Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Copetić

S' obzirom na broj mojih izlazaka protivu soma ovo je i overkill svake potrebe. A kako je krenulo pitanje je kad će se okupati i u slanoj vodi. Al' aj', zlu ne trebalo.

Germina

Citat: ibanezi poslato 14 Decembar 2021, 18:32:14
Quantum cabo cp ptse ima sve o čemu pišete i vuče lako. Prenos 5,3 : 1 za model 50 sa težinom od oko 390 gr.
Tako je Ibanezi, provereno u praksi...ume samo ponekad da zamrsi pri prelasku sa teških na lakše varke i obratno.

Rap

Citat: Copetić poslato 14 Decembar 2021, 15:41:18
Nema te tune ili gofa koja savije rotor kao som. Nema tog peska i morske soli koja zađe u sklop i napravi haos kao medonosna Sava i Dunav. Greše ljudi pa je kupuju, šta im bi stvarno ne znam!?

Da je rotor kabast slažem se, to duguje svojoj plastici a nekompaktnost glomaznom pogonskom tanjiru.
Imas velika iskustva sa lovom Tune i Gofa?

Copetić

Vrlo ograničena, skoro kao i smisao za humor.

ibanezi

Citat: Germina poslato 14 Decembar 2021, 22:04:02
Tako je Ibanezi, provereno u praksi...ume samo ponekad da zamrsi pri prelasku sa teških na lakše varke i obratno.
Razumljivo. Koja neće pri takvom prelasku zamrsiti ako uzmemo u obzir da je namenjena da stoji na štapu za xhevi ribolov primereno debelim strunama? Takav komplet nije ni adekvatan za lake varalice, sporiji je let, zatezanje pri povlačenju je nedovoljno, pa je mršenje neminovno bilo kojom mašinicom. Mršenje je meni skoro uvek zasluga neadekvatnog štapa za varalicu koju sam stavio jer nije mogao da obezbedi dovoljno dobar pritisak na strunu. Struna koja obezbeđuje bezrizičan sledeći izbačaj ne sme biti ni pretegnuta za laku ni prelabava za tešku varku. Ako ne stoji tako i još se sa svakim sledećim izbačajem dodatno pogoršava, nema te mašinice koja neće umrsiti. Meni se to dešavalo najčešće kada posle eventualnog površinskog cuga i plivajućeg voblera krenem džigom. Teži i kompaktniji džig izleće strelovito i kad struna kreće sa kraja spulne jednostavno podvuče ispod labavih namotaja koje je prouzrokovalo povlačenje laganog voblera koji ne pravi neki otpor u vodi. I to  uglavnom MH štapovima, tanjim strunama i mašinicama koje se ne pominju na forumima kao neke mrsilice. Kako onda da ne zamrsi na XH štapu? Stekao sam naviku da kad isplaniram promenu, pri poslednjem privlačenju plitkoronca dodatno zatežem strunu kroz prste uz oprezniji prvi izbačaj džiga da bi sve leglo kako treba.
  Ovim ne branim Cabo. Osim nekoliko kratkih proba nemam veliko iskustvo i moji utisci su da je zaista jak, precizan i pouzdan, ali ako ne mrsi iz čista mira nego samo pri naglim promenama težina, onda je to najverovatnije mašinica koja ipak ne mrsi.
Naravno, pišem svoja neka zapažanja i razmišljanja na osnovu prethodno napisanih postova. Nije lična preporuka za kupovinu. Nemam svoju, samim tim ni veliko iskustvo sa njom, a ipak je to mašinica od oko 200E i ne želim na savesti nečiji eventualni za.eb smiley033

Copetić

Lakše je kad zabaciš i preklopiš da samo prstima zategneš strunu od mašinice ka vrhu štapa jednim kratkim pokretom ruke. Ne pravi problem otpor voblera pri povlačenju ka sebi nego nedostatak snage kad izlazi sa špulne, manja je tenzija strune u letu nego sa olovnom glavom - zato je taj prvi namotaj viška strune na špulnu najbitniji. Tu dole nastane karambol nepažnjom i na mnogo boljim mašinicama.

SlavkoR

Moje iskustvo je da je za masine za tezi ribolov presudno za prevenciju mrsenja da se struna bas bas cvrsto namota na spulnu kao i redovna provera rukom. Shimano i Daiwa su nekako tu uspeli da odskoce od drugih pa trpe razlicito zategnutu strunu tokom prezentacije varalica sto je najizrazenije kod morskih stikova i popera.

Cabo 60 sam pre dve godine pazario sebi za somolov kad sam je video kod drugara. On je nakon dobre somovske sezone gde je ko od sale vukla glavinjare od 100g po jakoj prolecnoj vodi probao na moru sa povrsincima i jako brzo je sahranio 300m strune zbog mrsenja usled mekano namotane strune i uticaja vetra.
Iz tog razloga meni jos uvek stoji u ormanu neupotrebljen.



Sent from my M2007J3SG using Tapatalk


ilija80

Citat: alehandro poslato 27 Oktobar 2021, 21:59:41
Kolege, u potrazi sam za mašinicom koja bi išla na UL štap Sakura Ionizer Finesse 2,13 m i tb. 0,5-7 gr. Trebalo bi da je lagana, da dobro slaže tanak najlon i da ima solidnu kočnicu. Gledao sam ryobi aplausse  2000 ali mi deluje nešto teža nego što bi trebalo. Isto tako se po forumu pominje i sedona, neki modeli daiwe i možda još neka. Nemam iskustva sa tim malim mašinama, moguće da postoji još modela od okume, abua, mitchela ili nekog drugog proizvođača. Ne bi to bilo puno pecanja, možda desetak puta godišnje. Budžet je oko 65-70 e. Svaka sugestija i predlog je dobrodošao.   
Daiwa Exceler lt 2000 je nešto što ja koristim za istu namenu. Preporuka!

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka


glos

Težim rotorom se doprinosi snazi role, efektom zamajca.
ZOV

Mare035

Jel koristio neko formax visage feeder masinu za varalicu? Ima siroku spulnu,ne tako duboku...trebala bi da lepo izbacuje,prenos 5,2...da li bi mrsila tanje konce? Iskustva,misljenja...ako zanemarimo ovo fider u njenom imenu mislim da moze imati siroku namenu i da nije samo pravljena za fider....imam 3000 velicinu novu,a ne bih da bacam novac ako bi ova mogla da posluzi.

Saša

Postoji i varaličarska verzija te mašinice, zove se Rivercraft Spin 35  :)



Može naravno i Visage da se koristi za varaličarenje, zašto da ne. :)
Bass mi je opsesija...

Sokan

Prvo veliko hvala svim kolegama na sugestijama. Odluka je pala na novog spherosa. Medjutim nova dilema je da li uzeti 6000 ili 8000...brine me ovih 450 gr kod 6000 velicine nekako mi deluje lagano za teski somolov. 8000 ima 700 gr. Sta uraditi sad...vise tezim ka 6000 ali tih 450 gr me zezaju. Pomoocc !!!  :smiley:

SlavkoR

Shimano 6000 nije velicina za teski somolov. Moze ali da mennjas svake sezone. Ja ni kod jednog proizvodjaca jos ne nadjoh laksu od 600g za teski somolov.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk


orka

Prvo da vidimo šta se podrazumeva pod teški somolov. Da li je to korišćenje teških varalica i koliko teških, i hvatanje nekih naših prosečnih somova do 20-30kg , ili korišćenje teških varalica i ciljano hvatanje somova od 20-30kg + kao recimo na Ebru .
U mnogome zavisi od toga šta i kako i koliko često će se ta mašinica koristiti i koliko će često biti opterećena sa somovima i kolikim.

Sokan

Ovako štap je Xzoga mastery 3m 150 gr...varalice koristim duple kasike, glavinjare od 30-50 gr...to je većinom u igri ali problem je taj sto soma varalicarim i po stajaćim vodama, dtd-u, Dunavu...znaci svaki mogući teren obilazim i različite vode, znam da bi onda bilo najpogodnije da za to imam dva kompleta, ali ne mogu trenutno. Ova Xzoga mi je bas univerzalna jer sa njom i male varalice bacam bez problema i osetim ih. Na nju bi 6000 išlo, ali eto imam tu neku barijeru u glavi da kad odem na teze terene i bude išla veća glavinjara 50+ da li će 6000 biti u problemu sa svojih 450 gr. Mislim ja kažem teži somolov, za mene je to ciljano jurenje somova po našim vodama. Težina masine za mene ne predstavlja problem zbog fizičkih predispozicija, ali ako ne moram tezu mašinu, ne moram. Za xzogu mastery 100h2 šta bi bolje bilo 6000 ili 8000?

Teme sličnog naslova (10)