IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Meteo

Vremenski uslovi kao faktor uspešnosti ribolova

(1/7) > >>

rajko tehnium:
Bilo bi zanimljivo da naši ribolovci iznesu svoja iskustva kako određeni vremenski uslovi: vetar,
kiša, sneg, sunce, magla, vazdušni pritisak, itd... utiču na rezultate u ribolovu.
Strani specijalizovani ribolovački časopisi puni su tih iskustava i svake godine se dopunjuju novim saznanjima.
Iznošenjem domaćih iskustava mogli bismo videti da li ima nekih odstupanja po tim elementima za koje bismo mogli reći da su karakteristika naših prostora.

maverick:
vodjene dnevnika uveliko doprinosi tome da se kroz vrijeme izvuku neki zakljuci...na odredjenim vodostajima idem na odredjena mjesta..u porastu idem na neka druga...ali mislim da ti nitko ovako nemoze napamet reci sta je najbolje za tvoju vodu...svoju vodu moras pratiti sam i uciti sve o njoj...slusati vecerima sta se dogadja, svaki zubor preko grane ili kamena...treba vremena da se to poslozi na svoje mjesto.....
dosra ribolovaca kaze kako danas nisam ulovio ribu..a ne pita se zasto je neki dan uopce ulovio i pamti tad pojedinosti vezane za meteo uvjete

orka:
ima jedan faktor,jako bitan,a rajko ga nije naveo,a malo ribolovaca na to obraca paznju,a to je temperatura vode.plicaci se brze greju,ali se i brze hlade,a to su mesta do 2-3m dubine(uslovno receno),dubine se sporije greju,ali se i sporije hlade.vecina riba su najaktivnije u ishrani kada je temperatura vode od 15-23,24 stepena,naravno postoje izuzeci.ispod i preko toga se znatno smanjuje aktivnost vecine vrsta.
s proleca forsiram plicake,a s jesini i zimi vece dubine.leti je riba uglavnom u dubini preko dana,kada su velike vrucine,i visoka temperatura vode,dok nocu izlazi na plicake,u potrazi za hranom.
od ostalih parametara,koji su dosta relativni,dobar preduslov je stabilan pritisak u granicama normale,i vetar zapadni i jugozapadni,po kojima se u proseku ostavaruju najbolji ulovi.kada je voda ko staklo ,bez vetra,bude raznih situacija,i ovako i onako,ali se dosta puta desi da vetar i talasi pokrenu ribu.u svakom slucaju vaznost meteo uslova je bitna,ali je rad ribe usko povezan i sa drugim faktorima,koje odredjuje sama specificnost doticne nam vode.

Cope021:
Juče pun mesec kao tepsija.Košava se na trenutak smirila i bilo je moguće vvarati na mestu gde sam proteklih dana imao po dva tri smuđa na trvistere.I kolege koje su pecale pored mene su imale ulova.Sinoć ni da pipne.Niko ništa ??!!??

ellesar:
Najvise volim kad na miran dan malo zaduva vetar,pa namreska vodu blago.
Zasto?Svetlost najbolje prolazi kroz vodu kad je ova mirna,ovi mali talasici maltene potpuno odseku svaku svetlost i voda je u nekom stanju kao i uvece cim zadje sunce. Odlicno za varalicare,bucov poludi,a generalno sva riba pocne bolje da grize.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju