Pinjon-zubcanik

Započeo Keltan, 27 Jun 2010, 17:14:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Keltan

Pogledajte sliku, ovi pinjon-zubcanici su iz starih masinica (imam prijatelja koji ima prodavnicu i ponekad cacka sta mu donesu) ne znam gde su ostali da slikam.... zajednicko im je to sto svi imaju isti korak, samo precnik razlican, u paru sa tajnirastim i prenos...
Poenta mi 99% firme koriste Iste pinjone, najverovatnije i sa istog mesta nabave. Njihova izrada je mozda i najkompliciraniji proces u masinstvu.
Tanjirastog mogu izliti, kovati, rezati na masini kako god hoce ali Pinjona JOK. Mora na masini.
Zasto sam otvorio temu? Pa recimo zato sto na moj Twin 4000 Fa sam provalio da pasuju mnogi od njih... sad mogu i prenos menjati ako hocu. Naravno treba onda menjati podloske ispod tajnirastog. Ali ko se razume nije ni to tesko... vazno je da kad se okrece ne grebe, steze ili ima lufta.
Sto vise zubi tajnirastog ulaze u zubi pinjona a da ne stezu to bolje... duze ce trajati. Napominjem najvise ovih na slici su iz masinica koje ni nove nisu bile vredne, neke no name firme... ali ovaj pinjon imaju istog kvaliteta ko i najrenomiranije firme... Naravno ne pricam o Hi-tek masinice one najvise, najskuplje klase.


forshlag

Gosp. Keltan, izgleda nikad kraja iznenadjenjima! :eek: A jesu li stvarno i od istog materijala? I kuglagere mozda prave na istom mjestu. Ali, kvalitet im je vjerovatno razlicit. Nedavno sam trazio sijalicu za glavni far i ustanovio da ih ima po cijeni od dva eura pa do 12 eura. Znaci, najskuplja je sest puta skuplja od najjeftinije, a obje svijetle. Pretpostavljam da su i dijelovi u masinicama razlicitog kvaliteta pa je zato stella sest puta skuplja od stradica. Ako nije tako, onda je prevara u pitanju. :huh:

Bistro!

rj

u 90% slućajeva pinion je izrađen od mesinga ili bronze a ti metali su otporni na habanje odnosno imaju klizna svojstva tako da neke bitne razlike nebi trebalo bit  :huh: :huh: :huh: