Vanbrodski motor zimi na vodi

Započeo dushann, 04 Novembar 2009, 00:29:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Rap

Koji motor imaš i kako to koristiš?

marina1983

Yamaha 30 autolube 2t.
Podelicu ih na crni i plavi . Odvijem svecise i lubrikant crni
naprskam u cilindre lagano vucem poteznicu pa opet naprskam tako par puta da se stvori film na cilindrima u suprotnom usled dugog stajanja dolazi do stvaranja kondenza u istim i do "rdjanja" pa pri svakom narednom povlacenju dolazi dostvaranja riseva na cilindrima sto smanjuje radni vek motoru.Na kraju poprskam i samo vratim svecice . Po pravilu bi trebalo da se prska kroz usis karburatora dok se motor ne ugasi-ugusi sam od sebe . Prvo naredno paljenje palis odma bez ikakvog ciscenja spreja malo ce da zadimi kad upali i to je to .
Plavim isprskas svu instalaciju na motoru spojeve dzekove buksne , sve od struje a mozes i ceo motor ispod kape (tako sam ja ) i stitis od oksidacije.
Konzervacija ovim sretstiva je dosta bitnija za 4t motore jel koriste cisto gorivo dok 2t ipak ima neko podmazivanje i zastitu.
Nije zgoreg ispustiti i gorivo iz karburatora kod 2t , isto zna da ispari a ulje se slegne i zapekne pa ume da blokira dizne i pravi problem pri sledecem paljenju a u glavnom ga prati neravnomeran rad u leru i gasenje .

Potrosnja sprejeva je izuzetno mala pa sa istim moze sigurno 5+ motora da isprskas i to bez da stedite .

Rap


DakiNS

A šta raditi sa impelerom da ne zalepi ?
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

marina1983

Ja nisam i neznam kako al znam da sipaju antifriz

pkv-pecaroš

 Ja svoj motor nikada zimi ne skidam niti čamac vadim van. Nikakvi sprejevi,antifrizi. Jednom mjesečno je sasvim dovoljno povući špagu ili upaliti motor na par minuta. Pripaziti na to da se dan prije spusti "noga" motora u vodu tako da otopi eventualne kristale leda u njoj jer oni mogu oštetiti impeler i to. Nije to tako "svileno" kako ljudi misle. Ovo govorim za dvotaktni johnson,za ostale motore nisam kompetentan da dajem savjete.

skvrl

Čeka me prva zima al ni ja ne planiram, evo baš sam tražio ovu temu da vidim da li mogu tako da planiram  smiley033 (volim da se spremim koliko mogu unapred na neke stvari). Rekao mi je čovek što je farbao da ne moram, jednom u 3 godine da zamenim antialgin a motor da držim spušten u vodi (8ks 4t) a zadnja cerada od nadkabine ima poseban deo koji njega prekriva (na sigurnom je vezu na pontonu u dunavcu, stajaća voda)

Bobiska

Savetujem ti da u koliko mozes nogu od motora uvek drzis podignutu, mislim preko cele godine.

skvrl

Zadnja cerada ima deo koji prekriva motor ali je nazalost skrojena tako da ako je podignut motor ne moze  bas skroz da se zatvori :/. pa zbog kise gledam da ga drzim dole... Kad dodje na red videcu kako to da prepravim

DakiNS

Ne zaluđuj se sa kojekakvim ciradama , V.M su konstruisani da budu zaštićeni ali od algi i školjki te ne mogu zaštititi, a posebno ne od leda
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Isa

Zimi može da zaledi sistem za hlađenje u čizmi, to vodi računa kad pališ. Da li ide voda kad je upaljena mašina.

pkv-pecaroš

Nikad ne vadim motor ni čamac zimi na suho. Dovoljno je kad se dođe na vez spustiti motor u vodu i tih desetak minuta dok se pripremam za isplovljavanje je dovoljno da voda otopi sitne kristale leda ako su kojim slučajem ostali u sistemu mada to još nisam doživio. U bilo koje godišnje doba prvo se pogleda baca li pumpa vodu pa tek onda isplovljava pa tako i u zimskim uvjetima. Da se to tako lako smrzava onda bi oni na Aljasci i okolo cjelu zimu veslali ili već izmislili grijače za nogu motora poput onih za gume u F1.