Monofili za ribolov bele ribe...

Započeo pikeman, 28 Mart 2009, 23:55:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

pikeman

Uzeo sam ovaj monofil za ribolov bolonjezom.Čini mi se da je prilično jak, zna li neko nešto o njemu? smiley157


ija

Nemam iskustva sa ovim monofilom, ali koliko vidim na slici on je tonući. Za bolonjeza ti treba plivajući najlon  :ok:  :bye:  :bye:

pikeman

'Aj preporuči neki dobar za bolonjez koji neće propasti za mesec dana - da izdrži sezonu.


ija

Joj teško. Išao sam da pogledam moj bolonjez, ali plastiku od najlona sam bacio, a ne sećam se šta sam namotao. Nešto je bilo po preporuci prodavca. Verovatno znaš da treba da je plivajući i ne deblji od 0.14 mm eventualno 0.16 mm ali debljina zavisi od toga šta očekuješ sa druge strane. Verovatno i ovde važi pravilo "koliko para - toliko muzike" .Predvez ne tanji od 0.02mm od osnovnog jer bi se lako mrsio.
Bolo je meni veoma interesantno pecanje, naročito s' proleća.

pikeman

Što je za match monofil tonući, da ga ne nosi vetar? smiley157
Englezi izmisliše taj način ribolova, a kod njih uvek neki vetar. I zašto match štap ima gomilu karika, da nije isto zbog vetra?


Diego

Ajmo onda od match štapa i karika. Pokušajte si nacrtati parabolu. Nakon toga na tu parabolu nacrtajte 8-10 točaka. Sada svaku točku spojite ravnom linijom. Zamislite kako izgleda parabola sa 16 točaka, malo odmaknutijih od same parabole. Konačni test, zamislite sada parabolu kako se uvija. Razmislite o ravnim linijma? Jel komplicirano?

Odgovori bi bili: ubijanje kutova najlona, odmicanje najlona od blanka, smirivanje najlona i na kraju raspoređivanje sile po blanku. Spomenuo sam parabolu zbog parabolične akcije match štapova.

Malo o vjetru, vodenim strujama, vaglerima i tonućim najlonima:
Vagler plovci imaju oblik koji omogućava držanje najlona između plovka i vrha štapa 30 i više centimetara ispod površine. Time se izbjegava utjecaj vjetra i vjetrom nastalog površinskog strujanja vode. Najlon mora, naravno, biti tonući. Tonući najlon ne tone sam nego ga treba potopiti. Moguće je loviti tonućim najlonom i bolonjezom, neće on sam tonuti, pogotovo nakon nekog vremena kada pokupi masne čestice s površine vode. Potapanje se radi sinhronizirano sa zabačajem. Zamah - zabac - prištopavanje sistema i pljus - nekoliko okreta rolom  (špic je sve dublje pod vodom) i tras! špic naglo van iz vode. Ukoliko plovak krene bježati niz vjetar, stvorio se luk najlona iz tri moguća razloga: 1.)radnje nisu dobro izvedene, 2.)najlon je pokupio prljavštinu i treba ga odmastiti, 3.)plovak je previše kratak.

Odmašćivanje se radi krpicom sa detergentom, ili sa kupovnim sredstvima za potapanje najlona. Da razbijemo i tu misteriju: ta sredstva su upravo detergent, samo masno naplaćen. Sjetite se sada onih reklama kada netko kapne kap detergenta na masnu tavu. Zgodna fora jel'? Upravo to pomaže ulasku najlona pod vodu.

Uf, dosta je :takoje:

pikemanija

Uvek sam rad naučiti nešto novo, naročito od iskusnijeg.  :clap2:

Bigash

Evo vi ga najbolji najlon za najmanje dinarijusa  :ok:


ija

Super  :ok: ako stvarno nosi ovoliko. Rekao bi da je ovaj plivajući. Kolkio je to dinarijusa  :question:

bistro0404

Browning - black magic sinking match

ja koristim 0.14 i veoma sam zadovoljan, najbolja za sada

deverika, bodorka, klen, karaš   :thumbup:

gaovica

 :bye: za sada mi se najbolje pokazao falkon premium. bas bi volio da probam tu awashimu ima li da se kupi u Novom Sadu ?          moram da dodam iako je of mec stapovi su smisljeni u Engleskoj i osnovni razlog broja karika i to sa dugim stopama je kisa,tj da bi se izbjeglo ljepljene najlona za blank,mada mi nije jasno zasto pa u GB nema kisnih dana :huh:
Bistro

Vlada loOvaj nalon sam kupio za pecanje mladice zimi.Izgleda jak ali meni mladuljka pokida 0,35.Tako da sam skeptican sad na njega.
Za plovak koristim po meni jako OK najlon a to je T FORCE super cast.Izuzetan najlon.

STUKOLOVAC

T FORCE je odlican najlon,hvale ga ljudi a i zabacivao sam malo s njim  :ok: ,planiram da predjem na njega kada se "skinem" sa Colmic-a...  smiley033

gaovica

t force kupio, tri pecanja svaki put od dva do cetri kidanja na kontri, bio sam uporan  :cheesy:  i to da nisam osjetio nikakav otpor  :grin: . u aprilu kupio owner 0,18 do sada sam ga poprilicno maltretirao i mogu reci da sam prijatno iznenadjen, prosao je test,a nebi ga ni probao da nisam poceo naletati na fals falkon. e dokle ce ovaj vidicemo
Bistro

Teme sličnog naslova (10)