Mrena na prirodne mamce

Započeo ZemunskiRibolovac, 01 Maj 2011, 16:46:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pkv-pecaroš

 Da,i na nju se peca mada je jelenko zaštićen zakonom

no names

Negde je bas pisano o tome.....samo je muka razlikovati te larve.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

marina1983

Mogu biti i  larve Strižibube jel je mnogobrojnija od jelanka .
Tijelo im je krupno, obično živih boja, duguljasto dužine od 0,3–15 cm, s dugim nitastim ticalima koja mogu biti i do četiri puta dulja od tijela, oči ulegnute, čeljusti jako nazubljene kojima buše tunele kroz živo drvo, zbog čega su veoma štetni. Ličinke kad odrastu hrane se biljnim sokovima, peludom, nektarom i lišćem.
Ličinke
Ličinka strizibube

Ličinke su blijede, bez nogu, često i bez očiju. Žive na drvu i pod korom, gdje snažnim čeljustima buše hodnike. Mogu uzrokovati propadanje stabala[1].

vradojicic

Larva jelenka je taj veliki beli crv, mi ga ovde zovemo potkornjak. Mozda je steta, mozda nije, ko ce znati. I kormoran je zasticen.
Ja kad ga vidim u trulom panju odmah ga uzmem, uvek udari dobra riba...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

marina1983

Opet bih  pre rekao da je strižibuba jel je jelenak mnoogo ređi  .

Spojene poruke: 13 Januar 2017, 23:14:44
vlajko975

Au ljudi, jedva sam nasao neku sliku, ali se na slici ne vidi njihova velicina. To su manji crvi od ovih iz drveta mozda nekih 3-5cm , i to nisu larve nikakvih tvrdokrilaca vec insekta koji lici na komarca samo je mnogo veci


marina1983

Prika moj , ja ovo prvi put u životu vidim  :huh:

pkv-pecaroš

 I ja također,nikad vidio takvo što.

Ad fines

ma sve ce ona da prozdere, od onog malog zelenog crvica sto zivi ispod kamena u brzaku pa do zelenog skakavca. Mada voli i druge boje, ne samo zelene  :rolleyes:

Zmaj Strasni

I ja mislim da su oni beli larve strizibube jer ih ima dosta u sumi. Kad je seča, vidi se koliko su trupci izbušeni rupama tog crva.

bolenbgd

Mozda su ovi veliki crvi dobri na manjim i plicim vodama.A i treba ih traziti.Ako se dobro prihranjuje,doci ce na vecinu standardnih mamaca.Meni su se najbolje pokazali crvici,kojih i u hrani ima dosta.Deset-petnaest komada na 8-ici i nema brige.Zanimljivo,prosle godine ni jedna nije dosla na bilo koju vrstu gliste,pa smo i prestali pokusavati.

Ad fines

meni su se najbolje pokazala 2 crva na 14ici ili 16ici udici

БУЏА БАБУШКА

Интересантно, али мрену најчешће добијем као колатералну штету пецајући сома на зелену глисту и то на удицу 0/2 :shocked:
Поздрав за Сркија :)

Ad fines

dobra je zelena, dobijao sam i na nju

БУЏА БАБУШКА

Пецајући сома на Морави ових година, убисмо се лупајући главу шта нас то стално зеза? Ударац за ударцем и промашај за промашајем све док се није закачила мреница од 700-800 грама. Све смо мислили да је то ситан сом, кад оно брката госпоја  :lol:
Поздрав за Сркија :)

Teme sličnog naslova (10)