Masti i ulja za podmazivanje mašinica

Započeo vradojicic, 22 April 2020, 20:47:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sona

Vecina masti koja nam se plasira pod nekim zvučnim brendom masinica,je mast koju prizvode kao standardnu za odredjenu vrstu podmazivanje i nije toliko skupa. OKS maziva imaju paletu masti za mehaniku, ako postoje nedoumice kontaktirati i reci za cega treba ili sam naci na sajtu.Jedna karusa od 400gr ima da traje citav zivot.

Galama

Normaalno, e a kaži mi, kakve otprilike viskoznosti treba da bude ulje koje stavljam na knob i preklopnik? Ovo za mašinicu za šišanje što imam je baš kao voda, a imam i neko mašinsko ono dođe gusto. Takođe, je l u kočnicu ide mast? Upao mi pesak u nju pa ne znam kako da očistim i podmažem onaj filc..
пушка, секира, цокула и мач

sona

Ne bih koristio gustu mast,skupice prašinu... Ovo redje podmazem i lako se izduva i obrise.
Kod zadnje kočnice(nisam bas ljubitelj takve masinice) jedino isprati WD40 pa izduvati vazduhom ili ako imas volje i spretnosti rastavi obrisi...

Galama

Rasturio celu, obrisao sve i sve podmazao, opet grebe. Znači, pohabalo se nešto... Mislim da je pinion koji leži na plastici iz nekog razloga i onda grebe kad se obrće. A i malo sam možda više masti stavio jer se teže obrće sad... Ali za prvi put, briga me, ionako nije neka mašinica... (Shimano catana 2500fb)
пушка, секира, цокула и мач

sona

Kako nije neka,sta joj fali rastavi ponovo mozda nesto nije leglo ili ...

Galama

Ma leglo sve, pocela je ona da riba i pre nego sto sam je prvi put rastavio..
пушка, секира, цокула и мач

sona

Znaci nesto se iskrivilo i izašlo iz ose okretanja,samo ostaje traziti kvar.

Galama

Sigurno... Da sam je puno koristio pa i da kažem da joj je došlo vreme, al' baš i nisam... Šta je tu je, nije strašno, trajaće još koju godinu. Ionako kupujem polako mašinice da imam.
пушка, секира, цокула и мач

vradojicic

Prva stvar koja strada na toj seriji, Alivio, Catana, Nexave, Exage iz tih starijih godina je pomocni zupcanik koji se razjeda na kompozitnom trnu kucista i onda grebe a vremenom izgubi zupcenje, izlece.
Dtruga stvar je desna strana pogonskog na ovim koje imaju biksnu umesto lezaja (catana ima biksnu), takodje jede osovinu pogonskog zupcanika. Treca stvar je da uzubis pravilno, samo u 2 polozaja je ok, jer ima cetvrtasti pomocni zupcanik. Ako omasis 1 zub, ona ce u nekom polozaju da ide teze i da izlomi vremenom sve unutra. Imaju strelice koje moras da poklopis, da bi je pravilno sklopio.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Galama

Valjda neće moderatorima da smeta što smo već offtopic.
Jeste, ima biksnu. Prilično sam siguran da sam je uzubio kako treba, baš sam pogledao na uputstvu, strelica u strelicu. Moja teorija je da se jednostavno rasklimala vremenom i da zbog toga bruji. Možda bi po neka platna na pogonskom rešila problem, da pritegne malo.

28 Oktobar 2023, 14:07:04
Samo da javim da sam je popravio :cheesy:  (Nakon desetak razvaljivanja i sklapanja, ali tako se uči jbg :D) Dodao sam jednu platnu sa leve strane pogonskog, i sad više ne melje.
пушка, секира, цокула и мач