Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

slob

Citat: mrjr poslato 07 Februar 2018, 10:10:21
............Obzirom na tendencije razvoja,ja očekujem da Japanci izbace na tržište prvi shimano-tronic ,tj. mašinicu sa elektronikom u sebi... :ok:

Malo odosmo van teme, ali sam ipak hteo da dodam da mehanika sigurno još nije rekla svoju zadnju reč oko broja kugličnih ležajeva u mašinici za pecanje. Slučajno sam naleteo na "linearne" kuglične ležajeve, za razliku od sfernih koji se već odavno koriste. Gde im je mesto? U šupljini piniona, kroz koju mora da prolazi osovina špulne, a koja ima linearno kretanje, gore dole. Trenutno napredno rešenje je tzv. plivajuća osovina. Sa teflonskim čaurama na oba kraja šupljine piniona, tako da osovina uopšte ne dodiruje unutrašnjost piniona pa se tako smanjuje trenje. Nezahvalno je biti vizionar, ali sve mi se čini da je to uskoro na redu. Gde? Naravno, kod Japanaca u Steli!  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Neko spomenu elektroniku.
Videh odavno mašinicu sa integrisanim svetlećim signalizatorom u svom telu
Pokušavam sliku da nadjem . Već je postavljana negde na forumu .
I nije to bilo toliko grdno čak i praktično :takoje:
Sigurno sam je prvi ja ispljuvao :cheesy:

vradojicic

To je neki Cormoran koliko se secam, prva masina sa slobodni hodom spulne ali ne u vidu bajta nego neki drugi princip,imao sam je ali bez svetlosnog signalizatora. I neka nasa firma je tada uzela licencu i radila tu masinu.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

pex

Cormoran El Bas makina sa zvucnim signalizatorom I polubajtom. Eh moj nekadasnji san, a djubre tesko. Dam quick finessa S tata za to u to vreme I Sigma whisker titan. Sada su vec neke druge u opticaju. Hehehe hehehe hehehe. Pozdrav.
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ibanezi

 Kormoran bs el bas je bio niža Kormoranova klasa i đubre teško. Međutim višeklasne serije sa  zvučno svetlosnim signalizatorom, Reel no el bas , Protec el bas i prvi koji je izašao Rotary el bas nisu bile đubre.  Te mašinice su i u izvedbi bez zvučno svetlosnog signalizatora bile odlične. Naročito Reel no sa pužnim prenosom koji je i dan danas poznata i priznata mašinica. Rotary i Protec su imale i free spool sistem i to je Kormoranov patent, daleko pre Šimanovog Bait runner ili Silstarovog Baitfeeder sistenmam, a svodi se na isto. Međutim, moderni šaranski ribolov je tek bio u povoju, a Kormoran je mašinice sa free spool sistemom pravio i u malim veličinama 2,3,4 jer su ih Kormoranovi inženjeri zamislili  za lov opreznih grabljivica, najviše smuđa na kanalima i jezerima. Nisu postigle popularnost i taman kad je Kormoran počeo da napusta njihovu proizvodnju, Šimano i Silstar su izbacili na tržište velike modele isključivo za šaranski ribolov. Ostalo je istorija. Imao sam Protec F3, "običan" sa freespool, bez zvučno svetlosnog signalizatora- kupio za varaličarenje bucova u to vreme. Bio odlična mašina pa mi nije bilo važno što ima meni nepotreban taj free spool sistem.

pex

Pa da, Reel no 1 su bile odlicne makine sa puzom ali sve el bas nisu bile najsrecnije resenje, jako se brzo kvario taj sistem zvucni i svetlosni a i nisu bile nesto trajne.
Sto se tice Shimano-a ipak su prvi imali Baitrunner sistem na modelima Triton , pretece US baitrunnera za morski ribolov zivim mamcima pa tek onda su dosli freilauf sistemi Cormorana.
Shimano nije ni razmisljao o lovu sarana na bait ali tek je tu doziveo ekspanziju i napravio posao, barem sto se tice Evrope.
Naravno i pored quick drag kocnica i dalje imam nekoliko baitrunnera, ne moze sarandzija bez toga, klasika pa to ti je.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Mangup

Shimano twinpower sw 4000 ili 5000 XD  :huh: :help:
Zver udara kad srce spava!

genjura

Izbor: Shimano ultegra 3000fb ili Daiwa bg 3000? Mislim, tj verujem da ni jedna ne bi bacala više od 20gr +gumu.

VladimirR

Ultegra , zbog prenosa i to u velicini 4000
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

genjura

I ja lično baš nešto ne ljubim te 5.7 prenose.

vradojicic

Mangupe, pre bih 4000 SW ali obe su prebrze za varalicu, 6.2 je po meni bas previse.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Mangup

Gledam i daiwu saltist sada 5.6 cini mi se u vel 3000 oko 305 grama ili eventulano shimano Nasci 4000 ili 5000, ne smeta meni brzi prenos motam sporije
:smiley:
Zver udara kad srce spava!

StefanKv

Pogledaj i shimano sustain 5000 FG

Mangup

Da li je razlika izmedju SPINFISHERA SSV 5500 i 6500 samo u spulni ili je jos u necemu razlika?  smiley033
Zver udara kad srce spava!

Teme sličnog naslova (10)