RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Tolstolobik

<< < (90/95) > >>

orka:

--- Citat: djmisha77  18 Septembar 2016, 21:39:27 ---Pa ne mozes pecati kad se tebi peca nego kad udje u kanal. Sacekaj koji dan, Dunav ce doci preko metra pa ce i on uci do prevodnice

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2--- Kraj citata ---

Mišo,dobro ga savetuješ.. :cheesy:

Znači treba ipak svi da upadnemo u ono blato koje sam spomenuo,a vezano za etiku i moral.Ipak, neću da pokrećem to pitanje,a imalo bi šta da se kaže. :smiley:
Tolstolobik je alohtona vrsta i kao takva,po postojećem zakonu se može odnositi u neograničenim količinama..Da li je to "mesarenje" i šta će neko da radi sa tolikom ribom ako je ulovi,na njemu je da odluči.
U svakom slučaju nije učinio nikakvu štetu već korist,oslobađajući vodu od ribe koja je štetočina..


VooDoo_Chile:
Mišljenja nam se razlikuju i to je osnov za raspravu. Konstruktivna rasprava i razmena mišljenja, informacija i iskustava je osnova foruma. Kako to Milan ne ulazi u ličnu raspravu ako iznosi lično mišljenje i pritom opovrgava lično miljenje moje, npr. - ne znam. Možda misli da se ogradio ako piše u drugom i trećem licu, poželjno množine, pa je time ograđen?
Ne zameri, dobri moj, što ne volim da koristim diplomatski vokabular i (o ribolovu naročito) pričam lično. Ne volim ironiju pa ću ovde završiti sa ovakvim tonom a tebe ću zamoliti da slobodno i otvoreno kažeš da protiv mog ličnog mišljenja imaš takvo i takvo, taj argument. Ni sam ne volim nasilje ni u kom obliku i nisam konfliktna ličnost, pa ne treba da se plašiš. Ovako bih te zvao na razgovor i da si mi najbliži. Dok ne vređamo jedni druge, nema razloga da diskusija bude neprijatna. Štaviše, zaista bih voleo da načisto isteramo argumentima šta nam je najbolje činiti.

Etike bolje da se ne kačimo, jer sportski ribolov sam po sebi nije etički - ne pecaš da bi se prehranio već da bi zadovoljio strast. A možemo da raspravljamo i da nije ni sport, osim ako se ne takmičiš :)

Dakle, konkretna naša tema: nesrećni tolstolobik...


--- Citat: Milan berkut  18 Septembar 2016, 21:03:09 ---Ovde se svesno ne usvaja činjenica da taj mrski tolstolobik ne može da ima nameru da bilo šta na udici proguta, pa čak ni da bude radoznao da to proba, jer mu priroda to nije dala, samim tim sve što usisa onim velikim ustima je apsolutno slučajno i tako biva podkačinjan jednako kao kad ga kače za sve ostale delove tela . . . mnogima je to savršeno jasno ali se sklanjaju iza paragrafa Zakona o ribolovu . . . udicom za usta!
I na kraju, nije dovoljno to što već radi, nego još treba uveriti i one sumnjičave i one koji pojma nemaju o tome, da je to i etički i moralno i nužno potrebno . . . za opšte dobro!

--- Kraj citata ---

Da proguta ne može ništa - to je sigurno. Ali da nešto jede - jede i to je sigurno!
Da je radoznala riba - diskutabilno. Što se hrane tiče - verujem da nije radoznao, ali da je sve u njegovom ponašanju slučajno - nije!
Ako je sve što usisa ustima slučajno, zašto onda reaguje na praškastu hranu brzinom kojom samo keder reaguje?! On "jede oblak" i sitne čestice u njemu i to ne možeš da osporiš, kao što ne možeš da osporiš ni da usisava toalet papir iz kanalizacije i iskašljava kusur kroz škrge.
Dakle, ako dolazi namerno i zadržava se na hrani dok je ima - on jede. Tačno, jede "prašinu" koju ne možeš da namamčiš ali za ribu koja je primamljena hranom ne možemo reći da ne jede ništa i da slučajno ostaje na mestu dok je hranimo!

Drugo, od početka pokušavam da razgraničim grabuljanje koje većina upražnjava, čak i sa jednokrakim udicama od ove tehnike koju usavršavam. Neki tip je juče krljao trokrakom i uhvatio je 4 komada - svi do jednog za peraja ili rep. Još gomilu je otkačio. Veoma ružan prizor za mene, kao i za većinu nas ovde.
Ti bi, Milane, da sve nas, koji pecamo ili bismo pecali bika, stavljaš u isti koš. Tvoj se stav svodi na: "Svi koji pecaju bika su grabuljaši jer ta riba ne može ništa da pojede". Izvini, ali ne mogu da se složim!

Pozdrav!

marina1983:
Ne bih baš toliko naglašavao to alohtona. I amur je alohtona pa mi ne bi bilo  prijatno da ga sakate i odnose u nenormalnim količinama . I onako nemože od trave da se živi i peca.Ako tako krenemo nećemo imati ni gde ni  šta da pecamo. Bik me apsolutno ne zanima a samim tim ni to da li ga treba izlovljavati ili ne .Ako se dokaže da se prenamnožio i ugrožava ostale vrste u nekoj većoj meri , ali ne rekla kazala nego na nekom višem nivou slažem se da treba smanjiti brojnost . Ako je sve u balansu mislim da tu ne treba puno čačkati da njegovo smanjenje ne donese neko drugo zlo, još veći prirast cverglana ili ne daj bože još nekog većeg zla . Nije se sa prirodom igrati jel u 99% ispadne još veće sra.e. smiley033

Zex:

--- Citat: VooDoo_Chile  18 Septembar 2016, 23:56:21 ---Mišljenja nam se razlikuju i to je osnov za raspravu. Konstruktivna rasprava i razmena mišljenja, informacija i iskustava je osnova foruma....
Etike bolje da se ne kačimo, jer sportski ribolov sam po sebi nije etički - ne pecaš da bi se prehranio već da bi zadovoljio strast. A možemo da raspravljamo i da nije ni sport, osim ako se ne takmičiš :)

--- Kraj citata ---

" Deco necu da se mesam, al' samo da kazem ( Moja tasta ) "
@Voodo Chile slazem se sa tvojom diskusijom ali sam izdvojio ono sto mi se najvise svidja. Lovac sam i ribolovac.  U prirodi pripadam vrsti predatora, kao i svi vi. I veliki sam ljubitelj prirode ( Hm... ma kako to zvucalo zelenima ).  Degutantne su mi price o "Uzvisenim" metodama lova i ribolova, humanim i nehumanim metodama koje zavrse lisavanjem zivota nase lovine ili u najboljem slucaju traumiranjem pre pustanja. Nemojte molim vas.
U redu je da pricamo o metodama ribolova i da li i u kojoj meri izlovljavati odredjen vrste. Kakve bi to posledice moglo da ima po riblji fond, prirodu uopste. Covek se odavno umesao u posao koji je milenijumima priroda radila sama. Sad, kad je vec tako, moramo da nastavimo to da radimo, ali planski ( Prihrana divljaci , ocuvanje prirodnih mrestilista ... ).
Tema je tolstolobik, izvinite za digresiju.
Nisam ga do sada ciljno lovi ( nemam dovoljno vremena, na zalost ) ali sam se opremio za tehnike koje lovci na bika uspesno koriste i nameravam da te tehnike i upraznjavam. Zato, molim Vas pisite o tome bez ustezanja. Ovo je ribolovacki forum.

orka:

 @Marina 1983

Amur jeste alohtona vrsta,ali nije invazivna iz razloga što se ne mresti u prirodnim uslovima,već samo u veštačkim i kontrolisanim,pa je moguća njegova kontrola u vodenim ekosistemima.
Kada bi bilo drugačije,ne bi se mnogo razlikovao od Tolstolobika. :no:  Primer jezero Joca..Tamo je onomad ubačena veoma velika količina Amura,40-50 tona..Tolika količina je napravila haos na jezeru.Svu travu su pojeli,bukvalno do zadnje travke,pa su prešli i na trsku.Ostala riba je promenila ponašanje i nije mogla da se upeca tako lako kao pre njihovog ubacivanja.Jednostavno je preuzeo primat i potisnuo drugu ribu..

Sreća pa Tolstolobik nema ždrelne zube(njegova sreća),jer da ima verovatno bi ga u vodama bilo u tragovima,a ne kao sada u stotinama tona. :smiley:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju