Mašina za feeder

Započeo sumadinac, 08 Jul 2009, 21:31:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

laki22

Citat: Goachild poslato 16 Novembar 2017, 08:34:12
Лаки, па ти рече да не може да вуче хранилице од 30 грама? :huh: :cheesy:  И мени се то дешавало кад промашим неколико спроводника!  :lol:
Шалу на страну, морао сам да је удомим тад.  :sad:

nije isto vuci 30 gr kaveza i 30 gr methoda koji je kao camac  :cheesy:
za komercijale, gde hranilica odmah izroni i gde treba brzo privlaciti method, je idealna

alex_vzd

Slažem se sa konstatacijom da se u light i medium feederu može naći solidnih mašinica po razumnim i prihvatljivim cijenama a koje će odraditi posao.
Međutim i tu treba kod odabira mašinica povesti računa o nizu stvari. Npr. neko ko lovi sa fider štapovim 90-gramcima i hranilicama od 30-40gr vel.M, može takav ribolov odraditi i sa mašinicom vel. 30-00/35-00 uz upotrebu tanjih najlona i vaditi relativni krupnu ribu.
Ja, na Dravi gdje lovim sa 90-gramcen i hranilicama 30-40gr to nemogu odraditi sa mašinicom 30/35. Nema šanse..može ona biti Shimano, Daiwa ili bilo koji drugi "super" brend. I to ne zbog veličine ribe već zbog drugih stvari.

*trava..zabacim 30gr hranilicu na 40-tak metara i kod izvlačenja, vučem nju i naviljak trave. Pa kad tome dodate koliko puta se to desi tokom ribolova u danu, pa koliko dana u godini.
*školjke..za osnovni najlon se zakači školjka ne veća od nokta na palcu ali se drži na kamenu veličine otvorene šake. Pa tako x puta.
Možda će u datom trenutku bolje posao odraditi neka kineska.. JaoPao..mašinica ali veća ,nego bilo koja Shimano, Daiwa i sl. u vel.30 pa da košta i 500E.
Ja sam par godina na svom 90-gramcu imao Robinson GraviteX 504.."plastik fantastik"..bože moj..ali odradila je posao.

Kad je u pitanju "teški" fider gdje se radi o otežanjima 100+ grama priča se dodatno usložava.
-da li je isto, mašinicom vaditi 100+gr na nekom uređenom "karpodromu" gdje je voda mira i ne pretjerano duboka i tom istom mašinicom vaditi takvo otežanje iz dublje i brze riječne  vode
-da li je isto ako mašinica izvlači takvo otežanje par puta tokom ribolova u danu ili to mora raditi nekoliko desetaka puta možda i 100.
-kako će se ponašati preklopnik mašinice ako ga šamarate par puta ili ako ga šamarate desetine puta...i da ne najbajam dalje.

Grof1204

A ja bih dodao kada se radi o 150gr+ otezanjima prica postaje jos slozenija iliti prelazi u glavobolju, e onda trava koja se tu kaci na hranilicu, kao i skoljke postaju najmanji problem hehe
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Ad fines

ja kada motam 150g kaveznu iz 10m duboke vode sa 50m daljine, a to radim punom brzinom da ne bih gubio predveze i hranilice na kamen i krs uz put, najlon cvili a masinica da moze, plakala bi  :rolleyes:

alex_vzd

Citat: Ad fines poslato 18 Novembar 2017, 16:00:26
ja kada motam 150g kaveznu iz 10m duboke vode sa 50m daljine

Na tom tragu i jesam pisao u svom prethodnom postu. Dakle, ti ne motaš "bila kakvih" 150gr. Motaš 150- gramsku kaveznu hranilicu. Ako je ona četvrtasta, njen hidrodinamični oblik ravan je O. Otpor koji pruža je.. smiley199. K tome, motaš je sa daljine od 50m i dubine od 10m a ne sa npr. daljine od 15m i dubine 3m. Ako to još radiš, kontra matice..dobije se "noćna mora" za mašinicu.
Stoga, mislim da  ribolovac kod odabira mašinice mora voditi računa prvenstveno o ovakvim  pitanjima. Pitanjima, koji to "izazovi" stoje pred mašinicom a ne se fokusirati isključivo na pitanje brenda i cjenovnog razreda.



 

dragan2006

To se ublažije tako što se laganim potezima štapa na gore odiže sama hranaja blankom a mašinom se samo primotava i tako dok se ne digne ceo sistem na površinu.Čuvajte opremu koliko god je moguće! :wink:
Viđao sam na Dunavu,Savi i Tisi neke sivonje koje motaju kao sumanuti a posle verovatno kukaju kako im vrhunske mašine riknjavaju posle par pecanja...nisu to parabolici i olova sa kratkim sistemima! :smiley:

Dva vuka

Tako je Draganče . Kada se uđe u taj ritam - odizanje blanka, pa namotavanje , sistem ne kači dno , a itekako čuvamo mašinicu  :takoje:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

dragan2006

Tako je 2W, onda može i neki Šimano na XXXheavy feeder :lol:
Šalim se stari,pozdrav smiley033

Grof1204

Citat: dragan2006 poslato 18 Novembar 2017, 18:57:32
Viđao sam na Dunavu,Savi i Tisi neke sivonje koje motaju kao sumanuti a posle verovatno kukaju kako im vrhunske mašine riknjavaju posle par pecanja...nisu to parabolici i olova sa kratkim sistemima! :smiley:

Pazi Dule ili ja nema treceg  :cheesy:

Shimano ima interesantnih modela za xh fazon,pikirao sam Ultigricu 5500 ci4+ (sta god ovo znacilo)  pa cemo posle testa videti da li je bolje da odizemo  blankom ili motamo ludacki.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

dragan2006

Nisam vas sigurno video, tj tebe na delu a Duleta ne poznajem lično ali bih ga prepoznao na vodi 100%. :smiley:
Svako radi kako mu se hoće,naravno, ali istina je da se mnogo čuva mašina na taj način! :wink:

Ad fines

jbt kako se ja toga nisam setio da "dzigujem" hranilicom,  cek da vidim....   mozda zato sto onda ne bih stigao na vreme da odignem sistem pre nego sto bude imao bliski kontakt trece vrste sa stablom izmedju nas, ili mozda zato sto bi ga pri takvom motanju voda odnela previse nizvodno pa bi opet zavrsio sistem u drugom stablu...  A mozda i sto dubina naglo se smanjuje pa se mora odici sitem sto pre gore da ne bi zavrsio u kamenu, ili na nekoj grani koja viri iz kamena...  ili sto nizvodno isplicava i krupne su stene pa se opet ne sme dozvoliti da sistem brza voda odnese nizvodno jer opet odeee sistem.  Kako izgleda vadjenje ribe, bolje da ne objasnjavam. Ali po ovome sto pisete jasno mi je da nikada niste pecali na takvim mestima. Zato moja masina mora da bude kvalitetna i odgovarajucih performansi. Citiracu Grofa posle nekoliko zajednickih pecanja: "Ovde stvarno mora dobra masinica". Sta mislite sto hoce tu Ultegru? A uzeo je i Prestona kao mog pre neki dan.  Stap moze da posluzi bilo koja motka, a masina ne.

milosma

Da li neko moze da mi preporuci masinicu za ovaj stap Garbolino Challenger 3.9 , 75 – 150 gr.(i slicne stapove). Cilj je svakako da se izvuce maksimum sto se daljine izbacaja tice.Cena negde do 10.000 din. Hvala unapred.

dragan2006

Zavisi od pristupa, ako ćeš klasično imaš da biraš kolko hoćeš,prelistaj ovih 70 strana a ako ćeš kao Ad spremi bar još 7- 10 crvenih! :lol:


Pa dobro Ad, rekoh da tebe nisam video jer ne pecam na takvim mestima,niti planiram...
Ovi koje sam video su to radili na mestima gde sam ja tako pecao,što znači da su i oni mogli a nisu! :rolleyes:

Ad fines

da, ali tu onda idu lake hranilice, a to nije problem, jedino ako ne idu sa bas malim masinicama, sto je po meni na feederu samo limitirajuci faktor

Grof1204

Jaka, duboka voda, negostoljubivi tereni, kao sto rece kolega alex_vzd unapred treba znati kakvi izazovi cekaju opremu i ribolovca.
:rolleyes:
definicija je sledeca: snaga koja odlikuje jake morske varalicarske masine,(nizi prenos,pozeljan i sto veci namotaj okretom rucice),podnosljiva-adekvatna tezina same masine, zatim spulna siroka i plitka radi sto boljeg i lakseg zabacaja, kocnica fina kao na bolonjez masini...line klip po mogucstvu okrugli metalni, ako ispunjava prethodne zahteve dolazi u obzir i obican bitno je da ne ostecuje najlon... :cheesy:
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Teme sličnog naslova (10)