Novi kočioni sistem Daiwa-e - SVBOOST

Započeo DDj, 06 Februar 2021, 22:16:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DDj

Daiwa je izbacila novi sistem kocenja i kontrole spule na multiplikatorima, "SVBOOST", koji sama naziva sistemom trece generacije.

Indukcioni rotor, koji je simbol i srce Daiwa kocionog sistema napredovao je najpre od nepokretnog rotora prve generacije do pokretnog, jednokoracnog rotora druge generacije.

Sve je pocelo 1982 sa sistemom "MAGSERVO", bezkontaktnim elektromagnetnim induktorom, koji se daljim razvojem nazvao "MAGFORCE".

Druga generacija koja je poboljsala daljinu i kontrolu zabacaja pocela je 1988 sa sistemom "MAGFORCE V" - sistemom sa pokretnim rotorom. Ovaj sistem se razvio u dva pravca, koja su jos u upotrebi, "MAGFORCE Z" - 2006-te i "SV" – 2013-te, koji je omogucio jos dalje i kontrolisanije zabacaje.

Zasto sada sistem trece generacije i u cemu je novina?

Po meni i mnogim drugim milionima korisnika, SV system je fantastican. Omogucuje potpunu kontrolu zabacaja u sirokom dijapazonu, od 0 do 20 shodno datoj situaciji na vodi. Od skipinga, pitchinga, jakog vetra, dalekog zabacaja, nocnih uslova ribolova, malih ili velikih tereta. Toliko je dobar da iskreno imam utisak da bih mogao bacati danima i nedeljama bez mrsenja najlona i sa dobrom daljinom bacanja, danju ili nocu, sa vetrom ili bez njega. I to bez ikakvog dodatnog podesavanja tension knob-a, dodatnog zatezanja spule, sto je vazno.

Ovaj system SV vec se koristi vrlo masovno na Daiwa multiplikatorima i preporucujem ga od sveg srca onima koji bi da koriste multice.

U poredjenju sa Shimano SVS centrifugalnim sistemom po meni je apsolutno superioran. Bolji je i od Shimano DC sistema, ali je to druga prica. Kao dugogodisnji korisnik i Shimano SVS sistema slobodan sam da to kazem. Uz jedno ali...

Naime, u vestim rukama SVS system je nesto bolji u daljini zabacaja. Ne moze biti bolji za pitching ili skipping ili nocni ribolov. Daiwa SV system je jak, prosto grize. Daiwa je bila toga svesna i napravila treci sistem, prvi put dvokoracni inductor, SVBOOST. Naime, inductor sada ima dva koraka. Na pocetku zabacaja kocnica je najjaca I inductor najistureniji, da bi po postizanju maksimalne visine zabacaja, kada trajektorija krene na dole, inductor zauzeo novi, uvuceniji polozaj I smanjio intenzitet kocenje. Po Daiwa-I ovo omogucuje dalji zabacaj. Gledajuci neke testove, sada je na paru i po daljini sa SVS sistemom.

Koliko je dobar i koliko je ovo poboljsanje, tek ce se pokazati. Jedva cekam da ga isprobam.

Vredi pogledati novi Daiwa reklamni video o 2021 Zillion multiplikatoru koji koristi SVBOOST, video je remek delo. U ovom videu objasnjen je ovaj sistem. Verujem da ce uskoro ovaj sistem biti implementiran i na multilikatorima nize klase.

https://www.youtube.com/watch?v=iLlscRMXlhI&feature=emb_logo


Originalni tekst Daiwa-e koji objasnjava SVBOOST, koji se moze prevesti i na engleski ili srpski koga interesuje.

https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/special/boost-system/

Teme sličnog naslova (10)