PRIBOR & OPREMA > Održavanje & servisiranje pribora

Bojanje i lakiranje štapova

(1/10) > >>

Panonski Mornar:
Vremenom se štapovi izgule, pohabaju i izgube svoj sjaj, što od vremenskih uvjeta, što od mehaničkih oštećenja.
Da li je netko bojao i lakirao štapove, sa čime i kako?

Vale:
Nemojte da pokusavate,moj drug je probao pa mu lak popucao,pa je onda morao stvarno ici kod majstora.

rj:
koje sve zahvate i pripreme traži kompletno lakiranje štapa ....skidanje karika.šmirglanje ...ako je štap prvo farban pa lakiran na čega če to lićit negdi skineš boju a negdi neskineš ....i nemaš u prodaji tih dvokomponebtnih lakova ..otporni na savijanje. udarce i UV ztačenje ma ima tu još puno sitnih ali bitnih stvari ....ostavite se sprej lakova samo češ zaebat štap  :bye:  :bye:

Caky:
Lakiranje blanka bambus stapa
Prije no što pristupimo lakiranju blanka Rotringovim rapidografima ispišemo na blanku dužinu, AFTMU, eventualno naziv štapa i svoje ime tj. ime onoga kome je namjenjen.
Lakiranje blanka se može vršiti na više načina i sa više rezličitih lakova, naj jednostavnije no ne i najbolje lakiranje je četkicom. Svoje bambuse lakiram potapanjem u razrijeđenom laku (omjer 60:40 lak i razrijeđivač) za jahte, ovaj lak je dugotrajan i elastičan. Neće pucati a odlikuje se i visokim sjajem. Ovakva otopina je neophodna zbog usklađivanja brzine okapavanja sa brzinom izvlačenja blanka iz laka. Ovo možete postići ukoliko blank objesite
Na strunu koja prelazi preko kolotura a na kraju je mušičarski čekrk kojemu je pri okretanju –namotavanju strune brzina izvlačenja usklađenja sa brzinom okapavanja a time nećete imati neravnomjerno osušenih slojeva laka na blanku.

Tijekom 7 dana sa pauzama od po 18-20h između svakog umakanja u lak, lakirate u 7 slojeva vaš blank u time dobijate savršeno prekakiran štap koji se odlikuje visokim sjajem i odličnom zaštitom od vlage.
Sušenje između dva sloja se vrši u «sušari» . To je u stvari okomito postavljen zatvoren sanduk u kome se sa fluo cijevi – lampom osigurava temperatura potrebita za ravnomjerno sušenje lakiranog blanka. Kada je i zadnji sloj laka nanešen ostavljate u komori za sušenje još 10 dana vaš štap i tek nakon toga je spreman za prve terenske provjere.


kova:
^
A kako sa grafitnim...? :huh:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju