Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Germina

Neće to na vodi da legne na svoje ako se i u sobi bez otpora ne vrti kako treba....biće više štete nego koristi. Zato je najbolje u startu da se sanira sve što je moguće uz upgrade pojedinih delova mašinice  :wink:

slob

Ja bih rekao obavezno, mada je to ipak stvar ličnog opredelenja, neposedno posle kupovine nove mašinice, bez obzira na marku, treba uraditi tzv. "nulti servis". On nije skup a može da predupredi znatnu štetu.
Ako je potrebno; unaprediti konstrukciju dodavanjem kugličnih ležajeva, podesiti luftove i pošteno podmazati. Najčešće samo ovo poslednje. Sitnica koja može da udvostruči rok trajanja. :takoje:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Citat: vradojicic poslato 06 Maj 2019, 08:14:49
Slazem se i sa Srdjanom i sa Germinom...
Stella 2500/3000 koju ce neko da rabi sa glavinjarama od 50gr, nebitno kog je prenosa ce da prsne za godinu dana, ako uospte to moze da vuce.
To vec Batica bolje zna... Kao sto su mnogi rekli sto puta do sada, zna se sta je za sta, i koja je velicina cemu namenjena.
Ne peca se mladica ili som u jakoj vodi masinicom velicine 4000, ne moze, peca se masinama velicine 6000, njihove mase su od 450 do 600gr otprilike, pa ko moze da drzi, nek izvoli. Ko ne moze neka razvali neku 4000 za pola sezone.
masine velicine 2500/3000 po Shimanu su igracke za te stvari, njima je precnik pogonsko 27, 28mm, to je malo za to. Ali nisu ni namenjene tome, nego za plovak, lakse varalicarenje itd...
Uz to dodajte efikasnost tj. preciznost izrade sklopa, materijale, broj izlazaka na vodu...
Ja sam Technium MgS-om imao 100 celodnevnih plovkarenja godisnje, ostalim masinama tada do 50. Sada imam i dalje taj MgS, ali i Ultegru i Stradic... Kako da ih uporedim kada ove dve sada imaju ukupno 50 izlazaka na vodu.
Da me neko pita koja je bolja i trajnija, ne bih bas subjektivno mogao oceniti, ali ipak bih rekao Technium MgS. Isti je kao i prvog dana ali on je i nov imao neka drugacija resenja, vise lufta fabricki, rucicu koja se ne srafi itd... Tu su ove nove napredovoale drasticno, Shimano je spustio u klasu oko 100 evra i rucku koja je uvrce, i pogonski na 2 lezaja, pinjon na dva lezaja, worm, lezaj u vodjici (mislim na Ultegru)... Da li su materijali unutra istog kvaliteta kao na pomenutom Technium MgS-u (Twin FA)... Voleo bih da jesu ali mislim da nisu.
Jer nije taj Technium MgS dzabe kosta 200e, Twin FA oko 300 a Ultegra oko 100, Stradic FK 120, 130... Znaci da ima nesto jos. Jedan deo slagalice je proizvodnja koja je bila u Japanu a drugi deo su materijali, kvalitet, preciznost izrade itd...
A Srdjane, ako taj Spinfisher tesko okrece i na suvo, to ukazuje na pretegnutost sklopa, neka podloska na pogonskom je visak... Sretao sam se s tim kod Shimano Stradica FK. Da covek ne poveruje sta jednoj masini moze da uradi mikro podloska debljine desetog dela milimetra...
Nista od toga,jednostavno je takav sklop,veliki prenos,malo telo u odnosu na rotor i spulnu,kratka rucica,a takvih je danas 90% masina na trzistu,vise lice na mutante nego na masine.Takvi su i nasi prohtevi,ful metal ispod 300gr,da stane 300m 20-25 lb,kocnica 20kg,da je ispod 100eu i da traje 20god.Omladina nam se pali na te novotarije,uvoznici nam uvoze to sto im ''prolazi'',ovi najveci vise nemaju sta da izmisle nego svake godine dodaju jos po jedno slovo na istu masinu,a kad pogledas unutra jos uvek imaju plasticne biksne umesto lezaja.

vradojicic

A dobar lezaj na veliko kosta dolar... Pa ti vidi.
Ne razumem se u tu masinu, ali je smisleno sve sto kazes.
Ja cu sebi za soma, kog sve vise zelim da lovim, da kupim Spheros 5000/6000 SW. Malo da ga doradim u pocetku, dodavanjem 3 lezaja, olaksam promenom knoba za 15ak gr i ima sa nekih oko 450gr (sa punom spulnom) da mi sluzi i za teski feeder i za soma i mladicu.
Tu cu se vec osloniti na vas proverene vukove, da me uputite u tajne zanata...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Batica

Tu masinicu nema potrebe da preterno utezes.
Jaka, pouzdana, onako slaze, jedino su izbacaji nesto kraci u poredjenu sa masinicama iste velicine. Ako pecas iz camca ne bitno, sa obale kada treba izbacaj ume da nervira. To je krace 10-15m nije nesto preterana razlika.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka


Germina

I možda je bolje da pazari u veličini 6000 jer više uvlači po okretaju ručice pa će struna biti zategnutija i manje će da mrsi s obzirom na njeno slaganje koje nije baš idealno kako Batica veli  smiley033

vradojicic

Nije to neko utezanje, prvenstveno zamena biksne na desnoj strani pogonskog zupcanika lezajem i dodavanje 2 lezaja u knob...
Nista vise.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

pex

Slican mehanizam kao Socorro ali bolja makona. A Socorro slaze jako dobro, ne znam gde je problem sa Spherosom.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Batica

Moje zapazanje.
Sve je do kanapa.
Deblje i X4 50-60lb pe 4-5 slozi ok
Tanje X8 50lb #3 onako upakije.
Nije lose, ali nije za pohvalu.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

xerion

Posle dugo vaganja i propitivanja ipak sam se odlucio za ovo. smiley033  .


mabog

Poz svima.
Kupujem masinicu pa mi treba pomoc,da li neko ima iskustva sa ovim modelima:

-OKUMA CEYMAR XT FD CXT-30 – Dril 3kg / Prenos 5.0:1 / Kapacitet 200m 0.20mm / Težina 232g  i

-OKUMA PULZAR PZ-30a – Dril 6.2kg / Prenos 5.0:1 / Kapacitet 200m 0.20mm / Težina 232g.

Hvala na odgovoru.

Vuk Stefanovic

Pozdrav imam Awa-shima air iso 4000 masinicu. Kao pocetnik pitam jel ta masinica ok za varalicanje? Upatio bih je sa savage gear mpp2 stapom. Hvala unapred :)

marina1983


ibanezi

Awa Shima air iso 4000 je predviđena za varaličarenje, po ceni i specifikacijama uošte ne deluje neozbiljno i mislim da je pravi "tropar za sveca" to jest SG Mpp koji imaš.

Vuk Stefanovic

Hvala ibanezi na odgovoru! U ponedeljak idem po stap pa pravac na vodu  :takoje:

Teme sličnog naslova (10)