RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Ribolov manića

<< < (88/90) > >>

alx:
Ovo je zanimljiv "post" sa foruma ribolovci.com iz januara 2014. Delovalo mi je zanimljivo i mozda korisno, pa evo da podelim sa vama :)

"Nisam mogao sebi priuštiti mazohistički pohod na manića zimi noćom na Dunavu. Da li godine ili lenost ili komformizam ali nešto od toga sigurno. Pre par godina u jesen kasnu stajao sam na obali Dunava kod Žeželja. Voda niska , brodovi usidreni ne mogu da plove, nešto slabo i pecaroša bilo ,ali mi je privukao pažnju jedan radnik sa broda , sišao na obalu otkinuo vrbovu granu dužine metar ili metari po, vezao komad najlona debljeg , po meni 0,40, smuđarka udica ona tanka što se ispravlja kada zapneš pa cimaš i vučeš. Na obali neko ostavio komad deverike, on odseče traku 1x4 cm sa kožom nakači na udicu  iznad koje je neka olovica u obliku suze , jedno 5 grama težine . Šeta tako on u radničkom uflekanom odelu ne mogu reći da zabacuje jer je držao mamac negde do pola metra ili metar od obale i lagano cimao vrhom da bi u vodi onaj komadić deverike poigravao. Priđem bliže i poželim mu "bistro", a on meni odgovori na ruskom jeziku. Video je da me interesuje i pokazao mi pribor i tehniku. Gledam u vodu ona se davno izbistrila. Rus navodi mamac oko svakog malo većeg kamena ispod koga pretpostavlja da se nalazi riba, kad odjednom senka izlete ispod kamena uhvati parče i povuče nazad . Rus se nasmeši i ne reaguje , pokazuje mi da treba dati vremena da proguta. nakon nekih 15-30 sekundi sledi kontra izuvača (to je ona kontra od koje ribi krljušt ostane u vodi) izlete lep manić , ne preterano velik , tako oko tridesetak cm. Skide ga sa udice i strpa u kesu pa u džep. Samo popravi položaj parčeta na udici i ponovo cinculiranje oko sledećeg kamena .Na nekih pedesetak metara obale izvukao je 7-8 komada . Dođosmo tako do nanosa granja , on uze i navuče parče da skroz pokrije vrh udice da ne viri. Ode uzvodno tražeći rupu u granju, spusti direktno parče u rupu. Poče ples parčeta kroz granje , odjednom videh po struni da je opet zagrizao,Rus pusti da manić uvuče ceo najlon u granje do svog skloništa i zapali cigaretu. Razumeo sam ga da mora pustiti da manić proguta do dupeta udicu inače će zapeti kada ga bude izvlačio. posle minut dva opet izuvača ,ali ovaj puta teže , savila se vrbova grana i podrhtava a mani kako je krivudao uzimajui mamac tim istim putem se i vraća prema površini, e taj je već bio ozbiljan, procena je oko kilo. Na istom mestu je iz granja koje je baš bili gusto naneseno na obalu izvadio još oet komada.  A za divno čudo bilo je oko 14 časova. Od tada ga lovim samo na taj način. Reče mi Rus da ga treba dok je živ tući štapićem po stomaku da mu jetra otekne jer je tada mnogo ukusnija."

pkv-pecaroš:
 Interesantan način ribolova. To bi bilo odprilike slično kao muvanje samo sa komadićem mesa umjesto cijelog kedera. Za džigericu sam čuo od starijih da se priprema na taj način i da je ukusna.

misablejd:
Istukao bih ja po stomaku onoga ko je smislio tako nešto!

lazarus:
Pozdrav,

Spremam se ovih dana da odem na manica, nisam nikad bio u toj zimskoj akciji pa mi je sve novo, zanima me da li se on prihranjuje nekim krvavim miksom hrane i dzigerica i da li se koristi hranilica za njegovo pecanje. Hvala

Zmaj Strasni:
Nemas potrebe. On se krece i ako ga ima tamo gde zabacis sigurno ce uzeti mamac. Pitanje je samo kako ces ga po ovom minusu pecati kad se sve ledi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju