Zaštita od komaraca

Započeo pikeman, 18 Avgust 2008, 15:03:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

marina1983

Zaprasivanje na Savi.




pkv-pecaroš

 Kakav nam je vodostaj i dosta kiše ove godine smo nadrapali od krvopija. Imam nekakvih krema ali nisam gledao rok trajanja ako ga ima. Kapu sa mrežicom ne bi našao među stvarima a imao dvije i šešir gratis. Treba polako u šoping da se čovjek ne nađe nepripremljen kad krene na vodu. Bit će nam čupavo.

orka

Preporuka za ovaj sprej. Isproban danas u amazonskim uslovima  :rolleyes: 
Tu gde se namaže, tj naprska, pruža 100% zaštitu nekoliko sati u kontinuitetu.



slob

Sugerišem kolegama da pri kupovini hemijskih preparata protiv komaraca, obavezno pogledaju rok trajanja, koji mora da bude utisnut na ambalažu, ne da je nalepljen kao etiketa, jer je to veoma važno za efikasnost istih.
Neću da kažem da ovi ne funkcionišu posle isteka roka ali je njihovo destvo sigurno slabije, a tokom vremena sve slabije.
Ovo sam napisao obzirom na to da se pojedine kolege žale na neefikasnost nekih preparata pa neka obrate pažnju na rok upotrebe, možda je to razlog.

A imam i pitanje. Da li neko koristi aparat sa UV svetlom i usisnim ventilatorom i koji i da li je efikasan, naravno u zatvorenom prostoru?
Ne bih da kupujem nešto što ne funkcioniše. Imam već loše iskustvo sa UV fenjerom i visokonaponskim ubijačem. U posudi fenjera sam nalazio svakakve leteće insekte osim komaraca koji su i dalje nastavljali da mi zuje oko ušiju.
Čitajući svakojake članke na netu, stekao sam utisak da je za UV lampe od bitnog značaja tačna talasna dužina svetla (368nm) koja će privući baš komarce.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pkv-pecaroš

Imao sam i ja taj fenjer-nula bodova. Onda naručio nekakvo čudo koje koje kao staviš u utičnicu i ono tjera glodavce,insekte. Ma ni to ne vrijedi pet para. Jedino ne znam za te naprave koje se uključe u struju a isparavaju tečnost ili u njega idu tabletice. Nisam se htjeo time opterećiva i pa porlije traži tablete po gradu kao i tečnost kada nestane u orginalnoj ambalaži

slob

Ti hemijski preparati sa grejačima i bočicom ili tabletom su efikasni u zatvorenom prostoru, npr u spavaćoj sobi. Ima ih svuda u prodaji i nije ih teško nabaviti. Ova isparenja ne ubijaju komarce već ih samo omamljuju tako da prestaju da budu aktivni.
Međutim ja sam alergičan na hemiju, ne fiziološki već mentalno, kažu da preterujem ali radije lovim komarce noću nego da cele noći udišem isparenja tableta ili tečnosti.
Čeznem za nekim "pasivnim" aparatom koji bi onesposobio komarce. Ovi sa UV svetlom bi bili idealni ali da li su efikasni. Već rekoh da i kod mene fenjer sa UV nije bio efikasan. Koji onda jeste? Ultra zvuk da i ne pominjem.

Za otvoreni prostor ima rešenje sa kojim sam potpuno zadovoljan - spirale sa samosagorevanjem. I to je hemija ali u pitanju je ipak otvoreni prostor.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

djmisha77

Slob, uzmi komarnike za vrata i prozore.
https://m.youtube.com/shorts/fLLGWJh2Xf0


Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

slob

Hvala na preporuci, ali to već imam.
Ali kolikogod pazio nekolicina komaraca se uvek uvuče u kuću prilikom čestih otvaranja ulaznih vrata, vikendica je u pitanju.
Znači jedini način je potamaniti ono što je ušlo, kako ne bi bilo problema  uveče i noću.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dragan Nešković

Баш тако Слоб, можеш пазити колико год хоћеш, вазда ће неки шмугнути унутра. Треба предузети све потребне мере превентивне природе, па ко шта користи у то име, а за финални добар резултат, ипак треба користити проверену методу:

Ову проверену методу поновити више пута, неће да шкоди, а може да користи  :lol:  :takoje:

Дозволе за рекреативни риболов у Србији нису скупе, оне су бесмислене.

slob

To mi svakako preostaje a i koristim je.
Međutim i one više nisu ono što su bile nekad. Plastika je nekad bila elastična i fino izlivena bez nekakvih čvorova na odlivku mrežice a koji odbijaju mrežu od zida pa se dešava promašaj. Ove nove su izrađene od krute plastike a to ne valja. Ošmirglao sam čvorove ali elastičnost ne mogu da poboljšam.

Uzgred; ponovo sam češljao Net i to ovaj put razne forume. Na više mesta sam našao komentare da UV svetlo privlači gotovo sve insekte osim komaraca. Ono što sam i sam zaključio. Tako da od raznih UV lampi za komarce, bez obzira na sistem ubijanja, izgleda nema koristi.
Jeste elegantno, idealno, jer nema hemije, ali nema ni koristi. Kao uostalom i od ultrazvuka.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

samer

Ako neko moze ovo da nabavi iz Amerike svima preporucujem, odlican sprej za komarce




slob

U ponudi, osim prethodno opisanog, ima još jedan model portabl baterijskog repelera sa integrisanom baterijom manjeg kapaciteta  (1,8Ah).  Radi oko 3,5h, ali postoji mogućnost priključka spoljnje baterije većeg kapaciteta. Tešak je samo 71g.

 

A evo još jednog.
Isti princip kao kod prethodnih portabl uređaja ali za razliku od njih ovaj ima potpuno razdvojen grejač i bateriju. Povezuju se kablom. Možda je to prikladnije i udobnije rešenje. Manja masa je zakačena za odeću pa manje i smeta, a baterija koja je teža i kojoj se može odrediti kapacitet po želji, se nalazi u nekom od džepova i spojena je kablom za grejač. Lako se može zameniti sa drugom, punom. Za varaličare dušu dalo, uostalom kao i prethodni. A svi oni mogu da posluže i u fiksnoj primeni, u kampu ili šatoru, gde mogu da se priključi i na bateriju većeg kapaciteta.



Da rezimiram;
Od portabl repelera u ponudi ima jedan model sa plinskim grejanjem i više modela sa baterijskim. Prednost prvog je u tome što je nezamenljiv tamo gde nije prisutna struja za punjenje baterija. lakše je obezbeđivanje rezerve plina u odnosu na struju. A i pecaroška manguparija je već ukapirala da se plinski ketridž može dopuniti plinom za upaljače pa time izbeći kupovina ne baš jeftinih novih napunjenih ketridža.
Tamo gde je punjenje baterija strujom pristupačno jednostavniji su za primenu oni sa baterijom.
Što se tiče pločica umetka natopljenog hemijom, nisam se upuštao u analize ali imam utisak da nisu svi sa standardnim pločicama koje mogu da se nađu svuda pa i kod nas. Onaj koji želi da kupi neki od ovih uređaja treba da povede računa o tome. Zapravo treba da vidi o kojim temperaturama i kojim dimenzijama pločica se radi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DakiNS

U poslednjih nekoliko meseci , ne pomaže ništa da odbije komarce a na Čerevićkoj skeli posebno krupni , treći puta ove godine visok vodostaj Dunava natera vodu u nekadašnje ribnjake. Raj za razmnožavanje komaraca. Na pecanje nosim donji deo sinove trenerke koja mi je malo valika pa nogavice prevučem preko stopala i tako ih zaštitim, na glavi šešir sa mrežicom da ne mogu prići komarci ,a oni navale i kao da si na moto trkama samo čuješ zujanja. Na ruke navučem neoprenske rukavice( i samo se još više znojim) i još više privlačim komarce. Najgore je kad se vratim pa pakujem stvari i vezujem čamac , tada kao po komandi navale. Uvek se neki provuče i ubode , a svrab nesnosan. Svastika mi dade neku mast Biljna rosa , koju prodaju i pod imenom Tigrova mast. Neverovatno posle minut dva svrab nestaje. Svaka preporuka da bar malo ublažimo muke.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

NSBucov

Ista priča i nizvodno od Banoštora do Suseka. Koristim istu opremu, s tim da šešir sa mrežicom ima rupice na gornjem delu. Neverovatno - imam dosta kose ali me je nekako kroz tu rupu i kroz kosu ujeo. Jedino što na šakama nemam rukavice već na pola sata odvrnem rasprskivač sa autana, naspem na dlan i operem ruke u repelentu. Najveća najezda koju pamtim (a pamtim jako dugo).
Bucov Bolen Asp

sona

Sad pobegoh sa vode,koristio Autan u spreju i to ih je malko rasteralo.

Teme sličnog naslova (6)