Klen na varalicu

Započeo Hauba, 16 Septembar 2009, 08:28:30

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

obradovicsrdjan

Moje iskustvo sa šljinkara, što nežnije to bolje. 0 Mepps, 016mm monofil ili fluorokarbon i uz travu, ispod drveća, oko granja... I tiho i oprezno, podrazumeva se.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk


DDj

U vreme kada sam varalicio klena na jezerima, koristio sam samo dve varalice, Ruzno Pace i Mepps. Bile su toliko efikasne da nisam ni pokusavao da koristim bilo sta drugo. Ruzno pace u velicinama 3 i 4, Mepps u velicinama od 00 do 2, zavisno od bistrine vode, dubine i zainteresovanosti klena. Recimo probao sam i Rapalu Original i Countdown pre svega, ali nisu davali ni iz daleka rezultate kao Ruzno Pace. Probao sam na kratko i neke druge Rapale pa i druge vrste varalica, ali napred navedeno mi je davalo najbolje rezultate, pa sam to i forsirao. To naravno ne znaci da danas, kada je izbor dostupnih varalica znatno veci, jos nesto ne bi davalo odlicne rezultate. Treba koristiti i tanke najlone, od 0.14 do 0.20, zavisno kolike klenove ocekujete.

A gde je klen u jezeru? U sustini, moze biti bilo gde, to je riba koja voli da luta i skita. Retko ide sam, vise je to jatna riba ali voli drustvo sebi jednakih, nekako se krecu po generacijama mnogo vise nego u izmesanim jatima. Voli da se vrzma oko potopljenog granja i stabala, stubova mosta, da trazi hladovinu ispod grana i drveca iznad vode blizu obale gde se oseca sigurno.

Jata klenova redovno patroliraju duz nasipa brana, cekajuci da nesto padne u vodu. Ali isto tako vidjao sam jako krupne klenove, dvo i trokilase  na 20-30 cm od obale kako se suncaju ako je mirno, sigurno i jako tiho. Loveci sa mostova, dobijao sam ih u dubokoj vodi, na 7-8-9 metara, pri cemu su udarci bili u talasima. Posle zatisja, sledilo je po nekoliko udaraca pa zatisje ponovo, sto govori da se krece i kruzi u jatima.

Voli i da prilazi uscima recica i potoka u jezero, da kruzi po plicacima trazeci hranu, po dubljim podvodnim kanalima gde su sada potopljeni seoski putevi, drugim recima, moze biti bilo gde.

Gde god ga trazili, kakvim god mamcima ili varalicama, osnovno pravilo je biti jako tih i neprimetan. Ako prilazite maloj recici, sunjajte se kao indijanac, isto vazi i za jereza, o kojima je ovde i rec, pa o reci i recicama nekom drugom prilikom. Kao i o velikom izboru raznoraznih prirodnih i vestackih mamaca i musica.

Klen je jako zahvalna riba za pecanje, i prirodnim i vestackim mamcima, prava sportska riba, pa je i jako popularan tako gde ga ima.

b.jovica

Sava kod Kupinova izdašno daje klenove na male voblere do maksimalno pet centrimetara dužine i da mogu da se spuste na metar i po dubine..Čamac je zakon.. :-)

moravac2

Da osvežimo temu  smiley033
Nisu neke fotke, ali okej... 🤷‍♂️

Zapadna Morava, septembar mesec
Morava je nase more, more koje nema soli ...

zvegal13
Moravski klen na glavinjaru, sebila Vlade Tadića

juzna pruga

Dobar dan, novi sam na forumu.Posto volim varalicarenje,koje varalice koristiti za pecanje klena u ovom periodu godine? Inace sam sa juga Srbije pecam na reci Jablanici ona je inace niskog vodostaja sada.

skvrl

Klinac I ja na jezeru iskljucivo leptir.
Kineski, dam, meps, neki domaci... svejedno

Teme sličnog naslova (10)

14800

Odgovora: 54
Pregleda: 81202

27921

Odgovora: 1
Pregleda: 7527

23027

Odgovora: 0
Pregleda: 4623

69

Odgovora: 49
Pregleda: 39806

2551

Odgovora: 3
Pregleda: 10213

24805

Odgovora: 31
Pregleda: 41002

8618

Odgovora: 17
Pregleda: 14154