RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Pecanje klena "titranjem"

(1/4) > >>

limovac74:
Danas ugledah prve majske bube pa se setih moje omiljene metode pecanja klena.

Tehnika koja je uspešna na manjim rekama.Sistem koji sam ja koristio: fiber teleskop od 3.6 m ponekad i od 4 ,kvalitetan monofil promera 0.16mm i 0.18mm kraći od dužine štapa za oko 1.5 m (znači na dužinu štapa od 3.6m monofil je 2m) i udica 12-8 u zavisnosti od veličine mamca -insekta.Mamci : početak sezone -majska buba,pa kasnije krompirova zlatica,skakavci ,popac ,... mogu i krupnije muve,svitac al po tri kom. na udici zbog male težine.Mamac se plasira na površinu vode i laganim trešenjem štapa prenose se vibracije na mamac i..klen ga pokupi .

Najbitniji elemenat ove tehnike je prikradanje mestu ko indijanac,ka nekim mestima treba čak i puženje  :takoje: Odeća nikako jarkih boja već najbolje maskirno ili boje drveta.. Čak sam i stranu obale u zavisnosti od položaja Sunca birao (uvek mi je tuklo u lice ,da ne bi senka padala na vodu).Kad priđem mestu lagano zabacujem bez ikakvih naglih pokreta i zabacujem ,par minuta i gotovo ,ili prva riba i piči dalje.

Čim klen izađe na površinu u blizini mamca a nonšalanto ga odbija neće ni da ga "poljubi" znači da je osetio neku opasnost i udaljavam se sa tog mesta ali opet indijanski jer ću možda napraviti krug i vratiti se na početne pozicije.Najbolje sam prolazio na zelenkastu vodu,mutna voda je tražila više rada ali je dozvoljavala  duže ostajanje na jednoj poziciji, bistra voda je najgora i tad je klen super oprezan i tada sam ga najteže dobijao ali sam i to uspevao po kojeg da iščupam na "Mišiće".Tehnika koju sam obradio svojski i sa kojom se ne sećam dal sam prošao bez i jedne ribe nekad .

Zahtevna metoda ,traži puno pešačenja u proseku 2-3km obale reke sam obilazio a nekad i više u zavisnosti da li je bilo i drugih ribolovaca.

alexdja:
Veoma zanimljivo.  :ok:

Jel ti to neko pokazao ili si sam smislio i usavršavao tehniku?

Ja sam gledao i probao nešto slično za potočnu pastrmku, samo sa takmičarcem, 5-7 metara.

Male rečice, praktično potoci, isto se prikradaš, samo što se mamac lagano vuče uzvodno (može i veštačka mušica)...

Do napada dolazi samo ako si se šunjao dovoljno skriveno i da ti se kao što kažeš, ni senka nije promolila ka ribi...

limovac74:
Jednom ko klinac dok sam pokušavao da upecam koju ribu klasično na plovak primetio sam jednog starijeg čoveka koji je čudno pecao bez plova a imao je o-halaj riba-sve sami krupni klenovi .Prišao sam mu i čovek mi ljubazno u kratkim crtama objasnio kako peca.Probao ušau u foru i uskoro sam usavršio tehniku ,čak sam  vremenom i prezentaciju insekata u zavisnosti od vrste drugačije plasirao i radio sa njima.Nije isto raditi sa muvom zunzarom koja kad padne na vodu počinje da radi krilima i kreće sau krug i to učestalo i sa skakavcem koji kad upadne radi zadnjim nogama i to pravolinijski( par puta rad nogama pa pauza pa opet).Bilo je lokacija gde sam obavezno dobijao ribu tj.manje je oprezna i lokaciju gde sam retko kad iščupao kojeg (a ista reka) izađe krene do mamca i nonšalantno se udalji .

bambuca:
zanimljiva tehlika. kako ga kacite da ostane ziv?

twister011:
Bambuca, ne moraju da budu zivi, vec im ti titranjem zivot dajes :takoje:

Limeni, neces mi zameriti ako u ovu ubacim i varalicu smiley033 Naime, ona se jedino ne uklapau celu pricu a sve ostalo je identicno.

Pre 20ak godina, "doselio" sam se na Dunav, teren od Rama pa nizvodno do Prahova. Potes koji je bio neverovatan i po ribjem fondu i po lepoti (lepota i dalje prisutna), te je samo neko "ludilo" moglo navesti ribolovca, posebno onog koji putuje, da odvoji neko vreme pecajuci neke druge ribe i na nekoj drugoj vodi.
E, upravo sam ja poludeo i to zbog dva veoma jaka razloga.
Prvo nasao sam teren nestvarno lep. Krivudavu, mirnu reku, prelepih boja i punu oborenih stabala, punu velikih dubokih virova, izmedju kojih bi se nasao i po neki brzak, u kojima ne znate koje se ribe kriju i kojih velicina. Reka prolazi kroz pravu dzunglu koja odbija vecinu ribolovaca, ionako malog broja koji bi se posvetili njoj. Jedna od retkih koja pored svih muka koje je snalaze, pa cak i katastrofalnih trovanja, ipak vrvi od zivota :tongue:.
Upravo taj "zivot" je drugi bitan razlog zasto mi nije zao da ponekad svratim na nju i pored blizine Dunava koji mi je zivotna inspiracija :smiley:.
Naime, pored ostalih zanimljivih riba koje krije ova reka, ogromnu populaciju cini klen, sa velikim brojem kapitalnih primeraka. Ono sto me je privuklo pecanju istih, je upravo ova tehnika koju je kolega Limeni pomenuo. Toliko sam se njom zarazio da me ni jedna druga ne zanima. U kutiji pored udarnih mamaca, nema mesta ni za leptire, ni za kasike, musice pa ni gumice. Mala kutijica u koju staje nekoliko, debeljuskastih plitkoronaca koje je jako tesko potopiti. Rebelove bube, ose, muve, strsljeni, skakavci .....zabice, i po neki klasican vobler,   
najdrazi Wiggle Wart-ovi. Navedene varalice koristim bas zbog nacina na koji ih vodim, i zbog njihovog ponasanja pri takvom vodjenju.
Prirodnemamce ne koristim, iako se njima peca na isti nacin, ali je strast koja me obuzima pri ulivanju zivota pomenutim varalicama, suvise velika da bi pravio kompromise smiley077. Cak nikakvi moguci bolji rezultati mi nikada nisu pravili dilemu.

PS: Posto vidim da ovo ne vodi kraju te postaje necitljivo, nastavljam drugi put :help:


Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju