IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Meteo

VETROVI koji duvaju na našim prostorima...

(1/5) > >>

Vasa:
Otvorio sam ovu temu da malo prodiskutujemo.
Koji vetrovi duvaju kod Vas?
Koje jacine?

Košava je jugoistočni vetar, koji duva sa Karpata. Donosi suvo i hladno vreme i ima veliki uticaj na lokalnu klimu. Najčešće duva tokom jeseni i zime. Udari vetra mogu dostizati brzinu i do 130 km/h, mada se prosečna brzina vetra kreće između 25 i 45 km/h. Zabeležene su i tople košave. Oseća se na severu do Subotice, na jugu do Niša a na zapadu do Šida. Nastaje kada je visok vazdušni pritisak nad Ukrajinom, a nizak nad zapadnim Sredozemljem. Najjača je na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Severac,hladan i suv vetar koji dolazi sa severa,iz Mađarske,verovatno,kao skup vetrova koji duvaju sa Tatre i istočnih obronaka Alpa.Duva,uglavnom,u Vojvodini.

Zapadni(ne znam narodno ime ovog vetra,ukoliko neko zna,neka mi javi) hladan i relativno vlažan vetar.Dolazi sa bosanskih planina.Duva zapadnom Srbijom i ponekad dolazi do Pomoravlja ili Savom do južnog Srema i Beograda.

Moravac,hladan i suv vetar koji duva sa severa dolinom Velike i Južne Morave.Predstavlja,zapravo,skup ova prethodna tri vetra.Ulazi rečnim dolinama i po više desetina kilometara istočno i zapadno.

Južni vetar,u narodu poznat i kao Jugovina ili Jug,topao i suv(ređe vlažan) vetar.Duva dolinom Južne i Velike Morave sve do Vojvodine.Gotovo isključivo se javlja za vreme trajanja talasa sa Bliskog istoka.

Jugozapadni vetar(ne znam narodno ime),topao(vrlo retko hladan) i vlažan vetar.Dolazi sa Jadranskog mora i duva u jugozapadnoj Srbiji,nekad do Pomoravlja.

milos92:
kod mene kosava razbija da ne poverujes razapeo jutros ja najlon da prekrijem drva i uhvatim sve 4 ivice kad je duno vetar bacio me 5 m sigurno  :sad:

TopMix:
Vaso, ako te zanima kako koji vetar utice na uspeh u ribolovu, iskusni ribolovci kazu da su vetrovi severnih pravaca uglavnom losi za pecanje, a kosava u nekim periodima zna da bude vrlo povoljan vetar, posebno za smudja i sarana. Oni umereniji, juzni i zapadni, uglavnom ne smataju.
Svakako da uvek treba imati u vidu i sve ostale hidrometeoroloske faktore koji mogu biti u raznim medjusobnim kombinacijama i koji manje ili vise uticu na uspeh ili neuspeh u ribolovu. 

Vasa:
Kod mene stari ribari kazu, kad duva severac ni koza mleko ne daje,a kamoli da riba radi :lol:
Kad sam otvorio ovu temu, mislio sam da svako od nas napise sta zna o vetrovima,koji vetrovi duvaju na njihovom podrucju itd.

TopMix:
OK.
U Novom Sadu i okolini duvaju vetrovi sa svih strana sveta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju