Kako pravilno namotati monofil na špulni

Započeo Keltan, 29 Jun 2010, 01:11:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Keltan

Nacitao sam se mali milion nacina, neki bace kotur u praznu kantu i motaju na spulu, neki u punu vode, neki ga puste na pod da seta po sobi  :huh: i jos mnogo nacina...

Kako je ispravno namotati monofil na spulni?  :question:

BORKO.hr

Meni to obavi trgovac u radnji, gdje kupujem, na svom stroju... :thumbup:
Tko pjeva, zlo ne misli !

Keltan

Odlicno,ali kod mene nema ni prodavnica.. a tek  stroj  :huh:

maverick

a u kantu sa vodom , nema ti druge ili da za sat vremena napravis stroj za namatanje...

Keltan

Ovaj stroj,dali je bas i pametno na njega namotati nulon i pletenice? Na Shimano sa SSO sistemom mozda da.Ali na Daiwe koje nemaju beskrajni vijak...jok.ja sam improvizovao stroj na busilici  :huh: i namotao PP 80 lb na spulni.Ali jednom prilikom kad sam ispustio celu strunu sa spulne ( da proverim koji sam to nulon dole stavio  :lol:) kad sam onda masinicom motao nazad ostala mi  oko 20-30-tak metara strune visak  :eek:
How to Spool a Jigging Reel The Japanese Way

maverick


juzba

Mislim da je najbolje kad mašinica sama namota  :ok:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

Keltan

Naravno,masina mota namotaj do namotaj,spulna (bar na mojoj daiwi) mota unakrsno,namotaji su jedan preko drugi..tako dosta manje stane na spulni...i eto problem.Nego oko teme malo,jedan  jedini nacin je ispravno namotati nulon na spulni pomoci masinice.A to je pravilno preneti ''memoriju'' nulona koju ima na kalem na spulni....kakva kofa..voda i neznam sta(to sam citao na neke forume,zato sam i temu otvorio) .Nije dzaba DAM koture radio ovako kao na slike..Sa jedne strane obod je sestougao a sa druge okrugao...Kad namotavamo kotur treba da ''lezi'' na pod na sestougaonik a da nulon izlazi sa druge strane...naravno obavezno kroz jedna karika provucen,krpa u ruke i motaj... Probajte samo obratno   :lol: :lol: i ima da iskoci ko feder napolje   :rolleyes: smiley033


Olovo

ja isto na patos ako nema ko da mi drzi  malo pritegnutu da sa distance namatam preko stapa..a onda to sa rezeervnom spulnom obavim jos 2-3 puta sa jedne na drugu spulnu i nema da neslozi


Odo krečit šljive.

UCHA

Moj nachin motanja monofila mada ga retko koristim je: kalem navuchem na oblu drsku drvene varjache,uzmem donji deo stapa sa masinicom (normalno zavezem pochetak na spulnu),sednem na stolicu, varjacha sa koturom izmedju noznih prstiju, najlon-monofil kroz vel. sprovodnik pa izmedju prstiju  i zzzzz,tako nema uvrtanja.
Samo smudjevi promašuju, ja ne

Vladimir

Tako je Učo, i ja koristim sličnu tehniku, samo što dam nekom od ukućana da pridržavaju kalem kroz koji je provučena olovka, ostalo sve isto ko kod tebe i nema problema. Kad moram sam da motam pustim kalem da skače po podu, najlon između prstiju i teraj. Al moram da ti čestitam na domišljatosti, nikad mi nije palo na pamet da pridržavam kotur nožnim prstima.  :clap2:
Zbogom Kikindo...

UCHA

OK, ali NEJE  dobro  :cheesy:  da kalem skache po podu, mora da stoji vertikalnoi da se okrece kao tochak, ako lezhi na podu u odmotavanju pravi spiralnu putanju ili rastegnuta opruga. Zato ga ja motam onako, jer posle retko pravi ptichje gnezdo( da ne odemo u  smiley035 )
Samo smudjevi promašuju, ja ne

pikemanJokerKM

Ja lepo protnem jedno drvo kroz monofil,dam nekom da mi drzi i ja motam...lepo ga slaze...tako da jos nisam imao problema sto se toga tice  :no: :takoje:

Keltan

Citat: UCHA poslato 03 Jul 2010, 14:33:54
OK, ali NEJE  dobro  :cheesy:  da kalem skache po podu, mora da stoji vertikalnoi da se okrece kao tochak, ako lezhi na podu u odmotavanju pravi spiralnu putanju ili rastegnuta opruga. Zato ga ja motam onako, jer posle retko pravi ptichje gnezdo( da ne odemo u  smiley035 )
Tako je UCHA,samo si zaboravijo da napomenes je mnogo VAZNO sa koje strane izlazi monofil..sa gornje ili sa donje strane kotura... :thumbup:
I kad je kotur  postavljen na osovini kako sto kaze UCHA,je isto vazno dali sa gornje strane odmotava ili sa donje.... da bi ispravno preneo memoriju  na spulni smiley033

Teme sličnog naslova (10)