Mali istorijat stacionarnih mašinica

Započeo pikeman, 29 Novembar 2017, 11:28:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Pojava stacionarnih mašinica datira od pre II Svetskog rata. Do tada su korištene rolne (najstariji model se može videti na jednoj slici koja se nalazi u Tokiju, iz XIV veka).

Nemačka firma DAM je prva iznela na tržište 1938. godine model ,,Quick Standard" (sl. 1.) To je bilo revolucionarno jer je stvorilo veće mogućnosti u izbačaju najlona, brže sakupljanje najlona i kontrolisano ispuštanje preko kočnice špulne. Sada je ribolovac mogao da zamara ribu i da je sigurnije dovede do sebe.

Mašinica je imala tanjirasti zupčanik sa kosim zubima, što joj je davalo pouzdanu snagu. Proizvodila se tridesetak godina. Izrađena je od kvalitetnog materijala. I danas ih ima u kompletu mnogih starih ribolovaca.

1939. godine DAM je napravio svoj drugi model pod imenom ,,Quick Junior" (sl. 2.) ,,Junior" se proizvodio do rata, zato je redak kod nas. Popravljao sam jedan pre 10. godina. Otac ribolovca koji ga poseduje kupio ga je od nemačkog vojnika 1943. Model na slici sam dobio od jednog prijatelja, mora da ima sličan istorijat.

DAM posle rata nastavlja proizvodnju modela ,,Quick Standard", širi program novim modelima sa pužnim zupčastim prenosom. Pojava ovog modela izazvala je veliko interesovanje ribolovaca širom sveta i krenuli su sa proizvodnjom mašinica. Mnogi od ovih modela, naročito mladi ribolovci, ne poznaju i ne znaju iz kojih država potiču. Stoga sam odlučio da ih predstavim u ovih desetak slika. Funkcionalnost se bitno ne razlikuje od DAMovog modela, više izgled. Ovo je delo nepoznatog majstora. Imao sam priliku da popravljam mali broj mašinica koje su naši majstori sebi napravili, ali verujte imali su smisla i ideja, to su unikati.


Autor teksta: Danilo Demko Richter
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010.
Preuzeto sa: sportskiribolov.co.rs


Teme sličnog naslova (10)