Multiplikatori

Započeo Milance, 09 Septembar 2008, 17:05:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NSBucov

Ako se sećaš čoveka koji je pecao hiljadudevetstote, imaš mnogo više od 60 godina pecaroškog staža. A nisam video da se iko ovde ikome smeje zbog opreme. Diskutuje se o raznim modeluma i tako i treba da bude.
Bucov Bolen Asp

DDj

Novi 23 Shimano Calcutta Conquest BFS. Nesto najbolje sto Shimano moze da napravi u ovom momentu. Prelepa masina ali skupo...Vec pravim kombinacije - ako prodam levi bubreg, dodam ustedjevinu i dignem kredit...mozda se i skupi.Prvi "smart" multiplikator, Daiwa IMZ. Direktno linkovan sa smart telefonom sa mnogo opcija. Nije to za mene...

 https://www-daiwa-com.translate.goog/jp/fishing/item/special/product/im_z_limitbreaker_tw-c/connecting-system.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp


igorsimo

Pitanje za poznavaoce materije:
Sta kupiti od navedenog?

-21 Zillion SV TW 1000HL
-21 Alphas SV TW 800S-HL

Namena bi mu bila vobleri 5-10cm, jig 4-10gr, escajg 3-22gr.
Stavio bih ga na stap daiwa powermesh 8-35gr,200cm.

DDj

Igore, vidi ovako.

Taj prvi baitcaster, 21 Zillion SV TW 1000HL, je fantasticna masina, koja je postigla veliki planetarni uspeh. Jedna od najprodavanijih i to sa razlogom. Prva Daiwa sa poboljsanim SV sistemom, SV Boost. Ima tu jos novina i lepih stvari. Medjutim, navedene tezine su malo niske za nju.

Drugi baitcaster bi bio bolji za navedene tezine. Dobar je i on, mada ne bas klasa Ziliona. Odlican za neke tezine ML-MH. Malo problematican sa tom donjom granicom, od 4-5 grama, ali ne bi bio problem sa navedenih 22gr escajga. Ali, postoji opcija da se dokupi ekstra, plitka, laka spula sa Alija za male tezine, tada bi imao mnogo univerzalniju masinu, odlicnu kombinaciju. Ima takvih spula za nju jos, potrazi na internetu.

https://de.aliexpress.com/item/1005003279585878.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.235d28831iDJY7&algo_pvid=e0db3b87-9482-4094-ae03-9e9277c8b55a&algo_exp_id=e0db3b87-9482-4094-ae03-9e9277c8b55a-0&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000024997209661%22%7D&pdp_pi=-1%3B54.92%3B-1%3B-1%40salePrice%3BEUR%3Bsearch-mainSearch

Spula je za tezine od 1.5-15 grama. Procitaj sam.

Navedena namena, vobleri 5-10cm, jig 4-10gr, je u takozvanom Power BFS podrucju. Iz nekog razloga ribolovci iz Srbije misle da su BFS masine preslabe, pandam UL spining masinama i beze od njih, zaziru. Jako pogresno, BFS masine nisu UL. Napisacu tekst o tome, o razlikama, kad uzmognem sa vremenom i voljom. U Americi ih koriste za lov i krupnog basa sa malim varalicama, lov snapera i slicno. Treba ipak praviti razliku izmedju istinskih BFS i power BFS sistema.

Ohrabrio bih te kupih neku masinu bas za tu namenu, koja pokriva Power BFS. Od Daiwe recimo Gekkabijin, odlican je. Od Shimana Aldebaran BFS pa cak i Aldebaran 51 (pre BFS). Ja koristim Curado BFS i za navedenu namenu je odlican. Nije preskup, jasno u power BFS podrucju, sa spulom od malo ispod 9 grama, magnetnom kocnicom i BFS lezajevima.

Mnogo je vazno da koristis i odgovarajuci stap.

igorsimo

Da,kontam.
Ili da probam uzeti Okumu Hakai mozda?
Mada se malo bojim jeftinijih multija.

DDj

Hakai bi bio odlican za namenu koju navodis. Spula 33mm precnik, 9.5 grama teska. Dobar kapacitet, ne moras da je punis celu za laki ribolov, do pola ili dve trecine tanjom strunom. Odlicno se pokazao u praksi. Uzeo bih prenos 6.2. Pokrio bi ti kompletno podrucje o kome govoris. Da je lako dostupna, mozda bih je kupio i ja. Nema BFS lezaje doduse.

Imas i Shimano SLS BFS, dobar je i nije skup. Imas ga u prenosu 6.3. Za nju ima i dublja spula. Takodje i Shimano Scorpion BFS u 6.3. Obe ove role su u Power BFS podrucju. Ustvari, Curado BFS, SLX BFS i Scorpion BFS su popuno iste role uz minimalne razlike. Kao recimo Blue Arc, Red Arc i Zauber. Ima ih Miki u CH, pogledaj. Ja koristim Curado BFS, zadovoljan sam.

Nemas razloga da zazires od ovih rola. To su role neke srednje klase, nema greske sa njima. Recimo, one su nivo Stradika, tako nekako.

Vidi, ove role ti trebaju zbog donjeg ranga ribolova koji navodis. Glave 4, 5 ,6 grama, vobleri 5-6 pa i 7 cm. Lagano je to. Vec od glava 6-7 grama i voblera od 8cm moze skoro bilo sta sa prefiksom SV. Moja Tatula SV odradjuje ovo podrucje bez problema, kao donje granicno podrucje.

Ako zelis da se isprsis, ima Miki i Shimano 23 Calcutta Conquest BFS:) Savrsenstvo. Pokrio bi ti glave 4-10 grama i voblere 5-10 cm. Nije bas za dubokoronce. Nije bas ni za escajg od 23 grama. Radno podrucje recimo 2-15 grama. Imam zelju da je kupim.

23 Novembar 2023, 23:32:10
Ti je naravno i novi Aldeberan BFS, ista spula i kocioni sistem kao i Conquest BFS. Odlicna rola.

igorsimo

Ma gledao sam i ja calcuttu,nego onda moram i stap uzeti,a to bi bas kostalo. Koja bi bila preporuka za stap,a da je shimano?

DDj

To je malo nezgodno.

Casting stapova tako male gramaze u Srbiji nema. Po Evropi ih naravno ima, ima i jako dobrih. U Americi/Japanu ima ih kao pleve. Ali nije zgodno kupiti i naruciti skup stap na nevidjeno koji posle nije lako prodati ako ti ne odgovara.

U Srbiji, MG Servis ima nesto Magnetic blankova male gramaze, isto i Suzuki blankova manje gramaze.

Drugi put je da se snadjes. Mozes da kupis spining koji moze da se preveze. Neki vrlo lako.

Ja sam kupio par Sakura stapova, Trinis Micro Lure, 0.5-7 i 2-10 grama. Bili su vezani u spining varijanti ali KR koncept, sa brojem vodjica - duzina u futima +2 sprovodnika + vrsni, znaci zadovoljavaju osnovni kriterijum minimuma broja vodjica za casting stapove. Bilo je dovoljno promeniti par prvih vodjica do role u nize i eto casting stapa!

Sasvim upotrebljivi, univerzalni, solidni stapovi, dopadaju mi se. 36T/30T grafit, univerzalni. Tipicni BFS stapovi, veoma snazni u donjistu, sposobni da izvuku vece komade. Slicno SS konceptu. Tipicni za Sakuru. Koristim i jedan Magnetic nize gramaze. Na njima je Curado BFS.

Stapova vece gramaze moze po Srbiji da se nadje, ali oni nisu tema.