avatar_Djole

Sezonska prognoza vremena

Započeo Djole, 13 Oktobar 2008, 17:44:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Djole

Evo vam SEZONSKA PROGNOZA VREMENA Republičkog Hidrometeorološkog zavoda SrbijeA evo kakva je mesečna prognoza vremena za Beograd i širu okolinu:


orka

pa oni ne mogu da pogode za dva dana unapred, a kamoli mesec unapred ili za cak celu sezonu :rlol:pratio sam te prognoze par godina unazad, i mogu reci da bude skoro uvek suprotno od onoga sto napisu :smiley:

ossa

je.iga orka, daj ti neki predlog ,ili sajt s prognozom, meni izgleda ova đoletova pouzdano, ako imaš bolju daj !  :ok: :shocked: :eek:  :takoje:  :question:  :bye:
Hej, haj baš nas brige...

orka

na zalost bolja verovatno ne postoji,odnosno tacnija,a te mesecne nisu ama bas ni malo pouzdane,o sezonskim da ne govorim.ja koristim iskljucivo petodnevnu na republickom hidrometeroloskom zavodu koja je dosta pouzdana, ali i na njoj dosta cesto menjaju prognozu za 4 i 5 dan,tako da ispada da se bas sa nekom sigurnoscu mozes pouzdati samo u onu za 2-3 dana unapred

Bigash


Djole

Evo vam onda  desetodnevna prognoza za Beograd, od drugog autora, pa vi uporedite i procenite ko bolje "pogađa".  smiley039 smiley098 smiley024

somborski lala

evo jednog odlicnog linka za prognozu vremena. za kolege iz hrvatske ima opcija, a za nas je interesantna onima koji smo blize granici sa HU.postoji opcija aktuelnog kretanja oblaka, radarski prikaz, prognoza unapred par dana sa prikazom .....
http://www.idokep.hu/   smiley033

dushann

Kako kažu prognoze od nedelje dolazi hladnije vreme pa će se i kederi polako izgubiti i spremajte se na smudja polako :cheesy:
Paprikaš je gotov onda kad ga pojedem!!!

Zmaj Strasni


slawisa

Pa na toj adresi interesantno,u vecini slucajeva promasili su kad je u pitanju prognoza vremena

jugov

Citat: Zmaj Strasni poslato 08 Oktobar 2009, 23:54:34
Prema mesecnoj prognozi sutra kisa:
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/novisad.php

Prema dnevnoj i nedeljnoj suncano:
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/index.php

na ovim adresam odavno ne gledam vreme, uvek su u suprotnosti jedna drugoj.  :shocked: :no: :veryangry:
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

Djole

Pa dobro, ne treba od njih očekivati čudo. Ono prvo ti je 30-dnevna prognoza, dakle nekakva realna očekivanja, izgledi vremena ...
Ne možeš ni ti od njih očekivati da bukvalno predskažu budućnost. :no:  Prognoza je rađena, kao i svuda u svetu, korišćenjem istih prognostičkih metoda koje su već priznate u naučnom svetu. Imaš ulazne parametre (koje RHMZ dobija iz zemlje ali i iz inostranstva, iz drugih HM službi), formule koje se koriste svuda u svetu i računare koji to izračunavaju. Na kraju je stvar u tome kako će ko vizuelno to da prikaže. E tu se HM službe razlikuju i tu dolazi do izražaja mašta, znanje i umeće.
smiley039 smiley098 smiley024
Danas sateliti snimaju sve što je potrebno, tako da uglavnom nema omaški jer svi raspolažu istim podacima (umrežena je cela Evropa i ceo Svet), ali ipak treba prognozirati za mesec dana unapred ... a to i nije baš jednostavno.

Zex

Prema prst prognozi Kamenka Katica sutra ce biti mestimicno sa povremenim do umereno ...
Ploviti se mora

Djole

Da li stvarno neko misli da je jednostavno napraviti "šestomesečnu" prognozu kao što je ova, na primer:

http://www.hidmet.sr.gov.yu/ciril/prognoza/sezona.php
slawisa

Kako pogadjaju stvarno nije jednostavno,kada sam isao na godisnji pisalo je da su 5 zadnjih dana jula izuzetno kisovita i uz jaku grmljavinu,a ono 35-40 stepeni.Doduse promenili su malo sa zakasnjenjem.Nemaju pojma i kao da ne znaju da koriste ni internet pa da kopiraju lepo. :rlol: