RIBOLOV PRIRODNIM MAMCIMA > Ostale ribe...

Bucov na kedera

(1/11) > >>

Acika:
Poznato je da bucov ume da izludi ribolovca kad raubuje a ne uzima nista (mislim od vestackih mamaca). Posto je meni to omiljena (grabljiva) riba, poceo sam zbog gore navedenih situacija traziti neki sistem ali za lov na KEDERA!

Proslo (i pretproslo) leto sam mnogo vremena posvetio bucovu i tom nacinu lova, ali su rezultati bili izrazito skromni :huh: Doduse, uhvatio sam dva komada (jedan lep, oko 2,5kg) ali zato imao MNOOOOOOOGO promasaja! Sistem je bio prost: samo udica na kraju najlona i zakacen keder(kaugler). Zatim lagani zabacaj u struju i voda ga polako zanosi a on se prevrce po povrsini (ja sve vreme sa otkocenom spulnom drzim stap i pratim). I sad nejasan deo: keder se tako bacaka, pokusava da pobegne u obalu, oko njega druge ribice i odjednom se jato rasprsuje (zakaceni  naravno pokusava ali ne moze da pobegne), bucov se dize na povrsinu i PET PUTA LUPA RIBICU I NA KRAJU JE  OSTAVI!?!

Ne mogu da verujem da se sve grabljivice mogu loviti (i to jako uspesno) na zivi mamac, a bucov ne moze :question: Moj zakljucak: ili je predebeo damil (0,25) ili  velika udica (1/0 jednokraka, manja trokraka) ili previse ostecen keder (nepravilno zakacen i slabo pokretljiv). Dobijao sam neke savete, ali bih voleo da cujem misljenja kolega na ovom mestu.  :question:

I jos jedna zanimljivost: taj manji kojeg sam dobio na kedera (oko 800-900 g) pokupio ga je na povrsini i progutao troku do dupeta, a onaj veliki je uz silovit prasak uboden na jedan krak...

 smiley033

Olovo:
zezao sam se sa tim pomalo iz dosade i primetio sledece, prezentacija je bitna, u jatu kauglera na povrshini on puca odozdo sa dna , pravi kruzni okret oko jata i spusta se nize da bi ih prodrmao iz dubine..to je kad love samci , za jatne 700-800 gr. ni neobazirem se...dakle kad se to desi i kad osamuti jato , obicno se vraca u delicu sekunde , da pokupi oshamucenog ali taj keder je je vec oshamucen na sistemu , njemu je interesantan ali i zazire , tj ispituje ga , lupa ga repom skace preko njega i vecinom odustaje..zasto?

zato sto se keder na takvu montazu u jatu nesme ostaviti na ''cekanju'' , tj  mora se sa njim poraditi da krene negde , a ne da ostane da leluja , reguje se odmah , momentalno po prvom raubu ,privlacenjem ili cinculiranjem stapa..nikako da ostaje sam oshamucen izvan odbeglog i rasprshenog jata..kao drugo , ti kao pecarosh si vec odavno primecen od njegove strane i najbolje u tim situacijama je da se sklonish iz vidokruga , ako si na obali , bezi nazad da te ne vidi i da nevidi stap ..takvi  bucovi uglavnom imaju svoje izvidjace koji malo proprshte po jatu a iskusni ceka podalje ....to sam gledao sa mostova i sa shlepova n puta po bistroj vodi ...inace ne lovim bucova ali volim da se nekada zezam sa njim , debljina najlona ??
 uredno na zutu strunu 20 lb..koliko puta..ih, ali naravno da je najbolje da se manje vidi..

Acika:
Znaci kad udari po jatu i ako ne zgrabi tog na sistemu moram brzo da ga vadim napolje ili da ga pomeim stapom da zivne :question: Kako da kacim ribicu(da prikrijem udicu a da ga sto manje povredim),je l' bolja trokraka ili :huh: Kad da kontriram :huh:

Olovo:
samo da zivne kad je u jatu..mrduckaj stapom , igraj se , to traje kratko , imash nekoliko sekundi..za trokraku, ti je malo teze jer se uglavnom koriste male troke zbog tezine, tako da su i mashenja chesca..bitno je da je keder zivlji i da ga nista ne usporava i pri zabacaju mnogo ne oshamuti..to su siloviti raubovi , nikad neznash kad ga je uzeo ,tako da pravilno udarish kontru ....za ppustanje kedera van jata je lakshe , uzme ga i guta..nema mnogo razmisljanja,,,u jatu je teshko i kida zivce..

Panonski Mornar:
Bucov ima fantastičan vid primjeti bacanje varalice na velikoj daljini svaka sumnja u negovom lovu ga odbije od svega znači ako nije sto-posto siguran neuzima kedera pogotovo veliki komadi zna ako se umiriš da te pošprica raubom ali ni med ni mlijeko neuzima da mu baciš znači jako oprezna riba skojom se treba dobro pomučiti da ju uloviš ja sam probao u brzaku stavit vaser-kuglu i od nje čak dva metre kedera bez olova lagan sistem mala udica i nemoš vjerovati više ga nema nerauba i idlazi dalje  :huh:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju