Vodostaj Dunava

Započeo pikeman, 02 Avgust 2008, 00:18:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

pikeman



zankiki

videćemo danas šta piše.... mislim da apdejtuju oko 11

neko pije od sreće, neko pije od tuge, a ja pijem od juče...

twister011

Citat: Sax poslato 14 Februar 2012, 20:40:52
Sta mislite,hoce li bitivanredne odbrane od poplava kad se sav ovaj sneg i led pocnu topiti??
Paaa, verovatno ce nam se mrestiti po kucama. Bar onima cije kuce nisu po brdima.

Košava

Da..  ne popularan odgovor, ali bez poplave je nemoguce da se ovo zavrsi. :grin: Dunav je zasut i plitak voda koju on treba da prihvati nema gde nego u sirinu.  :huh: 

rašo

Mogla bi bit poplava ali i ne mora. naime u Slivu Dunava u srednjoj Europi nema toliko snijega koliko ima kod nas. Ukoliko se otopi prvo ovaj nizinski pa tek onaj iz alpskog područja mogli bi proći sa vodom do jaja, ali bez poplave.
Kad mu nađeš dnevni boravak ne znači da si mu našao i trpezariju

twister011

Najgore je to sto ce morati da primi vodu sa svakog santimetra svoga toka. Retko kada je priliv tako ravnomeran. Donji tok koji treba najvise da primi, vec ce biti popunjen, po celom toku led, ne znam sta da mislim :no:
Volim proleca sa puno vode, ali ovo nece valjati :help:

Posto je Rasova poruka kucana kad i moja, iskreno se nadam da ce on biti u pravu. Cinjenica je da u nizim predelima EU snega nema toliko. Ostaje samo da se ne desi kao poslednjih godina da po Alpima ne budu tako visoke temperature, vise nego u niziji :help:

Košava

Nas vodostaj interesuje naravno najvise zbog pecanja-mresta, a oni koji bi se tim pitanjem trebali ozbiljnije po zabaviti  na zalost ne haju dok nebude voda do grla. Sta hocu da kazem :question:  Kada bi se napravila procena za ovo stanje i preduzele mere zastite na vreme steta bi bila podnosljiva i daleko manja. Ceka se do momenta kada je vec kasno i onda se samo sleze ramenima, i pune novinski clanci o TV da i ne govorim. Koliko se samo imovine pokretne i nepokretne u propasti zbog ljudskog nemara i nebrige zna se koga. A ima i da pojedinci  inertno postupaju dok jedni sada pakuju stvari koje su bespotrebne na tavan  drugi se hvataju za glavu kada  iste plivaju u prizemlju. :grin: smiley033

Debeli Šef

razine podzemnih voda izuzetno su niske zbog višemjesečne suše a količine sniježnih padalina i nisu toliko velike da ih zemlja ne može progutati. snijeg koji je pao je suh i nije toliko bogat vodom kolika mu je zapremina, osjeti se to po lopati.  :cheesy:
problem bi predstavljale veće proljetne oborine u kombinaciji sa topljenjem snijega ili ledena poplava za koju prava opasnost tek dolazi zatopljenjem, porastom vodostaja i masovnim pokretanjem leda . ako ostane suho, bez novih oborina - sve 5. bit će i mrijesta.  :thumbup: [size=78%] [/size]

Zmaj Strasni

Dunav jos uvek pada 10 cm dnevno

zankiki

sreća dunav je trenutno nizak, akumulacije oko đerdapa iscrpljene ovih dana... mislim da ne mora biti nekih poplava uopšte, pogotovo ako naglo ne otopli svuda...

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/prognoza_voda.php

svuda pada i stagnira u novom sadu raste pola metra dnevno?

neko pije od sreće, neko pije od tuge, a ja pijem od juče...

milos92

ma cela evropa je zavejana ako krene talas toplote koji najavljuju nece moci dunav da primi svu tu kolicinu ovo kodnas neznam de ce sve otici kodmene ocekujemo nekih 1-1.5 da ce se dici jezero :) :takoje:

rašo

je Miloše cijela Europa je zametena, ali nisu ni sve rijeke u dunavskom slivu. Dunav se najmanje puni iz Njemačke i Austrije, a najviše Slovačka, Mađarska i pogotovo Češka gdje jedna Vltava napravi 20 % vode. na sreću taj dio Europe ima najmanje snijega i ne treba zaboravit da je svuda bila suša i da se trebaju napuniti silni kanali meanderi, ali i podzemne vode koje imaju veliki utjecaj na razinu vodotoka.
Kad mu nađeš dnevni boravak ne znači da si mu našao i trpezariju

Zmaj Strasni

Sneg je dosta suv i nema toliko zapreminu vode koliko izgleda na prvi pogled

twister011

Ima ce je vec od danas :sad:

dushann

Citat: Zmaj Strasni poslato 15 Februar 2012, 11:57:52
Sneg je dosta suv i nema toliko zapreminu vode koliko izgleda na prvi pogled

I ja kontam ovako :takoje:
Paprikaš je gotov onda kad ga pojedem!!!

Teme sličnog naslova (10)