avatar_KAJMAN

Održavanje, servisiranje i podmazivanje mašinica

Započeo KAJMAN, 30 Septembar 2008, 20:41:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Tako je, u pravu si. Kod ribolova na moru zaista ima smisla sve što Shimano preporučuje u video klipu kao i sve što si napisao.
Ali, treba imati na umu da posle desetak ribolova odnosno desetak pranja najverovatnije se desi to da u roleru, preklopniku i knobu, nema više ni trunke masti, isprana je uljem, a Bogami ni ulja posle ispiranja vodom za pranje, pa je zauljavanje posle svakog pranja i sušenja ustvari obavezno.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Ne bih rekao da je baš tako. Da, ovo sa uljem je održavanje, ali i otvaranje, podmazivanje, zamena masti je takođe održavanje, i mogli bi ga nazvati veliki servis.
Postavljeni link nije Shimano za daleki istok i Aziju, već za Evropu, a video je postavio Shimano SEA, ali u videu nije SW mašinica, već novi Twin power  2020 .  :smiley:
Pod održavanje mašinica Shimano podrazumeva sledeće, citiraću. Postoji osnovno i dugoročno održavanje, Pod osnovno spada održavanje pre ribolova i održavanje nakon ribolova. U osnovno održavanje spada i korišćenje, tj podmazivanje pomoću ulja. Dugoročno održavanje podrazumeva otvaranje mašinice i zamenu masti, čišćenje i slično.
Nekada smo dobijali bočicu sa uljem uz skoro sve skuplje modele srednje i više klase. Sada se čini mi se dobija samo uz Stellu sw, a ko hoće da ga koristi mora da ga dokupi.
Mislim da upotrebiti ulje kao na videu, nekoliko puta godišnje, ne može da škodi nikako, već samo da koristi.

SlavkoR

Nema veze sto je na videu TP 2020 a ne SW masina. Ceo svet koristi i ove modele na moru. Klip koji je prethodio ovome sa uljem na Shimano SEA YT kanalu prikazuje kako se masina pere nakon ribolova logicno je da ce prikazati kako se masina odrzava nakon pranja. Napisah greskom da je naziv klipa odrzavanje ne podmazivanje, ipak je naziv samo nauljivanje masine ali svakako se svodi na periodicno odrzavanje. Kako god, ovo je pozeljno da se radi nakon pranja masine, ne svakog ali recimo ako pecate na moru jednom u 7-8 dana. Kad pecam po rekama ovo ne radim. Periodicno ciscenje i mazanje rolnice, kap ulja na osovinu i eventualno na rucicu je vise nego dovoljno.


Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

slob

Malo sam Guglao ne bi li potvrdio sumnju u potrebu podmazivanja plastičnih ležišta. I na više mesta sam video da je podmazivanje ovakvih ležajeva nepotrebno. Naprimer:

Veliki asortiman plastičnih kliznih ležaja (koji izgledaju isto kao i ležajevi za plivajuću osovinu u mašinicama za ribolov):

   LINEARNE VOĐICE I KLIZNI LEŽAJEVI
Link:  https://www.hennlich.rs/proizvodi/linearne-vodice-i-klizni-lezajevi-klizni-lezajevi-43.html

Citati:
Plastika umesto metala: DUŽI RADNI VEK I 40% UŠTEDE TROŠKOVA!
iglidur® plastični klizni ležajevi ne zahtevaju podmazivanje, održavanje, ekonomični su i prikladni za sve moguće apliakcije.

Međutim ono što bi mislim ipak bilo potrebno je tanak sloj ulja na osovini, ne radi boljeg klizanja, već samo radi antikorozivne zaštite čelične osovine u ležaju. Pogotovo ako osovina nije urađena od nerđajućeg čelika.

Još jedan citat sa Neta:
Plastične mase takodje se koriste za izradu posteljica kliznih ležaja. To su teflon i slične plastične mase: poliamidi, poliacetati, akriloplasti i drugi. Ne podmazuju se, dobro podnose zagrevanje.............
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

COPY

da to je tacno,.ali isto tako video sam kako se teflonski lezaj ureze u osovinu, i sje.e osovinu.

glos

Jedna krucijalna stvar, ne pretezati - trošiti navoje.
Da bi se to u startu onemogućilo, koristiti male šrafcigere.
Neko će reći kontroliše se lagano i ako je veći, ali ja sam nekako uvjek nalazio razloga da još malo dotegnem. Što se na kraju ispostavi kao nepopravljiva šteta.
Maticu rotora se takođe nema šta pretezati, jer ona jednom dovoljno zategnuta, nikuda ne mrda niti pinion ikako pozicionira, a u zavisnosti od sile zatezanja.

Ovako šta god ti poželio, šrafciger ti ne dozvoljava.

" It's not what happens, it's how you handle it "

slob

Za pritezanje šrafcigerom ili ključem treba imati osećaj. Nema ga svako. Znam da postoji tzv "kilo ključ", nisam čuo za "kilo šrafciger" mada možda i postoji. Oni bi potpuno rešili ovaj problem, ali opet uputstva za tačnu silu pritezanja na mašinicama, koliko znam, ne postoje. Pa se zato ipak sve svodi na osećaj.
Oni koji imaju osećaj kao slon, u staklarskoj radnji, bolje i da se ne hvataju za  ključ ili šrafciger.

A što se tiče "pretezanja" matice rotora, nije mi baš jasno o čemu se tu radi. I Germina i Vradojcic, uvažene kolege, kažu; da se pomenuta matica može pretegnuti, što dovodi do loših posledica na mehanizam. Moje mišljenje je međutim da posledica pretezanja matice rotora može da bude samo napuknuće ili lom dela pinona sa lozom. Zato što je tu inače debljina materijala, zbog narezane loze, znatno smanjena. (Da ne objašnjavam mnogo, rotor se oslanja na unutrašnji prsten kuglagera, ovaj sa donje strane na biksnu nepovratnog, ona sa donje strane na zupčanik piniona i to se može jako stegnuti bez ikakvih posledica na rad rotora i piniona).
Sa druge strane matica rotora ima i osigurač od odvrtanja (bočni zavrtanj, ili obujmica za zavrtnjem ili zavrtnjima),  pa se i blago zategnuta neće razlabaviti.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina

Evo slučaja od pre 20ak dana Slob...nazove me jedan prijatelj  i pita da li mogu da mu nabavim maticu rotora za mašinicu Lurekiller Saltist 4000 jer je naprsla. Ja mu velim da je to za sada nemoguća misija posebno zato što je matica rotora specifična , ima ležište za kuglični ležaj i kontra navoj pa se odvija u suprotnu stranu no što je uobičajeno.
Pitah ga da nije bila u pitanju fabrička greška i da nije mašinica stigla sa naprslinom na matici a on odgovara da nije. U daljem toku razgovora kada sam ga pitao da nije slučajno rasklapao mašinicu i tako svojom nepažnjom napravio štetu polako počinjem da kapiram u čemu je vic.
Kada je rasklapao mašinicu sa namerom da zaviri u njenu unutrašnjost i dodatno je podmaže, neophodno je bilo prvo da skine rotor i  odvrne maticu, a po priči mogu da naslutim da nije odmah skapirao da ona ima kontranavoj pa je zapinjao u pogrešnu stranu. Kada je odvrnuo maticu primetio je na osovini plastičnu biksnu (plivajuća osovina) i zaključio je da je ona fabrički pogrešno pozicionirana i da  treba da seda unutar gornjeg dela piniona a ne unutar ležaja u matici rotora pa je sam korigovao ''grešku''.
Nakon prvih nekoliko odlazaka na pecanje prilikom varaličarenja bucova primetio je da stalno oseća neka grebuckanja i čudne šumove koja dolaze iz mašinice, skapirao je po zvuku da osovina tare o metal prilikom brzog povlačenja ali nije mogao da shvati šta je uzrok problema jer je i dalje ostao pri ubeđenju da je biksna pravilno pozicionirana onako kako je on mislio da je logično i ništa mu nije bilo jasno pa je maticu rotora  jače pretegao da bi ona još više prišla biksni u pinionu i samim tim sprečila njeno ispadanje iz njega prilikom kretanja osovine što je za posledicu naravno imalo da se ona pojačano klima i direktno oslanja na unutrašnjost ležaja u matici rotora a proizvodi to grebuckanje prilikom brzog povlačenja i pod opterećenjem.
Sve sam mu to nažalost naknadno objasnio u razgovoru mada je on u početku insistirao da grešim po pitanju pozicioniranja biksne jer je on ''proučio šemu'' i bio je siguran da zvuk dolazi kao posledica naprsle matice jer se rotor više klima no što kada je bila u fabričkom stanju. Naravno da je i to klimanje rotora pojačalo trenje osovine unutar ležaja pri njenom pravolinijskom kretanju zbog nedostatka biksne ali sama matica nije uzrok nego samo nesrećna posledica pogrešnog zaključivanja.
Eto kako brzopletost i nepažnja mogu da od sitnica kakve su matica i malena plastična biksnica naprave veliku štetu mašinici da u ekstremnim slučajevima zahtevaju i nabavku rezervnih piniona ako puknu prilikom krvničkog dotezanja matice ili do oštećenja pogonskog zupčanika ako se pretera sa tankim podloškicama distancerima u želji da mašinica bude apsolutno bez ikakvog lufta. Nije sramota ne znati jer se nismo naučeni rodili ali je velika glupost u eri interneta ne pitati nekog iskusnijeg za savet ili barem pre intervencije pogledati neki od pregršt video klipova ili pročitati odgovarajuću temu na forumima  na033.
Ja se iskreno relativno retko bavim servisiranjem pribora, sem u zimskim mesecima kada mi prijatelji i poznanici daju svoje mašinice da ih podmažem i uklonim potencijalne nedostatke...u pitanju je samo hobi i velika strast prema njima koja datira još od malih nogu jer me je živo zanimalo šta se to nalazi unutar njihovog kućišta i kako sve to funkcioniše. Moja svakodnevica je zapravo servisiranje računara ali i toj problematici sem rutinskih kvarova ne prilazim tako olako i prethodno debelo proučim materiju na domaćim i stranim IT forumima ne žaleći vreme da naučim nešto novo što će mi koristiti u poslu.
Tvrdoglavost i lenjost su najteže bolesti.  smiley033

slob

Eee, breee...Pa u temi Lurekiler Saltist je bila diskusija o toj plastičnoj biksni na najmanje 5 stranica! I ne samo o biksni. Ako već postoje i tekstovi i video klipovi,  prava je šteta ne pročitati ništa od toga pre rasklapanja ili bar pri sklapanju.

Nego, ako si već tvrdoglav, u većini slučajeva je ipak bolje da budeš i lenj.  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Germina


vradojicic

A ko ne ume da proceni na koju je stranu navoj, taj od alata treba da koristi samo grickalicu za nokte.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Jel veruješ ti da mi je u jednoj firmi direktor bio lik sa diplomom Mašinskog fakulteta i svaki put kad sam trebao mašinu da pripremim za rad on je insistirao da mi stručno objasni kako ona funkcioniše...nakon višeminutnog ćeškanja po glavi uvek me je stidljivo pitao ''A u koju stranu se ono beše odvrće matica, nešto mi ne ide?''  :tongue: :lol:

vradojicic

Cuj verujem li ti?!? Svakodnevica ove zemlje.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

SlavkoR

Citat: Germina poslato 04 Januar 2021, 21:26:19
Jel veruješ ti da mi je u jednoj firmi direktor bio lik sa diplomom Mašinskog fakulteta i svaki put kad sam trebao mašinu da pripremim za rad on je insistirao da mi stručno objasni kako ona funkcioniše...nakon višeminutnog ćeškanja po glavi uvek me je stidljivo pitao ''A u koju stranu se ono beše odvrće matica, nešto mi ne ide?''  :tongue:
Izvini za off ali zato i jeste direktor . Zaposli onog ko zna i jase ga...

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk


Germina

Zato sam i velikodušno oslobodio svoje radno mesto i prepustio ga  mladom momku takođe sa fakultetom da bude ''glavni majstor'' u štampariji. Jednom prilikom kada sam ga zamolio da ''obriše'' ReWritable CD disk da bi oslobodio prostor za unos novih faktura i grafičkih priprema primetio sam da on to marljivo radi sa pamučnom krpicom sve dok disk nije zablistao a drugom me je krajnje frustirano pitao šta znači skraćenica IQ koju često sreće  dok surfuje netom. Samo sam mu lakonski odgovorio da je IQ nešto što on zasigurno nema i da se ne sekira mnogo zbog toga jer mu i ne treba...kolega je klimao glavom ne shvatajući šta sam mu uopšte rekao.  :tongue: