Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vradojicic

Ajde sad, prosvetli nas, po ovom klipu, po cemu je Penn upotrebno bolji?
Ako se ne varam na snimku je Penn Slammer III 3500, jedini koji masom moze da se uzme u obzir...
Mnogo je manja masinica, mnogo manji zupcanik, pomocni zupcanik, osovina...
Telo mu je metalno, jedino to a Saragosi/Spherosu je stopa sa poklopcem...

Varalicare njom i soma, mladice, nisam cuo da imaju problema ni sa radom ni sa kocnicom ni sa vucom teskih varalica. Za Slammer III svi kazu da je na rucici nenormalan teret pri vuci, a to je glavna stvar za ribolovca. Kosta uz to 27000 u Formaxu. Sta u njemu vredi 230 evra, u toj velicini? Za velicinu je tezi 80 gr od konkurecnije.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

marina1983


vradojicic

Gledao ga i pre i sad, radio obe masine, pecao Saragosom 6000 SW.
Ti mi zato reci sta si primetio, da vidim i da uporedimo, ocigledno ti gledas drugim ocima.
Ali zaobidji pristrasnost prema Penn-u i crno-zlatnoj, samo me cinjenice zanimaju.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Citat: vradojicic poslato 14 Decembar 2021, 07:46:03
......... Za Slammer III svi kazu da je na rucici nenormalan teret pri vuci, a to je glavna stvar za ribolovca. ............

Šta u konstrukciji Penn-a, po tvom mišljenju, doprinosi manjoj vučnoj snazi, a koja je zaista od naročitog značaja kod težeg ribolova?

Prenosni odnos Penn-a je 6,2 a Saragose 5,7. Ali je zato špulna manjeg prečnika. Mada izgleda da je i ručica kraća, teško je pouzdano proceniti sa slike.
Ja bih rekao da je glavni uzrok manjoj vučnoj snazi prilično manji prečnik tanjirastog?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vradojicic

Prenosni odnos i duzina poluge rucice... Slammer ima manji ali tezi rotor.
Mislim da precnik pogonskog ima vise uticaj na trajnost, moment pri kurblanju, velicinu zuba...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

marina1983

Bas zato sam  i napisao ni po babu ni po stricevima . Kompletno metalno telo titanijumska osovina bolja kocnica . Uzmimo u obzir i velicine pomenutih masina . Licno sam pre za manje kabastu . Volim pen al ne okivam u zlato . Naravno da ima i boljih masinica . Ali licno sam za bilo kakvo pecanje soma iskljucivo za metal .
Da je suprotno stele bi bile plasticne.

Copetić

Nema te tune ili gofa koja savije rotor kao som. Nema tog peska i morske soli koja zađe u sklop i napravi haos kao medonosna Sava i Dunav. Greše ljudi pa je kupuju, šta im bi stvarno ne znam!?

Da je rotor kabast slažem se, to duguje svojoj plastici a nekompaktnost glomaznom pogonskom tanjiru.

orka

I nema tijeh somova kod nas koji će to da urade, na žalost. Nemam ništa protiv Penna, ali glavni razlog zašto nisu popularniji kod nas je visok prenosni odnos, pa onda težina.
Probao više puta na vodi teže varke sa nekim od modela Penna. Muka pecanje. Kao da se borim sa nevidljivim protivnikom. Iskreno ne znam šta bih radio sa njima da mi ih neko pokloni.
Sa druge strane i da se prave sa nižim prenosnim odnosima, opet ih ne bi koristio jer su teški i nemaju tako gladak rad kao shimano, pa i daiwa.

Copetić

Dobar drugar je uzeo ovakvog Slammer-a pre 2 i po godine. Prvi Penn da sam video iole pristojno složenu strunu. Odneo ga kod majstora jer nije lepo radila, rekao mu prodavac u NBG radnji da treba vremena da se razradi. Čika Peđa ju je malo poboljšao ali ovaj moj i dalje čeka da se mašina razradi.

Germina

Letos sam na vodi vrteo uporedo Penn Slammer III 3500 i Shimano Spheros SW5000...Spheros nije osećao sebilu od 40g dok se Slammer prilično mučio sa njom zbog prenosnog odnosa. Posavetovao sam kolegu da promeni originalnu Pennovu mast i proba neku drugu koja će malo ''razgušiti'' rad mašinice ali boljitka nije bilo i dalje. Slična priča je bila sa još dva Penn modela sa visokim prenosom.  smiley033

marina1983

Ranijih godina kao zaljubljenik u shimano ali sve srednje i nize klase sto sam koristio se raspalo posle 2 sezone .   Samo ako je sva  metalna dolazi u obzir u suprotnom ga moje oci videti nece.

slob

Ja bih na to dodao još i obavezno po dva kuglagera na glavnoj osovini i obavezno dva na pinionu. Ili bar da postoji mogućnost da se oni ugrade.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

 Quantum cabo cp ptse ima sve o čemu pišete i vuče lako. Prenos 5,3 : 1 za model 50 sa težinom od oko 390 gr.

Copetić

Stigla pa mogu valjda za godinu i kusur neki komentar iz prve ruke da ostavim.



Ovako na suvo deluje kao zver.

orka

Kako i da ne bude zver sa prenosom 4,6-1 . Ja sam imao stari model 5000sw pg koji je imao telo vel. 4000. Ovaj je prava 5000 - hiljadarka. Za teško varaličarenje protivu soma.
Da te dobro služi.  :ok: 

Teme sličnog naslova (10)