Favorite mašinice

Započeo Germina, 27 Novembar 2018, 11:56:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

srdjanpn

I da je sa Alija,,,Blu-Red-Zauber,,,,,i ostalo,isto je Kina.Sve do Made in Japan je ista roba,moze biti da ce da bi se probili pustiti par serija dobrih masina,kao i svi ostali,,,,moze biti.
Bojim se da se menja samo sminka,dodaju lezajevi na nepotrebna mesta,buse rotori,spulne,,,,a srce ostaje isto.

orka

Ne znam da li su fideraši primetili da Sirius ima lep okrugli line klip i plitku i duboku špulnu.. :ok:

maluk

Pamti ovu mudrost sine som somčetu veli svom,
samo ko istinski zine može biti pravi som.

dragan2006

Citat: slob poslato 27 Novembar 2018, 21:53:20
Mislim da Sirius može da se poredi sa duplo skupljim Daiwama. Po konstrukcionim rešenjima sigurno. Međutim kvalitet materijala i preciznost nikako ne može da se vidi ni na slikama niti na videu. Samo ekspertskim uvidom uživo ili proverom u praksi.

Ovo potpisujem! :takoje:

Germina

Citat: ibanezi poslato 27 Novembar 2018, 20:16:55
Koliko sam na snimku video, poklopac je skinut sa kućišta odvrtanjem šarafa za metal, a ne za plastiku. Po tome bih mogao zaključiti da je i "Uragan" metalnog kućišta i da Fejvorit zna šta piše.

Očigledno da ne znaju šta pišu ...
Spojene poruke: 28 Novembar 2018, 01:30:09

ili prevode  :lol:

Новая серия безынерционных катушек с передним фрикционом. Катушки Hurricane обладают техническими решениями присущими более дорогим моделям именитых производителей. Система Heavy Duty Gear – рукоятка катушки вкручивается в легкосплавную ведущую шестерню на стальном валу, благодаря чему люфт рукоятки практически отсутствует. Легкий композитный ротор обеспечивает низкую инерцию при вращении. Легкая точеная шпуля оборудована мощным, точным фрикционом на основе карбоновых шайб. Корпус и крышка катушки Hurricane изготовлены из углепластика. В первую очередь эти катушки предназначены для спиннинговой ловли и предполагают использование тонких японских PE-шнуров, соответственно укладка лески отвечает самым высоким требованиям.

• Пластиковый корпус (carbone-composite)

• Feather light rotor

• HD gear

• Carbo Drag

• Противозакручивающий ролик лесоукладывателя покрыт нитридом титана

• 10+1 подшипников из нержавеющей стали

• Передаточное число 5.2:1

mrjr

Čuveni Alan Hawk kaže:

Today mainstream fishing brands fall into three main categories;

1) Small private companies. These produce a relatively small number of reels in a single country. Examples of these are Accurate, Alutecnos, Duel, Avet, etc.

2) The conglomerates. These are entities that own a bunch of smaller brands, including a few historical names that couldn't survive on their own. These conglomerates largely have their reels made by Chinese contractors with few exceptions. Two such conglomerates exist at the moment, W.C. Bradley Co, the owner of Zebco Brands (Zebco, Fin-Nor, Quantum, and Van Staal), and the other one is Newell Rubbermaid, which owns brands such as Penn, Shakespeare, Mitchell, Abu-Garcia, and tragically Hardy & Greys.

3) The big three. These are actual manufacturers who own and run big production facilities in several countries, usually making the top of the range in the home country and the lesser reels overseas. These are Shimano, Daiwa, and Okuma.

i zašto mu ne verovati.Gde se pravi ovaj Favorit?  Kojem carstvu pripada.To, da li mu je kućište metalno ,ili karbonsko je sekundarno. Za stotinak eur neka traje desetak godina ozbiljnog pecanja i puna kapa.

slob

Na sajtu domaćeg zastupnika i distributera Favorita http://spincaststore.com/ dati su tačni opisi obe (i jedine)  mašinice; Hurricane i Sirius. Prema cenama -oko 10000.- din za Hurrican i oko 15000.- din za Sirius jasno je da je Sirius bolji -sa metalnim telom.

Interesantno je međutim da je na originalnom sajtu Favorita napravljena zbrka u opisima ovih mašinica. Neko bi trebalo da im skrene pažnju na to.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mrjr

Zašto je bolji onaj sa metalnim telom? Razumeo bi za rotor,ali za kućište ,hm, osim da je fizički otpornije metalno kućište i manje osetljivo na oštećenja pri padu, recimo...

pikeman

Metalno kućište je bolje jer neće dolaziti do uvijanja stope mašinice pri opterećenju.


slob

Jednom prilikom je kolega DDJ upotrebio termin "krutost sistema". Meni se taj termin baš dopao i usvojio sam ga. U prevodu to znači da pri opterećenju ništa ne mrda, sve ose u sistemu ostaju gde jesu i ne postoje njihova pomeranja koja bi doprinela povećanim trenjima i time smanjenoj efikasnosti mašinice.
Metalno telo je kruće od kompozitnog. Iako u kompozitu ima karbona koji je sam po sebi krući od metala. Ali oblikovanje zahteva kompozitne materijale koji pridonose elastičnosti a time i nestabilnosti konstrukcije zbog izvijanja i uvijanja.

Što se tiče otpornosti na pad (to inače postoji kao nominovano ispitivanje raznih uređaja -pad sa visine od 1m na betonsku podlogu), mislim da je tu kompozitno kućište otpornije. Baš zbog manje krutosti odnosno veće elastičnosti.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mrjr

Ako je tako, kako se rotor od karbona ne uvija pod opterećenjem, a stopa mašinice se uvija. Mislim, zavisi od vrste karbona, svakako.

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka


slob

Ma uvija se. Ne samo rotor i stopa već sve. Celo telo. Iako to nije primetno od oka, ali pod opterećenjem je očito da efikasnost mašinice opada. To je zbog pomeranja osa u sistemu - mehanizmu.
Germina je postavio i sliku, mislim da je u pitanju Spinfišer, gde se vidi kako je roler na kompozitnoj konstrukciji pod jakim opterećenjem počeo da struže po obodu špulne.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

 Sve zavisi od vrste karbona naravno, moje stare Sigme whisker titan i Daiwe whisker tournament su se jedva primetno uvijale pod velikim pritiskom. Quantum kod svojih prestižnih modela koristi C4LF kompozit koji ima izuzetne osobine....
''The impressive part of the reel lies much in the rotor's makeup. It uses a revolutionary new material from Quantum called C4LF, which is an exclusive polymer infused with long strands of carbon fiber. The long 8 mm fibers, compared to 1-2 mm other manufacturers use, allows Quantum to construct the rotor so that the carbon fibers actually wrap around the edges of the rotor, producing a much stronger matrix and construction that's 2.6 times stronger than normal composite materials. This minimizes rotor arm flex under heavy drag loads and produces a rotor that's 80% lighter in weight than standard rotors on the market.''


Mislim da se Slob interesovao kolike su sile koje dovode do uvijanja i lomova na mašinicama pa da pogledamo eksperiment ruskog kolege  :cheesy:


slob

Germina,
Odličan - pravi test "Slom Katuške".
Prvo, upotrebljen je dobar instrument za pokazivanje onoga što se dešava kod Drilla (ja bih ovaj test i nazvao Drill Test), a drugo, lepo se vidi  max sila kočenja u startu i njen pad pa čak i varijacije posle startovanja. Vidi se da se tu kočnice pojedinih mašinica prilično razlikuju. Kod nekih je drill sila konstantna a kod nekih, posle pokretanja većom silom, pada gotvo na polovinu,a kod nekih čak i asimetrično osciluje.
Sve ovo se lepo vidi zahvaljujući velikom analognom dinamometru sa memorijom maksimalne sile. I naravno dobro osmišljenom testu. Bravo za ruskog kolegu!

Inače to što se stopa savija više ili manje mislim da i nije neki problem, sve dok je to u oblasti elastičnih deformacija. Vratiće se, samo da ne dođe do loma. Veći problem su uvijanja i savijanja koja remete rad mehanizma.
Ako pri max zatezanju kočnice, do loma ili nepravilnog rada ipak dođe to samo znači da je pogrešna deklaracija max Drag. Morala bi da bude deklarisana znatno manje i čak da bude ograničena na tu nižu vrenost, kako do loma nikako ne bi moglo da dođe.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Veliki89

Opasno dobro deluje Sirius, nesto u fazonu kao Tica Taurus(samo nesto finija varijanta).

Elem, razmisljam da rizikujem ali, ipak bih voleo da je provrtim posto sam se jednom upecao na online kupovinu masinice bez da sam je provrteo.

Dakle, trebala bi mi za dzig od 15-25(retko 30gr).

Spojene poruke: 11 Januar 2019, 21:48:24

Pošto se niko nije javio odlučih da rizikujem sa online kupovinom. Odgledao sve moguce klipove i delovala mi je super.

Stigla je pre neki dan a danas prebacio sa druge masinice strunu 0.20mm. Evo i slike kako je složila(ugao slikanja nije bas dobar ali se vidi): za podlogu sam stavio podeblji najlon koji nije bas idealno namotan(treba namotati tanak najlon):


Stariji model mašinice je u pitanju, sa eva knobom(crne boje). Ručica se uvrće u pogonski. Mašinica je utegnuta kao i ma klipovima koje možete naci na YT, na suvo deluje mnogo bolje nego neke mnogo skuplje mašinice(okreće se nestvarno lagano). Nadam se da ću je sutra testirati i na vodi.

Teme sličnog naslova (10)

2675

Odgovora: 286
Pregleda: 189213

6417

Odgovora: 481
Pregleda: 258573

19569

Odgovora: 205
Pregleda: 122506

17110

Odgovora: 49
Pregleda: 41271

2674

Odgovora: 778
Pregleda: 251347

17295

Odgovora: 26
Pregleda: 24494

2558

Odgovora: 2323
Pregleda: 496478