avatar_ija

Koji najlon za feeder

Započeo ija, 07 Septembar 2009, 11:39:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

peconi

Sa 0.30 najlonom fider pecanje gubi svrhu. Cemu toliko debeo osnovni najlon, na duplo tanji predvez? Ako se ide tom logikom, kupi se saranski pribor i stavi 0.40, pa moze svaki saran da se cupa napolje.

Ukoliko se peca na manje od 30m ili iz camca, debeo najlon nece praviti nikakav problem. Ali bilo kakav dalji zabacaj ili jaci tok, ima da seta hranilicu po dnu jer ce najlon praviti preveliki otpor. Da ne pominjem kraci zabacaj, manju osetljivost, mogucnost lomljenja stapa na zakacki, mnogo manju amortizaciju najlona i slicno.

Ako su kidanja problem, prvo se stavi sok predvez 0.25 - 0.30 u dve duzine stapa, pa onda osnovni do 0.22. Meni licno je to mnogo manja filozofija nego komplikacije sa fider gumom ili debelim najlonom.

Osnovni najlon u 99% slucajeva puca u prvih metar od hranilice, zbog ostecenja od same hranilice ili spoljnih faktora. Zato pre svakog pecanja treba skratiti prvih nekoliko metara najlona (ili zameniti sok predvez) i prevezati ceo sistem, da ne bi dolazilo do "neocekivanih" kidanja. Ili jednostavno baciti pogled na najlon pre svakog zabacaja i ukoliko ima vidljivih ostecenja skratiti i prevezati.

Panonski vuk

Gledaj.Osnovni najlon je 0.30 a predve0.25 ili 0.20 i to nije duplo tanje. fider guma je ispod hranilice i ona ne stoji tu da bi sprecila habanje osnovnog najlona nego zbog drugih stvari.ajd da ne objasnjavam covek ce na kraju sam skontati sta mu treba i lezi.uzmi probaj i jedno i drugo pa sam odluci.ja sam probao obe varijante i ova druga mi se vise svidja.

peconi

Fider guma sluzi da amortizuje udarce krupne ribe. Isto to radi i najlon, samo je kod tanjeg najlona amortizacija daleko veca.

Tanji najlon = izbacivanje fider gume iz sistema = jednostavniji sistem sa manjom mogucnosti mrsenja.

Ovo je deo vezan za fider gumu, ostale mane sam nabrojao u prethodnom postu. Ali sto ti kazes svako ima svoje i radi kako mu se svidja.

djukic ns

Kakav bre osnovni 0.30 za fider i predvez 0.25 :lol:
To veze sa fiderom nema  :lol:

Winston

Tako je!Zadnji 0.30 koji sam imao u rukama je jos zlatna kornjaca :rolleyes:
0.25 jos i nekako kad bas idem ciljano na mrenu!
Celo leto sam otpecao sa 0.18 i 0.20 a predvezi 0.12,0.14 i 0.16.Nijedno kidanje nisam imao a Dunav je u pitanju!

Ad fines

Koristi se nekada i deblji monofili. Lično sam prpetproslo leto-jesen većinom pecao na 0.26 osnovni, ali mi je i predvez bio taj isti a udice 8 i 6 G carp A1 specialist. Pecala se mrenja uz po neko šaranče i somče medju potopljenim drvećem i moralo je tako, dril dotegnut. Štap pellet feeder od 400g težine. Da kažemo, sve uskladjeno.  Voda nije bila jaka puno.  Prošle godine sam za te svrhe nabavio Barbel štap od 2.75 libri, kao da bude to još bolje i uskladjenije.
Ako kolega peca isključivo neke mirniji delove Dunava, tj ne peca u toku gde bi debljina monofila bila mana, što da ne. Ukoliko ima jak štap, uvek može da se podeblja predvezom i do 0.30 i adekvatnom udicom ako zatreba....   To može biti dobro ukoliko nema više štapova i špulni a na tom potezu gde peca zna da se javi krupnija riba. 
U mom slučaju, mašinica za moj ekstra heavy komplet ima 2 špulne, na jednoj je 0.20 I sok od strune kada se teški sistemi bacaju na daljine preko 50m, a na drugoj je 0.26 kada se peca tamo gde dril mora biti zategnut, u kršu bliže obali ili u ostalim situacijama kada voda dozvoljava a nadam se udarcu šarana.
Vremenom čovek prema mestima tj uslovima na vodi dodje to toga šta mu je tačno potrebno, nema tu strogih pravila. Naravno treba saslušati i savete kolega, uvek može da se čuje nešto pametno i barem podstakne na razmišljanje ako ništa drugo.

alex_vzd

Citat: djukic ns poslato 22 Januar 2020, 13:15:42
To veze sa fiderom nema  :lol:
..nema.. :huh:Tamo od 26:28 koji monofil koristi za osnovu i predvez. Jedino ako ovo nije feeder ribolov.

Zmaj Strasni

Covek ciljno peca mrenu na  brzoj vodi gde je druga obala na 20 m. Naravno da ce koristiti deblji. Ima li smisla pecati deveriku na Dunavu na 30-80 metara sa tako debelim? U cemu je je tu car onda?

djukic ns

Stavi ti druze najbolje 0.50,nikad ne znas kad moze som da naleti  :lol: :lol: :lol:

alex_vzd

 :ok:...naučićeš, ima vremena.

andricbranislav

Citat: djukic ns poslato 22 Januar 2020, 13:15:42
Kakav bre osnovni 0.30 za fider i predvez 0.25 :lol:
To veze sa fiderom nema  :lol:

Đuka, ako si pecao na Kasapskoj ili na Crnom viru onda valjda znaš da je minimalni dozvoljeni najlon 0,25. Ili nema pecanja...


Sent from my iPhone using Tapatalk

dragance

Na crnom viru pecam sa 0.22 godinama, ne trazi mi niko deblji, za kasapsku znam da mora 0.25

andricbranislav

Treba, ja idem u subotu, posebno mi je par puta pomenuo da je minimum 0,25...


Sent from my iPhone using Tapatalk

dragance

Jel ti nekad neko merio debljinu najlona tamo?

andricbranislav

Nemam pojam brate. Tako mi je rekao ovaj danas. Pitao je na šta pecam. Kad sam rekao na Feeder rekao mi je minimum 0,25. Ne verujem da baš mere debljinu najlona. Ne znam ni kako bi izmerili.
A nije mi nikad ni na jednoj vodi ni pribor gledao, a kamoli proveravao najlon.


Sent from my iPhone using Tapatalk