Mašina za feeder

Započeo sumadinac, 08 Jul 2009, 21:31:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Grof1204

Rivercraft Method koju sam ja gledao u radnji nije dozvoljavala vise od 3 klika.
Prilicno 'robotski', cak i za moje shvatanje metod pecanja.
Ne ulazim radi li to savrseno ili ne, jer je nemam.
Ali eto, ako je Formax ponudio i drugu opciju , onda je to super.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Saša

Kome bude trebala klasična kočnica, potrudićemo se da imamo i opruge koje idu u stezače špulni (ili čak kompletne stezače). Mislim da smo već diskutovali o tome.
Bass mi je opsesija...

ibanezi

Kao neko ko ima 4 Šimana iz daleko viših klasa, posle sad već dovoljne minutaže sa Riverkraft metodom, mogu reći da je to sjajna mašinica, pogotovo sa cenom koju sam platio jesenas na Crni petak. Na kočnicu se treba malo navići i onda nuje uopšte tako loša kao što u prvi mah izgleda.

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

DDj

I meni se na prvi pogled u radnji masinica ucinila sasvim dobra, ono sto daje za novac koji kosta deluje da je odlicna. Tako sam i napisao. Tu su i pohvale kolega koji je koriste i nemam nikakvih sumnji u to.

Ali, isto kao i Grofu, Rivercraft Method koju sam ja gledao u radnji nije dozvoljavala vise od 3 medju klika, siguran sam. Ne 5-6 kako Vlada kaze. Nije ni bitno da precizno utvrdjujemo. Mnogo malo za ikakvo preciznije podesavanje za koriscenje tankih najlona. Nije nemoguce, ali meni malo problematicno. Hajde, ovo je metod, ali i obican Rivercraft ima istu kocnicu. Uz to, kolegama koji pecaju sarana taj QD nesto i znaci, u ribolovu bele ribe malo, bar meni nije ni potreban. A moze da udati i nesto vece, ne samo 300-400 grama skobalj, pa da stap sve odradi sam. Radije bih imao normalnu kocnicu ili QD sa nesto vecim opsegom, recimo pola kruga.

Mislim da bi varijanta sa tako modifikovanom kocnicom bila mnogo prihvatljivija sirem krugu korisnika. Ne bih imao nikakav problem da odmah kupim par komada. Verujem da ce Formax, kao firma koja slusa sta korisnici kazu, imati i tu modifikovanu verziju, kako Sasa kaze.

I na kraju i pohvala za Formax. Konacno imaju 3-4 dobra, za nase uslove vrlo upotrebljiva multiplikatora . Posebno bih istakao Revo Ike i Revo Winch, odlicni multici za nase vode. Cena jeste primetno visa nego u Zapadnoj Evropi, ali je to verujem posledica toga da smo van EU, valjda tako mora. Ali, ovo je van teme, ne bih vise o tome.





Saša

Svaka QD kočnica koja ima karbonske diskove (pa tako i ona u Rivercraftu) je za nijansu kraća (kraći hod) i tvrđa nego ona sa filcanim diskovima jer nema šta više da se sabija jer su karbonski diskovi tvrdi, ali je zato takva kočnica nenadmašna kod dužih drilova i uopšte kod ujednačenosti drila (otpuštanja strune). A da ne pričamo koliko je bolja kod baš dugih drilova.
Bass mi je opsesija...

DDj

Veoma tacno. Nisam ulazio dublje u tu temu, ali bi se mozda dalo nesto uciniti sa korakom navoja, umesto sa normalnim, ici sa super finim korakom recimo. Time bi se dobio duzi hod.

vradojicic

Mene karbon lamele nisu odusevile u ribolovu bolonjezima i u fideru bele ribe...
Daleko su finije za podesavanje spulne sa filcanim podloskama na svim mojim Shimano masinama.
Brze krenu, siri je opseg podesavanja...
Karbon lamele su bolje za varalicarenje...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

DDj

Filcana kocnica je finija, ujednacenija, laksa za pokretanje, ali sa manjim radnim opsegom. To je jedan od razloga sto je Shimano uporno i trvdoglavo forsirao svoju "dartanijum" filcanu kocnicu na nekim svojim flagship modelima multiplikatora koliko do juce. Calcutta TE koju sam koristio je imala takvu kocnicu, takvu ima i 2016 Calcutta Conquest koju sada koristim. Ali je konacno odustao.

Filcane kocnice nisu postojane, znaju da se pod vecim opterecenjem jednostavno vremenom dezintegrisu, raspadaju pa cak i "zapale" pod ekstremnim opterecenjima u morskom ribolovu. Otvarao sam Calcutta TE, video svojim ocima. Mora da se odrzavaju, neki preporucuju i redovno nauljivanje. Jos uvek su pogodne i dobre za mala opterecenja.

Karbonske nose znatno veca opterecenja, odlicne su i tokom duzih drilova. Ravnomerne su u svom radnom opsegu ako su kvalitetno odradjene. Pouzdane su, ne zahtevaju neko posebno odrzavanje sem eventualno povremenog ciscenja. Sada su i oni multici koji su imali filcane kocnice sa karbonskim kocnicama.

vradojicic

Apsolutno se slazem.
Znas kakvo je plovkarenje bolonjezom kod nas. Ribe do 2 i po, 3kg...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

artist78

Cao ljudi,da li neko zna gde ima povoljno da se kupi masina shimano ultegra ci4+ 5500 xtc ja skupio 200 eura medjutim slabo je gde ima osim u regularnoj prodaji gde joj je cena 32000 34000 gledao na Ku...empr....em ali je trnutno niko nema ...puff,sta raditi?:)

vradojicic

Ili cekaj ili kupi Shimano Bulls eye 5050...
U odnosu na Ultegru dodje malo bolja, jer ima bolju, tj. najbolju mogucu zicu preklopnika koja je iz jednog dela na prelazu na vodjicu, ali ima i manji prenos koji je na njoj 4.3 te namotava 84cm u okretu. Meni licni tih 15cm strune manje nisu bitan faktor a na rucici nece osecati nista zbog prenosa.
Vizuelno mi je lepsa od Ultegre.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

glos

Ali je tanka, što ne volim.
Ni ona šuplja debela ( air bail ), ne valja, već samo debela puna žica, koja ako je pritom i iz jednog djela, ima sve.
Baš sam sada čitajući recenziju Saragose SW - A 2021 primjetio kako je opisan spoj i sve, ali ta krucijalna stvar oko težine - debljine izostavljena.
ZOV

laki22

I meni tih 15cm nije bilo bitno, pošto sam imao daiwu match winner 3012 što je uvlačila isto 84 cm. I onda kupim prestona što uvlači 95cm a iste snage i skontam koliko mi znaci...

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk


vradojicic

Glos, ovo je apsolutno najbolja zica preklopnika na svetu... Ubedljivo. Uopste nije tanka, jaka je, cvrsta...

Laki, ta Daiwa koju si imao uvlacila je deklarisano 79cm, a realno nekih 75, 76cm. I opet nije ni to malo.
Imam Castizm 25 QD koji uvlaci realnih 95cm i Freams 4000A koji uvlaci 85cm realnih.
Na pecanju, nista mi tih 10cm realno ne donosi, ni meni ni velikoj vecini ribolovaca. To je svega 6 okreta masinicom vise za neku prosecnu daljinu od 50m.
Artist 78 peca samo na Dunavu, hranilice 100-150gr i mnogo ce mu vise znaciti da lagano izvlaci 150gr nego sto ce 7, 8 puta manje namotati.
I pomenuta Ultegra ima obilje snage, ali ako ne moze da je nabavi za tih 200, 210 evra, sta ce onda...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Teme sličnog naslova (10)