Vođica strune

Započeo Germina, 20 Februar 2020, 14:47:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Germina

Zna li neko sa čim bi mogao malo da obrusim SIC line roller da bih ga upasovao u njegovo ležište... na turpiju i šmirglu ne reaguje, ni da ga zagrebu. :huh:

glos

Prekrupne su, turpije i šmirgle.
Da imaš bijaks pa da zavrtiš na 30 000 rpm sa dijamantskim bitom pa da vidiš.
Probaj sa kamenom za oštrenje noževa, ako imaš. Finija granulacija i polako.
You know, when you f up all.

Germina

Hvala Glos...barem sam ustanovio da je kineski SIC line roller tvrd ko srpska glava  :lol:

DuleN

Moze i pasta za poliranje...

slob

Zavisi kakva zrnca ima pasta.
SIC je ekstra tvrda keramika. Međutim od njega je sigurno tvrđi dijamant. Dobro kaže Glos.
Svojevremeno sam video jednog mašinca alatničara kako doteruje neki alat od već okaljenog čelika nekom malom turpijicom. Vidim da neobično izgleda, pitah ga, reče mi da je dijamantska. Verovatno takvih ima u ponudi negde.

Germina,
Koliko treba da skineš i koju meru na SIC vođici?
Sećaš se da sam i ja imao problem kod zamene istrošene vođice pa mi jedna od dimenzija na SIC vođici, iz ponude na Netu, nije odgovarala. Znao sam da je materijal tvrd i nisam ni pokušavao doradu.
Problem sam rešio sa standardnom vođicom tako što sam skinuo spoljni prečnik sa 11 na 10,5mm. Vrlo lako turpijicom uz rotaciju bor mašinom.

Prvo ni to rešenje nisam uzimao u obzir jer sam mislio da su vođice napravljene od čelika pa tvrdo hromirane. Kod obrade skinuo bi deo hroma i onda bi to vrlo brzo korodiralo. Međutim bio sam u zabludi. Vođice, bar ove koje sam kupio vrlo jeftino, bile su od mesinga pa hromirane. Mesing nije sklon koroziji pa sam onda ipak uradio kako sam i rekao.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Ovako stoje stvari Slob...u principu nemam potrebe da zamenim line roller na Lurekiller Saltistu  jer je u savršenom stanju nakon godinu dana upotrebe. Ove zime sam da bih ubio malo vreme dok ne krene sezona na soma  poručio SIC line roller iz Kine jer su baš jeftini (oko 250dinara) pa da zamenim postojeći jer ipak prednost dajem SIC-u. Medjutim line roller na LK je malo specifičan jer nije identičan prečnik na obe strane, levo ka žici preklopnika je 10mm a desno ka nosaču 11mm.
Pazario sam dva komada za koje sam pretpostavio da će odgovarati (size 4 i 5 na fotografiji)Size 4 perfektno naleže sa leve strane ali sa desne postoji zazor od nekih 0.5mm okolo njega u nosaču pa pretpostavljam da će se tu vremenom nakupiti štroka koju donosi struna pa će biti neophodno često čišćenje celog sklopa. Line roller se inače savršeno vrti i bila je neophodna mala intervencija sa dodavanjem jedne metalne podloške u nosač sa desne strane da bi bio pravilno pozicioniran.

Size 5 pak savršeno naleže na desnu stranu ali mu za malo fali da se upasuje u ležište sa leve strane....treba da ga svedem sa 10.8mm na 10mm. Ma imam i dijamantski oštrač za udice i fino brusno kamenje pa ću natenane da ga brusim dok ne legne kako treba a imam i neke prijatelje mašince pa ću se posavetovati i sa njima. Jel mi verujete da na jednoj Ryobi mašinici iz 1983 godine još uvek nije stradao SIC line roller posle toliko decenija a koriste se tanki najloni za pecanje na plovak koji su brzo umeli da naprave žlje.ove na mnogim mašinicama iz tog vremena koje su imale metalne line rollere...Hvala svima na savetima  smiley033

slob

Obavezno nam javi ako je uspelo. I kako i čime. Verujem da ima zainteresovanih.
A za stare vođice od keramike si u pravu. One čak i nisu ni rotirale oko osovine i sigurno nisu bile od SICa nego od neke druge sigurno slabije kramike. Ja ih imam na nekim DAMovim mašinicama i zaista na njima nema nikakvih tragova korišćenja.

PS
Mislim da bi pri brušenjui trebalo nekako da zalivaš vodom.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Na Ryobi mašinici je rotirala, bila SIC, imala twist buster line roller kao Daiwe Tournament nekoliko godina kasnije uz još neka napredna rešenja u odnosu na nju i Shimano koji je tek počeo da grabi krupnim koracima ...bile su te Ryobi mašinice ispred svog vremena.

js.bobrock

Moje skromno misljenje je da bez rotacije ne treba ni pokusavati.
Ja bih u busilicu (koju cesto koristim kao strug za manje predmete) recimo ucvrstio drvenu tiplu za ivericu, ona je dosta tvrda, 10mm i nju obradio na unutrasnju meru prstena (tesno).
Potom, prsten zelepio nekim lepkom, (koji cemo moci skinuti na kraju obrade) na taj pomocni drveni nosac.
Kada se stegne lepak, dok busilica vrti, dremelom sa dijamantskim glodalom obradio prsten uz probu precnika dok se ne uklopi.
Ocisti se lepak i gotovo.
Nikako ne vaditi predmet iz busilice da ne izgubi centar dok se ne zavrsi cela obrada.
Jedino pitanje je da li dijamant skida sic, ali verujem da skida.

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока


Germina

I ja sam dobio  identičnu ideju sa bušilicom kolega tako da ću  sigurno probati tu metodu jer mi deluje kao najjednostavnija...imam ortaka sa potrebnim alatom pa ću javiti šta sam počinio  smiley033

glos

Ne bi ja , Germine.
Tako mali objekat pa na bušilicu, nema šanse da bude centrirano, posebice zbog obima istoga.
Za čas ćeš preterati u nečemu, nećeš ni znati dok ne bude prekasno.

Ili bijaks zbog lakog rukovanja, ne da stavljaš roler na njega nego njega na roler.
Ili lagano ručno sa rolerom u ruci po kamenu pa pratiš razvoj.

Spojene poruke: 22 Februar 2020, 11:10:20

Kada smo već kod bušenja, jedan trik:
Uzmem iz woby-ja bijaks sa ( nov iz kutije ), pokidanim dugmetom za blokadu osovine. Pogledam na netu, kaže probušiš skroz kroz osovinu rupu, pa tu ubaciš bit, inbus i sl.
Krenem bušiti, do pola jedva dobuših, ode burgija, HSS ali i PRC.
Aj` reko valjaće, mada sam imao sumnje.
Sklopim i probam, vibrira 3 puta više, na max rpm. Glasnije 5 puta.
Ma reko dobro, šta sad, ko zna zbog čega se sve, promjenilo, ali sumnjam na disbalans osovine usljed manjka materijala sa bušene strane.
I danas mi dosadi slušati, uzmem, otvorim, i uz gubitak još jedne HSS, ovaj put LIDL-ove ( isto PRC ali dosta bolje ) burgije.
Probušim, probam. Sve 5, k`o nova:
A i pitanje blokade osovine je izuzetno dobro rješeno.
You know, when you f up all.

Teme sličnog naslova (10)

23

Započeo pikeman


Odgovora: 1164
Pregleda: 264066

9364

Odgovora: 23
Pregleda: 63577

16210

Odgovora: 0
Pregleda: 3740

29456

Započeo mrjr


Odgovora: 1
Pregleda: 7013

12202

Odgovora: 13
Pregleda: 5747

11535

Odgovora: 34
Pregleda: 15330

2411

Odgovora: 85
Pregleda: 57131