Yamaha, Honda, Suzuki...

Započeo dushann, 28 Novembar 2008, 00:00:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dxdandy

da da...zato i sada vec pitam...lagane pripreme...pa da sve bude u roku....ahahha

Bobiska

 :lol: Ti si bas resio da ra..bes taj tvoj motor sto te lepo sluzi. Bas cu pratiti dokle si stigao ako budes objavljivao.

dxdandy

ahahaha....a jbga...nije da sam bas odlucio da ga nakon 3 voznje ubijem ali sam odlucio iz njega izvuci jos malo snage tj. O/min ako je moguce. A moguce je sigurno...nigdje ne mogu naci a niti itko pise ovdje...a sigurna sam da barem netko zna...valjda ima negdje neki mehanicar ili serviser koji bi mogao reci u cemu je razlika u modelima 5ks i 6ks...kad se po papirima ne vidi. Ja koliko sam vidio jedina razlika je u broju okretaja. Kada samo isao gledati po djelovima, sve isto...ili barem ja nisam uocio razliku. Evo vidi razlika je samo u broju okretaja.
Mercury 5ks se vrti 4500-5500 a Mercury 6ks na 5000-6000

marina1983

Mozda je prenos u menjacu drugaciji. Pa u zavisnosti od br zuba manja obrtaje.

profi012

Procackaj malo po ruskim radionicama za motore po youtubu, možda bude nešto zanimljivo. Ja ovu nadjoh na brzaka..


Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka


dxdandy

Huh, ne znam sta prica ni pod razno...razumijem i vidim da spominje redukciju...vidim da su se zupcanici potrosili i da mjenja nove...moram bas pogledati dali ima razlike u redukciji i jos pogledati dali je isti ovaj dio prije karburator koji dovodi gorivo u motor. Ako tko skuzi neka pise a ja friziram i kazem svima kako motor radi i radi li...ahahh

profi012



Mislim da moraš ceo karburator da menjaš da bi pojačao snagu. Negde pročitah da je otvor na usisu karburatora za 4taktne motore 4ks 10-11mm, za 5ks 14+-1mm,a za 6ks 16-17mm.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka


Winston

Ma jasno.Kad bi se snaga dobijala samo na hodu igle u karburatoru svi bi bili majstori :cheesy:

sinhron

pazi 'vako.
nemoj nista seci ni turpijati,samo ces upropastiti karburator. Skini karburator,okreni osovinu leptira na max i pogledaj pod kojim uglom stoji leptir. Videces da je pod uglom od 85-90 stepeni,sto znaci da je to njegov maksimum .
Posle 20 godina u autoservisu,mogu Vam reci da je povecanje maksimalnog broja obrtaja motora,u nadi da ce se povecati snaga za 2,3,5,10 hp,teska budalastina.
Treba razumeti da obrtni momenat i snaga motora ,sto su dve razlicite stvari,rastu sa povecanjem broja obrtaja motora samo do odredjene tacke,a zatim pada i snaga i obrtni momenat,iako povecavamo broj obrtaja,tj,dajemo gas do kraja. Nama se samo cini da je motor snazniji,a u stvari,samo je bucniji i vise trosi. Prilikom konstruisanja motora se rade i precizna merenja,gde se na grafikonima jasno vidi,porast obrtaja motora i izlazna snaga obtrtni momenat . Ko se razume u tematiku,zna da cita grafikon. Tu se jasno vidi da npr,posle 4.000 rpm,snaga pocinje da opada, a posle 3.500 rpm,opada obrtni momenat. Na takvom motoru,proizvodjac ogranicava maksimalni broj obrtaja na npr 4.500. iskusni ce primetiti da vanbrodski motor,skuter,motorna kosilica ili bilo sta drugo na punom gasu,rade skoro isto,kao i kad malo smanje gas. Tako se i vozi. Ukoliko ti je potreban pun gas,uvek das pun,pa malo vratis. Ukoliko ti cesto treba pun gas,prijatelju,skupljaj pare za jaci motor. Cilj je da odredis svoje potrebe i kupis motor,koji ce 90 odsto tih potreba zadovoljiti voznjom u rezimu od 1\2 gasa do 2\3 gasa. Tako se stedi i gorivo i masina.
bolje 100 evra u ruci nego deset dinara u dzepu.
od kolevke,pa do groba,najbolje je doba dok mozes.

dxdandy

Fino si ti to objasnio i stvarno cijenim tvoj trud. Moram priznati da sam i ja dosao kroz zadnjih par dana dok se tu pise do istoga nazalost. Koliko god ja htio iz njega izvuci to sto bih izvukao je vrlo malo izgleda i to ne bi bio bas neki veliki pomak tako da sam sve blize ideji da ga prodam i doplatim za neki 8ks. Nazalost ali izgelda da je tako...pisali i drugi ali tesko ti to prihvatiti odmah...treba valjda da sjedne u glavu.
Iako me i dalje kopka koliko bih dobio i bih li sta dobio...

Thx !

komša015

Ovo gore, teoretcki jeste tako.. ali u praksi, nije pravilo.

A baš kod vanbrodckih, motora je češće ovo drugo. Kao sto je i kod motorcikala malih zapremina, npr 50cc i 125cc

Veliki prizvođači, nemaju računicu da preve različite sklopove za konj-dva razlike.. pa iz toga proizilazi da jače mašine "štroje" na ovaj ili onaj način, da bi dobili različite kategorije motora.

dxdandy

Da ali nitko ne zna koja je razlika sto mi je zapravo nevjerojatno. Ja samo nagadjam u cemu je razlika...Kad bi netko rekao pa da se zna...da vidim jel se isplati mjenjati koji dio ili ne i ne ...vjerojatno ne i ne...ahahah

Gremlin

Лепо се обрати човеку убудуће.

Ne može od 5 ks da se napravi 10 ks samo tako, jer bi onda svi tako radili - samo ćeš bezveze da upropastiš motor budževinama.
Ako ti je motor slab, prodaj ga, dodaj pare pa kupi jači.

:grin:

marina1983

Pecarosi sa camcima pored pecanja boluju i bolest zvanu nautika gde se nemilosrdno strovaljuju silne pare.
Evo jedne korisne stvarcice za pristojne novce a moze biti od velike pomoci znajuci koliko smo vezani za svoje ljubimce .
Obrtomer i radni sati sa vise nego jednostavnom montazom.

Gremlin

Ja sam ugradio brojač radnih sati na novi motor - korisna stvarčica za sitne pare.
Obrtaje još uvek brojim na zvuk motora.

:wink:

Teme sličnog naslova (10)

23354

Odgovora: 3
Pregleda: 3756

14438

Odgovora: 13
Pregleda: 6677

7664

Odgovora: 8
Pregleda: 6403

27168

Odgovora: 2
Pregleda: 6395

20824

Odgovora: 9
Pregleda: 4974

15235

Odgovora: 4
Pregleda: 5519

11238

Započeo juga


Odgovora: 1
Pregleda: 3124

31226

Odgovora: 3
Pregleda: 8603

4101

Odgovora: 20
Pregleda: 9593