Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Citat: shulesd poslato 29 Decembar 2017, 12:10:37
Razmišljao sam o tidalu 545 ali mi je kolega sasabosko skrenuo pažnju da je po njegovom mišljenju to mala mašinica za PB 1-4 i da treba da ga uparim se nečim od makar 400 gr.  a da kod fin nora isto kao kod penna skaču sa 300 i nešto na 500 i nešto grama.

shulesd,
Težina mašinice nije kriterijum za uparivanje sa štapom.
Ili ako jeste onda bi bilo najbolje da je teška nula grama. Najlakše je za ruku.  :cheesy: Pošto je to nemoguće, onda štap treba kompletirati sa mašinicom najmanje moguće težine a da ona zadovolji druge kriterijume; snagu, kapacitrt špulne, trajnost i cenu.
Veća snaga + veća trajnost + manja težina = visoka cena.
Prvo i osnovno je postaviti veličinu snage i kapacitet špulne za dati štap. Može veće ali manja ne bi trebalo.
Posle toga trajnost (kvalitet, otpornost na habanje) i cena. I tu pronaći kompromis.
Ne poznajem dovoljno ponudu na tržištu da bi ti preporučio neku konkretnu mašinici za štap 4 Oza, ali ovo su ti osnovi za odabir mašinice. Prati one koje ti daju preporuke ali imaj u vidu ovo što sam napisao.

Kada traže određenu težinu za određeni štap obično imaju u vidu balans kompleta. Ali to je loš pristup. Pročitaj nešto o balansu kompleta pa ćeš se uveriti i sam.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Jos ne videh Taurusa koji klima,melje,lose pakuje,driluje,da se neko pozalio da je slab,osim sto je nenormalno tezak i preklopnika zbog kog bi obesio Ticinog inzenjera vecu mrcinu od masine nisam imao u rukama.Otpecah i novim Talismanom,Taurus mi se vise svidja.Mozda se za 20god i taj Cabo pokaze dobar kao Slamer i Taurus za sada ne bih ga ja svrstavao uz legende.

sasabosko

Slob podrzavam tvoj stav donekle, ali iz iskustva znam da nije najpametnije staviti najlaksu mogucu masinu u snazi na stap. Pusti kapacitet spulne, i frakcionu kocnicu, kod laksih masina laksi su unutrasnji delovi, zato sto su manji. Razlika je u pogonskom sklopu, gde 20-30gr nije zanemarljivo. Moze fin da isprati tog pacifica, moze i zauber od koga je fin malo veci, al nije to za to. Upregnuti recimo sve dokazane masine, slamer 260-360, zauber 4000, fin norove u velicini 40 sa glavinjarama 40-50gr, svima  znaci brzu smrt, isto kao i steli, twinu 3000 , i da ne nabrajam, masina ispod 400gr nije za to ni pravljena, najlaksa Saltiga ima oko 450gr i primerena je tome. Srdjane uporedjujes Cabo 40, sa taurusom 6000, koji je kod nas najvise u upotrebi, uporedi ga sa Cabo 60, cak je i laksi. Za razliku od 6000, raspitaj se malo kako se pokazao Taurus 4000, u borbi s vecim varalicama :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Mislim da govorimo jedno te isto, samo kroz različiti pristup.
Obrni okreni mašinica za štap 4oza će zaista imati oko 400g. Kada se svi parametri slože ispadne tako. Ali ne zbog toga što je potrebno da ona ima tu težinu nego što na kraju tako ispadne ako racionalno odabereš sve parametre uključijući trajnost i pristupačnu cenu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Ne govorimo jedno te isto, bez obzira na cenu trenutno ne postoji masinica koja moze na neko vreme da odgovori zahtevima srednje teskog i teskog somovskog ribolova, a da ima manju tezinu od tog Cabo i Rhino black cat batlle cat spin, njegova kopija. Pusti moju i Germininu Moravu, gde prolazi lakse varalicarenje soma do 30gr, tu je i zuber dovoljan, no tu padaju i daiwa bg do 4000, i slamer 260-360, okuma azores 40, salina 40, donja  granica gde se moze sici su finovi velicine 40. Za srednje tesko varalicarenje soma, mora makar 400gr metala, dok su svi kod mene jurili soma masinicama oko 300 ili oko 600gr, ja sam pecao sa 475, eno je kao nova. Prvi su polomili masine, drugi ruke :lol:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

CitatPrvi su polomili masine, drugi ruke :lol:
Duhovito i tačno. :lol: :lol: :lol:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Nista ja nisam uporedjivao,tako pise Cabo 40 bolji od Azoresa 40-55,Saline,Rava,Biomastera 5000,Taurusa 6000,,,,na toj istoj Moravi ja bacam glavinjare 30gr plasticnom Ticom Aries 15god,i nista joj jos ne fali,a svu sam tu gvozdjurio probao i polomio ruke kako kazes.

sasabosko

Ma tesko je tu biti pametan, pogodi se nekad nesto, kod tri iste masinice, istog proizvodjaca bude razlike, jedna ispadne onako kako je proizvodjac hteo, jedna osrednje, jedna krs, pa sta ti se zalomi. I kad sam kupovao vise komada istih, pregledao sam sve sto je bilo u radnji, verujte mi, bilo je razlike. Prema nameni i masina, skoro se informisah oko jedne po meni fantasticno spakovane masine u 300gr Ecooda erc 3000, 100 dolara. Moram prvo da narucim jos jednog Tidala, za sledeci stap koji planiram, jos mi samo taj jedan fali, po ko zna koji put :lol: :lol: :lol:  Za taj stap ide cudoviste spakovano u 300gr, Tidal u rezervu :lol:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

I tu se ne bih slozio sa tobom,15ak godina kako mi drugar,kolega sa Morave drzi radnju ispred kuce,svaki dan sam tamo,video i probao gomilu toga,ne nadjoh jos masinu koja melje,klima,pa ni one jeftine od 1000-2000 din,ako i stigne neka fals vrati je dobavljacu,niko normalan to nece da drzi u radnji i proda stalnom musteriji, pitanje je sad kako se nekome  zalome te ''lose'',jel to neka roba na crno,reklamirana reklamacija,neki majstor pokusao da popravi,,,,,pre 10god svi palise svecu Slameru a sad svaki drugi kaze kupio sam je rasklimanu.

sasabosko

Drug, ja u ulici gde zivim i prolazim svaki dan imam 3 ribolovacke radnje, problem je u tome sto ni jedna nece krenuti da melje odmah, svaki komad pribora trazi test na vodi. Da ima razlike sigurno ima, kako onda objasnjavas to sto jedna traje 6m, druga godinama, a iste, slicno se peca. To sto se tice Slamera je zbog toga sto se opustila kontrola kvaliteta, jer su ubedjeni da prave i dalje isto, sigurni su u sebe :takoje: Ne odnosi se to samo na mlevenje, ne budu isto utegnute, vrlo mala greska u preciznosti kroz vreme rezultira necim drugim. Jos jedna bitna stvar, ko god se interesuje za pribor znanje mu je svakim danom sve vece, pa onda gleda drugacijim ocima na ono sto je bilo juce. Pitam se samo da li bi ti,ja, ili neko odavde, posmatrao pribor poput Alana Hawka, ne bi sigurno, jer neznamo koliko on :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Pusti ti Hawka strpa on debelu lovu u dzep da proglasi Atlantisa najgorom masinom..
Ako otvoris najnovijeg Slamera i onog USA ili nekog od prvih kineza bice ti jasno sta se promenilo,tako je i sa svim ostalim.Da bi bio siguran da je nesto bas kvalitetno moras debelo i da platis,ostalo je sve potrosacka roba,radi koliko kosta,bacis i kupis drugu,nije niko vise blesav da ti za 100eu napravi masinu da traje 20god,kao prvi twinovi,stradici,,,,

sasabosko

Ne delim misljenje iz prostog razloga jer sam uveren u suprotno. Danas se proizvodjaci utrkuju ko ce dati bolju masinicu za manje para, pricam o onima koji drze do imena, i onima koji teze da postanu isto. Sto se tice Shimana i Daiwe, oni su svetski velikani, njih prodaje ime, mnogo manje nude u nizim cenovnim razredima od konkurencije, jer ko krene sa njima vrlo brzo skace, sa catane na stradica, sa stradica na twina, sa twina na stelu zeleci da se usreci. Imaju oni nesto svoje, al ne zelim platiti to koliko oni traze. Oni su kroz vreme stigli do unovcavanja svog imena, treba dati sansu drugima :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Dobro,pa kako objasnjavas dva zaubera u radnji koji novi ne rade isto,a treci kupljen pre 10god jos uvek radi bez greske.

sasabosko

Prve serije su bitne da se pokazu dobro, da se napravi ime, posle se stanca, povecava proizvodnja "znamo sta pravimo, znamo da je dobro", sad ja kazem, znacete kad ne budete radili pa krenuli opet iz pocetka. Ceca je Ceca, u sustini slicna ko i mnoge druge, al samo jedna, pa bi je svako zeleo imati. Zauber nije menjan, mislim na prvi kineski, ali je polako bacan u senku, zato se na svaku sledecu seriju manje paznje obracalo :takoje: E da, i njega poslednjih godina prodaje ime :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn


Teme sličnog naslova (10)

6417

Odgovora: 481
Pregleda: 256823

1036

Odgovora: 602
Pregleda: 242648

17295

Odgovora: 26
Pregleda: 23274

2674

Odgovora: 778
Pregleda: 249064

11301

Odgovora: 610
Pregleda: 239270

19569

Odgovora: 205
Pregleda: 120709

2675

Odgovora: 286
Pregleda: 187168