IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Meteo

Uticaj zemljotresa na povlačenje ribe

(1/8) > >>

Sp1tF1re:
Sve vise na forumu primecujem dosta tekstova vukova koji se sa vode vracaju bez ulova, cast pojedincima. Juce u jutarnjem programu primetim diskusiju o uticaju zemljotresa na ponasanje ribe i zalbe alasa kako su im od zemljotresa u Kraljevu i ovih stalnih dodatnih smirivanja tla mreze praznije, ne upecaju kako se jedan zali ni 2-3 kg ribe po izlasku. Spominjano je i neko 6 culo koje samo riba ima gde predoseti opasnost i bezi u sklonista dubljeg priobalja, rupe, granje, trave i sl.
Zna li neko nesto vise o ovom fenomenu.  smiley033

tićo:
Ja sam isto jutros čuo na jutarnjem programu o ovom uticaju zemljotresa na ribe, nema sumnje da zemljotres ima uticaja na ponašanje riba kao i na većinu životinja samo u kom procentu  :huh:

TopMix:
Ribe su cudo i nikad se ne moze sa 100% tacnosti utvrditi njihovo ponasanje pod raznim uticajima.
Bas onih dana kad je drmalo Kraljevo, bio sam na Tisi i u momentu kad sam posmatrao sonar, sva riba je bila negde na sredini reke i to u gornjoj polovini. E da l je to zbog zemljotresa ili zbog neceg drugog, ja ne bi znao da odgovorim. Sledecih dana, dok se tlo jos uvek smirivalo, riba se vratila na svoje uobicajene pozicije, blize dnu i oko prepreka, ali krupan saran se nije javljao na udicu...Prosle subote, u svanuce, da l se tlo smirilo, il se riba navikla, ne znam, ali sva je bila na povrsini, kuvalo je na sve strane i to zato sto je voda bila u znatnom porastu...

Sp1tF1re:
Juce je recimo o5 drmalo i to 2x ona to mora osetiti,i verovatno predoseca te promene

rajko tehnium:
Davno,pre 20-tak godina, bio sam na godišnjem odmoru u Kladovu kada je bio zemljotres u Italiji i tada su mi se stari alasi sa Dunava žalili kako je tih dana riba jako slabo radila na Dunavu.Oni su mi pričali kako riba oseti i najmanje vibracije tla-koje ni jedan seizmički aparat ne može da registruje,mnogo pre glavnog udara..Tada,pričali su mi oni,kod riba do punog izražaja dolazi njihova prva životna potreba a to je njihova sigurnost koja u drugi plan stavlja sve ostale njihove životne potrebe npr.potrebu za hranjenjem,i one se se upravo tako i ponašaju.Normalnom životu vraćaju se 3-5 dana po potpunom smirivanju tla.E,sada koliko je to istina bilo bi veoma interesantno da nam kažu svi oni koju bolje i više prate život i ishranu riba(npr.ihtiolozi i svi ostali).
Pozdrav i hvala!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju