Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

jamal

Epa ajde posto ste nam napravili celu pometnju neka nam kazu strucnjaci ovako jednu stvar.

Ako imamo dve masinice identicne(isti materijali i sli.) sa najboljim resenjima jednu sa brzim i jednu sa sporim prenosom koja ce da bude dugotrajnija?

A gore je Vlada reko ako se ja mucim da okrenem rucicu ne znaci da se i masina muci.
Pa zasto bi se mucio i ja ili ona.
A nemoguce je da se i ona ne muci kad je kao pod rucnom. A stvarno to sa daiwom tdr  takve probleme uopste nisam imao.
Vrtela se jeste sa otporom ali mnogo mnogo manjim.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

ibanezi

Citat: Batica poslato 03 Maj 2019, 20:11:47
Onda bi se Saltiga koja ima prenos 5.7 brzo raspala ili Stele koje imaju prenos 6.2.
Kvalitet izade, kvalitet materijala je presudan.


Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka
Potpuno se slažem da razlika u kvalitetu čini bespredmetnom razliku u prenosu i da će Stela 6,2:1 lakše i vući i duže trajati od bilo koje Ultegre u istim uslovima rada. Ali ako nemam para za Stelu, a imam za i želim Ultegru, koju bi mi preporučio za srednji džig do 35 gr recimo. Ultegru FB 4000 4,8:1 ili Ultegru FB 4000 HG 6,2:1 koje su po svim parametrima potpuno iste osim po broju zuba na zupčanicima potpuno istih dimenzija? Koja bi trebalo da lakše vuče i duže traje po tvom mišljenju?

komša015


Kao što se može videti, nigde se prenosni odnos ne pominje kao relevantan faktor kod proračuna. Samo sile koje utiču na elemente u sklopu. Ako je konstruktor to sve ispoštovao i uneo u proračun , da li je prenos 5:1 ili 6:1 na radni vek neće uticati. I zbog toga ne treba generalizovati, a pogotovu što kada pričamo o mašinici, u konačnu računicu moramo ubaciti i obim špulne.

Batica

Duzina rucice takodje utice na subjektivni osecaj tezine okretanja.
Iste masinice, sa istim prenosom a razilicine duzine rucica, dovesce do razlike u tezini okretanja, subjektivni osecaj okreta rucice ce biti razlicit.
A habanje zupcanika je identicno.
Danasnje vreme nema vise razlike izmedju 4.8 i 5.7 i 6.0 u prenosu.
Ako je masinica dobra, dobro uradjena trajace isto.
Primer od pre 10 dana.
Drugar koristio Azores 55 za soma, posto se peca teskim varalicama resio da ga zameni i iskoristio ukazanu priliku i kupio Saltigu Dogfight 4500.
Nadao da ce dobiti nesto lakse motanje teskih glavinjara 60,70,80gama.
Dobio je ne znatno laksi osecaj na rucici, oseca  se razlila ali ne tolika, kolika je u ceni.
Ali zato ce masinica trajati minimum 5 god sa takvim vidim ribolova, dok Azores posle dva meseca pokazao znake umora i da mora veca masinica, 65.
Sve moze da se kompezujes i jeftinije da prodjes, ali puca i kicma i rame. Jos ako vezes 7 dana, doktore stizem.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka


orka

Već smo o tome govorili u ovoj temi uzduž i popreko. :smiley:    https://vukovisadunava.com/masinice/snaga-jacina-masinice/

Kao što smo već i rekli, sve ima uticaja više ili manje, ali što se tiče različitog prenosnog odnosa i snage i dugovečnosti, mogu se uporediti samo dve potpuno iste mašinice, koje bi tokom testa, dužeg testa, višegodišnjeg, vukle približno iste terete, kao što je već i rekao kolega Ibanezi. Pa da postavim i ja ponovo isto pitanje, koja će duže da traje i koja će imati više snage na ručici.? Sporija naravno. Nisam siguran da li je adekvatno poređenje ali uporediću dva ista automobila, benzinca i dizelaša bez turbine.. Koji će više kilometara da pređe do generalnog remonta. Dizelaš. Zašto? Između ostalog zato što motor radi na manjim obrtajima i manje je habanje delova motora,a manji obrtaji mu daju i veću vučnu snagu što se posebno vidi na uzbrdicama gde dizelaši izlaze lakše i u manjem stepenu prenosa..Po ravnom, na pravcu, bez većeg opterećenja su brži i startniji benzinci jer rade na većem broju obrtaja.. Namerno sam uporedio bez turbine, jer je danas sa turbinama manja razlika što se tiče brzine i startnosti, ali je i dalje ostala razlika što se tiče dugovečnosti..Slično je i sa mašinicama.


Germina


komša015

Uh Orka.. porediš reduktor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem...  :rolleyes:

Što se tiče broja obrtaja elemenata u kućištu.. pa baš kod sporije ćeš neku komponentu "prevrteti" da boi vodio npr glavinjaru istom/optimanlom brzinom, kao sa bržom mašinom.
Konkretno, ručicu ćeš okrenuti više puta u svakom povlačenju varalice.. zar pređena "kilometraža" takođe ne utiče na radni vek?

slob

Uobičajeno je da se lakoća-težina okretanja ručice, kada je mašinica pod opterećenjem, zove ,,vučna snaga".
Ja to zovem ,,efikasnost mašinice". A onu primenjenu snagu kod koje mašinica počne vidno da se muči nazivam vučnom snagom. Što je ona veća mašinica je snažnija, može da povuče veći teret, a što se lakše okreće, pre nego što počne da se muči, mašinica je efikasnija pa se mi manje mučimo.
Dok su opterećenja mašinice manja i u predviđenom radnom opsegu, efikasnost zavisi pretežno od već pomenuta tri parametra; radijusa špulne , prenosnog odnosa i radijusa ručice.
Iz toga proizilazi da nije mašinica sa manjim prenosnim odnosom uvek efikasnija od neke sa većim, jer efikasnost zavisi i od dva druga spomenuta faktora. Zato je moguće da tri mašinice sa različitim pomenutim parametrima imaju potpuno istu efikasnost. Odnosno da dve mašinice sa različitim prenosnim odnosom imaju istu efikasnost. O tome treba voditi računa kod izbora.
Vučna snaga, onako kako sam je ja definisao, zavisi od gubitaka snage u mehanizmu. Kako reče DDJ (a u pravu je) oni se eksponencijalno povećavaju  sa rastom opterećenja i postaju sve očigledniji  i sve se snažnije osećaju a sabiraju se sa silama koje su inače potrebne zbog same efikasnosti mašinice.
Napraviti mašinicu koja ima veliku efikasnost je lako; smanjiš prenos i diajmetar špulne i produžiš ručicu. Ali nije lako napraviti mašinicu sa većom vučnom snagom koja je pored toga  mala, lagana, otporna na habanje i još jeftina.

Kod kupovine – odabira mašinice u nekim primenama treba voditi računa o još jednoj upotrebnoj osobini, a to je ,,brzina mašinice".  Dužina uvučene strune jednim obrtajem ručice.
Treba naglasiti  da je ona uvek u kontradikciji sa efikasnošću mašinice – ručica se lako okreće ali mašinica je spora!
Da napomenem nešto u vezi brzine, a što sam pročitao kod Alana Hawka. On kaže da se veće brzine lakše ostvaruju ako je ručica mašinice kraća. Verovatno je u pravu.

Dakle radi se o kompromisima i postavki o tome šta nam je najvažnije.

Prema tome ima tu svega i svačega. Objektivno nije lako snaći se u svemu tome. To trgovci i proizvođači dobro znaju  pa nam još zaprže čorbu svakakvim marketing trikovima.
A i ja sam izgleda malo dodao zaprške. Mnogo napisao a ništa rekao –a koju bre mašinicu da kupim? Ne bih ipak da kažem onu ,,ako ne znaš šta je dobro pitaj šta je skupo" jer nisam pristalica toga.
Zato mi je drago što se naš kolega Germina potrudio da nam ukaže na mašinice koje nisu skupe a imaju potencijal da budu dobre u svakom pogledu. Treba ispratiti njegove postove.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Citat: komša015 poslato 04 Maj 2019, 11:26:49
Uh Orka.. porediš reduktor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem...  :rolleyes:

Što se tiče broja obrtaja elemenata u kućištu.. pa baš kod sporije ćeš neku komponentu "prevrteti" da boi vodio npr glavinjaru istom/optimanlom brzinom, kao sa bržom mašinom.
Konkretno, ručicu ćeš okrenuti više puta u svakom povlačenju varalice.. zar pređena "kilometraža" takođe ne utiče na radni vek?

Slažem se da poređenje baš i nije adekvatno, i tačno je da će kod brže mašinice zupčanik,ali i ostali delovi preći manju kilometražu u odnosu na sporiju prilikom namotavanja strune jer brža uvlači više konca,ali je isto tako tačno da je kod manjeg prenosa dve iste mašinice opterećenje na delove i sklop manje jer je potrebno za isti teret upotrebiti manju silu na ručici, pa su samim tim i delovi i sklop manje opterećeni i manje,tj sporije se habaju. Kao što rekoh, ja mislim da će kada su u pitanju dve potpuno iste mašinice,sporija biti dugovečnija,bez obzira na to što će preći veću kilometražu. Opet sve zavisi i od tereta, tj datih i zadatih opterećenja istih, ali mislim da kada bi bržu i sporiju opteretili u nekom dužem vremenskom periodu sa nekim većim teretima koji su primereniji sporijoj mašinici, brža bi se prilično mučila na ručici i delovi i sklop bi bili preopterećeni i to bi joj smanjilo vek trajanja u odnosu na sporiju, dok recimo kada bi bržu koristili za neke primerenije težine na kojima se ne bi mučila na ručici, onda bi verovatno taj odnos,tj razlika u odnosu na sporiju bio nešto manji ili znatno manji.. :smiley:

jamal

Ovo sto mi je rekao Orka nekako mi je i najlogicnije a i ja iskreno mislim da je tako.
Sto su veci zupcanici a manje opterecenje duze ce da traje i obrnuto sto su manji a vece opterecenje to ce joj biti i kraci vek.
Verovatno obe te masinice pod manje vise istim opterecenjem trajale bi skoro isto ali pod konstantnim vucenjem malo veceg tereta a pogotovo pri vadjenju velikih riba u jakoj vodi siguran sam da bi se brza mnogo brze unistila nego li sporija.
Hvala strucnjacima na odgovorima svakako, samo ne rekosmo coveku kakvu masinicu sad da kupi.

Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

srdjanpn

Od svih masina koje sam do sada rasturao,od kineza do Twinova,Stele,Saltige,,,,nisam imao jos prilike,najkvalitetniju unutrasnjost ima Penn Spinfisher,ali je na rucici najtezi od svih masina koje sam dosad video,na prazno je toliko zamorno okretati ga mogu tek misliti kako je na vodi.Prenos je nebitan ako je sve ostalo uklopljeno kako treba,rotor,spulna,rucica,primeri za to su Stradici svih modela,Tice,,,,,ja pecam godinama Ariesom koji je dobro preko 6 prenosa ali lakse mota od Bluarca.
A treba uzeti u obzir i velicinu masine,nije isti osecaj bacati glavinjaru 50gr velicinom 3000 i 6000.
To sto mi ocemo sto manju i sto laksu i da sa njom pecamo sve i da potraje 10god to ne postoji.Pa ni Stela 2500-3000 nece trajati 10god sa glavinjarama 50gr.

Germina

 Dok sam varaličario sa monofilom kupovao sam vrhunske mašine iz tog vremena sa namerom da mi traju do kraja života...one i danas rade kao nove a stare su 30-40 godina mada više nažalost nisu upotrebljive za varaličarenje. Medjutim, otkako su se pojavile upredene strune i razbijači mašinica kao što su glavinjare, gledam da ne investiram mnogo para i da mašinicu menjam na svakih 5 godina a biram uvek bestbuy model u nekoj klasi do 100EU. Mašinica od 500EU teško da će izgurati 25 godina a 5 pametno izabranih mašinica pa i u nižem cenovno segmentu sigurno hoće....takva je barem moja logika, čovek sa godinama nauči da bude racionalan u mnogim stvarima  :cool:

vradojicic

Slazem se i sa Srdjanom i sa Germinom...
Stella 2500/3000 koju ce neko da rabi sa glavinjarama od 50gr, nebitno kog je prenosa ce da prsne za godinu dana, ako uospte to moze da vuce.
To vec Batica bolje zna... Kao sto su mnogi rekli sto puta do sada, zna se sta je za sta, i koja je velicina cemu namenjena.
Ne peca se mladica ili som u jakoj vodi masinicom velicine 4000, ne moze, peca se masinama velicine 6000, njihove mase su od 450 do 600gr otprilike, pa ko moze da drzi, nek izvoli. Ko ne moze neka razvali neku 4000 za pola sezone.
masine velicine 2500/3000 po Shimanu su igracke za te stvari, njima je precnik pogonsko 27, 28mm, to je malo za to. Ali nisu ni namenjene tome, nego za plovak, lakse varalicarenje itd...
Uz to dodajte efikasnost tj. preciznost izrade sklopa, materijale, broj izlazaka na vodu...
Ja sam Technium MgS-om imao 100 celodnevnih plovkarenja godisnje, ostalim masinama tada do 50. Sada imam i dalje taj MgS, ali i Ultegru i Stradic... Kako da ih uporedim kada ove dve sada imaju ukupno 50 izlazaka na vodu.
Da me neko pita koja je bolja i trajnija, ne bih bas subjektivno mogao oceniti, ali ipak bih rekao Technium MgS. Isti je kao i prvog dana ali on je i nov imao neka drugacija resenja, vise lufta fabricki, rucicu koja se ne srafi itd... Tu su ove nove napredovoale drasticno, Shimano je spustio u klasu oko 100 evra i rucku koja je uvrce, i pogonski na 2 lezaja, pinjon na dva lezaja, worm, lezaj u vodjici (mislim na Ultegru)... Da li su materijali unutra istog kvaliteta kao na pomenutom Technium MgS-u (Twin FA)... Voleo bih da jesu ali mislim da nisu.
Jer nije taj Technium MgS dzabe kosta 200e, Twin FA oko 300 a Ultegra oko 100, Stradic FK 120, 130... Znaci da ima nesto jos. Jedan deo slagalice je proizvodnja koja je bila u Japanu a drugi deo su materijali, kvalitet, preciznost izrade itd...
A Srdjane, ako taj Spinfisher tesko okrece i na suvo, to ukazuje na pretegnutost sklopa, neka podloska na pogonskom je visak... Sretao sam se s tim kod Shimano Stradica FK. Da covek ne poveruje sta jednoj masini moze da uradi mikro podloska debljine desetog dela milimetra...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Često i podloška od stotog dela milemetra može da napravi da mašinica radi gore ili pak bolje. Što se tiče Spinfishera, teško se okreće na prazno ne samo zato što preteruju sa fabričkim podmazivanjem zupčanika već debeli problem može da napravi i ležaj na pinionu iz istog razloga (minut 4.40)



marina1983

Manje vrtite po sobama a vise na vodi i sve to legne na svoje .
Ove godine vadis mast sledece podmazujes, sveto brzo prosusti ako nije valjano podmazano  :wink:

Teme sličnog naslova (10)