Koliko nas zanima UL varaličarenje i što znamo o njemu

Započeo rašo, 11 Decembar 2012, 20:53:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

rašo

Danas u svijetu najpopularniji vid ribolova postaje UL varaličarenje. Veliki svijetski ribolovni brendovi prilagođavaju svoju proizvodnju i marketing tom vidu ribolova.
Koliko mi znamo o tome, gdje počinje a gdje završava. Koje vrste štapova, roli, monofila, upredenica, varalica koristiti. Gdje, kada, kako i koju ribu loviti?
Kad mu nađeš dnevni boravak ne znači da si mu našao i trpezariju

Nemanja85

Ja klena iskljucivo pecam na UL , mnogo je dobar osecaj kada na stapcetu koje je od 5 do 20 gr dodje glavonja od 500gr u brzaku  :cheesy:
Planiram od sledece godine da se posvetim i jacem varalicarenju i definitivno cu uzeti neki stap koji je na granici za tu vrstu varalicarenja.

dus

dosta malo znam o ul blinkanju, nisam se često susreto do u zadnje vrijeme, a čini mi se jeko interesantno,takav lite pribor ,male varalice, mora da je čista uživancija!

rašo

Zarazio sam se proljetos u Tisnu. Probao sam loviti brancina na štap od 198 cm, 1 - 10 g i sa glavom od 2 g na udici broj 1 i silikonom veličene 3 cm i monofilom 0,18  Uhvatio sam brancina od cca 500 g, kakav je to užitak i napad adrenalina nemoguće je riječima opisati. :ok:
Kad mu nađeš dnevni boravak ne znači da si mu našao i trpezariju

tomislav34

Prije 20-25 god sam lovio pastrmke i lipene na štapove 1,8m i 2,10m. To su bili štapovi od kompozita, ali osječaj odličan. I sad bih jedan takav moderan za klenove i bandare.
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

srxa

Citat: Nemanja85 poslato 11 Decembar 2012, 21:02:02
Ja klena iskljucivo pecam na UL , mnogo je dobar osecaj kada na stapcetu koje je od 5 do 20 gr dodje glavonja od 500gr u brzaku  :cheesy:
Planiram od sledece godine da se posvetim i jacem varalicarenju i definitivno cu uzeti neki stap koji je na granici za tu vrstu varalicarenja.

U Ultra light spadaju štapovi TB do 10 grama...preko toga je već light. Inače, kod svakog vida varaličarenja trudim se da koristim pribor sa donje optimalne granice za taj vid ribolova, uživanje je tim veće, a ako neka riba i ode, neka, bar je bila fer borba. Inače, možda ne spada u ovu temu, ali najinteresantniji mi se pokazao lov bucova match štapom 4.20 metara i t.b. 20 grama. Pa to kao da je pravljeno za ovaj vid ribolova! Sistem je na 0.18 ili 0.20 monofilu, pilker je na kraju sistema, iznad su dva strimera, na razmaku po 40-ak santimetara. Štap ima taman potrebnu dužinu za zabacivanje ovakvog sistema, match mašinice imaju savršen prenos za lov bucova, izbačaji su ekstremno daaaaaleeeeeeki, vođenje sistema je zbog dužine štapa i brzine mašinice savršeno, a svaka je borba za pamćenje!!! Zamislite bucova oko 3kg na ovakav pribor... smiley001 smiley112

ellesar

Mene se to jako svidja :cheesy:
Planirao sam sledece godine da nabavim jedan stapic za UL, vidim da love sa tim sve od bodorki do smudjova....Sa zanimanjem cu pratiti ovu temu :takoje:
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

DakiNS

Pre nekih desetak godina kupio sam Katanu 10 gr. Namenio sam je varaličarenju basa, jednom prilikom dođe drugar kod mene u goste i poželi da malo bacamo. Dao sam mu sportexa a ja uzeo katanu. Džigovali smo smuđa, imao sam na simetriju 3000 pletenicu 0,10 , kakav osećaj !!!! Čitao sam dno kao knjigu pod lupom. Par minuta posle udarac, kontra a katana ostade kao kifla. Obično smuđ sa 30 gr sporteksom izađe za par minuta, ali sa katanom je to trajalo duuuugo, adrenalin uživanje svaki zamah repom sam osetio, možda i nije predugo trajalo ali sam imao takav osećaj u svakom slučaju posle lepe borbe trokilaš je izvađen . Od tada sporteks sve više skuplja prašinu a katana bodove.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Igor Maric

Ja se vec duze vreme bavim UL ribolovom bandara,u ul pribor i stapove ubrajaju se stapovi do 5g,pa i manje,L varijanta je do 7g,a ML(Medium Light) je do 10,5g tako da stapovi od 20-25g nisu ni blizu UltraLightu,nego,ovo je jako dobra i zabavna tehnika u kojoj ima udaraca i riba vise nego u bilo kojoj drugoj varalicarskoj tehnici,peca se malim varkicama,jig udicama velicine 6,4,po nekad 8 i u vrh glave 2 i gramazama nekih 2-3g(ovisno od vode,ja koristim i manje 0,4-0,9..1,5g) i silikoncicima koji su najcesce namirisani,voblerima do 5cm i malim leptirima,znaci bas ultra-malo.Kada je dobar dan,mozete ocekivati 20-30 riba po ribolovu,i retki su dani bez ulova,uvek se medju bandarima zaleti i neki bucov,bas ili smudj,i vadjenje velike ribe,na UL pribor je pravo majstorstvo i uzivanje,naviknete se da vam je stap savijen do drske dok vadite ribu.Probajte,pa vidite koliko je u stvari zabavno i zarazno,dzaba ja vama i da napisem 3 strane ako niste ni probali ;)


Neki moji snimci :wink:

UL  :ok:

1.
2.
3.
4.
5.
6.

Vukovi sas Dunaf,uzivajte smiley033

C&R ;)

MegaSkot


tomislav34

Sve se češće uhvatim u razmišljanju kako želim kupiti neki štapić, maximalno do 15 gr tb. Pošto imam dosta voda u blizini baš za ovaj vid ribolova. Nisam baš pri nekim parama, pa me zanima bi li Hiperloop 4000 fb, mogao poslužiti ili eventualno catana 4000 fb? Znam da bi catana bio bolji izbor, ali da li je hiperlloop OK?
... smuđ, šaran, a bogami i kečiga ... :)

knezevic76

Mogli bi vi iskusniji u UL da malo obogatite ovu temu i teorijski počev od štapova,mašinica,struna,monofila,debljine.......
"Neki bi voleli da voze sporije,ali,na žalost,više ne mogu"-Duško Radović

pikeman

Ultra-lako varaličarenje

Filigranski nastavak ruke i zgloba

Pošto je ceo sistem lišen nepotrebnog balasta (težina štapa, debljina strune, teže džig glave), to će rezultirati osećajem da u ruci umesto štapa imate neverovatan indikator svih dešavanja u vodi

Podorom hi-tek-a u vode sportskog ribolova, posebno u zadnjoj deceniji prošlog veka, neka od tehničkih rešenja, do tada usko primenljiva isključivo u vankomercijalnim sferama, praktičnu primenu nalaze i u kreacijama firmi koje drže do svog renomea. Materijali budućnosti i tehnologije njihove primene u ribolovačkoj industriji sadašnjice, sve više minimiziraju gabarite, a maksimiziraju standarde savremenog sportskog ribolova.

Mada se ovaj trend vrlo teško ,,prima" i kod nas, sve je više primera smene generacija u razmišljanju o pristupu ribolovu. Sporo, što je odrednica našeg mentaliteta, ali neminovno, što je svojstveno svakom napretku, zaživljavanju na našim prostorima shvatanja o ,,uhvati i pusti" pristupu ribolovu. Pred njima padaju zablude o cilju ribolova i predrasude o ulovu kao isključivom rezultatu izlaska na vodu. Sve je prisutnije mišljenje da i ribi treba pružiti šansu ravnopravnom borbom, a potom joj pokloniti život.

Lako-lakše-taman

Dovoljno je prelistati kataloge namenjene zapadnom tržištu ili pogledati neku od edukativnih kaseta sa tih prostora, da vam pažnju privuku dužine štapova koje koriste, kao i tehnike varaličarenja. Naime, fino izbalansiran sistem, kojim dominira vrlo često jednodelni štap akcije ,,L" (Light), ili čak ,,UL" (Ultra-Light), ukomponovan sa laganom mašinicom i kvalitetnom strunom, može se učiniti kao ,,nastavak ruke". Štaviše, evolucijom materijala, sve osobine kvalitetnog blanka moguće je ispoštovati bez kompromisa sa težinom, balansom ili obručnom čvrstoćom štapa. Ukoliko ovakvom sistemu pridodamo i kvalitetne ,,detalje" koji su vrlo bitni, u vidu plemenite plute, vrhunskih karika i haltera, onda je jasno da ovakav proizvod može potpisati samo vrhunska firma uz primerenu cenu.

Bez želje da komentarišem opravdanost cene, mišljenja sam da, u poređenju sa zapadom, mi moramo da tražimo kompromis. Srećom, i na našem tržištu stasava nova generacija uvoznika ribo-pribora, u čijim katalozima zapaženo mesto zauzimaju i štapovi za ultra-lako varaličarenje. Moje poverenje zadobio je Robinson-ov ,,Titanijum" u mikro-jig verziji. Vitki lepotan, dužine 2,25 m, težine bacanja 0,5 do 3,5 gr, izvanredan je spoj vrhunskih performansi i primerene cene.

Džiguj me nežno

Kako mu već ime kaže, ultra-light (ultra-lako) varaličarenje je uravnotežen spoj filigranski ukomponovane opreme, gde je ruka tek deo štapa, a zglobovi mikro ekscentri koji daju pobudu za nestvarnu igru varalice. Namenjena samo odabranim, neopterećenim obavezom ulova, pošto jedino potpuna posvećenost može uskladiti pomeranje zgloba ruke sa pokretom vrha štapa i pravilnim radom varalice kao krajnjim ciljem. Samo ovakav pristup, gde je cilj relaksacija i opuštanje, bez imperativnosti ulova, može na pravi način kanalisati višak adrenalina koji nastaje kada na tako tanan sistem usledi udarac ribe.

Pošto je ceo sistem, upotrebom kvalitetnih materijala, lišen nepotrebnog balasta u vidu težine štapa, debljine strune, a, uslovljeno time, i težih džig glava, to će rezultirati osećajem da u ruci umesto štapa imate neverovatan indikator svih dešavanja u vodi. Pošto je kontakt sa džig glavom skoro direktan i nije potrebno savladati nikakve nepotrebne otpore i momente, tako i kontra mora biti primerena. Dakle - kratka, ali je.itačna.

Između ,,buć" i ,,plop"

Ukoliko se mušičarenje smatra plemenitom veštinom, onda je ultra-lako varaličarenje predvorje kraljevskog uživanja. Od njega udaljeno samo par grama izraženom razlikom težina varalice i mušice. Ultra-osetljiv štap i manipulacija svedena na kontakt sa, u vodi skoro beztežinskim mamcem, neodoljivo će podsetiti na gracioznost nepredviđenih ,,mahača mušicama". Ukoliko se klasični varaličari nad površinom vode potpišu arogantnim ,,buć", to će zvučni trag mikro-jiga biti jedno smerno ,,plop".

Ma koliko u nameni ultra-lako varaličarenje traži odsustvo jačeg strujanja vode i tako ga prividno ograničava na jezerske varijante, to nipošto ne znači da ga rečni varaličari trebaju izbegavati. Naprotiv, pokazalo se da je baš ovaj pristup idealan za limane, zaprečene i kontra tokove, razlive i usporene tokove. Zbog što direktnijeg kontakta sa varalicom i eliminisanja istezanja monofila, predlažem ultra-tanke Micro-braid, Climax strune debljine 0,06 mm na koje bez kopče, Rapala čvorom, vezujete varalicu primerene veličine.

Lele, kolicka mu glava

Kada prvi put odlučite da na vodi probate Mikro-jig, suočićete se sa dilemom kako će na vaš novi imidž reagovati okolina. Da bi ,,preživeli" komentare i podozrive poglede kolega koji će se ponašati kao da ste se ofarbali u zeleno ili obukli suknju, za prvu probu odabraćete noć ili rano jutro pred svitanje. Nećete pogrešiti. Radi svake eventualije, umesto top lokacija, gde se može zateći neki od kolega nesaničara, birajte i nešto pliće spotove, ušuškane u limanima ili zalivima. Pun pogodak. Još ako, opterećeni grižom savesti što ste izneverili kolege sa 80-gramskim motkama, vodi približite smerno, opterećeni krivicom, znajte da ste u pravo vreme, pravom mestu prišli na pravi način.

Plićaci nabujali jesenjom svežinom i vazduh koji miriše na zimu i glad, približiće smuđa obali. Pojačano opreznog u plićoj vodi, klasično teškim olovnim kuglama sigurno ga plašite. Međutim, pad 3 gr teške glave na vodu asociraće samo na raub kedera na površini. Usporeno potanjanje lagane glave, koje ne narušava letargiju okoline, neće izazvati podozrenje opreznog grabljivca.

Džig kontrolišite lakim trzajima zgloba šake (ne cele ruke). Dubinu na koju ćete spustiti džig i brzinu potonuća regulišite bočnim obaranjem štapa, a lagano namotavanje strune propratite kratkim trzajima, koji će pokretima džiga dati neophodnu izazovnost. Zabačajima tražite mesta manjih odseka, posebno liniju poniranja dubine, gde voda neznatno ubrzava. Pravilno prezentiranom laganom džigu i tako neznatno pojačano strujanje daće neophodnu dinamiku.

Koliko glavica - toliko gumica

Težinu glave diktiraju uslovi na vodi. Međutim, brzinu potonuća možemo regulisati i oblikom glave. Glave hidrodinamičnog oblika, zbog manje napadne ivice, imaju nešto kraće vreme tonjenja. Ova osobina omogućiće nam primenu nešto lakših glava, bez bojazni da one neće spustiti sistem na željeno mesto. Kako je cilj cele akcije minimiziranje težine, bez uticaja na kvalitet, i jig udica mora biti primerenog kvaliteta. Moj izbor je ,,Lazer sharp" (Lejzer Šarp), 1/o ili 2/0, udica koja, sem male težine, u sebi krije dovoljnu rezervu snage, uz vrlo povoljnu cenu.

Kada posle svega počnete razmišljati o izboru gumice, rešenje se nameće samo od sebe: ,,Kalins 2". Zbog uslova ribolova (plića voda, više svetla) opredelite se za što prirodnije boje. U bistroj vodi, u ranim jutarnjim časovima, izuzetne rezultate će postići ,,transparent" (potpuno proziran) ili salt paper (proziran - prskan crnim gliterima) dekor po ,,Kalins" paleti. Što je voda mutnija, to je mogućnost eksperimentisanja bojama veća, mada je ,,chartreuse" dekor optimalan izbor.

Lazar Zarić, Ribolovački Magazin broj 27, oktobar 2003. godine


ibanezi

Otkako imam Garbolino avenger, postao sam gori ultralaktaš i prčohanter od Ljuba Pejovića :lol: Debeli bulješ zagrizao nekog kineskog šedića, sramota me i da slikam mamac :lol:orka

Svakako da UL ima i te kako smisla kada se pecaju grabljivice koje ne rastu velike,a tu pre svega mislim na bandara..Gledam kako ga kolege pecaju na Savskom jezeru gde je najbrojniji od svih grabljivica.
Komadi do 300g su stalan ulov,a od 300-500 prilično čest,skoro redovan,a love se i kapitalci od preko 500g..Izuzetno borbena i jaka riba za svoju veličinu tako da je njegovo ciljano pecanje na UL prava stvar..
Ipak,ne mogu da objasnim zašto,bojim se zapetljaću se,ali mislim da nikada neću probati UL varaličarenje.. :smiley: