Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Mašinice => Temu započeo: limovac74 26 Jun 2012, 22:25:17

Naslov: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: limovac74 26 Jun 2012, 22:25:17
Krenuo bih od modernih verzija koje se najčešće koriste kod modernih mašinica. Obično su od metala ali ima i onih koje su miksovane (glavni deo je metalni a onaj širi do kućišta plastičan) ili čak i cele od plastike .Ove ručice imaju snage samo kod su u potpunosti od metala a totalno izbegavati modele totalno izrađene od plastike.Obično su jako slične ali ima i razlike.

Evo jedne koja čvrsto stoji u radnom položaju.

(https://i.postimg.cc/w937g43Z/Rucica-masinice-5.jpg)

ali u transportu landara pa mora dodatno da se obezbedi

(https://i.postimg.cc/6Wx3V9zx/Rucica-masinice-6.jpg)

Zatim model koji odlično stoji u radnom

(https://i.postimg.cc/VYCvbSqF/Rucica-masinice-8.jpg)

A takođe i u transportnom položaju

(https://i.postimg.cc/GrrtHmHk/Rucica-masinice-7.jpg)

Idemo na one koje se zavrću direkno u pogonski zupčanik.Evo kod Silstar ET 40 imamo takvu ručicu. Godinama je posedujem i nikakvog lufta nema čista petica  :thumbup: Radni položaj :

(https://i.postimg.cc/hv6FtDM1/Rucica-masinice-21.jpg)

Transportni . Tu je mana što u transportu mora da je skinem i da je stavim na sigurnom a prljavština može da uđe kroz taj otvor (prilikom skidanja ovakve ručice obavezno čvrsto držati rotor mašinice!).

(https://i.postimg.cc/Frx9j070/Rucica-masinice-20.jpg)

Kod ove mašinice ručica se ne mora skidati u transportu čak ne mora (mada je bolje )ni dodatno da se obezbeđuje . Jedan od mojih favorita  jer je snažna, a u transportu ne postoji nikakva mogućnost njenog oštećenja :thumbup:

(https://i.postimg.cc/KmKvdKHy/Rucica-masinice-9.jpg)

(https://i.postimg.cc/Qsbt5ZTv/Rucica-masinice-10.jpg)

Jedna malko čudnija ručica,ne zavrće se u pogonski zupčanik nego u njegov istureni spoljni deo .Ovo je Silstar ET 35. Čvrsto stoji u transportu iako je deo sa navojem dosta kratak i mogao je biti duži ,ali godine rada i dalje je ručica ista i bez oštećenja pa dobija pozitivnu ocenu .Radni položaj:

(https://i.postimg.cc/cdj6H7nH/Rucica-masinice-3.jpg)

I transportni (opet mana što mora da se skine pa u "đep" i opet problemi sa ulaskom prašine,takođe levaci mogu da zaborave na ovu mašinicu.

(https://i.postimg.cc/QxzNFsVP/Rucica-masinice-4.jpg)

Ručica na preklop (90 stepeni u odnosu na osu ručice).Čvrsto stoji i u transportnom i u radnom položaju.Dobra i zahvalna.

(https://i.postimg.cc/37Kr3fc1/Rucica-masinice-14.jpg)

(https://i.postimg.cc/VkMw5Cxr/Rucica-masinice-15.jpg)

Brzo sklopive ručice (obaranje isto na 90 stepeni u odnosu na osu ručice).I ovaj oblik ručice je danas dosta zastupljen ,može da se pojavi luft na samoj ručici a s druge strane ne mora stalno da se zavrće i odvrće poklopac sa navojem za stezanje ručice pa je mala mogućnost da se on ošteti

(https://i.postimg.cc/TRg23zx7/Rucica-masinice-16.jpg)

Ta ista Robinsonka u transportom (obavezno osuguranje u transportu odnosno vezivanje za štap)

(https://i.postimg.cc/2ryzZbmB/Rucica-masinice-17.jpg)

Isto takva kod Banaxa

(https://i.postimg.cc/Ykbr0fcH/Rucica-masinice-18.jpg)

(https://i.postimg.cc/0P49dk2X/Rucica-masinice-19.jpg)

Kod nje su Korejanci direkno zavrnuli šraf sa navojem u ručici a čep je- samo čep.Odlično rešenje  :clap2:

(https://i.postimg.cc/d1WPgmyX/Rucica-masinice-22.jpg)

Dupla ručica je moj favorit kad treba brzo reagovati .Kod Shimanovih mašinica je odlično urađena.Odlično stoji u radnom položaju i još bolje u transportom .Odlična ručica  :thumbup:

(https://i.postimg.cc/1s3zr70X/Rucica-masinice-12.jpg)

(https://i.postimg.cc/BJdQsqrP/Rucica-masinice-13.jpg)

Koji su vaši favoriti  :question: Normalno ako neko poseduje još koji oblik nije na odmet  smiley276
Naslov: Odg: Ručice - oblici ,mane i vrline
Poruka od: srdjanpn 26 Jun 2012, 22:43:24
niti je odvijam,sklapam,vezujem,a iskreno kad kupujem masinu bas i ne obracam mnogo paznje na rucicu.jednom godisnje je odvijem kad rasturam i podmazujem pribor,i nisu mi jasni ljudi koji to odvijaju i zavijaju na svakom pecanju i gube iste tom prilikom.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: limovac74 26 Jun 2012, 22:48:29
Ko varaličari i nosi jedan štap nema ni potrebe ni osnova za skidanje i preklapanje ručica  :takoje:
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: VooDoo_Chile 27 Jun 2012, 10:13:46
Limovac, koja je ono crvena mašina, jel neki Koreanac?
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: limovac74 27 Jun 2012, 10:38:12
Evo je jedna lepa ručica godine rada su dokaz njenog kvaliteta na DAM Quick-u CBi 50. Odlično stoji u radnom položaju bez imalo lufta na samom "prelomu" ručice ,a ručica stoji čvrsto u transportu prelama se u pravcu ose ručice ali pod uglom od nekih 45 stepeni.Ova ručica kod ove mašinice je odlična ali sama mašinica ima mane ( pogonski sklop je jak ali kućište ne pritiska dovoljno dobro taj radni mehanizam pa sam je dorađivao...).

(https://i.postimg.cc/ZYT5gV1f/Rucica-masinice-2.jpg)

Transportna verzija..

(https://i.postimg.cc/2r01pNjn/Rucica-masinice-1.jpg)


P.S. VooDoo_Chile  :takoje: jedna strašno dobra makina .

Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Keltan 15 Novembar 2012, 15:44:15
Ko varaličari i nosi jedan štap nema ni potrebe ni osnova za skidanje i preklapanje ručica  :takoje:
Masinice koliko vidim na slikama ,uopste  ne skidas sa stapa kod transporta ? Rucice  . ..  .ako se sklapa za transport najcesce u takav mehanizam ima i dosta lufta  ili se bzo pojavi  :smiley:
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: slob 25 Januar 2016, 21:44:11
Da malo oživimo staru temu.
Šta se podrazumeva pod “luft u/na ručici”? Mrdate ručicu a ona ima luft.
Ja nešto više nisam siguran šta bi to moglo tačno da bude. Zašto nisam siguran? Zato što ručicu možeš da “mrdaš” na razne načine, u različitom smeru i po različitim osama-pravcima.

Ako je ručica čvrsto spojena sa osovinom pogonskog zupčanika, jedan od luftova koji je moguć je, kada se ručica potiskuje ili izvlači, u pravcu ose pogonske osovine. Pri tom se tanjirasti zupčanik (ako je on u pitanju a najčešće jeste) približava ili odvaja od piniona.
Drugi luft je praktično luft u zupcima zupčastog prenosa a manifestuje se kada se rotor čvrsto drži u mestu a ručicom “klima” napred nazad. Ovaj luft zavisi i od prethodno pomenutog lufta jer će zavisiti i od toga da li je tanjir bliže ili dalje od piniona, pa će tako i ovaj luft biti veći ili manji.
Treći luft može da se uoči mrdanjem korena-baze ručice levo-desno ili gore dole, odnosno upravno na osu osovine tanjira. Ovaj luft pokazuje luft u ležajevima osovine tanjirastog zupčaniaka.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi1194.photobucket.com%2Falbums%2Faa373%2Fslobslob%2FLuft%2520ruice_zps594lhb6m.png&hash=d242c92fa0134d56e4d2e63acf06a9c902d505d6)
Četvrti luft se spominje kod različitih načina montaže ručice na osovinu; ušrafljivanjem/našrafljivanmjem ručice na osovinu pogona  ili šestougaona osovina koja prolazi kroz osovinu pogonskog zupčanika.

I peti luft je onaj koji može da postoji zbog raznih načina preklapanja ručice, radi transporta.

Kad neko govori o luftu u ručice neke mašinice on gotovo uvek kaže samo to da ručica ima ili nema lufta, a iz predhodnog je jasno da luftovi mogu da budu razni, zbog raznih uzroka, i kao takvi takođe sa različitim mogućim posledicama.
Dakle, na koji luft misle oni koji samo kažu: “ručica ima ili nema luft”?
I kakve su posledice pojedinih vrsta luftova ručice? Upotrebne i posledice na trajnost-povećano habanje.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: ibanezi 25 Januar 2016, 22:43:20
Za mene je luft u ručici samo u 2 slučaja. Kad klima tu gde se preklapa ili kad ima praznog hoda pre nego što pokrene pogonski zupčanik. To se dešava na mašinicama gde 6ugaona osovina ručice ulazi u osovinu tanjira. Lošije mašinice taj luft imaju u startu, bolje ga dobijaju vremenom. Luft kada se tanjir odvaja od piniona nije luft u ručici nego luft između ta 2 dela pogonskog sklopa, a koji se manifestuje klimanjem ručice. Napominjem da mali stepen tolerancije mora da postoji koji omogućava pravilan i tih rad, i taj mali stepen se manifestuje malim jedva primetnim klimanjem ručice. Takvu mašinicu nazivamo "utegnuta". Veći stepen tolerancije uzrokuje veće klimanje, i mašinica što god je "neutegnutija" ima grublji rad sa šumovima, primetnim mlevenjem, krckanjem.... Isto važi za luft u ležajevima. Dakle to nisu luftovi u ručici, nego ih samo preko ručice primećujemo.
 Moja Abu orra sx 30 nikada neće dobiti luft u ručici. Uvrće se u pogon. Uz to ručica je rezana iz jednog komada i ne preklapa se. Malo nezgodnije za transport, jer je jedini način skidanje ručice i rizik da se ona izgubi, ali retko kada se ukazuje potreba da transport baš zahteva skidanje- meni još nije trebalo tako nešto. Tako da je to rešenje bez rizika od pojave lufta u ručici. Što se tiče luftova koji nisu u ručici, ali se manifestuju na ručici, pa da ne grešim dušu- Nije Orra utegnuta k'o Stela, ima malo više klimanja. Taman kao sve druge mašinice iz cenovne grupe- otprilike je stepen utegnutosti kao recimo na Šimanovom nijansu skupljem Tehnijumu.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: slob 26 Januar 2016, 10:52:48
Citat
Za mene je luft u ručici samo u 2 slučaja. Kad klima tu gde se preklapa ili kad ima praznog hoda pre nego što pokrene pogonski zupčanik. To se dešava na mašinicama gde 6ugaona osovina ručice ulazi u osovinu tanjira
.

Sa prvim bih se potpuno složio a sa drugim baš i ne.
U pravu si kada kažeš da su to pravi luftovi u ručici. Ostali luftovi su prisutni i onda kada je ručica skinuta, pa se može reći da se oni ustvari i ne odnose na ručicu.
Međutim znatan broj ribolovaca ih svrstava u lufove, u ili na ručici, čime se zaobilaze pravi uzroci lufta, a koji prikazuju ne kvalitet same ručice već kvalitet unutrašnjeg mehanizma.
Kada je ručica na ušrafljivanje ili našrafljivanje i nema preklop, onda ručica apsolutno nema luft i sva njena mrdanja, ukoliko postoje, su posledica unutrašnjih luftova, pa je onda, ako lufta ima,  potrebnno i napomenuti kakav je i u kom pravcu je postojeći luft. On tada ustvari ne pripada ručici i nije tako bezazlen kao što su bezazleni baš sami luftovi u ručici.

A šestougaona osovina ručice ne mora uvek da znači i to da će ona imati i  luft. Ilustracija šestougaone ručice, na donjim slikama, koja nema luft pokazuje kako je to postignuto. Mali štift na ručici upada u nazubljen kraj osovine pogonskog zupčanika i kada se zašrafi sa suprotne strane takva ručica ni malo ne mrda. Kao i da je ušrafljena. Ako bi materijali od kojih je sve to napravljeno bili dovoljno čvrsti, osovina ručice čak ne bi ni morala da bude ni šestougaona, mogla bi da bude i okrugla.

Luftovi u samoj ručici su u principu bezazleni i ne vidim zašto bi mnogo smetali osim onima koji su gadljivi na bilo kakvo mrdanje ručice. Uglavnom se takvi luftovi  bezpotrebno prenaglašavaju, a mislim da nemaju nikakvog uticaja na rad ribolovca i mašinice.
Važnija razlika u ručici koja se šrafi i one čija osovina prolazi kroz pogonsku osovinu nije u samoj ručici već čvrstoći pogonske osovine koja u prvom slučaju nije izbušena i time oslabljena. A osim toga, osovina sa šestougaonom rupom sigurno nije rezana-glodana iz punog materijala već je sigurno livena, što je svakako slabija varijanta i naročito zbog toga treba izbegavati šestougaone osovine ručica, ako se računa na što veću čvrstoću mehanizma.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffishing-test.pl%2Fft%2Ffoto%2Fkolowrotki%2Fairspace%2Fairspace017.jpg&hash=c4fca28229485dce02309c18022ba310e190834e)
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffishing-test.pl%2Fft%2Ffoto%2Fkolowrotki%2Fairspace%2Fairspace018.jpg&hash=131d058928b0b4d1cc4b4e9f4c920b3b6d71a877)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: ibanezi 26 Januar 2016, 15:35:11
 E, pa kad si me citirao, moraćeš da se složiš i sa drugim :lol: Jer ja nisam napšisao "to je obavezno kod svih mašinica sa 6ugaonom osovinom" ili "Svaka mašinica sa 6ugaonom...., Nego jednostavno  "To se dešava..." Može a ne mora. I to se dešava mnogo češće nego da ručica na toj osovini ostane čvrsto vezana za sva vremena. Napisao sam i "lošije mašinice taj luft imaju u startu, bolje ga dobijaju vremenom". Najbolje mašinice sa takvim rešenjem pa još sa dodatkom kakav si prikazao na slici, verovatno ne dobiju nikad. A ako sprega izneđu tanjira i piniona ima više tolerancije, ručica se klima bez obzira na spregu ručice i zupčanika. Ono što mi nikada neće biti jasno je zašto sad samo kvalitetnije mašinice uglavnom iz najviših cenovnih grupa, uz par izuzetaka kao Slamer, Orra i još poneka imaju to rešenje sa ušrafljivanjem. Mnogi to povezuju sa kvalitetom pogonskog zupčanika, ali sećam se da su nekada i mašinice iz najnižih cenovnih grupa imale to rešenje. 6ugaona osovina nije postojala kao rešenje, ručica se ušrafljivala i u najjeftinije mašinice sa tanjirom od običnog špialtera. I ti tanjiri nisu pucali. Pogledajmo samo Limovčev Sillstar ET. Odlična mašinica, ali zaista iz donje Silstarove grupe ima ručicu koja se šrafi. Zašto je uopšte počela da se primenjuje 6ugaona osovina? Zar je urezivanje navoja u tanjir i navoja na osovinicu ručice zaista toliko skuplje rešenje od izrade 6ugaone osovine ručice?
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: srdjanpn 26 Januar 2016, 15:43:51
Kad bi neko napravio a ti kupio masinicu za 30eu sa rucicom koja se srafi i sa biksnama od bronze umesto lagera od 100kom za 1euro,ona bi trajala 30god i ti nebi kupovao-menjao za druge,ta firma bi propala kao sto su propale DAM,ABU,,,,zato se prave kako se prave,prve godine su savrsene,druge klimaju po malo,trece su vec za zamenu.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: DDj 26 Januar 2016, 15:44:34
Postoji razlika u oslanjanju rucice osovine. Kod sestougaone osovine koja prolazi celom duzinom tela masinice oslanjanje je u dve tacke i opterecenje se prenosi na telo masinice. Kod usrafljivanja je u pitanju nepovoljnije konzolno oslanjanje i deo opterecenja se prenosi na pogonski zupcanik.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: slob 26 Januar 2016, 17:03:50
DDj,
Izvini, možda i nisam dovoljno upućen. Zar i kod šrafljene ručice osovina tanjira ne prolazi kroz kućište i ima takođe oslonac na obe strane?
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: DDj 26 Januar 2016, 18:38:37
Da ima, ima. Onako iz glave, bez ikakve analize, ucinilo mi se da je raspored opterecenja povoljniji za rucicu koja ima zasebnu osovinu koja prolazi kroz telo masinice i ima oslonac na oba kraja. Trebalo bi o tome malo bolje razmisliti.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Fugu 24 Februar 2016, 20:24:26
Treba mi pomoć, posedujem trabucco supercast xt9 masinicu,
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi66.tinypic.com%2Frigox2.jpg&hash=21483115fb2c64a29ded57d649b829cd5f6546f7)

Problem je sa ručicom, pukao je plastični navoj, dal je kvalitet loš ili sam ja to uspeo nekako da polomim?
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi68.tinypic.com%2F65x1k6.jpg&hash=32ca2322ac234d6ef66dc7f417cf53210d64bb86)

Takođe pukao je deo unutar ručice. Prva slika je originalna ručica, sa tim delom.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi67.tinypic.com%2F2r267g2.jpg&hash=15dda6b68247453c89b8b1c5c38a83efaef88f93)

Ova slika prikazuje ručicu bez tog dela.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi65.tinypic.com%2F34qo7bo.jpg&hash=26e60c76e7d5e1c20784f53c3c122a30e7d14d5b)
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi63.tinypic.com%2F262vbxc.jpg&hash=010452a9ff690ae4cb63f26f5e0f03b7dcbeaf11)

Da li postoji mogućnost da se naruči negde kompletna ručica ili je jedino rešenje odneti kod Rihtera da nešto nabudži (živim u Novom Sadu)

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi66.tinypic.com%2F11v5tf4.jpg&hash=8e53ff717de0e5bd0e575d030234fea0647f4cc4)

Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Dva vuka 24 Februar 2016, 21:08:42
Puko ko trabuko  :smiley:
Odnesi to Bati da ti nabudži nešto . Uostalom, ceo nam je život budženje  :cool:
Pazi samo da ne z.hebe anti vibro system  :cheesy:
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: ibanezi 24 Februar 2016, 23:15:48
 Mislim da od mnogo mašinica pasuje komplet ručica i da nije mnogo problematično naći. Fabrika koja radi za Trabuko, sigurno radi taj model za još vazda naručioca, ai ručica se pravi za više modela a ne samo taj. Na pr ručica od Zaubera pasuje ne samo za klonove, nego za još 4-5 Rajobija (Aplauz, Ekusima, Ksenos....) i njihove klonove. Sve u svemu za bar 20ak mašinica. Uz malo truda naći će se i ručica i zavrtanj za drugu stranu kompletni.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: specialized 24 Februar 2016, 23:39:46
Mislim da odgovara rucici sa masinice Formax carpmaster. Skoro pa iste masinice,ako ne i identicne.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.formaxstore.com%2Fimages%2Fproducts%2Fbig%2F6121.jpg&hash=13dc98f54a0e78a4ef919a3a477f1cbd57af90ca)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: limovac74 11 Septembar 2017, 22:59:58
Brzoskidajuća ručica.

(https://s26.postimg.cc/4kift3r09/ruci.jpg)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vuk sa beljanice 07 Oktobar 2018, 00:23:02
Da malo oživimo staru temu.
Šta se podrazumeva pod “luft u/na ručici”? Mrdate ručicu a ona ima luft.
Ja nešto više nisam siguran šta bi to moglo tačno da bude. Zašto nisam siguran? Zato što ručicu možeš da “mrdaš” na razne načine, u različitom smeru i po različitim osama-pravcima.

Ako je ručica čvrsto spojena sa osovinom pogonskog zupčanika, jedan od luftova koji je moguć je, kada se ručica potiskuje ili izvlači, u pravcu ose pogonske osovine. Pri tom se tanjirasti zupčanik (ako je on u pitanju a najčešće jeste) približava ili odvaja od piniona.
Drugi luft je praktično luft u zupcima zupčastog prenosa a manifestuje se kada se rotor čvrsto drži u mestu a ručicom “klima” napred nazad. Ovaj luft zavisi i od prethodno pomenutog lufta jer će zavisiti i od toga da li je tanjir bliže ili dalje od piniona, pa će tako i ovaj luft biti veći ili manji.
Treći luft može da se uoči mrdanjem korena-baze ručice levo-desno ili gore dole, odnosno upravno na osu osovine tanjira. Ovaj luft pokazuje luft u ležajevima osovine tanjirastog zupčaniaka.
(http://i1194.photobucket.com/albums/aa373/slobslob/Luft%20ruice_zps594lhb6m.png)
Četvrti luft se spominje kod različitih načina montaže ručice na osovinu; ušrafljivanjem/našrafljivanmjem ručice na osovinu pogona  ili šestougaona osovina koja prolazi kroz osovinu pogonskog zupčanika.

I peti luft je onaj koji može da postoji zbog raznih načina preklapanja ručice, radi transporta.

Kad neko govori o luftu u ručice neke mašinice on gotovo uvek kaže samo to da ručica ima ili nema lufta, a iz predhodnog je jasno da luftovi mogu da budu razni, zbog raznih uzroka, i kao takvi takođe sa različitim mogućim posledicama.
Dakle, na koji luft misle oni koji samo kažu: “ručica ima ili nema luft”?
I kakve su posledice pojedinih vrsta luftova ručice? Upotrebne i posledice na trajnost-povećano habanje.

Upravo ovde pomenuti treci luft sam primetio na skoro nabavljenoj masinici Silstar LX kod koje se rucica srafi u pogonski zupcanik. Koren rucice se nakon pritezanja pomera gore dole u odnosu na osu tanjira. Masinica je (bar prema recima prodavca) kao nova, tj nije koriscena, iskreno i nema tragova koriscenja na njoj pa bi onda po tome problem bio fabricki jer lezajevi nisu bili izlozeni velikoj eksploataciji da bi se u njima kao posledica toga javio luft ili mozda gresim. U svakom slucaju koliko je ovaj luft poguban po sam mehanizam i buduci rad masinice i koje bi resenje bilo ovog problema sem zamene lezajeva na pogonskom zupcaniku?
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: d2d 07 Oktobar 2018, 02:11:38
Ne mora da znaci da bi zamena ležajeva resila problem. Moze da se desi da sami ležajevi imaju slobodnog prostora u ležištima gde se nalaze, onda nije problem u njima, već u konstrukciji kućišta.
Pecaj sa njom i ne diraj ništa. Ako se vremenom luft poveća, onda traži rešenje.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vradojicic 07 Oktobar 2018, 10:10:54
D2D ti je lepo rekao. Tu zamena lezajeva ne resava problem. Ako je to toliko osetno resava se dodavanjem mikro bakarnih podloski, sa jedne ili druge strane pogonskog zupcanika pazeci da uzubljenje pogonskog ostane dobro...
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Germina 07 Oktobar 2018, 10:37:26
Ja bi najpre taj problem rešio u startu pre nego što stradaju zupci na zupčanicima ili se pojede osovina na pogonskom. Ako su ležajevi loši jednostavno ih zameni a ako oni imaju zazor u svojim ležištima malo  Loctita rešava slučaj  :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=riTo3zwyIaU
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vuk sa beljanice 07 Oktobar 2018, 11:07:16
To me i brine, da ne strada sam mehanizam, jer pri motanju nije uravnotezen zvuk i oseti se u nekim polozajima promena pri motanju. Ovo je neki super lepak, bar kod nas sto se prodaje pod tim imenom?Ne mora da znaci da bi zamena ležajeva resila problem. Moze da se desi da sami ležajevi imaju slobodnog prostora u ležištima gde se nalaze, onda nije problem u njima, već u konstrukciji kućišta.
Pecaj sa njom i ne diraj ništa. Ako se vremenom luft poveća, onda traži rešenje.

Oseti se pri motanju da ima lufta, aha, znaci da je moguce i do kucista samog fabricki, sad mi pada na pamet da i pogresni lezajevi stavljeni, manje velicine, ko ce ga znati ili je prodavac muvao nesto sa masinicom.


D2D ti je lepo rekao. Tu zamena lezajeva ne resava problem. Ako je to toliko osetno resava se dodavanjem mikro bakarnih podloski, sa jedne ili druge strane pogonskog zupcanika pazeci da uzubljenje pogonskog ostane dobro...

Nisam je jos otvorio dok se ne informisem o svemu, a i cekam odgovor prodavca na ovaj problem, cisto da znam na cemu sam.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Germina 07 Oktobar 2018, 11:24:21
Nije baš to super lepak kakav je poznat većini iz trgovina, u pitanju je specijalna smesa za zaptivanje zazora ...

LOCTITE 603 visoka čvrstoća, trpi ulje

Idealan za učvršćivanje zatvarača cilindričnih delova sa manjim zazorom
Za upotrebu na cilindričnim delovima gde je temeljno odmašćivanje nemoguće
Posebno pogodan za učvršćivanje ležajeva

Tehnički podaci

Zazor: Do 0,1 mm
Opseg radne temperature: -55° C do +150° C
Vreme očvršćavanja na čeliku: 8 min.
Veličine pakovanja: 10ml    1300din,

Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vradojicic 07 Oktobar 2018, 13:48:26
Dobra stvar, resavao sam zazor na osovini pogonskog zupcanika na jednom Techniumu 1000 FA pre 3, 4 godine. Teflonska biksna je godinama pojela zupcanik, kad sam stavio lezaj umesto nje, on je zvakao pa sam ovim resavao.
Ta masina mora da se otvori, ocisti, podnaze i vidi zasto ima luft. Ne ocekuj mikrone lufta sa Stelle na masini od 50e, npr... Sama izrada nije dovoljno precizna. Ali verovatno se moze nekom podloskicom uz ili bez zamene lezajeva dovesti u bolje stanje. Sve pod uslovom da nema ostecenja na zubima.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: glos 07 Oktobar 2018, 14:51:12
Bog te molovao, a ja danas razmišljam čime ispuniti ležište mini vijka koje se pojelo i sada vrti u prazno.
Kada eto vidim sada Loctite 603.
To ću da kupim, nanesem, uvrnem vijčić i ubrzo po uvrtanju odvrnem dok se potpuno ne stvrdne.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Batica 08 Oktobar 2018, 09:08:41
Za popunjavanje zazora kod rucice jako se dobro pokazao zilet za brijanje.
Ako nemas tanku podlosku, uzmes zilet, iseces mali krug resis problem.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: Germina 08 Oktobar 2018, 11:00:40
Bog te molovao, a ja danas razmišljam čime ispuniti ležište mini vijka koje se pojelo i sada vrti u prazno.
Kada eto vidim sada Loctite 603.
To ću da kupim, nanesem, uvrnem vijčić i ubrzo po uvrtanju odvrnem dok se potpuno ne stvrdne.

Za osiguravanje navoja koristi se Loctite 243  :wink:

(https://5.imimg.com/data5/YY/YB/MY-29932624/loctite-243-threadlocker-500x500.jpg)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: pikeman 12 Februar 2020, 18:08:15
Shimano Biomaster 4000FB - ručica se uvrće, na njoj je T knob. Transportni položaj je dobro rešen. :ok:

(https://i.postimg.cc/V6jQkQpx/Shimano-Biomaster-rucica-masinice-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/BZBfW3xD/Shimano-Biomaster-rucica-masinice-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/6QvFMxW8/Shimano-Biomaster-rucica-masinice-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/QC0zFXby/Shimano-Biomaster-rucica-masinice-4.jpg)

(https://i.postimg.cc/L8qWsFZx/Shimano-Biomaster-rucica-masinice-5.jpg)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vradojicic 12 Februar 2020, 21:20:58
Jeste, bombona.
I mnogo dobra masina,celokupno.
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: glos 14 Decembar 2020, 20:09:27
Ima li ljeka kada se pojavi izražen luft - pokret, kao na slici br. 1


(https://i.postimg.cc/1RnZrTQz/oie-transparent.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/XNR6H8jk/Picture-001.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/CLbTWqdT/Picture-002.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: vradojicic 15 Decembar 2020, 09:00:30
Ima, nanovo nitovanje malo debljom nitnom...
Naslov: Odg: Ručice - oblici, mane i vrline
Poruka od: glos 15 Decembar 2020, 09:44:51
E odlično, thx.
Nije ništa ozbiljno niti ugrožava funkciju, samo je ono naguravanje dovelo do labavljenja, što je neodbranjivo osim ako je ručka na uvrtanje, ali i tada bi se stres sigurno prenjeo na kuglični, što bi duže potrajalo dok se ne uoči i osjeti, ali bi se sigurno na kraju javilo.

Neću dirati ali dobro je znati da se može intervenisati.