Sistemi slaganja monofila-struna kod mašinica, koji je najbolji?

Započeo ibanezi, 08 Mart 2016, 21:42:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Moram da napišem jednu ispravku u mojim prethodnim postovima. Radi se o tome da sam ređanje strune sa dve brzine pogrešno nazvao "Varispeed" sistem. Međutim to je pogrešno. Varispeed je nešto drugo a oscilvanje-ređanje strune sa dve brzine se, po Shimanovoj terminologiji, bukvalno zove isto tako samo na engleskom "2 Speed Oscillation".
Na grešku me je naveo jedan pročitan tekst  koji govori o sistemu sa "Varijabilnom Brzinom Osciilovanja" (Variable Speed oscillation) pa me je to navelo da ovo izjednačim sa skraćenicom VariSpeed, što je u Shimanovoj terminologiji nešto drugo.

Spojene poruke: 13 Mart 2016, 10:02:25

Šta bi još bila razlika između "S" sistema i Wormshafta?
Ako pogledamo mehaničke šeme oscilatornih sistema, kod Wormshafta i kod "S", možemo da uočimo to da je kod Worma tanjirasti zupčanik, za neku meru, više opterećen nego kod "S". Jer kod worma i oscilator i rotor se napajaju preko tanjira dok kod "S" to nije slučaj. Kod "S" sistema, oscilator se napaja direktno sa vratila tanjirastog zupčanika, a preko malog zupčanika.

A ima još nešto interesantno, kod "S" sistema Zeebaasa..

U principu, što manje zupčanika u prenosu, to manji gubici na trenju. S tim u vezi, uočite sistem prenosa snage sa ručice na "S" oscilator, na šemi kod Zeebaas mašinica, i razliku u odnosu na ostale. Može se uočiti to da se kod Zeebaasa, pin za pogon oscilatora nalazi već na tanjirastom zupčaniku i direktno pokreće oscilator, bez zupčastog prenosa kao posrednika, kao što je to uobičajeno kod većine "S" konstrukcija (sa posebnog zupčanika na vratilu pogona, na drugi zupčanik na kojem se tek nalazi pin za pogon oscilatora). Ovo ima za posledicu manje gubitke u sistemu oscilatora.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)