Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

xerion


ibanezi

 Video sam šta si danas napisao. Na žalost pošto je prethodni post takođe bio tvoj  i današnji je spojen sa njim i na naslovnoj stranici nije izašlo obaveštenje. Lep opis za početak.

bane32

Kupio sam stap CD RODS EXTRASENSE NANO BLANK 2PC 260CM 10-44GR 10-25LB plutana drska
Pecam sa obele,Dunav,Sava, jig  20-30g
Dvoumim se sa kojom masinicom da ga uparim:
Shimano Ultegra FB ili 4000FB HG
BlueArc 940
RedArc  10300-10400
Daiwa BG 3000
Daiwa Freams 2508A

jamal

Ja sam uvek za metalicu za varalicarenje....  :tongue: :lol:
A ove sto si nabrojao sve su metalne sem shimano tako da ce svaka manje vise da bude dobar izbor.
Ali kada bi bas trebao da biram izmedju svih ovih uvek bi izbor pao na Daiwu freams..
Sto sto je metalna ,sto sto ima rezervnu spulnu i malo sporiji prenos koji u neku ruku je i najbolji za varalicarenje i tako prouzuje i sama sebi vek.
U isto vreme siguran sam da ista ima i najbolju vucnu snacgu od svih ovih navedenih.
Bg je malo brza i nisam siguran da ima rezervnu spulnu.
Na taj stap bi mogao da stavis i freams 3000 bez problema.Mala je razlika izmedju 2500 i nje.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

komša015

Citat: jamal poslato 02 Maj 2019, 20:04:45
.. i malo sporiji prenos koji u neku ruku je i najbolji za varalicarenje i tako prouzuje i sama sebi vek..

Sa ovim se ne bih složio.. kao kada bi rekli, da menjač koji se ne ubacuje u 5-tu ima duži vek, od onog koji koristi i finalni prenos.

jamal

Pa on nece da se trka njome kolega.
Ajde razmisli. Ako vuce pod teretom manjim ili vecim ne bitno ,a spora je uvek ce manje da se haba nego li brza .
Logicno je a neki strucnjak ce to i da potvrdi.
A drugo on nece njome da vrti samo varalice nego ce valjda i ribe da vadi.
Da li je isto da vadi ribu sa brzim prenosom ili sporim.
Iskreno desavalo mi se vadeci ribe stradicom koji ima brzi prenos da ne mogu uopste rucicu da okrenem a  kada sam ga zamenio dawom tdr koja je 4,7 /1 pod istim opterecenjem otpor nisam ni osecao. :bye:
Da sam nastavio da koristim stradic verovatno bih ga sprzio posle nekoliko pecanja.
Natural Born Fisherman
The Chinese say that every day spent fishing is another added on to your life

vradojicic

Ne bi, jer subjektivni osecaj nema veze sa tim koliko se masina "muci"... To muci za nas i za nju nije isto.
Freams je solidna masina, kao i sve Daiwe. Tolstolobiku sam doradjivao njegov i servisirao.
Ok je, kao i svaka metalna Daiwa, nista vise od toga.
Ako uzimas nju za varalicarenje nemoj 2500 velicinu jer je ona po velicini kao Shimano 2500/3000, vec uzmi 3000 jer je ona kao Shimano 4000. Vece telo, veci precnik spulne...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Citat: vradojicic poslato 03 Maj 2019, 07:32:21
................subjektivni osecaj nema veze sa tim koliko se masina "muci"... To muci za nas i za nju nije isto...........


Tako je!

Da li se mučimo mi ili mašinica? Odnosno, kada se mučimo mi a kada mašinica?

Ako na razne mašinice okačimo isti teret od npr 1kg, pa okrećemo ručicu, evidentno je da ćemo kod nekih mašinica upotrebiti manju a kod nekih veću silu. Od čega ona zavisi pisano je nebrojeno puta. To se uglavnom naziva ,,vučna snaga" mašinice. I ako je ona mala možemo reći da se i mi mučimo.
Ali ako nam je za vuču 1kg tereta potrebna neka sila na ručici, ne zavaravajmo se, za vuču 2kg će nam uvek trebati duplo veća sila, bez obzira o kojoj se mašinici radi. Ne postoji mašinica koja ne ,,oseća" teret. Za 3kg, tri puta veća za.........itd. Sve do jednog momenta kada sila upotrebljena na ručici nije više proporcionalna promeni tereta. Npr. Za 5 puta veći teret potrebna sila je npr. 7 puta veća. To je stvarni momenat kad mašinica počinje da se muči.

Zašto se to događa? Jednostavno zato što gubici snage u mehanizmu pri nekom opterećenju počinju neproporcionalno da rastu. A zašto se to događa je priča je za sebe. Kod nekih mašinica se to događa ranije, već pri relativno malim opterećenjima a kod nekih ,,jačih"  kasnije.

Za lakoću okretanja ručice, vučnu snagu, odgovorna su četiri parametara; radijus ručice, radijus špulne, prenosni odnos i gubici snage u mehanizmu. Prva tri parametra su fiksna konstrukciona osobina svake mašinice i ti parametri su nepromenljivi tokom eksploatacije. Iz tih razloga neku ručicu ćemo pod istim opterećenjem lakše a neku teže da okrećemo.
Četvrti parametar –gubici snage zavisi od kvaliteta konstrukcije, što je takođe nepromenljiva veličina, ali gubici takođe zavise i od preciznosti, podmazanosti i ishabanosti, što su tokom vremena eksploatacije promenljive veličine.

Razne mašinice su projektovane za razne namene. Ako je ona projektovana za laki ribolov a mi pokušamo da je primenimo za teški, svakako će se mašina mučiti a i mi zajedno sa njom.

Osnovno pitanje pri kupovini je zapravo to; kako objektivno proceniti za koje snage je primenljiva neka mašinica, bez obzira na to kako je ona deklarisana?  I ono što je nama od posebne važnosti; koliko dugo će izdržati rad sa tim snagama a da ne prolupa?

To može delimično da se proceni na osnovu konstrucije, veličine, težine, primenjenih materijal, brenda, cene...........itd. Ali jedino i konačno je samo na osnovu već postojećeg iskustva pri težoj eksploataciji.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DDj

Lepo slob. Primecuje se vidan napredak u razumevanju mehanike masinica i stapova u odnosu na recimo pre 3, 4 ili 5 godina ranije.

Mala primedba. Nie bas tacno da ce sila na rucici rasti potpuno srazmerno vucenoj tezini do neke granice a onda rasti nesrazmerno kako ti rece. Pa tako ako za vucu 1kg treba neka sila, za dva kg trebace dupla veca plus nesto malo, za 3kg tri puta veca plus nesto malo vise od tog malo vise pa redom. Ta promena tog "malo" nije linearna vec eksponencijalna pa u nekom trenutku to vise nije malo vec bas primetno, pa se masinica bas muci, kako ti rece.

To nastaje zbog deformacije citavog mehanizma, pa osovine, zupcanici i drugi delovi izlaze iz svojih projektovanih polozaja i gubici rastu. Rastu u nekom obliku eksponencijalne krive.

Zbog toga su dobre metalne masinice bolje od raznih "plasticnih".  Kruce su. Pre neku godinu sam postavio tekst konstruktora Daiwa-e koji bas govore o tome da je krutost metalnih masinica za sada veca. Uostalom, sve masinice top klase predvidjene za tezak ribolov su metalne, s razlogom.

pkv-pecaroš

Stigl jučer daiwa revros a 3000H,za vobleraj po Dravi taman. Za šta je još sposobna ćemo vidjeti nakon lovostaja.

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk


komša015

DDj  :ok:
Inače, ono što nalazimo u kućištu većine mašina, je pužni reduktor. Pa koga zanima, može naći kako se radi proračun istog.
A ovo što kaže DDj za kućišta.. proračun kućišta reduktora je tek "nauka" za sebe, a to nije slučajno.

ebusuhejb2006

pozdrav kolegama po stapu imali neko iskustva sa daiwa balistic mislio sam je upariti sa gamakatzu akilas 270  15-60

srdjanpn

Ne postoji masina velicine 2500-3000 koja ce da mota 2-3kg a da se ne muci,muci se i Taurus 6000,riba se zamara drilom i pumpa stapom pa mota,ako to nisi naucio dzaba kupujes masinicu,metalna-plasticna nebitno.Zna se cemu su namenjene masine sa nizim a cemu sa vecim prenosom,nemojte da 10godina razglabamo jedno te isto.

mi-ne

Citat: jamal poslato 02 Maj 2019, 20:04:45

Sto sto je metalna ,sto sto ima rezervnu spulnu i malo sporiji prenos koji u neku ruku je i najbolji za varalicarenje i tako prouzuje i sama sebi vek.


Lepo je kada se strucnjaci slazu  :cool:
Nama koji to nismo ostaje logika, pa tako i meni ovo citirano ne izlazi iz glave.
Kod veceg prenosa je potreban veci pritisak na rucicu i to bi moralo da se oseti negde na, recimo zupcaniku. Samim tim imamo i brze habanje materijala.
Mozda je o ovome prakticnije razmisljati na primeru voznje bicikla u razlicitim brzinama.
I tako ispade da masinica sa manjim prenosom ima duzi vek trajanja.
Ne tvrdim nista, razmisljam glasno.

Batica

Onda bi se Saltiga koja ima prenos 5.7 brzo raspala ili Stele koje imaju prenos 6.2.
Kvalitet izade, kvalitet materijala je presudan.


Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Teme sličnog naslova (10)