Zaštita od komaraca

Započeo pikeman, 18 Avgust 2008, 15:03:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

slob

Mere opreza: Koliko su proizvodi za zaštitu od komaraca opasni po zdravlje?

https://www.yumama.com/zdravlje-i-ishrana/zdravlje/21903-mere-opreza-koliko-su-proizvodi-za-zastitu-od-komaraca-stetni.html

Vrlo informativan članak koji govori o gotovo svim repelentima koje koristimo.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DuleSrb

Ekstrakcija etarskih ulja u kucnim uslovima nije bas najjednostavnija, ima brdo klipova na yt kako rusi to rade sa šerpama i nekim crevima, ali cimanje je veliko i nikad ne znas kako je ispalo, msm da je mnogo jednostavniji kupiti bočicu nego se sam igrati, (može i ovo što je Branko rekao, ali nije isto kao kad se kvalitetno odradi u laboratoriji hladna ekstrakcija), ja sam malo pre  napravio nešto sa lavandom i mentom, videću da li radi baš. Pre neko veče su me unakazili. Do skoro sam onaj cuveni Szuku koristio, ali počeo je da mi nadražuje kožu, hemudža neka teška  :grin:

mihabg

Pomaze lavanda, i eukaliptus, ali najbolja i najzdravija fora je sledeca...
Kupite masaz ulje u apoteci od lavande recimo , i pojacate ga sa 20-30 kapi etericnog. Nije skupo ni jedno ni drugo, i trajace dugo.
Pre nego se obucete  za pecanje, namazete i utrljate, da upije koza i ostane u epidermu miris.
Tako ne ostaju fleke na majcama i odeci.
Za odecu da ne slecu , voda i etericno 40-50 kapi  i prskalica  ...

Ako je staticno pecanje , i  spirale uvek dobro dosle (vise njih oko sebe)  , i u obliznje zbunje/ili granu da istera gamad . Ja to uradim pre nego krenem da pecam 30 min. i dok se raspremam , nema zime.
I to je to...
Bice ih, ali nece da budu agresivni toliko... vise omamljeni i moze da se peca.
PS. Ovo sa uljem se ne radi preko dana kad je vruce... zapusi pore, i poginucete od znojenja kad probije. Ko u sauni.
Ujutro i predvece varijante...

Zmaj Strasni

Joj, miha! Pa ko jos pazi da mu ne ostanu fleke na odeci u kojoj peca? Ja samo prskam po odeci, a minimalno po koži.

mihabg

Pa , ne bih to napisao da se neki nisu bunuli... 
Mislim, "fleka sa pecanja" ... A ladno auto moze na iskuvavanje . No, eto i  za one koji idu posle u stetu , dirktno sa vode .
Evo racunice.... jedan " Autan"= ovo
Ssmo "ovo" nece da skodi, i duze traje.
PS. Firma je kolateral, samo to su imali u lokalnoj apoteci... tako da nebitno !

DuleSrb

Radi lepo lavanda, probao je dva dana, nisam imao problema, sedim na terasi, a komarci samo zuje okolo, ni jedan me nije napao

Ovako sam muckao, kasika ulja (stavio sam kokosovo), 3 kasike alkohola i 10 kapi lavande. Samo se lepo promucka pre upotrebe i to je to, a jos i mirise top

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka


peconi

Ja od prosle godine koristim autan sa slike. Pre sam koristio svasta nesto, izmedju ostalog i onu Szuku i razne neke "prirodne" preparate, ali sve sa vrlo kratkotrajnim efektom. Ovaj autan stiti od svih vrsta krvopija, al je teska hemija u pitanju, bukvalno pece koza od njega. Kad se naprskam, miran sam bar 3-4 sata. Prosle godine je drugar fasovao lajmsku bolest, a deda virus zapadnog nila (od zarazenog komarca). Ko nije video, ne zna kakva je muka u pitanju. Ne treba ih shvatati olako.



Spojene poruke: 15 Jun 2019, 02:04:58

I da kazem jos nesto vezano za ovaj virus zapadnog nila sto prenose komarci, zlu netrebalo. Dedu ujeo komarac dok je zalivao bastu, a mi smo 15km od najblize reke ili jezera, na vrh brda. Samo jedan dan vrti mu se u glavi i povraca, temperatura i neko depresivno stanje. Dosli majstori iz hitne, rekli stomacni virus proci ce za dan-dva. Sutradan temperatura preko 40, covek budan ali potpuno nesvestan bilo cega. Brzo u urgentni, tamo mu uradili sto nekih pregleda, i posle 8 sati cimanja ustanovili da ima virusni meningitis (upalu mozga), izazvan gore pomenutim virusom. Na kraju je zavrsio na infektivnoj u komi koja je trajala par dana, u bolnici je bio oko mesec dana, a kompletan oporavak i dalje traje (skoro godinu dana). Da ga nisam na svoju ruku odveo odmah u urgentni i maltretirao doktore da ga pregladaju, vise ga ne bi bilo. Dok je bio u bolnici, u tom trenutku se lecilo od iste stvari oko 100 ljudi, ali iz nekog razloga nisu hteli da proglase epidemiju. Jos dvoje poznanika (za koje znam) iz naseg mesta su isto jedva pretekli.

glos

Nećedu da proglašavaju epidemije jer to onda povlači razne konsekvenmce, tipa kontrole na granicama i štete izvozu - turizmu. Zato šutite tamo i crkavajte..
i nemoj da je neko zamjerio što samo autićima pomalo zaprašuju, jer avioni mogu biti štetni, po zdravlje, kažu.
ZOV

slob

Juče sam kupio kod  Kineza spirale, da imam za rezervu. I naleteh na nešto novo. Šteta što nisam u situaciji da slikam ali pokušaću da objasnim.

Spirale su u zelenkastom celofanskom zavarenom pakovanju na kojem između ostalog piše i: NEW, Green Arrow. I nema slike nigde na netu.
I zaista nešto novo i rekao bih praktičnije. Pogotovo što, da bi spiralu okačio, potrebna ti je prazna flaša od piva ili eventualno kokte. Što, jelte, treba da znači da prethodno flašu morate da ispraznite.  :cheesy:
Spirala je duplo uža od standardnih i nije krta, žilava je, tako da nema šanse da pukne prilikom razdvajanja iz para spirala. Okači se na grlić a ona se oklembesi oko flaše skoro do dna flaše. Lako se upali i isto tera komarce kao i one dosadašnje krute.


Spojene poruke: 15 Jun 2019, 15:50:23

Ipak sam uspeo da pronađem jednu sliku. Evo ovako, pa i više, se oklembesi sa grlića flaše:



"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pikeman

Ne pamtim ovakvu najezdu komaraca. :no:
U ponedeljak su ih prskali iz aviona, sutradan ih je bilo neznatno manje a od srede ih je neverovatno mnogo. Kao da nije ni bilo tretiranja. Sledi pakao kako Dunav bude opadao, larvi je nebrojeno koje će tek da se izlegu...



PoE

Zaista ne pamtim godinu sa ovoliko komarikosa. Ranije je bila dovoljna spirala da se sedi u dvorištu, sada mora da se beži u sumrak u kuću pored tri upaljene spirale. Dobili smo ovo na poslu pa ću da probam sa lomačama :-D


dule79

Ja sam sinoc pecao na jezeru i komaraca je bilo milijon,ali Szuka sprej je odradio svoje nanio sam ga samo na sake i glavu tj. djelove tjela koje nemoze da prekrije garderoba i pecao sasvim normalno.E sada koliko je i dali je stetan to je drugi padez...

marina1983

Citat: pikeman poslato 15 Jun 2019, 16:29:42
Ne pamtim ovakvu najezdu komaraca. :no:
U ponedeljak su ih prskali iz aviona, sutradan ih je bilo neznatno manje a od srede ih je neverovatno mnogo. Kao da nije ni bilo tretiranja. Sledi pakao kako Dunav bude opadao, larvi je nebrojeno koje će tek da se izlegu...

Kad bi znao kolike su pare u igri nebi ti bilo dobro a prskaju da ti nepricam cime jedan autan na par kubika vode ,otprilike, ko razume shvatice. Dok je bilo u drzavnom vlasnistvu prskale su se prvo larve pa posle komarci itd, itd
Drug mi pilot pa znam celu pricu....

žex.rašeta

Kaži drugu da se drži za stepenike pošto u 'traktoru' kojim lete nema katapult.
Neka čuva porodicu i decu a mi ima da izdržimo !
I ovako nam nije lako ( bez komaraca)  :takoje:
Pozz tebi i drugu  :bye:
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

Veliki89

Juče popodne provozao bajs po fruskoj gori, i na jednom šumskom usponu me urnisali. Okrenuh nazad odmah medjutim zaradih izmedju 40-50 uboda po rukama  :eek: u šumi jos uvek ima bara od onih silnih kiša uprkos ovim vrucinama, šuma se potparila. Bojim se da ce biti sve gore i gore. Videcemo sta ce biti kad se dunav povuce...ne sluti na dobro. Jos samo fali neka bolest da se pojavi koju lako prenose  :grin:

Bio danas na kanalu, komaraca je bilo ali samo do 06h, posle toga se sakrili. Sutra cu takodje negde na vodu ali mislim da necu poraniti  :wink:

Teme sličnog naslova (6)