RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Klen na prirodne mamce

<< < (4/7) > >>

rajko tehnium:
Da,baš tako,to je taj crv.

neske:
Ubedljivo najbolji mamac za klena je divlja trešnja, ali kada je potpuno zrela tj. kada pocrni. Ovaj mamac "radi" skoro uvek. Nije bitno da li je sezona trešnje.
Sitno domaće grožđe (u sezoni) nije loš mamac. Repić ili filet može sada da radi, posebno ukoliko je to kesiga kako je zovu u Požegi, ili pljata kako je zovu u Arilju, a u stvari to bi trebalo da je dvopruga uklja.
Žabica nije loš mamac (ona sa belim stomakom - krastače su za izbegavanje).
Pečenjak (mladi kukuruz) u sezoni, moža da da dobre rezultate, posebno uz hranjenje istim.
Dve krompirove  zlatice na udici, sa skinutim tvrdim krilima, nisu loš mamac.

U suštini klen može udariti na sve što mu se ponudi. Od hleba, crva, glista, skakavaca, gundelja, popića, višnji, trešnji, grožđa, duda, dženarika (i crvena i žuta), kupina, drenjaka, pileće džigarice, rovaca, pilavica, šumskih crva, čavuraša, žaba, kedera, kukuruza, trave (alge), .... pa čak i na filet od KLENA(!). Na sve ovo (a i na ko zna šta još čega ne mogu da se setim) smo ga imali u zavisnosti od vode i situacije.

Veoma je teško naći mamac koji klen ne bi uzeo a da on to može da proguta. Imali smo situacije gde se klen zakačio za pače veće od njega.... veoma halapliva i po pitanju hrane prilično neselektivna riba.
Ali i on ume da glumi razmaženu šiparicu. U tim situacijama ubedljivo najbolji mamac je divlja trešnja, ukoliko postoji mogučnost za vožnju. Na malim vodama (kao što je to Skrapež), sada bi najbolji mamac bio repić - u gornjem toku gde se klen juri po manjim virovima i gde nema previše prilike za pecanje klasičnim plovkarenjem.

kastaneda:
Poštovane kolege, evo da dam i ja jedan mali doprinos za lov klena, provereno savršen mamac za klena i to krupne komade, kolega Neske ja napravio pravi spisak pa prema godisnjem dobu možete izabrati mamac, za ovaj period od Jula do Septembra ili cak Oktobra najbolji mamac je CRVENI PUZ!! , nije zašticen jer je štetčina , inače obicno izlazi pored obale reke predveče a preko dana se može naći u pukotinama na obali u debelom hladu. Pecam klasično dubinski sa olovom u zavisnosti od brzine toka ili vira, s tim da koristim šaranske udice sa dužim vratom celog na udicu i čekanje...nema da omane

Evo to je taj savršen mamac u ovom periodu, dostupan pa ko želi neka proba i neka napiše svoje utiske o pecanju na ovaj prirodni mamac. Bistro

stragi88:
Ae i ja da prozborim koju :D meni se kao najboji mamac pokazao veliki beli crv za mutne vode, za "polu" bistre i bistre vode visnja i dud....mada kao sto rece neko gore halapljiva je to riba i moze se upecati na skoro bilo sta....e sad pristup pecanju je tu najbitnijia stvar i smatram da je od svih riba u tom nekom tezinskom rangu klena najteze upecati.

marshbutcher:
Da li neko zna gde bih mogao da pecam klena u okolini Mladenovca? :D

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju