Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

komša015

Citat: sasabosko poslato 14 Decembar 2017, 22:41:23
Ne razumem ovo sa spulnom, pojasni  :question:
Ne znam kako da ti to pojasnim.. ja sam mašinac, pa mi to nekako, jednostavno tako je.  :smiley:

E ovako.. ako je prečnik špulne 40mm, njen obim je ~25cm, a ako je prečnik 50mm obim je ~34cm. Što znači, da će pri svakom obrtu rotora, manja pokupiti 25cm strune, a veća 34cm.
Znači, ako na jednoj mašini imamo 3 obrta rotora pri okretu ručice za pun krug, a špulnu od 50mm pokupiće 102cm strune. Dok ako na bržoj za jedan okret ručice imamo 4 obrta rotora, a špulnu prečnika 40mm, kupiće 100cm strune.
Na kraju, proračunom dolazimo do toga, da je sporija po ovom primeru u praksi brža.

Edit: Možeš i da probaš, tako što ćeš skuniti špulnu i motati direktno na osovinu. Dobićeš snagu, a izgubiti brzinu.

sasabosko

Kolega, videh sta sam napisao, pa onda shvatih da izgleda drugacije nego sto sam mislio. Stvari stoje ovako, sto jaci pogonski zubcanik, ostale komponente koje ga prate, uzi rotor jer on opetecuje pinjon, manji prenos, jaca masinica.Ti u primeru navodis dve razlicite sirine spulni, jeste tako u tvom primeru, no sta cemo, kad je sve isto samo prenosni odnos drugaciji. Takve masinice su dobre za bucova povrsincima i ribolov na plovak, no glavinjarenje, dubokoronci ih satiru, muce se pri vodjenju istih, iako bi mogle drugacije. Sto znaci, birati masinicu prema nameni i vrsti pecanja, koliko je samo Stradica sa brzim prenosom glavinjara poslala na onaj svet :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

ibanezi

Nikad mi neće biti jasan taj proračun sakupljanja strune :question: Da li je to vezano samo za prvi red, pošto se sa svakim novim redom obim spulne koji prima strunu povećava, pa samim tim menja i dužina namotane strune po jednom okretu ručice?

komša015



Upravo.. mašina sa polu-praznom špulnom je "jača".
U stvari ( gledajući konstrukciski ) ja bih rekao da se u tom slušaju lakše mota.. snagu bih pre vezao za kvalitet komponenti u sklopu i preciznost njihove izrade, kućišta, čvrstinu rotora, osovine... kao i koliko je to sve precizno uklopljeno.
Gledano po prenosnom odnosu, dovoljno bi bilo staviti manju špulnu ili veću ručku ( koja pravi veću polugu ) i  nama će u radu izgledati jača. A u stvari ( u slučaju da montiramo ručku koja pravi veću polugu ) mi tada samo ne osećamo koliko unutrašni sklop i sve ostalo trpi i sa kakvim se otporom bori, tj nama je lakše i mi dobijamo na snazi, ne mašina.

Kada se sve to uzme u obzir, mašine bi trebalo deliti na brže i sporije ( teže i lakše za motanje ), a koliko je koja "jaka" će vreme pokazati.



marina1983

Citat: pikeman poslato 14 Decembar 2017, 19:43:24
Funkcija žice preklopnika je da doturi strunu/monofil do vođice. Ako je tanja samim tim je mašinica laganija, kod onih sa debljom u velikoj većini slučajeva se ne radi o žici već o cevčici. Bitnija stvar je da ta žica bude izlivena u komadu sa nosačem vođice (kao kod skupljih Shimano mašinica), tj. da je spoj žice i nosača vođice urađen dobro i ne dolazi do zapinjanja strune. Daiwu BG mnogi hvale da je odlična kupovina za te novce, koliko utiče njen brži prenos na snagu najbolje da odgovori neko ko je koristi. Što se tiče varaličarenja ne bih koristio mašinicu koja ima veći prenos od 5:1.
Ne sumljam u kvalitet žice preklopnika ali mi je deblja-cevčica mnogo lepša i bogatija na mašinici nego puna žičica , nekako mi ne dovršena - siromašna .
E moj Marina kupi još jednog blua ili reda i sve noge u dupe ne čačkaj mečku  :cheesy:
Kada sam mislio na brži prenos možemo tu da ubacimo i nekog pena svi su uglavnom brzi a krljaju se samo tako i  u morskom ribolovu na velikim dubinama , poperima , olovom ,varalicama, ribama pa nešto ne vidim da riknjavaju .
U čemu je sad tu začkoljica  nije mi baš najjasnije  :huh:
BA 5,2:1 320 gr, BG 5,7:1 405gr Gde je ukrkana ova razlika u težini može li ona da izbalansira dugotrajnost u odnosu na Ba?
Koliko bi sezona - godina bio smanjen rok upotrebe jedne u odnosu na drugu pri potpuno istoj eksploataciji  jedne i druge ? Ima li uopšte neka računica ili pretpostavka u vezi toga ? Rekao bih da bi odgovor na ovo pitanje rešio mnogo nedoumica i olakšao izbor pri kupovini .
Eh da sam mogao ovako i ženu da biram , za koliko minuta opere koliko prozora .....gde bi mi kraj bio  :lol:

sasabosko

Ma kupi ime,pecaj i uzivaj, no nesto ih polovnih,slabo koristenih puno u oglasima ima, isto kao i okume azores, dosta ima i tih novih penova :takoje: Ako se slozimo da je zauber/arc prodat u najmanje 10 puta vise primeraka nego sve ove zajedno, nadje se po neki u oglasima, no slabo ga ko prodaje posle par pecanja, il stari razklocan, ili nov :takoje: Ako ti se daje vise para, quantum cabo, imas i fin nor, pa razmisli :lol: :lol: :lol:
Znoj nilskog konja je roze boje

marina1983

Imao sam stare Bg pa me i to malo povuklo .Upropastiše sve što je valjalo ( trenuto cigarete rotmans najjeftinije cigarete na tržištu , šta uradiše od onakvog brenda i pljuge ) .  Nije problem dodati još koji dinar , generalno ne patim da se izuvam nešto spektakularno ( ne kažu džabe -zlatna sredina)  mogu da pecam i germinama nije mi problem . Pre ću razliku da skrkam u rezervoar čamca i obiđem dalje pozicije na kojim sam siguran da obiluju ribom nego da skupim priborom mašem u prazno .
E sad još koje pitanje  :cheesy:
Arc-bg , od kog materijala su napravljeni-izrađeni pogonski sklopovi jedne i druge mašine . Ako je na bg kvalitetniji materijal bez obzira na prenos ne sumljivo je da će i ona trajati pa možda i nadživeti jednog arca.
Da li je prenos uvek najbitniji kod odabira mašine i njene dugovečnosti? ( može da bude a ne mora da znači ) rekao bih .
Došlo vreme da kod kupovine moraš i lično da poznaješ čoveka koji je sklapao  :lol:

sasabosko

Stare :smiley: ,jesu radile ko mlince za kafu, al nesto neunistivo, za dubinjaka rola za ceo zivot. Nemaju ove nove, ama bas nikakve veze sa starima. Nije verovatno problem u unutrasnjem sklopu, pa ni s trajnoscu, iako nekako imaju ove nove napregnut rad, uglavnom su sve novije daiwe takve, valjda zbog utegnutosti, smanjenja bilo kakvog lufta. Oni sto ih prodaju nece da kazu, u rangu 400gr tezine, ima fantasticnih masinica, da me ne .ebe teniski lakat i moram da vodim racuna o svakom gramu, tako bih uzivao u njima, quantum cabo, black cat batlle cat spin, ma ziva bica :lol: :lol:
Znoj nilskog konja je roze boje

marina1983

Usput, zašto je zadnja stopa na ovom Cabo  ovoliko kraća u odnosu na prednju ?
Brdo je tu nekih postavljenih pitanja sa moje strane  pa da čujemo mišljenje i ostalih stručnjaka i zajednički iznesemo barem neki zaključak ako je ikako moguće .

sasabosko

Maltene, sve pod Zebco kompanijom, su takve i Black Cat, Rhino , Fin Nor, zasto ne znam no ne nadjoh im to kao manu. Verovatno neka fora s olaksanjem, ne vidim drugi smisao :no:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Citat: marina1983 poslato 15 Decembar 2017, 02:04:20
............nego da skupim priborom mašem u prazno ...........
Lepo si me nasmejao, a zaista ima i onih kojima je ono čime mašu najvažnije.

Citat: sasabosko poslato 14 Decembar 2017, 23:45:53
..........Sto znaci, birati masinicu prema nameni i vrsti pecanja, koliko je samo Stradica sa brzim prenosom glavinjara poslala na onaj svet :thumbup:
Ovo je najvažnije pri kupovini varaličarske, pa i bilo koje druge, mašinice.
Prisutna je težnja da se trajnost mašinice stavi na prvo mesto pri kupovini. Nažalost to je logično a posledica je našeg novčanog siromaštva. Međutim, da li će mašinica osim trajnosti ispuniti i sve ono što bi odgovaralo nameni? Zato mislim da upravo od namene treba krenuti pri odabiru mašinice. Jer ako se mašinica pravilno odabere, u skladu sa namenom, često će samim tim da bude i trajnija.
Da li nam je važnija brzina povlačenja ili lakoća povlačenja? Koji kapacitet špulne nam je potreban? Koja preciznost i jačina kočnice nam treba? Koliko nam je važna težina same mašinice, i po meni na kraju kolika će biti trajnost mašinice. Osim toga mašinica treba da odgovara i ličnim sklonostima ribolovca.
Kad se dođe do osobine trajnost, onda je jasno da je u 99% slučajeva -koliko para toliko muzike! Ali ako sam ja fideraš i brzina mamotavanja mi je na prvom mestu onda odatle i treba krenuti sa izborom. Džaba je juriti za trajnošću ako pecanje postane smor zbog spore mašinice!


Spojene poruke: 15 Decembar 2017, 09:54:55

Citat: ibanezi poslato 15 Decembar 2017, 00:19:53
Nikad mi neće biti jasan taj proračun sakupljanja strune :question: Da li je to vezano samo za prvi red, pošto se sa svakim novim redom obim spulne koji prima strunu povećava, pa samim tim menja i dužina namotane strune po jednom okretu ručice?
Kod deklarisanja uvlačenja strune računaju uvlačenje pri punoj špulni. Onda je dužina jednog namotaja jednaka spoljnjem obimu špulne, pa puta prenosni odnos = uvlačenje pri jednom okretaju ručice. Tamo gde imaš istovremeno podatke o uvlačenju, prenosnom odnosu i radijusu špulne vidiš da je to baš tako.

Citat: marina1983 poslato 15 Decembar 2017, 02:25:55
Usput, zašto je zadnja stopa na ovom Cabo  ovoliko kraća u odnosu na prednju ?
........

Nisam siguran ni u to da li je prednji deo stope produžen u odnosu na zadnji ili je jednostavno vrat pomeren u nazad, pa je i sama mašinica pomerena u nazad. A zašto to rade? Pravi odgovor ne znam. Prvo mi se činilo da je to zbog boljeg balansa, a  kasnije sam shvatio da ti pomeranje mašinice  u nazad, zbog prihvatanja strune, povlači i šaku u nazad, pa mu što se tiče balansa ipak dođe na isto. I ja bih voleo da znam pravi razlog.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Ne slazem se da je potraga za trajnoscu masinice posledica naseg novcanog siromastva, vec vise bih rekao istancanosti ukusa, i vezivanja, navikavanja na neke stvari. Ogromna vecina ovde ima puno stvari koje im uopste nisu ni potrebne, licno sam recimo rob navike, volim da uzivam u onome sto imam, kad zbog iste stvari ostenem jer sam prevaren od strane proizvodjaca budem razocaran, ja od toga krecem. Da je u pitanju pribora koliko para toliko muzike, mi se ne bismo gnjavili ovakvim temama, postoje neki kojima je tesko podvaliti, iako sam u vise navrata imao prilike da kupim Saltigu, nisam ni razmisljao o tome, zasto, nisam joj video namenu,a vise puta sam je s drustvom popio za noc. Dosadice mi posle par godina, ne prodajem pribor, pa sta da radim sa njom, da je stavim na dubinku? Ok je za nekog ko ne voli da menja godinama, za nekog ko prati novosti u opremi nije, jer to ide u beskonacnost, stalno izlazi nesto novo. Po meni je ok, kupi, pecaj par godina, ako se pokvari, ili ti dosadi kupuj drugo, a ovo prvo, ako treba, nadji mu drugu namenu, ili pokloni, obraduj nekog. Mislis li da bogati zapadnjaci lako daju svoj novac, lakse im je izvaditi zub. Licno ne verujem da nisi mogao da kupis neki skupi komad pribora, zasto nisi, jer si gori od Alana Hawka u ocenama :lol: Kada savetujem nekog pri odabiru masine, stavljam akcenat na trajnost, iz prostog razloga jer ne znam koliko ce isti pecati sa njom, mozda zeli masinicu za ceo zivot, licno poznajem par starina koji su od prve plate kupili Quick-ove, pa i dan danas pecaju sa njima, i ne zale se. Nisam pun para, necu deci otkidati hleb od usta, da pecam i uzivam u priboru volim, vremena nazalost nemam toliko za pecanje koliko bih hteo, odatle moji stavovi :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Germina

Citat: marina1983 poslato 14 Decembar 2017, 19:22:40
Ajde stručnjaci da i vas čijem !
Godinama u nazad sam koristio Red Arc i Blue Arc veličine 4 , mašinice koje mi  besprekorno odrađuju sve izazove .
Bukvalno ni jedne zamerke za iste . Iako sam pecao i vrteo mnoooogo skuplje i ove su odrađivale sve bez greške .
Pošto idu ovi praznici i sniženja (iskreno žuljaju me pare) rešio sam da sebe ponovim još jednom  ali ovaj put rešen da to više ne bude Spro nego Daiwa bg u istoj veličini samo promene radi i ni zbogčeg drugog .
S obzirom na nešto veći prenos u odnosu na Spro koliko će se to odraziti na njenu snagu maltretiranje  izdržljivost kako sklopa tako i cele mašinice .
Bude li se raspala za par sezona pljuvaću je dok sam živ, spro već uveliko gazi 2 deceniju  :takoje:
U startu me nervira ova tanka žica preklopnika ali ću to nekako preživeti ako ispuni ostale uslove . smiley033




Samo da je ne ispljujes posle samo tri meseca koliko je u zivotu bio ovaj primerak....

https://drive.google.com/file/d/11Vg0aCpX1SoIme9i0ssZBJZnXw_HWbsw/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1zlkF8stAmjwrhV1jURwh4ZrMnrpeD_6o/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1o6m9r2rwTu7ROnNGSjl7ZT_qTBBVtMOx/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/163yLZBnOGE3yD3-mUoOs0TdETzmSrX_V/view?usp=sharing

ibanezi

 Citat - Slob:
Kod deklarisanja uvlačenja strune računaju uvlačenje pri punoj špulni. Onda je dužina jednog namotaja jednaka spoljnjem obimu špulne, pa puta prenosni odnos = uvlačenje pri jednom okretaju ručice. Tamo gde imaš istovremeno podatke o uvlačenju, prenosnom odnosu i radijusu špulne vidiš da je to baš tako.
znam pravi razlog.
[/quote]
Pa šta da namotam na punu spulnu? Ako je tako kao što kažeš, taj podatak koji proizvođač daje je totalno netačan. Mene interesuje koliko uvlači dok mogu da namotam nešto na spulnu :veryangry:

Dva vuka

E moj Slob  :no: , džaba ti  to njemu objašnjavaš stručno , kad je to bežalo iz škole u kafanu još u osnovnoj  :takoje: On ,bre misli da je radijus mužjak od radija  :lol: Sad ću ja lepo seljački da mu objasnim . CDnezi , uzmeš flomaster od deteta i obeležiš strunu na početku vođice , ondak okreneš ručicu role jedan put pun krug , pa opet obeležiš flomasterom do ivice vođice .Ondak izvučeš svu strunu i izmeriš metrom dužinu  između dve marke i to ti je kolko ti kupi rola strune u kom god momentu ti to poželiš (prazna špulna , pola špulne , puna špulna ) I ondak ćeš tačno znati kolko ti okretaja ručice treba dok ne upecaš smuđa  :lol:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

Teme sličnog naslova (10)

2674

Odgovora: 778
Pregleda: 246118

19569

Odgovora: 205
Pregleda: 118447

2675

Odgovora: 286
Pregleda: 184547

6417

Odgovora: 481
Pregleda: 254720

1036

Odgovora: 602
Pregleda: 239151