RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Glavoči kao mamac...

<< < (2/10) > >>

alokiN_17:
Pa to je prokleto genijalno.....
Kapiram da ti ljudi nikada nece ostati gladni!
planirao sam da na leto odvojim bar jedan izlazak samo ciljano na pesa-glavoca i da ponesem 5olitarku pa da ih trpam u nju
da ih posle prebrojim, nesto se razmisljam da bi cifra mogla da bude i trocifrena
cesljao bih teren sa starogradske strane od starog savskog do dorcolske marine pa ce da podnesem izvestaj....
inace me cudi sto im boja drastisno varira od maltene providne do potpuno crne a osvedoceno nije od dna na kojem obitavaju???
da li neko zna u cemu je fora???

Zmaj Strasni:
Ima ih 3 vrste u nasim vodama(ne racunam onu cetvrtu jer je sitna), a mimikrija igra veliku ulogu u boji.

Zoran:
Ovo što kaže Miha je skroz tačno, jer su se i meni oni pokazali kao odličan mamac. Kada su krupniji, lepo ide štuka i som na njih. Smuđ je najčešće dolazio na nešto sitnije primerke, ali ne manje od prsta. One baš mikro nisam stavljao kao mamac, jer neizostavno dolaze bandarčići  na njih.
Nekada, pre 10-15 godina, smo muku mučili da ih uhvatimo čerencima po plićacima ili noću u pličaku uz samu obalu pri svetlu baterije. Tada je važilo pravilo, koliko pešova toliko smuđeva. Sada to više nije nije tako, ali su svejedno još uvek vrlo dobri kao mamci.

mihabg:
Samo da dodam za one koji ne znaju...Glavoč menja pigmentaciju kao kameleon...To mu je zastita da se maskira na dnu posto je spor, i na taj nacin prevari grabljivicu. Boja varira od crne ko ugalj da svetlih nijansi braon. To najbolje vidite kad takvog tamnog glavoca stavite u belu kantu...pa pogledajte za 15' kako je posvetleo i pokusao da se prilagodi novonastaloj okolini.
Inace peš i glavoč nisu isto, i mada ga mi zovemo "peš" uglavnom nam dodje glavoc. Pes je manji i svetliji od ovog srodnika, i mislim da sam negde procitao da se razlikuju po donjim perajama . Kod glavoca su spojena sa donje strane u jedno (stopa) a kod pesa su razdvojena peraja...

no names:
Ove ribe su me uvek zbunjivale....dajte neke slike pesa,glavoca i balavca (sto rece marina 1983). To je meni sve isto  :rolleyes:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju