupe na kućištu, a  pri tom nije dihtovan tako da voda lako može da prodre  u mehanizam. I pošto isti ne može lako da se otvori sušenje je znatno otežano. I uopšte ja lično volim da sve mogu da rastavim, odmastim, pregledam i ponovo podmažem svežom mašću. Kod ove mašinice na tako nešto treba zaboraviti.
-   Osovinica knoba nema lagere i zanitovana je. Mnogo bolje je kada je zašrafljena, jer onda knob lako može da se zameni.
-   Ručica se ne ušrafljuje u pogonski zupčanik već prolazi kroz njega. Ima luft, doduše ne tako veliki. Točkić za zašrafljivanje osovine se nekako lako sam odšrafljuje ma koliko bio pritegnut pa postoji mogućnost da se izgubi.
-   I rotor ima luft. Za sada nije baš veliki.
-   Donji deo špulne je baš mnogo izbušen pa je njena osovina lako izložena pesku. prašini, trunju...  Na isti način izbušen je i rotor. Međutim u unutrašnjosti rotora je sve zaštićeno od pristupa pesku pa nema bojazni od neke štete.
-   Zakačka za strunu na boku špulne malo štrči, dovoljno da prilikom zabacivanja struna može da zapne za nju, što mi se i desilo posle, na sreću, nejakog zabačaja, pa je prošlo bez posledica. Najbolje je skinuti je. 
-   Prodavac daje garanciju samo 1 godinu a navodno 5 godina obezbeđuje rezervne delove po fabričkoj ceni (Hahaha...).

Sve u svemu zahvaljijići lakoći same mašinice kao i lakoći bacanja, za izvesnu nijansu rasteretiću ruku. I u svakom slučaju poslužiće izvesno vreme. Koliko? O tom po tom.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Jako lep i precizan opis.. :ok:  Mislim da ove dobre stvari koje si naveo u značajnoj meri odnose prevagu nad onim lošim stvarima koje si nabrojao..
Ove loše stvari su uglavnom sitnice koje ima praktično svaka mašina vise-manje u toj klasi,pa čak i znatno skuplje.Trajaće te plastične biksne sasvim dovoljno,ne se sekiraj.. :cheesy: ,a rezervne delove je teško nabaviti za bilo koju mašinu..Kakvi rezervni delovi,ko još o tome razmišlja kada kupuje mašinu.,nikada mi nisu trebali sem nekog ležaja koji se da nabaviti..
Uostalom za 75 eura se ne može ni očekivati neka perfekcija..Čestitam na kupovini i nadam se da ce te dobro služiti..

ibanezi

 Slažem se sa Orkom. I kada su mašinice u pitanju, pristalica sam lakoće i udobnosti, nauštrb sirove snage i trajnosti. A trajaće sasvim dovoljno jer što rek'o Orka mane su joj slične većini mašinica te klase. :ok: Pridružujem se čestitki, i da te lepo služi i bude talična-puno ulova.

slob

Zahvaljujem se i Orki i Ibanezu na lepim željama. Mašinica i dalje radi bez problema.
Skinuo sam plastičnu kopču za strunu sa boka špulne - lako se skida a i lako može ponovo da se namesti.
Polako postajem svestan prednosti metalne i lagane mašiice a koja pri tom ima špulnu velikog prečnika.

Za prethodni post nisam bio u prilici da skeniram šemu mašinice pa je sada postavljam.
Crvenom bojom su naznačeni kuglični ležajevi, plavo je igličasti nepovratni ležaj a ljubičaste su obeležene plstične biksne koje drže osovinu špulne na distanci od tunela pinona."Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Citat: ibanezi poslato 02 Maj 2015, 10:51:11
Slažem se sa Orkom. I kada su mašinice u pitanju, pristalica sam lakoće i udobnosti, nauštrb sirove snage i trajnosti. A trajaće sasvim dovoljno jer što rek'o Orka mane su joj slične većini mašinica te klase. :ok: Pridružujem se čestitki, i da te lepo služi i bude talična-puno ulova.
A vidis ja se uopste ne slazem. Osim lepog izgleda, a i to je stvar ukusa,za mene je ruzna. Po Slobinom opisu to je masina u cenovnom rangu bluarca koji nema te decije bolesti,plasticne biksne,torax srafove. Na trzistu je vec 10ak godina i jos uvek nije dobio dostojnog naslednika.

ibanezi

 Srđane, Blue arc ( Zauber...) je sigurno dokazana mašinice, jaka pouzdana i trajna, bez plastike u sebi. Sve stoji što si napisao, ali stoji i ono što sam ja napisao. Lakoća i udobnost. Jer Mikado Airspace-Trabuco Air blade 4000 je 60-70 gr lakša mašinica od Blue Arc 9400. Pa ko šta voli. U tom cenovnom rangu ne možeš dobiti i jedno i drugo. Ako želiš snagu Blu arka, sa težinom Ejrspejsa, to je minimum 200e.

srdjanpn

Pa sad da li tih 60 gr vredi nerviranja oko tih plasticnih biksni i caura posle godinu dana koriscenja.Da je upola laksa pa i da pravim kompromis ovako ne vidim svrhu,a i laksa je jer je izbusena svuda gde je moglo probusiti rupu.Za sve vidove ribolova osim varalicarenja soma Blu-Red-Zauber kompanija nudi vrlo pristojne masine sa vrlo pristojnom cenom i ja tu ne bi vise eksperimentisao sa kojekakvim klonovima penna,trabuca,mikada i td.Meni licno nije potrebna masina od 300eu za pecanje smudja i bucova,klena,a za soma imam proverenog Slamera i Ticu.BLuarcom 7300 pecam sve osim soma vec godinama,samo ja znam da je Bluarc jer su se sva slova obrisala,nigde nema gram lufta,ne melje,skripi,klima,a Slob rece rucica ima lufta,rotor pomalo klima,dril los,dugme kocnice kilavo,a to je za novu masinu po meni nedopustivo.
Uostalom Slob ce nam preneti utiske za par meseci kad je malo izgustira.

slob

Posle više od 1000 zabačaja mašinica i dalje besprekorno funkcioniše, međutim imam nekoliko zapažanja.

Prvo, što sam odmah po kupovini zapazio, i nema veze sa korišćenjem, su oštećenja -  zarezi na ivici obima špulne preko koje klizi struna prilikom  odmotavanja i izbačaja. Oni mogu vremenom da oštete strunu. Kako nisu bili preterano duboki, a reklamacija uvek donosi izvesne neprijatnosti, odlučio sam se ne za reklamaciju već za finu šmirglu i polir pastu. Na jednoj špulni bilo ih je tri a na drugoj samo jedna. Izravnao sam zareze pa  sa krzanjem strune nikakvih problema neće biti. Jedino što je šmirgla skinula i delić crvene eloksaže. Malo poružnjuje špulnu ali mašinica je i inače preterano lepa pa tako ništa ne smeta. Oštećenja su fabrička, još u proizvodnji, jer i zarezi su bili eloksirani crveno, što ukazuje na to da to nije bilo naknadno. Jedino što verujem da su mi tuđim reklamacijama napakovali moj komplet tako da su mi obe špulne bile oštećene. Tim pre što izgleda da sam kupio zadnji primerak. Na sajtu prodavnice ih više nema. Ali kako rekoh, problem je efikasno rešen.

Drugo, već sam negde pročitao da se kolegama dešavalo to da posle izbačaja i kod vraćanja hvatača strune ova ne legne normalno u poziciju (1), vidi skicu, već zapadne u mali međuprostor označen strelicom, položaj (2). Što je struna tanja, šanse za ovo su veće. Ja koristim PP 0,13 i meni se ovo desilo samo jednom i to posle oko 1000 zabačaja. Dakle ne prečesto, retko. Odmah se primeti, jer struna prilično koči i time skrene pažnju pa se situacija brzo i lako popravlja.
Za ovakve događaje odgovorna je loša konstrukcija. Utor obeležen strelicom bi morao da bude ,,nula" a ivica prema roleru bi trebalo da bude kosa a ne ravna i tako da se uklapa sa kosinom rolera, tako da struna lako može da sklizne prema sredini rolera.

Treće, spomenuta uklopljena kosina nedostaje i na suprotnoj strani rolera. Kako je nema dešava se da struna, prilikom otvaranja hvatača strune-preklopnika, žice, zakači za tu oštru ivicu, položaj (3). Brzo sklizne ali sigurno mikronski ošteti strunu, monofil ili niti pletenice. I tako više hiljada puta, prilikom svakog zabačaja! Doduše ovo se dešava samo ako je kažiprst prihvatio strunu tako da je ova ostala u pravcu rolera ili iznad pravca rolera. To se kod mene dešava ako držim štap na gornjem rukohvatu ili tri prsta iznad haltera a jedan ispod. Kod nižih hvatova 2+2, 3+1, ova pojava ne postoji, nemoguća je, jer struna ide koso na dole.
I za ove događaje odgovorna je loša konstrukcija. Prelaz između rolera i glave rolera bi trebalo prilagoditi tako da se ovo ne dešava, a to se svakako može.

Ovo o čemu pišem su svakako sitnice. Ali na sreću za sada nema krupnijih problema. Nadam se da ih u bližoj budućnosti neće ni biti.


Spojene poruke: 25 Jun 2015, 14:11:19

Posle nekoliko hiljada zabačaja, kuglični ležajevi u vođici strune su prošuštali. Podmazao sam ih mašću i ponovo je sve u redu. Vidi se da su fabrički bili siromašno podmazani pa ne bi bilo zgoreg da sam to uradio odmah po kupovini. Nadam se da će moje podmazivanje duže trajati.

Ukoliko ne želite neminovna krzanja navrtke na sklopu vođice, prilikom odšrafljivanja običnim montircangama, radi skidanja lagera, potrebno je imati cevasti ključ 11mm, ili gedoru, i to sa potpuno ravnim čelom. Jer, navrtka ima jako plitak zahvat.
Ja sam (kineskoj) gedori turpijanjem izravnao čelo, bez problema, jer je ispod mikronske površine od hroma obično gvožđe.
Jedan od lagera je bio zatvoren samo sa jedne strane a drugi sa obe. Zašto tako, pojma nemam. Podmazao sam ih potapanjem u rastopljenu mast.
Inače, kada sam već skidao lagere izmerio sam ih. Dimenzije su  8x5x2,45mm. Zaboravio sam i da prebrojim kuglice, mislim da ih je 6.

Usput, izgleda da su lageri u vođici najopterećeniji od svih drugih lagera u mašinici. Prelaze veoma veliku "kilometražu". Za jedan ceo obrtaj vođice protekne svega oko 3 cm strune. Da bi proteklo 30 metara, koliki je jedan prosečan izbačaj, vođica se okrene, verovali ili ne, 1000 puta. Prilikom jednog prosečnog varaličarenja bude oko 100 zabačaja. Pri tom se lager okrene, opet verovali ili ne, 100 000 puta. Za sezonu izračunajte i sami!
Koliki je radni vek lagera ne znam, ali da ovaj u vođici prelazi baš veliku kilometražu.


Spojene poruke: 30 Jun 2015, 16:15:59

Pošto sam prilikom otvaranja rolnice – vođice strune zatekao "mršavu" količinu maziva, posumnjao sam u to da je i prenosni mehanizam u sličnom stanju.
Sumnja je bila potpuno opravdana. Takođe, veoma mršava količina maziva. Tanjirasti zupčanik je bio gotovo suv. Ubacio sam solidnu količinu masti i sada mogu, što se toga tiče, da budem potpuno bezbrižan. Kad sam već bio kod podmazivanja, stavio sam i jednu kap ulja i na osovinu špulne. Prethodno sam mislio da to nije potrebno jer osovina ima plastične, verovatno teflonske, čaure-ležaje, ali kada sam je bolje zagledao osovina je već bila masnjikava od ulja, pa sam i ja dodao jednu kap. Ako ne pomogne mislim da neće da škodi. Za eventualno podmazivanje ostala su još samo ležišta hvatača strune-preklopnika-žice ili kako se već zove, kao i osovinica  dugmeta ručice. Klizne površine kod ovih su od plastične mase i po pravilu njih nije potrebno podmazivati. Ali videćemo kasnije. Za sada toliko.

Pošto sam na odgonetanje "kako pristupiti otvoru za podmazivanje" potrošio prilično vremena, jer nisam nigde uspeo da pronađem bilo kakvo uputstvo za to, opisaću postupak otvaranja, kako kolege ne bi gubili vreme na razne nedoumice.Postupak je relativno jednostavan ali nije baš očigledan.
Da bi prišli otvoru za podmazivanje potrebno je izvući krivu polugu zajedno sa plehčićem koji pokriva otvor. Poluga se može prihvatiti klještima i vući u pravcu strelice ali kako se ne bi oštetila eloksaža njbolje je provući jak konac, kako je prikazano na slici a obeleženo je sa "C", i njime povući polugu.
Prethodno je potrebno osloboditi sigurnosni zub poluge. Zavući manji i tanji šrafciger iz pravca "A" a ispod zuba-listića osigurača i potisnuti ga na gore, kako bi on mogao, prilikom izvlačenja krive poluge, da preskoči "bradavicu" "B".

Postupak zatvaranja je jednostavan. Vratiti polugu sa plehčićem i potisnuti je tako da osigurač – zub "škljocne".


Spojene poruke: 08 Septembar 2015, 10:40:38

Posle relativno kratke "kilometraže" na Mikadu je otkazao mehanizam prebacivača, prklopnika, hvatača strune, žice ili kako ga sve ne zovu. Dođe skoro do pola puta i onda još malo fali da bi ga feder mehanizma prebacio. Dakle ono što ga gura da bi prebacio,  prilikom okretanja rotora, ne gurne ga dovoljno.
Nemam fotoaparat da bih postavio slike, što bi bilo najbolje, zato, pokušaću da opišem šta se dogodilo i kako sam ga popravio.

Mašinica je pod garancijom ali nemam volju da se gnjavim oko celog procesa njene realizacije. Znatiželja i nestrpljenje me je navelo da ja preduzmem popravku. A glavni razlog je bio ustvari konstatacija da bi i popravljena a i svaka druga zamenjena mašinica došla brzo u istu situaciju, A evo i zašto.

Kada se skine rotor, na njegovom unutrašnjem boku lepo se vidi zub koji izviri prilikom prebacivanja-otvaranja žice. Kod pokretanja rotora namotavanjem taj zub naiđe na izbočinu na telu mačinice, ova ga gurne i pokrene feder koji gura žicu i dovede ga u položaj kada feder sam naglo prebaci.
Zašto feder nije prebacivao žicu? Zato što zub nije bio dovoljno gurnut od strane izbočine. Zašto? Zato jer se izbočina na telu od aluminijuma potrošila. Zub je napravljen od čelika, ali ne prvenstveno zbog toga, već zato što je zub ustvari pločica oblikovana od relativno tankog materija (oko 1 mm) i još grubo isečena pa se ponaša skoro kao nož, koji se više useca u izbočinu od aluminijuma nego što klizi. Da je od debljeg materijala npr 2 do 3 mm, i da je lepo bila obrađena, ne bi se usecala već klizila po izbočini. A još, pored svega,  izbočina nije ni malo bila podmazana.
Kada sam sagledao situaciju, dobio sam ideju kako da rešim problem, relativno trajno. Najbolje bi bilo kada bi se zub-pločica zamenila istom ali od debljeg materijala. Za to međutim fizički nema mesta. Zato sam pokušao da popravim ono što je usečeno na izbočini tela.
Kako? Isekao sam jednu trakicu širine 7 mm i debljine 0,4mm a dužine oko 40mm, od neke legure aluminijuma, pleha koji se koristi u štampariji na štamparskim valjcima za grafički otisak. Od te trakice napravio obujmicu koja ima šrafić i maticu M2,5 za pritezanje. Postavio preko urezane izbočine i obuhvatio preko ostatka tela i zategao. Konstrukcija tela je takva da sve to bez problema može da stane.
Na taj način prekrio sam urezan deo izbočine, zub je sada klizio preko ravnog lima obujmice koja je čak podebljala izbočinu za 0,4mm i obezbedila dobro, čak i bolje funkcionisanje prebacivača. Pri tom sam još i podmazao zub, da lakše klizi.
Zub će i dalje da se useca i u obujmicu, ali situacija je na sreću sada takva da je dovoljno odpustiti šrafić i pomeriti-zarotirati obujmicu da bi ponovo na izbočini bio neurezan deo obujmice. I tako može više puta.
Ovo rešenje može još da se unapredi, obradom zuba pločice tako da ona ne bude oštara kao i upotrebom čvršćeg materijala (npr. bronze ) za obujmicu. Međutim, pri ruci sam imao ono što sam imao, a mrzelo me je da rasklapam mehanizam federa za prebacivanje i vadim pločicu-zub radi obrade. Sve to možda drugom prilikom.
A moguće je, relativno lako, još bolje unapređenje. Ima mesta da se pre izbočine postavi valjčič, preko kojeg bi nailazio zub prebacivača i na taj način ne bi bilo klizanja već kotrljanja što bi trajno rešilo problem.

Napomena:
Za skidanje rotora potreban je cevasti ili okastikolenasti ključ 10mm. Da bi se odšrafila matica  treba prvo skinuti šrafić osigurač, a potom PAŽNJA okrenuti u pravcu kazaljke na satu (kontra navoj).
Ispod rotora je jedna bronzana podloška, pazite da je ne izgubite. I kad budete otvorvorili videćete gornji lager piniona –bez trunke masti-. Podmažite ga. Možda je lager i podmazan nekim retkim uljem koje se i ne vidi, ali dodatna mast svakako neće smetati.
Izgleda da proizvođaći žestoko štede na mazivima. Na ovoj mašinici ništa nije podmazano kako valja. Najbolje bi bilo da se dok je nova, rasklopi i podmaže kako treba. To će joj sigurno produžiti vek.


Spojene poruke: 17 Septembar 2015, 14:11:11

Kuglični ležjevi u vođici strune su već jednom ranije prošuštali. Podmazao sam ih a tom prilikom konstataovao da je u njima bilo nedovoljno maziva. Bilo je dobro nekoliiko pecanja pa su lageri opet prošuštali. Ponovo sam raskolopio vođicu i na ležaju koji je bio zatvoren sa obe strane odstranio sam sa jedne strane poklopac što je omogućilo pouzdano podmazivanje. Međutim i pored ponovnog podmazivanja i kraće upotrebe lageri su ponovo prošuštali.
Nije mi preostalo ništa drugo nego da ih zamenim novim, što sam i učinio. Sada je dobro. Dokle? Videćemo.

Spojene poruke: 01 Januar 2016, 17:01:57

Dodao bih rezultate merenja efikasnosti i stepena iskorišćenja ove Mikado mašinice. Dakle:
Efikasnost = 0,4   (da bi proizveli neku silu na struni potrebna je 2,5 puta veća sila na ručici mašinice)
Stepen iskorišćenja = 0,9, što je veoma dobar nivo.
Gornja granica opsega rada mašinice (Snaga-Jačina) je: do oko 1kg sile na struni, kada sa daljim povećanjem počinje da opada efikasnost mašinice.

A ovo su nove fotografije, pošto sam fotografisao neke pojedinosti na Mikadu:

1.   Intervencija obujmicom na telu, zbog usecanja tela  jezičkom, koji se nalazi na rotoru, a koji aktivira prebacivanje hvatača strune-žice sa vođicom strune. Strelicom je obeležen trag, koji uzan, grub i oštar jezičak rotora useče u telo, a sada i u obujmicu. Takođe strelicom je označen i zavrtanj koji priteže obujmicu.
Neko prebacivač prebacuje rukom. Ja međutim smatram da nije džabe izmišljeno automatsko prebacivanje hvartača strune pri pokretanju ručice, i to uvek koristim i mehanizam za ovo treba da bude uvek u ispravnom stanju.
2.   Izgled jezička na rotoru. Rotor je skinut i okrenut naopačke.3.   Još jedna intervencija na mašinici; ugradnja zaštitnih folija, kako prljavština ne bi ulazila kroz mnoštvo otvora na boku rotora i špulne. Vrlo jednostavna intervencija koju i proizvođači u zadnje vreme vidim da fabrički izvode. Oni, međutim imaju karbonske folije, ali i obična pvc (isečena od jedne fascikle) obavlja posao sasvim zadovoljavajuće. Jedina mana ovakve intervencije je što ona povećava težinu mašinice za čitavih 1,76 grama. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Spojene poruke: 14 Februar 2016, 15:59:37

Već ranije sam planirao da u vreme dokolice rasklopim mehanizam za prebacivanje hvatača strune kako bih malo obradio-zaoblio kliznu ivicu ,,zuba" prebacivača, na rotoru,a koja je gruba i oštra i tako, umesto da klizi, ona zaseca breg na telu mašinice. Ako neko smatra da treba da uradi isto evo uputstva, na osnovu mog iskustva.

Da bi došli do zuba u vidu pločice treba rasklopiti ceo mehanizam hvatača strune.
Prvo skinuti špulnu pa zatim rototor na već opisani način. Prebacivač-hvatač, prilikom rastavljanja mehanizma, treba da bude u mirnom položaju.
Za rastavljanje skinuti prvo oba seger osigurača, sa leve i desne osovinice žice hvatača strune, a onda i same osovinice. Time je oslobođena žica prebacivača, zajedno sa vođicom strune. Skinuti je i odložiti. Obratite pažnju na podloške, sačuvajte ih i zapamtite kako su stajale. Nemojte se iznenadit kada tom prilikom ,,otpadne" jedano manje parče, sa kućišta federa i zuba prebacivača, koje izgleda tako kao da ste ga polomili prilikom skidanja. Ima nepravilan presek spoja i izgleda kao da je polomljeno. Međutim, namerno je tako napravljeno da bi kućište moglo da se rasklopi, a kada se sklopi da spoj parčeta koje se odvaja ima čvrstinu na spoju. Malo blesavo izgleda ali lako se montira i demontira i čvrsto stoji na mestu.
Sada treba skinuti kućište opruge i zuba.
Prvo skinuti seger osigurač sa osovinice, na dnu kućišta,. Osovinicu izvaditi a kućište povlačenjem u stranu odvojiti od rotora. Tom prilikom obratiti naročitu pažnju na jedan mali federčić sa kracima, koji je bio postavljen oko osovinici, a koju ste izvukli posle skidanja seger osigurača. Odvajajte kućište mehanizma polako i oprezno da federčić ne izleti, i pri tom zapamtiti kako je stajao, da bi ga posle vratili na pravo mesto..
Pločicu-zub sada izvadite, obradite oštru ivicu njegovog dela koji treba da klizi po bregu na kućištu, pa ponovo sve sklopite obrnutim redosledom.
Primetićete da maziva ima nula ili gotovo nula, pa zato, pre sklapanja i pri sklapanju, dobro podmažite sve klizne površine.
Ako niste dobro uočili položaj spominjanog federčića, imajte na umu da on ima funkciju uvlačenja zuba, da on ne bi štrčao iz rotora, a kada je prebacivač u mirnom položaju.


Spojene poruke: 22 Februar 2016, 15:40:06

Ja ne bi bio Ja kada ne bih makar zavirio u unutrašnjost mašinice, pa sam to uradio i ovaj put, sa Mikadom. Za otvaranje je trebalo imati specijalan alat. Posle duže potrage pronašao sam ga u asortimanu alata za Shimano bicikle. Ključ sa dva zuba i sa štelujućim rasponom, potreban da bi se odšrafio polopac kućišta. Biciklistrički naziv ovog ključa je ,,Ključ sa dva zuba za srednji pogon".
Istim ključem može da se odšrafi i specijalna matica koja drži ležaj kontrastoper. Vidi se na jednoj od prethodnih slika.Pogonski zupčanik je od nekakve livene legure aluminijuma a pinion od glodanog mesinga. Mehanizam za pomeranje špulne je klasična ,,S" krivaja.
Levi kuglični ležaj, osovine tanjirastog zupčanika, je dimenzija 8x14x4mm, a desni 7x14x5mm. Oba su zatvorena. Ispod levog ležaja, između njega i pogonskog zupčanika, je tanka podloška. Maziva na zupčanicima je bilo u skromnoj količini, mada dovoljno. Ali kada sam već otvarao kućište, dodao sam ipak još malo.

Demontaža kontrastopera i osovine špulne; biće neki drugi put!
Nadam se da ću ove sezone 2016 da isprobam i dril-kočnicu. Prošle godine nažalost nisam bio u prilici jer mi nije naletela riba teža od 1kg

Ja ovo kao krimić u nastavcima. Dnevnik inspektora Poaroa. :cheesy: Pošto nema nikakvih reakcija, od strane kolega, ne znam da li je od koristi i da li sam dovoljno razumljiv?

A čudi me da nema još po neki komentar, a na osnovu eksploatacije ove mašinice. Niko da doda još po nešto na ovu temu. Kao da je imamo jedino ja i kolega CostaK?
Pa na kraju ispade kao da je tema "SlobBlog"

Spojene poruke: 25 Februar 2016, 15:41:46

Ajd',  još jedna dopuna:
Ranije urađena intervencija, sa dodatkom limene obujmice, radi pokrivanja izbočine na telu, a koja je bila urezana od strane jezička rotora, bila je vrlo efikasna. Hvatač strune je posle toga prebacivao bez greške i ikakve zadrške.
Jedino što je ,,leptir mašna" od te obujmice izgledala baš mnogo nabudženo i ružnjikavo.
Ali u trenutku te intervencije okolnosti su bile takve kakve su i rešio sam problem sa onim što sam imao pri ruci. Ona se ustvari i ne vidi kada se sklopi-postavi rotor. Ali meni je bilo dovoljno da znam kako izgleda a i pomisao da bi to moglo bolje i elegantnije.
Kasnije, u drugim okolnostima, dobio sam ideju kako to isto da rešim jednostavnije, lepše, elegantnije a isto efikasno kao što je već bilo rešeno. Skinuo sam obujmicu a postavio jedan plehčić.Na slici je prikazan oblik plehčića (1). On treba da bude tako modeliran da prati oblik izbočine na telu i da ima savijutke koji će ga učvrstiti odnosno sprečiti da ne kliza u pravcu nailaska zuba prebacivača na rotoru.  To nije teško izvesti obzirom da se radi o tankom limu (0,3mm). Lim je od feder bronze (mislim da je ovo idealan materijal za ovu svrhu), koju sam ovaj puta imao pri ruci, pa se nadam da će ovo biti vrlo dugotrajano. 
Da bi ga postavili na poziciju (2) treba odvrnuti zavrtanj (3) i skinuti plastični štitnik mehanizma prekidača kontrastopera (4). Posle skidanja zavrtnja štitnik izvući u pravcu strelice (5) – prema gore. Namaknuti plehčić, vratiti kućište, zašrafiti ga i na kraju podmazati mašću kližuću površinu na plehčiću. Štitnik sprečava plehčić da klizi na gore a desni savijutak limčića sprečava ga da kllizi u pravcu rotacije zuba sa rotora. Idealno!
Ustvari, redosled radnji je takav da se prvo skine plastični štitnik, da bi breg bio vidljiv i da bi se po njegovom obliku modelirao pomenuti plehčić.

Hvatač strune prebacuje odlično i baš sam zadovoljan kako radi. Za varaličarenje je to od bitnog značaja.

Kada sam već na postu, moram da napišem i to da me je oduševila čvrstoća aluminijuma 7075, od kojeg je napravljen jedan broj delova ove mašinice (špulna, rotor, ručica, i poklopci-ležišta kućišta, koji se ušrafljuju u kućište.
Naime, poluga ručice mi se činila malo previše savijenom, nije baš bila u ,,vinkl" sa kućištem. Pokušao sam da je malo ispravim i pri tom shvatio da bi za to trebao ,,šrafštok" i dobar čekić. Prstima i rukom nema šanse iako, na oko,  izgleda da se to može, zbog materijala tankog preseka!
Sama baza kućišta i stope nije ipak od aluminijuma 7075. Ona je od nekakvog  livenog materijala, legura aluminijuma i cinka ili već od nekog materijala od kojeg se inače kućišta  prave.


Spojene poruke: 09 Mart 2016, 11:22:10

Još jedna dopuna;
Kada sam govorio o skidanju poklopca na kućištu, za brzo i lako podmazivanje, nism znao čemu služe rakljaste polugice na poklopcu a  koje ulaze u telo. Mislio sam da je to samo sistem vođenja poklopca.
Međutim posle otvaranja tela mašinice, ima i slika-pogledaj je, shvatio sam da te dve raklje na polugi poklopca služe i kao klizači za stabilizaciju oscilatornog sistema (na slici se vidi samo jedan klizač, drugi je dole i ne vidi se). Zato, pri vraćanju poklopca pored ostalog i  raklje treba podmazati sa  mašću!

Spojene poruke: 13 April 2016, 17:14:51

Slučajno sam naleteo na jedan poljski forum gde prikazuju remonte raznih mašinica pa se među njima našla i Mikado Airspace, sa desetak fotografija, a koje mogu da budu od koristi onima koji rasklapaju i sklapaju ovu mašinicu.
Adresa foruma je: http://fisher.pl.ua/uslugi/vypolnju-remont-diagnostiku-ili-obsluzhivanie-rybolovnyh-katushek/60/

A evo i fotosa:Spojene poruke: 06 Avgust 2017, 20:08:35

Još jedna fotografija, gde se jasnije vidi sistem stabilizacije "S"  krivaje oscilatora Mikado mašinice.


Crvenim strelicama su označeni "šlicevi" na krivaji kao i "rakljice" na poklopcu za podmazivanje, koje po montaži poklopca prođu i klize kroz šliceve na krivaji.
Ako podrazumevamo da su rakljice krute, same po sebi, (a jesu jer su urađene od baš krutog aluminijuma) i da su stabilne kada se ubace u telo mašinice, onda se može reći i da je sprečeno pomeranje krivaje u bilo kom neželjenom pravcu, pa tako, ono što je najvažnije, i prilikom drila i "uvrtanja" osovine špulne.

Spojene poruke: 08 Jun 2019, 19:19:15

Ove godine, mada je to sigurno bilo već prošle a nisam primetio, pojavila se crvenkasta boja u području na sredini vođice gde stalno pri namotavanju prolazi struna. To crvenkasto je bakar koji se nanosi na gvožđe pre nanošenja hroma. Hrom, tvrda zaštita od erozije trenjem, je dakle potrošen pa je mali korak do toga da struna počne da se useca u vođicu. To je kraj njene upotrebljivosti kao što će biti i kraj strune ukoliko se nastavi sa upotrebom mašinice.
Postoje dve vrste  hromiranja –dekorativno i tvrdo. Sam naziv govori koje je trebalo primeniti na vođici strune, međutim....

Dakle, treba zameniti vođicu. Ali, ispostavilo se da garancija 5godina (na obezbeđivanje rezervnih delova po fabričkoj ceni) i nije garancija, da u ponudi na internetu nema rezervnih vođica za Mikado mašinice i ono što je najgore ispostavilo se da dimenzije Mikado vođice nisu standardne. Malo odstupaju ali dovoljno da nijedna od univerzalnih vođica iz ponude ne može da se montira u ležište.

Jedno od rešenja bilo bi ponovna tvrda hromatizacija postojeće oštećene vođice. Ko je u situaciji da  to može da uradi bilo bi najbolje rešenje, jer onda nema problema sa dimenzijama. Drugo rešenje je eventualno pronaći odgovarajuću vođicu u hrpama polovnih delova od rasklopljenih neispravnih mašinica. To sam i uradio i jedva u gomili vođica našao jednu koja je ustvari ,,škart" jer malo odstupa po dimenzijama od ostalih. To malo je bilo dovoljno da vođica stane u ležište. Doduše luft je skoro nula ali ipak ne struže o ležište i biće upotrebljiva. Naime, jedna od standardnih spoljnih dimenzija vođica je 11 mm a ja sam pronašao jednu od 10,8 mm.
Da bih mogao da tražim odgovarajuću vođicu morao sam da izmerim sve dimenzije vođice i njenog ležišta, pa evo tih skica, možda će nekome biti od pomoći.
Napomena; originalna vođica ima unutar ležišta za kuglagere venac između dva kuglagera. Ona koju sam montirao to  nema, ali situacija je -daj šta daš.

Elementi sklopa:

Sklop:


Hteo bih još da kažem da je ovakva konstrukcija vođice najbolja ili jedna od najboljih. Prvo oslanja se na dva kuglagera i drugo; u vođici ima venac koji ne dozvoljava da  vođica, pod pritiskom strune prilikom namotavanja,  sklizne sa lagera u desno i počne da tare o ležište, tj koči i šušti.


Spojene poruke: 28 Januar 2020, 18:21:21

Bio sam nezadovoljan rešenjem koje je izostavilo to da vođica ne može da sklizne u desno, priljubi se uz ležište i time koči i šušti.
Pokušao sam da nabavim originalnu vođicu; kod uvoznika mašinice, na internetu, na buvljacima, kod majstora i servisima koji se bave popravkama mašinica. Pokušao sam da nađem majstora koji će mi tvrdo hromirati postojeću vođicu .....i sve to bez uspeha.

Na kraju sam napravio "budž" rešenje za koje se nadam da će biti potpuno funkcionalno.
Vođicu 8x11x5, koja relativno lako i jeftino može da se nađe, izbrusio sam na 10,5 (uz pomoć bormašine, turpije i šmirgle - lako je). Ta ideja mi je i ranije bila na umu ali sam odustao pogrešno misleći da je vođica napravljena od gvožđa pa potom tvrdo hromirana. Turpijanjem bi hrom zaštita bila skinuta pa bi lako došlo do korozije obzirom da je vođica često u kontaktu sa mokrom strunom.
Međutim ispostavio se da su vođice napravljene od mesinga, a ovaj nije lako korozivan.

Ograničenje pomeranja vođice u desno sam napravio tako što sam jedan od kuglagera zaglavio u vođici. Drugi je slobodan pa oba mogu lako da se podmazuju, a kod zamene zaglavljenog kuglagera lako ga je izbaciti iz vođice izbojcem.
Kako sam ga zaglavio?. Kuglager sam obmotao jednim slojem aluminijumske folije, stavio ga u zamrzivač, vođicu zagrejao fenom i onda hladni kuglager, zajedno sa folijom, lako ubacio u vruću vođicu. Kada se ohladilo....kuglager je čvrsto stajao u vođici.
Umesto venca u sredini originalne vođice od 0,3mm teba staviti distancer iste debljine. Pogledom na skicu jasno je da vođica više ne može da sklizne u desno pod pritiskom strune.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)